Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu  (Przeczytany 381530 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kompiotronik

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • Salus rei reipublicae suprema lex esto!
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #1455 dnia: Marca 13, 2012, 08:35:59 »
    Zgadzam się z przedmówcą.

"Machasz waść tą szabelką jak cepem! Ten cios jeno u pachołków trybunalskich w modzie! A ten kurlandzki dobry do psów odganiania!" - H.Sienkiewicz "Potop"
    Salus rei reipublicae suprema lex esto!

Offline White-Wolf

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Znany jako Bodziu
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #1456 dnia: Marca 13, 2012, 13:54:12 »
    Nie zgadzam się z przedmówcami, limity są ok - ja też często nie mogę pograć husarią i granie inną klasą nie sprawia mi problemu.

Offline Hawkwood

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #1457 dnia: Marca 13, 2012, 14:35:18 »
    Mnie również nie przeszkadzają. Na moje oko cała rzecz wynika z tego, że np. w native kawaleria była po prostu jedną klasą i ktoś komuś szło lepiej z lekkiego kawalerzysty stawał się ciężkim, w miarę jak zdobywał kasę i siłą rzeczy w rozgrywkach więcej było tych lekkich niż ciężkich. Tu np. w RON mamy ze 4 rodzaje kawalerii, które są osobnymi klasami więc proporcje zwykli/elitarni łatwo zaburzyć bez stosowania sztucznych limitów. Po prostu są klasy lepsze i gorsze tak jak było w rzeczywistości, ale w grze każdy kasy dostaje po równo i każdego stać na rynsztunek husarza.

Zresztą dużo rzeczy rozbija się o to, że chcecie tworzyć mod multiplayer i jednocześnie historycznie poprawny, a to trudno pogodzić. Balans na potrzeby MP następuje wtedy gdy każda frakcja ma zbliżone jakością broń i pancerze w każdej klasie (takie lustrzane odbicia z krzywego lustra). Moim zdaniem w Deluge Kozacy na obecną chwilę wypadają strasznie słabo w porównaniu z innymi frakcjami, głównie zresztą z braku dostępu do dobrych pancerzy (ale broń też wypada dosyć słabo), ale zdaję sobie sprawę że ich możliwości były takie jakie były, a ciężkiej jazdy nie mieli w ogóle, więc balans trafia szlag.

BTW. Są tarcze które można przesuwać - może dałoby się dodać do moda wozy, które można pchać? Na tym się przecież opierała obrona kozackiej piechoty.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #1458 dnia: Marca 13, 2012, 15:37:01 »
    Nie zgadzam się z przedmówcami, limity są ok - ja też często nie mogę pograć husarią i granie inną klasą nie sprawia mi problemu.

Człowieku, co Ty mi husarzem machasz? Ja zwykłym, arcypospolitym mołojcem nie mogę pograć, bo ktoś z szybszym netem mi wskoczył na slota. W każdej frakcji mogą być maksymalnie dwie (nie licząc inżyniera) klasy elitarne, na które będzie limit nie większy niż 7-10%, i to jest ok. Ale coś tak banalnego jak pikinier, czy ordynarny strzelec z samopałem, powinno być dostępne zawsze i wszędzie, więc podawanie za przykład husarza ma nikły sens.

każdego stać na rynsztunek husarza.

To dowodzi tylko tego, że husarze mają zbyt tanie eq. Poza tym, zejdźcie łaskawie z tej husarii, bo ja nie mówię o niej. Mówię o zwyczajnej piechocie, albo leciutkich jak piórko jeźdźcach, których nadmiar na polu bitwy nikomu krzywdy nie zrobi. Nie widzę najmniejszego uzasadnienia w tak drakońskich ograniczeniach. Limity się sprawdzały, gdy hamowały spam jednostkami doborowymi - i to była bardzo dobra decyzja. Ale 0.53 poszedł o kilka kroków za daleko, co potwierdzają takie głosy:

(click to show/hide)

Każdy komentarz pochodzi od innej osoby, i jest tego więcej. :)

Limity muszą zostać;) nie widzę innego rozwiązania;)

Dobrze, ale wytłumacz mi dlaczego. Jeden powód oprócz historycznego, bo nawiasem mówiąc historyczny bardzo kuleje jeśli chodzi o logikę.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #1459 dnia: Marca 13, 2012, 15:57:29 »
    Pamiętam jak jeszcze nie było limitów... Co za lament podnosiliście (miedzy innymi ty, Hofiko), że Polska ma husarię i jest przepakowana, że trzeba to jakoś ograniczyć...
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1460 dnia: Marca 13, 2012, 16:00:18 »
    Pamiętam jak jeszcze nie było limitów... Co za lament podnosiliście (miedzy innymi ty, Hofiko), że Polska ma husarię i jest przepakowana, że trzeba to jakoś ograniczyć...

Nie sądziłem, że kiedyś będę mógł upomnieć Lucę za brak czytania ze zrozumieniem. ;)

Poza tym, zejdźcie łaskawie z tej husarii, bo ja nie mówię o niej. Mówię o zwyczajnej piechocie

Poza tym, wielokrotnie podkreślałem, że:

W każdej frakcji mogą być dwie (nie licząc inżyniera) klasy elitarne, na które będzie limit nie większy niż 7-10%, i to jest ok.

Tak więc, czytaj, proszę Luco ze zrozumieniem. :)

Nie widzę potrzeby czytania wszystkiego w tym temacie skoro płaczecie i tak od 5 stron cały czas na to samo... W sumie na to czego wcześniej sami chcieliście.

Eh... W TYM POŚCIE pokazałem Ci, że to nieprawda... ale... jeżeli nie chcesz zrozumieć, no to nie. Nigdy w życiu nie prosiłem, nie sugerowałem, ani nie myślałem nawet o limicie na 90% jednostek. Co w sumie też można wywnioskować z TEGO posta. :)
    « Ostatnia zmiana: Marca 13, 2012, 16:28:25 wysłana przez Hofiko »
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline White-Wolf

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Znany jako Bodziu
    « Odpowiedź #1461 dnia: Marca 13, 2012, 16:55:32 »
    Człowieku, co Ty mi husarzem machasz? Ja zwykłym, arcypospolitym mołojcem nie mogę pograć, bo ktoś z szybszym netem mi wskoczył na slota. W każdej frakcji mogą być maksymalnie dwie (nie licząc inżyniera) klasy elitarne, na które będzie limit nie większy niż 7-10%, i to jest ok. Ale coś tak banalnego jak pikinier, czy ordynarny strzelec z samopałem, powinno być dostępne zawsze i wszędzie, więc podawanie za przykład husarza ma nikły sens.
    ehh... husarz to był tylko przykład. Granie wszystkim innym też nie sprawia mi problemu, a wątpię, żebym był jedynym takim. Pikinier jest banalny? :D Taa, szczególnie jak mój rapier odbija się od jego zbroi.

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #1462 dnia: Marca 13, 2012, 16:55:56 »
    Limity powinny być tylko na jednostkach przepakowanych, nie wszystkich. Kto w ogóle wpadł na taki genialny pomysł? Teraz obowiązkowo na każdej bitwie, ma biegać piechota, nawet jeśli to rundka kawaleryjska? Czysta głupota.
    Sława!

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #1463 dnia: Marca 13, 2012, 17:35:09 »
    limit powinien być tylko na elitarne jednostki...Teraz chce sobie pograć bitwę piechurem a tu lipcia.hajduk niemożliwy do wybrania przy 7 graczach w drużynie....To jest przesada.

Offline michail424

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #1464 dnia: Marca 13, 2012, 20:13:17 »
    Jeśli dobrze rozumiem to Hofiko chodzi o to że nie może grać Hajdukiem na inwazji tylko musi brać np. konnice co mija się z celem broniąc fortu czy czegoś tam innego, nie wiem bo nie gram na inwazji. Moim zdaniem rozwiazanie jest proste podnieść limity na piechote, albo ew. jeśli można zrobić calkiem inne limity dla inwazji inne dla bitwy. I jeszcze jedna sprawa, moim zdaniem nie powinnście skupiać się tak bardzo na zgodności z historią tylko zwrócić uwage na balans, bo to jest gra i ma cieszyć a nie frustrować z powodu jakichś limitów.

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #1465 dnia: Marca 13, 2012, 22:12:36 »
    (...) moim zdaniem nie powinnście skupiać się tak bardzo na zgodności z historią tylko zwrócić uwage na balans, bo to jest gra i ma cieszyć a nie frustrować z powodu jakichś limitów.
    Limity ustawiałem tak by dobrze się grało i z tego co widzę każda nacja ma równe szanse.
    No to po co był wątek na TW, zbieranie opinii?
    Żeby sprawdzić ilu osobom to przeszkadza...

Nikomu się te limity nie podobają, masa ludzi pomstuje na to na inwazji, że nie da się normalnie grać. Limity nie są w zasadzie do niczego potrzebne, jeżeli jakaś jednostka jest za silna to należy ją znerfić w jakiś sposób, a nie nakładać sztuczny limit liczebności. :/
    Z tego co widzę to jednak kilku osobom odpowiadają;). Zamiast narzekać może wymyślcie co zrobić by było dobrze?

Podsumowując:
    Jest problem z hajdukami, można jeszcze podnieść limit.
    Jest problem z pikinierami(na TW fani pike&shot płaczą...) dodał bym jednostkę pikinierską narodową(lekko zbrojną max kolet), a tą która jest przekształcił w piechotę zaciężna(czyli z takimi pancerzami jak mają teraz)

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1466 dnia: Marca 13, 2012, 22:41:12 »
    Limity ustawiałem tak by dobrze się grało i z tego co widzę każda nacja ma równe szanse.

No, to jest temat rzeka. Ale to nie od limitów akurat zależy. ;)

Zamiast narzekać może wymyślcie co zrobić by było dobrze?

Ja już zgłosiłem swoją propozycję, czyli ,,trójcę'' formacji. Odrzuciłeś ją ze względu na (według Ciebie) zbyt dużą wartość bojową danych jednostek.

Jest problem z hajdukami, można jeszcze podnieść limit.

Analogicznie poczyńcie ze wszystkimi średnimi strzelcami w każdej frakcji (mołojcy na ten przykład).

Jest problem z pikinierami(na TW fani pike&shot płaczą...) dodał bym jednostkę pikinierską narodową(lekko zbrojną max kolet), a tą która jest przekształcił w piechotę zaciężna(czyli z takimi pancerzami jak mają teraz)

Nie będą one aby zbyt podobne (różnica tylko w pancerzu)?

Offline michail424

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1467 dnia: Marca 14, 2012, 18:33:33 »
    Tak naprawde to mi limity na bitwie nie przeszkadazają, nie jestem wybrednym graczem i moge grać wszystkim, podkreślałem że chodzi mi o tryb inwazji, (może ostatnie zdanie tego nie pokazuje) na którym być może przydały by się inne limity niz na bitwie.

edit: Dopiszę jeszcze dwa słowa o husarii. Czy waszym zamierem nie było aby husaria wygrywała ze szwedzkimi pikinierami? Moim zdaniem w obecnej wersji jest to nie możlie. Czasami się też zdarza że dokładnie widzę że czubek nachylonej kopii przechodzi przez przeciwnika ale gra nie odnotowuje obrażeń. Rozumiem że to wina nativa i nie wiele da się z tym zrobić?
    « Ostatnia zmiana: Marca 14, 2012, 21:14:37 wysłana przez michail424 »

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #1468 dnia: Marca 14, 2012, 21:45:22 »
    Hmm, nie zauważyłem czegoś takie, grając husarzem rozbijałem szwedów z nachyloną piką.

Edit:
    jakiś czas temu poruszaliśmy temat tatarskich segbanów i zastanawialiśmy się jak mogli wyglądać, znalazłem takie coś: http://www.theassaultgroup.co.uk/pages/page.php?Tatar-horse-holder-greens-176
    Dość podobne do tego co już jest;)
    « Ostatnia zmiana: Marca 14, 2012, 22:42:05 wysłana przez b@rtu$ »

Offline michail424

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1469 dnia: Marca 14, 2012, 22:51:42 »
    Może widocznie jestem za mało wyskilowany :D ale dla mnie jest to nie osiagalne, co do segbanów jestem jak najbardziej za, chanat potrzebuje świerzości ( w sensie czegoś nowego) pozatym wydaję się być najslabszą frakcją. Oczywiście to są moje subiektywne odczucia.