Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu  (Przeczytany 380313 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rivet

• Użytkownik
    • Piwa: 128
    • Terror belli, decus pacis
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #2505 dnia: Czerwca 20, 2015, 18:46:04 »
    Rajtaria i husaria mają do wydania 10k golda i mimo "OP" pistoletów u rajtarii dostają solidny łomot.

jak się jedzie na czołówkę z husarią to co się dziwisz ?. Zresztą realia bitwy a freeplayu albo "klanówki" to 2 różne sprawy.

Rivet uczy, Rivet bawi. Jeśli masz pytania odnośnie Epoki Napoleońskiej wal do Riveta

Offline Muzg

• Użytkownik
    • Piwa: 24
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #2506 dnia: Czerwca 20, 2015, 20:13:17 »
    Dwa tygodnie temu na treningu robiliśmy stracia rajtarów 2v2 i królowały pistolety długolufowe. Dwulufówki były kompletnie bezużyteczne, o czym przekonała się część "cwaniaków" marnujących na nich kasę. A na "klanówkach" to chyba będzie jakiś rozsądny limit kasy nie :D
    - Muzgu co będziemy robić dziś w nocy?
    - To samo co zawsze, spróbujemy przejąć władze nad Delugem!

Offline ManGo

• Użytkownik
    • Piwa: 49
    • Za Ślůnsk i gumiklejzy
    « Odpowiedź #2507 dnia: Czerwca 20, 2015, 20:27:15 »
    Póki co przy początkowych limitach kasy (1700) nie opłaca się brać innych pistoletów niż tych podstawowych które są za darmo i są niewiele gorsze od drogich pistoletów, za takie pieniądze bardziej opłaca się brać puszkę, broń biała lub konia.
    Jedynym opłacającym się pistoletem jest ten półhak (ten miniarkebuzik :D).

Offline Ephedrinum

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    • Dziki Pasterz Bandyta
    « Odpowiedź #2508 dnia: Czerwca 21, 2015, 18:03:00 »
    Z tego dwustrzałowego pistoletu i tak praktycznie się nie da trafić, mimo, że celujesz w środek postaci.
    Spójrz sobie na ten filmik - https://www.youtube.com/watch?v=jCokj3EiRYo
    Rajtaria i husaria mają do wydania 10k golda i mimo "OP" pistoletów u rajtarii dostają solidny łomot.

Swoją drogą - dlaczego podczas 2 szarży upadek z konia zadał mi pół hp?!

No to przypatrz się na ten filmik dokładnie, to zobaczysz, jak rajtar zdjął mnie, o ile pamiętam, z dwulufówki. xD

Dwa tygodnie temu na treningu robiliśmy stracia rajtarów 2v2 i królowały pistolety długolufowe. Dwulufówki były kompletnie bezużyteczne, o czym przekonała się część "cwaniaków" marnujących na nich kasę. A na "klanówkach" to chyba będzie jakiś rozsądny limit kasy nie :D

No to nie wiem, może niektórzy po prostu nie potrafią strzelać z dwulufowych pistoletów, bo z bliskich odległości są jak najbardziej użyteczne. Jak się próbuje trafić z takiego pistoletu na szybko cel dalszy niż 10 metrów to nic dziwnego.

W Delugu praktyką rajtarowych cwaniaków jest zatrzymywanie się kilka metrów przed piechotą (która już zazwyczaj wcześniej wystrzeliła i musi przeładować) i seria 2-3 strzałów pistoletowych. Próbuj wtedy będąc rajtarem nie trafić chociaż raz z takiego pistoletu czy innego ze słabą celnością. Irytuje na równi z operatorami garłacza, czy granatów.
    Nie mam nic do tego, że rajtaria ma takie pistolety, natomiast tytanowe kirysy to już lekka przesada.

Offline Muzg

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2509 dnia: Czerwca 21, 2015, 18:11:08 »
    Nikt nie wykona takiej szarży na piechotę, bo nie zdążą ruszyć po takiej salwie i uciec przed piechotą, dodatkowo pułk piechoty powinien mieć kilku pikinierów. To, że nikt ich nie bierze to już nie moja wina...

Offline Ephedrinum

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    • Dziki Pasterz Bandyta
    « Odpowiedź #2510 dnia: Czerwca 21, 2015, 18:18:58 »
    Nikt nie wykona takiej szarży na piechotę, bo nie zdążą ruszyć po takiej salwie i uciec przed piechotą, dodatkowo pułk piechoty powinien mieć kilku pikinierów. To, że nikt ich nie bierze to już nie moja wina...

Jakiej szarży??  Nie napisałem o szarży, a o tym, że się zatrzymują przed piechotą i strzelają z pistoletów. Nie ma potrzeby uciekania przed piechotą, jedynie sobie wokół piechoty krążą. Oddalają się by przeładować i powtórka z rozrywki.

Offline Muzg

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2511 dnia: Czerwca 21, 2015, 18:58:25 »
    Wiem o co ci chodziło. Napisałem szarża, bo to z punktu widzenia piechoty wygląda jak szarża ( No chyba, że rajtaria ma stać pół km od piechoty, no to wtedy najwidoczniej źle Cie zrozumiałem.). Ale wracając: przed pyskiem piechoty robisz ctrl j i oddajesz strzały. Wtedy właśnie piechota może zaszarżować na rajtarów, którzy nie mają szansy uciec bo konie się nie rozpędzą.
    Krążenie wokół piechoty też nic nie da - wystrzelisz sobie max 4 razy z czego nic nie trafisz bo koń jedzie za szybko i ogólnie jest za daleko bo piechota ma pikinierów i tylko samobójcy jeździli by blisko. Gdy rajtarzy wystrzelą muszą zwolnić by przeładować, wtedy też piechota może szarżować, lub oddać salwę która będzie zabójcza z powodu niskiej prędkości rajtarów. Jeśli zaś rajtarzy tak jak piszesz wycofali by się by przeładować dostaliby salwę w plecy. Dodatkowo przeładowanie dwóch dwulufówek trochę trwa i piechota zdąży dać nogę...
    Swoją drogą jaki idiota wyprowadza swoją jednostkę na całkowite odludzie, gdzie nie ma żadnych przeszkód terenowych?
    Zauważ też, że gdyby ta taktyka była skuteczna to robili by tak wszyscy, a kto tak robi? Nikt.

Offline Gnarler

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #2512 dnia: Czerwca 29, 2015, 19:05:36 »
    Miło by było zobaczyć w modzie karacenę ;)

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #2513 dnia: Lipca 02, 2015, 04:52:24 »
    Przybyło trochę rzeczy:
    https://docs.google.com/spreadsheets/d/15dE3UCaf1GGzHF_Smx5i9IuZo-5OmE2sgYZOSxU53uM/edit?usp=sharing

Z tych ważniejszych:
    -Szwedzki najemnik otrzymał "szkocką broń", jest to randomowy przedmiot z 70% szansą na szkocką glewię i 30% szansą na claymore(tak ten dwuręczny miecz szkocki).
    -Niemiecki pikinier otrzyma broń podobną j.w., z tym że zamiast glewii będzie krótka halabarda(lub coś innego jeszcze się zastanawiam), a zamiast miecza szkockiego będzie flamberg, niestety nie taki jaki mieli landknechci, będzie to konstrukcja bliższa naszemu okresowi działań wojennych.
    -poprawiono długość kopi husarskich i koncerzy(wydłużono).
    -będzie więcej ubrań
    -nie będzie przedmiotów randomowych (oprócz kilku specyficznych).

Offline Muzg

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2514 dnia: Lipca 02, 2015, 08:11:24 »
    Znalazłem takie coś w internecie: http://tetragram.pl/4939
    Była by możliwość dodania czegoś takiego do Szwecji?

Offline Dawry

• Użytkownik
    • Piwa: 9
    « Odpowiedź #2515 dnia: Lipca 02, 2015, 10:01:28 »
    Polski rajtar bez arkebuzów? Ale jak to? ;c

EDIT:
    Uff...
    Cieszę się z powrotu tartanów szkockich jak i ogółem ze wszystkiego w tym arkuszu ;d
    Powrócą kiedyś hajdawery u Kozaków i jatagany u Osman?
    « Ostatnia zmiana: Lipca 03, 2015, 11:39:52 wysłana przez Dawar »

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #2516 dnia: Lipca 07, 2015, 08:25:26 »
    EDIT:
    Uff...
    Cieszę się z powrotu tartanów szkockich jak i ogółem ze wszystkiego w tym arkuszu ;d
    Powrócą kiedyś hajdawery u Kozaków i jatagany u Osman?
    Hajdawery w sumie są tylko nie takie bufiaste jak nam się to kojarzy.

Znalazłem ciekawy wpis na bugtrackerze:
    Prosił bym bardzo, aby zmienić uzbrojenie dla jednostek polskich, Hajduk i dragon powinni mieć broń na odwrót, tzn. hajduk powinien mieć muszkiet, a dragon arkebuz, a jest na odwrót. Mam nadzieje, że w następnej wersji będzie jak powinno.

Oczywiście nie może tak być, nie wiem skąd takie pomysły ;).
    Nawet w muzeum w Sztokholmie zdobyczne arkebuzy są opisane jako broń piechoty polskiej, hajduków.

Można poprzeglądać bugtrackera:
    https://sites.google.com/site/wfasmod/
    Uzupełniłem wpisy, również w swojej notatce:
    https://docs.google.com/spreadsheets/d/15dE3UCaf1GGzHF_Smx5i9IuZo-5OmE2sgYZOSxU53uM/edit?usp=sharing

Pozdrawiam.

Offline ManGo

• Użytkownik
    • Za Ślůnsk i gumiklejzy
    « Odpowiedź #2517 dnia: Lipca 07, 2015, 11:52:15 »
    Byłaby możliwość wprowadzenia dla berdyszy, toporów 2h etc. drugi tryb drzewcowy?
    Wcześniej gdy berdysze były jako broń drzewcowa był lepszy balans a gdyby teraz posiadały dwa tryby ciekawie urozmaiciło by to rozgrywkę, również można by było wprowadzić coś takiego dla mieczy dwuręcznych, jeden tryb normalny a drugi to pchnięć jak piką.

A skoro Hajducy będą posiadali wielkie topory i majnkraftowe kilofy to czy byłaby szansa wcisnąć im jeszcze berdysz (nie koniecznie ten największy ale berdysz to berdysz)? :D

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #2518 dnia: Lipca 07, 2015, 12:36:52 »
    Byłaby możliwość wprowadzenia dla berdyszy, toporów 2h etc. drugi tryb drzewcowy?
    Wcześniej gdy berdysze były jako broń drzewcowa był lepszy balans a gdyby teraz posiadały dwa tryby ciekawie urozmaiciło by to rozgrywkę, również można by było wprowadzić coś takiego dla mieczy dwuręcznych, jeden tryb normalny a drugi to pchnięć jak piką.

Nie przewiduję takiej możliwości.

Dlaczego np berdysz jako broń drzewcowa jest bardziej zbalansowana?

A skoro Hajducy będą posiadali wielkie topory i majnkraftowe kilofy to czy byłaby szansa wcisnąć im jeszcze berdysz (nie koniecznie ten największy ale berdysz to berdysz)? :D

Hajducy nie będą mieli tych kilofów, nie wiem czy Pograniczni będą mieli, gdzieś widziałem coś takiego u rekonstruktorów i stąd jest na liście, ale nie jestem pewien czy to dodam.

Z berdyszem to zobaczymy jakiś mógłby być dodany...

Offline ManGo

• Użytkownik
    • Za Ślůnsk i gumiklejzy
    « Odpowiedź #2519 dnia: Lipca 07, 2015, 15:32:49 »

Dlaczego np berdysz jako broń drzewcowa jest bardziej zbalansowana?

Bo to łorbend, dwuręczniaki znacznie lepiej działają od polearmów w łorbendach, taka smutna prawda.
    A poza tym to wygląda to dużo bardziej estetycznie i "realistycznie". :)