Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Sugestie na temat rozgrywki  (Przeczytany 108414 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    Odp: [Multiplayer] Sugestie na temat rozgrywki
    « Odpowiedź #150 dnia: Lipca 20, 2011, 21:47:23 »
    Wracając do dział... co powiecie na ograniczoną liczebnie ilość amunicji? Obecnie takiego limitu nie ma, przez co aż się prosi, by zaspamować wroga gradem kul. Cierpi na tym taktyka.
    Można tak zrobić, ale jak Hofiko już wspomniał, rzadko się zdarza, by armaty wystrzeliły jakoś szczególnie wiele razy. Jest to bądź co bądź broń niezbyt celna i nigdy nie wiadomo gdzie upadnie pocisk, więc większość woli szyć z łuków lub strzelać z muszkietów zamiast bawić się artylerią. :)

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #151 dnia: Lipca 21, 2011, 10:00:21 »
    Na wszelki wypadek jednak bym zrobił ograniczenie amunicji już dzisiaj. Obrońcy mniej amunicji no i działa słabsze(regimentowe jak pisałem).
    Atak 2-3 razy więcej amunicji.
    Pozdrawiam
    Bartek.

Offline Askorti

• Użytkownik
    « Odpowiedź #152 dnia: Lipca 28, 2011, 18:45:53 »
    Sugerowałbym dać AI możliwość schodzenia z konia gdy dojadą do murów. Spowodowane jest to faktem, że w trybie inwazji na mapach Fort oraz Zbaraż boty zatrzymują się na ścianach i zostają łatwo zabite. Inną możliwością jest oczywiście zablokowanie jednostek konnych w trybie inwazji, ale na wyżej wymienionych mapach to trochę zajmuje, zanim piechota dotrze do murów.

Dla przykładu, dziś na mapie fort większość graczy poszła na respawn atakujących by nie czekać. I zostali wyrżnięci w polu wraz z pierwszym respawnem kawalerii. Następnie mała grupa z dużym powodzeniem broniła murów przeciw przeważającym siłom, ponieważ te po postu nie mogły na nie wejść. W przypadku Zbaraża po prostu broniliśmy wałów zamiast murów, więc nie było tak źle.

Druga sprawa, to mapa atak na port. Ta ze statkiem. Jest niedokończona, a mimo to na niej przez krótki czas i bezowocnie graliśmy. Sugerowałbym zablokowanie jej do czasu ukończenia prac nad nią.

Kolejna rzecz to czas respawnu w tym(inwazja) trybie. Jest mimo wszystko trochę za długi. Wiem, że ma to praktyczne powody, ale jest irytujące i zniechęcające. jak się gdzieś na początku zginie, to trzeba czekać te 3 fale. Sugerowałbym zmniejszyć czas respawnu do 2 fal, powinno być trochę lepiej.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #153 dnia: Lipca 28, 2011, 18:58:08 »
    Moim zdaniem czas respawnu jest dobry, a jeżeli już to nawet za krótki. Długi spawn ma zniechęcić gracza do lecenia na pałę (gdyby był spawn co rundę, mogę Ci zagwarantować że wszyscy by to robili, bo przecież ktoś przeżyje i uratuje drużynę, a za rundę i tak spawn, więc po co myśleć?). Tego lepiej nie zmieniać, chyba że zamiast kooperacji ten tryb ma być frag-wyścigiem (huzza! pierwszy na spawnie botów wygrywa!). A co do reszty sugestii - zgadzam się ze wszystkim.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Solejók

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #154 dnia: Lipca 28, 2011, 19:04:32 »
    Najdziwniejsze jest to, że czasem, kiedy wszystkich respawnuje, ja zostaję i muszę znów czekać. Czym jest to spowodowane ?
    Poza tym kiedy ktoś mnie steamkilluje - jest to cholernie irytujące, bo zabija mnie kolega z drużyny i muszę tyle czekać. Może jakiś skrypt na resp poszkodowanego po teamkillu?
    I jeszcze jedno - Czy autobalans jest wciąż wyłączony, gdy po Inwazji jest inny tryb? Jeśli tak, to trzeba to naprawić.

Offline Askorti

• Użytkownik
    « Odpowiedź #155 dnia: Lipca 28, 2011, 19:35:48 »
    Hofiko w sprawie "lecenia na pałę" masz rację, ale co z przykładem Sulejoka dot. TK? Ktoś mnie "przypadkiem" zastrzeli to muszę czekać, pomimo, że byłem bardzo rozważny, nie leciałem na pałę i dobrze się kryłem. Tylko nie spodziewałem się NKWD za swoimi plecami :D

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #156 dnia: Lipca 28, 2011, 19:56:27 »
    Respawn w inwazji działa tak:

- Na początku gracze mają 30 sekund na wybranie ekwipunku i zespawnowanie się. Czas jest liczony od momentu spawnu pierwszego gracza.
    - Gracze, którzy dołączą do serwera, mogą zespawnować się w każdej rundzie, ale tylko w momencie, gdy wszystkie boty leżą trupem, czyli między falami wrogów (myślę nad zmienieniem tego, by zniechęcić graczy do wychodzenia i ponownego łączenia się z serwerem).
    - Gracze zabici mogą się zrespić po czwartej, ósmej i dwunastej fali wrogów.

Częstsze respawny będą bez sensu (ostatecznie mogą być co 3 rundy, ale na bank nie częściej). Respawn co rundę zniszczy totalnie ten tryb. Obecnie trzeba się postarać, by wytrzymać te kilka rund... a jaka potem jest uciecha, gdy przybędą posiłki! O to właśnie w tym trybie chodzi - by przetrwać jak najdłużej, zamiast szarżować jak debil na wroga w pojedynkę, by zdobyć jak najwięcej fragów i się popisać.

Myślę też nad dodaniem właśnie czegoś takiego, by ofiary teamkillingu (albo ci, co się nieszczęśliwie zablokowali) mogły się zrespawnować w następnej rundzie.

Zrobię uzupełnianie amunicji co te cztery rundy, choć moim zdaniem nie jest to konieczne. Fakt, amunicja się kończy, ale przy zwłokach zostaje tyle sprzętu, że spokojnie wystarczy i do końca trybu.

Problem w tym, że obecnie ten tryb jest zbyt trudny i nawet skalowanie poziomu trudności nie pomaga, bo ciężko jest go przejść nawet na poziomie ok. 20%. Za to gdy ustawiłem raz na próbę 500% (maks. to 999), to w pierwszej fali pojawiło się bodajże kilkaset botów. Totalna masakra. Muszę przerobić system obliczania ilości botów, to priorytet. Na poziomie 100% powinno się bowiem dać w miarę prosto dotrwać do 15 fali.

Co gorsza, obecnie skrypt spawnuje wrogów według tego, ile graczy jest w drużynie. Nie dba o to, czy gracz żyje, czy nie. To trzeba nieco zmienić. Nieco, bo branie pod uwagę tylko żywych graczy też będzie bez sensu i będzie zbyt łatwo przetrwać falę wrogów małym grupom "ostańców".

Dodatkowo, dla trybu inwazji w następnym patchu najprawdopodobniej będą osobne mapy i osobne boty, bo obecnie nie najlepiej się to sprawdza. Zwłaszcza na botach RONu widać, że wspólne boty do Inwazji oraz Battle/TDM to pomyłka. Szwedzkim pikinierom też trzeba w końcu dać piki. ;)

Schodzenie z koni? To się wiąże ze skryptowaniem sztucznej inteligencji. Może kiedyś... Na razie albo będą konno, albo wszyscy pieszo.

W inwazji blokada autobalansowa zostanie wyłączona, by nie zakłócać innych trybów. Obecnie jest to niedopatrzenie z mojej strony, no ale w pojedynkę nie miałem jak tego sprawdzić. ;)

Mapa Obrona Portu jest niedokończona, owszem. Wystarczy na niej na razie nie grać, takie to trudne? Oktawian obiecał, że ją poprawi. Wrzucę ją wtedy na serwer i tyle. Taka opcja jest znacznie lepsza i wygodniejsza, niż gdybym miał blokować mapę, a potem kombinować z podmianą różnych plików moda, by ją uaktywnić.

Offline Askorti

• Użytkownik
    « Odpowiedź #157 dnia: Lipca 28, 2011, 20:07:08 »
    Co 4 fale? Myślałem, że co 3, mój błąd. (Ale spawn co 3 fale moim zdaniem będzie odpowiedniejszy niż co 4)
    No właśnie. Ta inwazja jest zbyt łatwa w pierwszych rundach i zbyt trudna w późniejszy. (oczywiście, zależnie od mapy.)
    Na forcie wydaje się, że kompletnie nic się nie dzieje, zaś na wagenburgu jest za ciężko, przydałoby się to troszkę zbalansować. O ile dobrze pamiętam, gdzieś pojawił się pomysł małych rusznic przeczepianych do wozów. Może dodanie dwóch takich na wagenburg trochę pomoże?

Kolejna sprawa. Czy ilość amunicji w działach jest limitowana? Podczas rozgrywki nie byłem wstanie tego odczuć, a gdy zasiadłem za działem, nie zauważyłem żadnego licznika.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #158 dnia: Lipca 28, 2011, 20:48:31 »
    Wskrzeszenia zteamkillowanych? Wybacz, Daedalus, ale to zły pomysł (jestem świadom tego, że wyszedł od Solejóka, ale to Daedal ma ostateczny głos, więc kieruję to do niego).

Boty przedarły się przez barykadę, zabijając wszystkich broniących jej ludzi. Botów jest cała horda, a przy życiu zostało się 5 graczy, w okopie na samym spawnie, bez amunicji i prawie bez życia. Jeden z nich ma granat. Poświęca się i upuszcza go sobie pod nogi, zabijając siebie i swoich kompanów. Tamci zostają wskrzeszeni, z pełną amunicją i życiem. Powtarzać do momentu, aż skończą się kamikaze z granatami. Przy odrobinie szczęścia wygrają tak rundę. Chyba że uda się napisać ten skrypt tak, że gracz będzie się respił w takim samym stanie w jakim był - tyle samo ammo i życia. Ale moim zdaniem prościej jest zwyczajnie wyłączyć FF, a nie bawić się w superzaawansowane skrypty.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Askorti

• Użytkownik
    « Odpowiedź #159 dnia: Lipca 28, 2011, 23:28:41 »
    Wskrzeszenia zteamkillowanych? Wybacz, Daedalus, ale to zły pomysł (jestem świadom tego, że wyszedł od Solejóka, ale to Daedal ma ostateczny głos, więc kieruję to do niego).

Boty przedarły się przez barykadę, zabijając wszystkich broniących jej ludzi. Botów jest cała horda, a przy życiu zostało się 5 graczy, w okopie na samym spawnie, bez amunicji i prawie bez życia. Jeden z nich ma granat. Poświęca się i upuszcza go sobie pod nogi, zabijając siebie i swoich kompanów. Tamci zostają wskrzeszeni, z pełną amunicją i życiem. Powtarzać do momentu, aż skończą się kamikaze z granatami. Przy odrobinie szczęścia wygrają tak rundę. Chyba że uda się napisać ten skrypt tak, że gracz będzie się respił w takim samym stanie w jakim był - tyle samo ammo i życia. Ale moim zdaniem prościej jest zwyczajnie wyłączyć FF, a nie bawić się w superzaawansowane skrypty.
    Tutaj raczej chodzi o to, by gracz steamkillowany nie respił się natychmiast, tylko po aktualnej fali - tak szybko, jak się da. Czyli nie będzie czekał 4 pełnych fal, ale tylko jedną. Tak więc sytuacja przez Ciebie przedstawiona nie będzie miała miejsca.

Offline Raddeo

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • "Jeśli zdrajca, więc na szubienicę!"
    « Odpowiedź #160 dnia: Lipca 29, 2011, 00:23:34 »
    Co do Teamkillów, to nie łatwiej je po prostu wyłączyć w ustawieniach serwera? Bo ogólnie to nie rozumiem po co one w ogóle są. Niby dodają realizmu, ale i tak na większość serwerów teamkillowanie grozi banem (nawet przypadkowe), a jak się kogoś zabije, to zaraz cały serwer wyzywa gracza od różnych k*** czy h****. Więc lepiej wyłączyć obrażenia od sojuszników i tyle. Ewenntualnie zostawić ale tak, żeby nie raniły nieszczęśnika, który miał oberwać, tylko delikatnie raniły teamkillera.

P.S. Wiecie dlaczego Warband nie chce mi się włączyć od kilku dni? Cały czas mam "Gra jest w tej chwili niedostępna". A żadnych procesów Warbandowych w tle nie mam...
    "Nasz malarz Orłowski -
    Przerwała Telimena - miał gust Soplicowski.
    (Trzeba wiedzieć, że to jest Sopliców choroba,
    Że im oprócz Ojczyzny nic się nie podoba)."
                  ~ Adam Mickiewicz "Pan Tadeusz"

Offline Ensis

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    « Odpowiedź #161 dnia: Lipca 29, 2011, 08:24:44 »
    Sprawdź spójność gry.

Strzał w wroga czy to sojusznika to ten sam strzał i powinien zadawać tyle samo obrażeń, a ludzi którzy specjalnie atakują swoich trzeba bezwzględnie banować i pisać ich nicki w temacie wstydu(który można utworzyć).

Offline Askorti

• Użytkownik
    « Odpowiedź #162 dnia: Lipca 29, 2011, 09:16:37 »
    Co do Teamkillów, to nie łatwiej je po prostu wyłączyć w ustawieniach serwera? Bo ogólnie to nie rozumiem po co one w ogóle są. Niby dodają realizmu, ale i tak na większość serwerów teamkillowanie grozi banem (nawet przypadkowe), a jak się kogoś zabije, to zaraz cały serwer wyzywa gracza od różnych k*** czy h****. Więc lepiej wyłączyć obrażenia od sojuszników i tyle. Ewenntualnie zostawić ale tak, żeby nie raniły nieszczęśnika, który miał oberwać, tylko delikatnie raniły teamkillera.
    Zupełnie się nie zgadzam. Jeśli zniesie się team kill, to ludzie już w ogóle nie będą patrzeć gdzie strzelają.
    Sytuacje, gdzie ja z kimś walczę na szable, a jakiś debil próbuje mojego oponenta zastrzelić gdzieś z boku są bardzo irytujące i nie powinno do nich dochodzić. Jeśli wyłączy się TK, stanie się to normą.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #163 dnia: Lipca 29, 2011, 10:31:32 »
    W takim razie najlepiej wyłączyć ff i przerzucić obrażenia z zaatakowanego na atakującego. Zapewniam, że gracze będą dużo ostrożniej strzelali, gdy będzie im groziło strzelenie sobie samemu w plecy. Myślę że to podziała na wyobraźnię niedoszłych teamkillerów bardziej niż kick z głosowania; taki osobnik może się tłumaczyć, że lag, że mało celna broń, że wskoczyłeś mu przed celownik etc. A gdy będzie chodziło o jego własną głowę, a nie o czyjąś, na pewno od razu wróci mu rozsądek.

No Ensis, od słów do czynów, zakładaj wątek, Bartus przypnie, i będzie postrach teamkillerów. Mod jest już tak popularny, że nie ma co zwlekać.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #164 dnia: Lipca 29, 2011, 11:17:56 »
    Obrażenia w siebie będą jeszcze gorsze. Zwłaszcza na Inwazji, gdzie zawsze trafi się banda wybitnych "inteligentów", którym się nudzi sama gra i zaczynają utrudniać zabawę innym osobom w różny sposób - na przykład stając przed lufą działa i uniemożliwiając strzał, jak to miało miejsce wczoraj. Gdyby włączyć FF na siebie, to takich debili już nic nie ruszy (poza kickiem/banem).

Zdarzają się też momenty zablokowania postaci w jakimś miejscu. W następnym patchu dodam teleport dla admina, ale co ma zrobić taki nieszczęśnik, gdy akurat admina nie będzie? Jedynym ratunkiem dla niego jest właśnie śmierć z ręki sojusznika. Po odwróceniu FF nie będzie dla niego nadziei. ;)