Tu się bym nie zgodził. Obecna animacja mistrzowska nie jest, ale chociaż neutralna. A te wygibasy z CAE to już ciężka przesada.
Taa, Native'owska animacja jest baaardzo realistyczna i naturalna. :D Prawda jest taka, że owszem, łucznicy bojowi robili straszne wygibasy. Odpowiednia pozycja i zablokowanie kości ułatwiało (albo raczej - umożliwiało) naciąganie potężnych łuków. W dzisiejszych czasach tego już nie widzimy, bo przy strzelaniu z łuku o naciągu 15kg można sobie stać prosto i zbytnio się nie wysilać. To, że archeolodzy badając ludzkie szczątki są w stanie po deformacjach kręgosłupa od razu rozpoznać czy denat był łucznikiem, już samo o czymś świadczy. ;)
Animacja mi się nawet podoba. Pamiętam, że kiedyś chciałem ją dodać nawet do swojego moda, ale coś mi w niej nie grało. Wtedy jednak w ogóle nie znałem się na edycji animacji i nie mogłem poprawić tego, co mi nie podeszło. Teraz mogę się temu przyjrzeć bliżej...
Tu macie bonusowy link, gdzie m.in. Mark Stretton pokazuje, jak się strzela z angielskiego warbowa -
http://www.youtube.com/watch?v=z10r3AXffVs ;) Tam walą z łuków minimum 80 funtów (ponad 36 kg).