Pomysł mi się podoba :) Tylko zostawiłbym tych jagrów, po co zastępować ich szkotami.
A ja mam taką propozycje,może zmieniło by się nazwy tych jednostek tatarskich?
Na przykład zamiast Bogatego wojownika tatarskiego dać nazwe Czambuł murzy?
PS.Czy ja dobrze widzę,chcecie zlikwidować piechote wybraniecką!?Skandal!
Nie spotkałem się nigdzie z Jagerami, oprócz materiałów do jakiegoś moda na których się częściowo opierałem. Dlatego też ich w pierwszej kolejności wywalę. Szkoccy muszkieterzy będą mieli nieco gorsze umiejętności strzelania i trochę lepsze do walki wręcz.
Czambuł to oddział tatarów nie jednostka.
@wybrańce, no i właśnie tutaj mam problem;)
Co Cię skłoniło do usunięcia arkebuzerów? To dość popularna jednostka, nie jest ani OP, ani za słaba, ani zbyt uniwersalna, ani za mało uniwersalna... To cięższa wersja dragonów, użyteczna formacja. Jeżeli są jakieś reformy których wymagają, to ewentualnie uszczuplenie ilości pistoletów, żeby mniej rajtarzyli, a więcej dragonowali. ;-)
Strzelby dla rajtarów... Dziwna sprawa, ja zawsze kojarzyłem tych panów tylko z pistoletami. Jeżeli arkebuzerzy zostaną, to zdecydowanie nie, a jeżeli zostaną usunięci, to cóż, chyba nie ma innego rozwiązania. W każdym razie prosiłbym by nie były to żadne snajperskie karabiny, tylko arkebuzy i muszkietony. :) W przeciwnym razie rajtarzy mogą być za mocni na piechotę.
Ukłon w stronę fanów Pike n' Shotte, czyż nie? ;-) Niech i tak będzie, dla balansu gry ta zmiana nie ma większego znaczenia.
Ta jednostka będzie łączyć armor Szkotów i umiejętności jagerów? W takim razie trzeba mocno przytemperować ich umiejętności walki wręcz, i definitywnie zabrać pistolety.
Tutaj nie mam zdania, za rzadko gram Szkotami i wybrańcami żeby komentować.
Tylko proszę nie przeholować w ,,jakości ognia'' czerni, bo zacznie wypierać mołojców. :-)
PS. Który szwedzki pikinier będzie miał łopatę?
@arkebuzer, jak dla mnie niczego nie wnoszą, można prostym zabiegiem zrobić z rajtara i rajtara i arkebuzera, dodając strzelby arkebuzera(czyli krótkie strzelby które ma teraz arkebuzer). Dodatkowo można zmienić im nieco opis.
@pikinierzy, tak ukłon w ich stronę
@szkoci, będą ubrani w kolety(czyli bez pancerzy) na głowie czapki szkockie i jakieś moriony słabe.
@czerń dostanie tylko najgorszą broń, z zamkami lontowymi, a ich umiejętności pozwolą tylko na wspieranie ogniowe właściwych strzelców.
@jagerzy, jeszcze raz powtarzam że nie było takiej jednostki, więc tutaj Ja raczej informuję że jej nie będzie;)
Nie dla Szkotów. Oni używali ich jeszcze w XVIII wieku np. pod Culloden. Zresztą szkoccy najemnicy w XVII wieku używali też łuków - także ci w służbie szwedzkiej. Tak przy okazji to ten puklerz nazywa się targe i niemal gotowe tekstury na niego można wygogalać w sporej ilości.
Co do wozów to naprawdę nie ma co kombinować. Zróbcie to po najmniejszej linii oporu (czyli w oparciu o tarcze) ii przekonajmy się czy to w ogóle się sprawdza i ma zastosowanie zanim wpakujecie w to swój czas i energię.
@szkoci z łukami, tarczami itd... Trzeba by tu wspomnieć o powielanym przez wszystkich mitów że szkoci walczyli łukami, oni tylko przybywali z łukami do danego państwa, a walczyli tym co dany pan im dał do ręki, czyli przeważnie w stylu zachodnim.
Tarcz nie mogli wywozić z wysp, a te pałasze były używane w XVIIIw.(choć tutaj 100% pewności nie mam, bo co prawda nie widziałem żadnego egzemplarza z XVIIw., ale to nie daje mi pewności)
Pozdrawiam.