Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Sugestie na temat rozgrywki  (Przeczytany 108167 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    [Multiplayer] Sugestie na temat rozgrywki
    « dnia: Stycznia 08, 2011, 09:38:08 »
    Tutaj proszę zgłaszać wszystkie sugestie i pomysły, które nie łapią się do tego tematu - http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=6528.0

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: [Multiplayer] Sugestie na temat rozgrywki
    « Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 10, 2011, 09:14:53 »
    Pooglądałem gameplaya na YT z tego moda (beta) i to co jest bardzo meczące to te ciągłe wystrzały które nie pochodzą z bronni tylko jest to ścieżka dźwiękowa.
    Moze by zamienić ten dźwięk na jakaś muzykę pasująca do czasów z moda?A co do wystrzałów to ograniczyć się tylko do tych z gry.

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 10, 2011, 16:23:40 »
    To dziwne bo ja się nie spotkałem z dźwiękami wystrzałów w sound tracku. Te wystrzały w filmiku są normalne, z broni :-) Może jest niedostosowana przestrzenność ich i dlatego tak sądzisz :d
    Sława!

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 10, 2011, 16:28:20 »
    Wyjaśnię o co chodzi. W M&B broń palna nie ma możliwości ustawienia własnego odgłosu wystrzału, można to odejść skryptując to samemu na około. Kluczem jest komenda odtwórz dźwięk "na graczu", wszystko działa dobrze gra pobiera pozycje gracza a następnie odtwarza dany odgłos na tej pozycji u każdego gracza. Problem pojawia się gdy do gry wchodzą boty które nie są graczami a działają na maszynie serwera(mają numer 0, taki sam jak host). I gdy bot wystrzeli z broni pobierana jest pozycja gracza 0 i odtwarzany w niej odgłos. Dlatego gdy bot wystrzeli na końcu mapy słyszysz jakby było to tuż przy twoim uchu. Grając z żywymi ludźmi nie uświadczymy takich błędów.

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 10, 2011, 17:27:17 »
    Yhym.To dobrze ,bo to meczące dla ucha.

Offline Jarsuss

• Użytkownik
    • Pamiętajcie najważniejsza jest zaprawa :P
    « Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 10, 2011, 22:59:31 »
    A dało by się jako innowacje wprowadzić pistolet, którym można nie tylko strzelać i się bronić wręcz, ale również rzucać np. skończyła nam się amunicja i wróg pochodzi jeśli mamy szable nie będziemy się bronić przecież pistoletem, więc rzucamy nim w przeciwnika raniąc go troche i automatycznie wyciąga szable lub sami ją wyciągamy. Takie coś może uratować wojakowi życie jeśli trafi już zranionego przeciwnika. Niektóre pistolety w tamtych czasach miały mini bagnety przy lufie do walki wręcz (nie wiem czy jest jakaś nazwa profesjonalna do tego). Nie wiem czy to jest wykonalne. A może to i beznadziejny pomysł? Co o tym sądzicie?
    HITMEN CLAN www.hitmen.tnb.pl

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 10, 2011, 23:27:57 »
    A ja powtórzę swoją sugestię z forum WFaSa. Jak Daedalusie wiesz, nadziaki miały dwa końce, jeden ze szpikulcem do przebijania pancerza a drugi z częścią obuchową. Czy da się tak zrobić, żeby nadziak po wciśnięciu "x" zmieniał swój tryb? Raz był by bronią zadającą obrażenia kłóte a po zmianie, obracałby się i był bronią obuchową. Taki mały bajer:-)
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 10, 2011, 23:56:56 »
    A dało by się jako innowacje wprowadzić pistolet, którym można nie tylko strzelać i się bronić wręcz, ale również rzucać np. skończyła nam się amunicja

Nie, takie coś nie przejdzie.

Czy da się tak zrobić, żeby nadziak po wciśnięciu "x" zmieniał swój tryb?

Nie sprawdzałem, ale wątpię, aby to zadziałało. Na bank za to nie da się nic zrobić z modelem (nie obróciłby się, więc atakując np. obuchem zadawałbyś obrażenia kłute), bo na ten problem natknąłem się przy modzeniu z muszkietami - nawet gdy jako model muszkietu do walki wręcz dałem zwykłą czapkę, to postać nadal trzymała muszkiet (dlatego będzie się uderzać lufą, nie kolbą). Gra po prostu nie odświeża modelu. Jedyne co się wtedy zmienia, to ikonka broni. Szkoda, że twórcy o tym nie pomyśleli...

Offline inco

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 11, 2011, 00:07:16 »
    Odświeżenia modelu nie da się zastosować za pomocą zmiany broni na inną i powrót do tej samej (albo wyjęcie i schowanie)?
    Bo przecież jakbyśmy chcieli jakąś broń używać waląc nią z drugiej strony to w dłoni musimy ja obrócić, więc chowanie i wyjmowanie broni dawalo by taki efekt odwrócenia.

Wtedy został by tylko element animacji.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 11, 2011, 02:22:06 »
    Wierz mi, że próbowałem już chyba wszystkiego. Po prostu się nie da i model zostaje zawsze taki, jak pierwszej broni (tej dystansowej).

Offline Kalsiver

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 11, 2011, 14:17:49 »
    Czy da się tak zrobić, żeby nadziak po wciśnięciu "x" zmieniał swój tryb?
    Nie sprawdzałem, ale wątpię, aby to zadziałało. Na bank za to nie da się nic zrobić z modelem (nie obróciłby się, więc atakując np. obuchem zadawałbyś obrażenia kłute), bo na ten problem natknąłem się przy modzeniu z muszkietami - nawet gdy jako model muszkietu do walki wręcz dałem zwykłą czapkę, to postać nadal trzymała muszkiet (dlatego będzie się uderzać lufą, nie kolbą). Gra po prostu nie odświeża modelu. Jedyne co się wtedy zmienia, to ikonka broni. Szkoda, że twórcy o tym nie pomyśleli...
    No a przy zmianie broni x'em broń się obraca (jak długie topory nordyckie) nie można by było tego obrotu zwiększyć tak by teraz był drugą stroną ?
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 11, 2011, 14:38:18 wysłana przez Kalsiver »
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu następującym po tym terminie.
    Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 11, 2011, 14:35:33 »
    Kiedyś pisałem o tym na forum WFASa:

Pomysły jak urozmaicić i zrobić bardziej realistycznie strzelanie:

Walka strzelbami, muszkietami itd. na modach jest dosyć wg. mnie dziwna i trochę nierealistyczna wg. mnie komiczne jest kiedy koleś który ciągle trzyma strzelbę ma aż taką celność biegając z nią i wystarczy ze na sekundę stanie i już ma na tyle zwężony celownik że może strzelać skutecznie jakby był jakimś robotem który nie potrzebuje ani chwili na przystaniecię i celowanie do celu. Wg. mnie walka strzelbami itd.powinna wyglądać tak: Podczas biegania mamy celownik rozserzony.. gdy przystaniemy w miejscu celownik powoli się zwęża (można to uzasadnić tym że koleś celuję) i dopiero po jakimś czasie będziemy mieć zwężony celownik do tego stopnia żeby obiecująco strzelać. Zlikwidowało by to super celność z nikąd i latanie z tymi strzelbami po mapie jak jacyś anterroryści ( Takie mam skojarzenia), pojedynki strzelców były by ciekawsze bo kto zdecydował by się na szybszy strzał miałby mniejszą celność i więcej ryzykował a ten kto stałby dłużej odsłaniał się i ryzykował trafieniem ale gdyby wyczekał miałby dobrą celność i większe szanse na ustrzelenie. Wg. mnie to bardzo dobre rozwiązanie nie wiem czy jest to wykonalne ale było by wg. mnie bardzo fajnie. Jedyny problem jaki widzę w balansie jednostek po tym rozwiązaniu to czy czasem łucznicy konni/konnica nie byli by zbytnio przepakowani ale co do łuków można by zrobić to podobnie.. a co do konnicy to i tak chyba strzelba jest wystarczająco silna. Ale to by trzeba przetestować jakby takie coś weszło w życie. Chciałbym aby uniknąć pajacowania z tymi strzelbami tak jak jest na MM Modzie..

Gdyby takie coś było planowane było z tymi celownikami to dobrze by było gdy się zmienia pozycję ze stania w kucanie i na odwrót to żeby celownik też się rozszerzał i znowu trzeba by było czekać bo już teraz ja mam taki głupi nawyk że przed samym oddaniem strzału kucam zmylając przeciwnika a to jest trochę głupie mimo iż skuteczne.

Można by też zrobić że bo jakimś czasie jak już wycelowaliśmy i mamy celownik zwężony znowu nam się rozszerza można to uzasadnić choćby zmęczeniem ręki ( Takie coś dzieję się przy łuku) tutaj oczywiście powinno to zająć trochę dłużej ale w moim rozumowaniu miało by to uniemożliwić bezczelne kampienie np. przy wejściu do drzwi albo za jakimiś kamieniami czy okopami. Oczywiście można rzucić granat.. ale co z tego jak zakampi się większa ilość ludzi.. wtedy ludzie aby zabić kamperów popadną w głupi zwyczaj nagminnego wykorzystowania granatów bo nie będą mogli wykurzyć kamperów. Chyba ze zwiększy się cenę granatów lub innych części ubioru enginerra żeby ludzie dla nabicia fraga nie kupywali samych granatów w paczkach po 3. A może gdyby takie coś robili zmniejszyć im celność tych granatów wagę nie wiem.. piszę o tym bo pojawiały się takie zagrywki kamikadze z granatami na innych modach.Boję się tylko jednego żeby czasem tego strzelania nie przekombinować.. bo wtedy inne jednostki mogą stać się zbyt silne. Ale spróbować chyba można, a później dopracować balans.

Jakby co tutaj jest temat z tą dyskusją : http://www.wfas.mountblade.info/index.php?topic=273.15 ( Strona 2)
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 11, 2011, 14:45:37 wysłana przez ^IvE »

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 11, 2011, 14:45:25 »
    No tak ale przecież w tamtych czasach nie walczono strzelbami ,bo do tego była bron biała (szabla np)przynajmniej nie tak regularnie by to robić w modzie.To nie XVIII czy XIX wiek.P Przynajmniej tak mi się wydaje.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 11, 2011, 14:46:33 »
    No tak ale przecież w tamtych czasach nie walczono strzelbami ,bo do tego była bron biała (szabla np)przynajmniej nie tak regularnie by to robić w modzie.To nie XVIII czy XIX wiek.P Przynajmniej tak mi się wydaje.

Nie wiem czy przeczytałeś ale ja napisałem o STRZELANIU ze strzelb.. chyba że pisałeś odnośnie postów nad moim to przepraszam.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 11, 2011, 15:21:04 »
    Moim zdaniem muszkiet powinien mieć ogromne obrażenia (120), ale powinno się wprowadzić choć niektóre z utrudnień podawanych wcześniej:
    - niemożność ładowania w biegu
    - rozszerzanie się celownika wraz z upływem czasu
    - wydłużenie czasu ładowania
    - wydłużenie czasu celowania.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński