Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu  (Przeczytany 380362 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #1125 dnia: Lutego 15, 2012, 17:56:09 »
    nowym osobom ciężko jest nawet 3-4 zabójstwa zdobyć.

Ehem... Wiesz, zastanów się, co to w ogóle jest za argument, może dostrzeżesz jego bezzasadność. ;p
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Bloomy

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #1126 dnia: Lutego 15, 2012, 17:57:09 »
    I dobrze. Gra jest utrudniona, by coś umieć trzeba czasu.

Offline Cavaron

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #1127 dnia: Lutego 15, 2012, 17:59:32 »
    Dobra może faktycznie to było bez sensu ;p. Dobra cofam to o muszkietach(choć delikatnie mogłyby zostać przyspieszone wtedy). Skupmy się na działach w których praktycznie jedyną skuteczną amunicją są kartacze ;d
    Nie ma emocji - jest spokój.
    Nie ma ignorancji - jest wiedza.
    Nie ma namiętności - jest pogoda ducha.
    Nie ma chaosu - jest harmonia.
    Nie ma śmierci - jest Moc.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1128 dnia: Lutego 15, 2012, 18:02:28 »
    Dobra może faktycznie to było bez sensu ;p. Dobra cofam to o muszkietach(choć delikatnie mogłyby zostać przyspieszone wtedy). Skupmy się na działach w których praktycznie jedyną skuteczną amunicją są kartacze ;d

O, to zależy na jakim trybie. Na battle kule nieźle sobie radzą, zwłaszcza przeciwko kawalerii. Chociaż moim zdaniem działa powinny ładować się około sekundy lub półtora wolniej, ale za to mieć pole rażenia większe (w przypadku kul, rzecz jasna) o około pół metra, tzn by zamiast zabijać i ranić wszystkich w kole o promieniu 2 m, było to 2,5 lub 3 metry (dane przykładowe, nie wiem jaki jest konkretnie ich zasięg rażenia).
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Cavaron

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1129 dnia: Lutego 15, 2012, 18:09:34 »
    Na inwazji kula trafiająca w skupisko wroga zabija 1-2. Przynajmniej tyle zaobserwowałem

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1130 dnia: Lutego 15, 2012, 18:11:01 »
    Na inwazji kula trafiająca w skupisko wroga zabija 1-2. Przynajmniej tyle zaobserwowałem

Tak, na battle podobnie. Tylko że dwóch graczy ma wielokrotnie większą wartość niż dwa boty, więc w istocie na battle kule czynią większe szkody. :)

Offline Raddeo

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • "Jeśli zdrajca, więc na szubienicę!"
    « Odpowiedź #1131 dnia: Lutego 15, 2012, 18:15:44 »
    Ja na balans bym nie narzekał. Raddeo zrzędzi, bo w 0.4 non stop grał rajtarem i artylerzystą, teraz rajtarzy już są normalni, tacy jak byli w rzeczywistości, działa dostały nerf, i Rad już nie ma co robić. :P Jeżeli chodzi o zbalansowanie, to moim zdaniem bronie, których już nie należy w ogóle tykać to muszkiety, rzucajki, piki i pistolety. Łuki są do znerfienia (ale prędkości, nie damage!), a garłacze do wzmocnienia (też prędkości). Przyjrzeć się też należy działom, granatom, lancom i 2h, ale ciężko mi powiedzieć, jakie zmiany wprowadzić. Czas pokaże.

Odezwał się ten, który nigdy nie grał rajtarem. Działa nie dostały nerfa, tylko buga. Poza tym, strzelanie z nich zostało do tego stopnia ułatwione, że po usunięciu tego buga, każdy będzie mógł zostać artylerzystą. W 0.4 wymagało to chociaż trochę treningu, teraz nowy system strzelania wydaje mi się tak banalny, że bez żadnego skilla można celnie strzelać. Mimo, że to strzelanie nikogo nie zabije, bo jest zbugowane :/ Chociaż masz rację, że dużo grałem artylerzystą. Między innymi dlatego, że działa były silne, a ja umiałem z nich strzelać. Więc strzelałem... Teraz kule armatnie są niesamowicie osłabione. W 0.4 celny strzał likwidował sporą grupkę wrogów, teraz jednego albo dwóch. Więc może zwiększyć siłę dział, ale zwiększyć też poziom trudności przy strzelaniu z nich, na taki jaki był w 0.4. Dzięki temu uniknie się celnego spamu tą bronią, nie odbierając możliwości użycia jej.

Jeśli sądzisz, że muszkiety, gdzie najtańszy jest jednym z najlepszych nie potrzebują żadnych zmian, to masz dziwny sposób myślenia. W łukach wg mnie nie należy zmniejszać prędkości, bo łuk musi być szybszy od muszkietu. Poza tym, gdy rajtar czy semen wystrzeli już z pistoletów, to nie szybkość łuków jest niebezpieczna, tylko ich celność. Bo wtedy łucznik już nie musi się spieszyć, może spokojnie uciekać na swoim najszybszym koniu i powoli strzelać do goniącego go z szabeką przeciwnika. Ale jeśli tylko jedna czy dwie strzały trafią w przeciwnika czy jego konia, to już nie będzie miał takiej przewagi. Może najlepiej mocno zwiększyć rozrzut łuków podczas jazdy konnej. Wtedy jeśli łucznik będzie chciał celnie strzelać, to będzie musiał zatrzymać konia, czyli wystawić się na ewentualny atak. Ale taka zmiana nie odbierze mu całkowicie szans na wygraną. Po prostu zwiększy szanse przeciwnika, który przecież też musi zwolnić, żeby przeładować broń. W ten sposób zachowa się historyczność (Tatar strzelający celnie z łuki i potrafiący, nie celnie, strzelać w galopie) oraz balans.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 15, 2012, 18:21:20 wysłana przez Raddeo »
    "Nasz malarz Orłowski -
    Przerwała Telimena - miał gust Soplicowski.
    (Trzeba wiedzieć, że to jest Sopliców choroba,
    Że im oprócz Ojczyzny nic się nie podoba)."
                  ~ Adam Mickiewicz "Pan Tadeusz"

Offline Zowi

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Palahniukista
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #1132 dnia: Lutego 15, 2012, 18:21:01 »
    Co do garłaczy, prędkość strzału jest okropna. Bez dobrego ukrycia nie ma co używać. Czemu? Z daleka = słabe obrażenia. Z bliska = wróg zdąży podbiec. Prędkość ładowania to inna sprawa. Ale strzał powinien być jak najszybszy, a nie długi czas po naciśnięciu/puszczeniu przycisku myszy.
    別企圖。
    Bié qǐtú.

Pozdrowienia dla wszystkich akapków :*

Offline Cavaron

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1133 dnia: Lutego 15, 2012, 18:24:00 »
    Prędkość przeładowania też jest za wolna, bo przeładowanie wygląda jak w slow-motion

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1134 dnia: Lutego 15, 2012, 19:49:41 »
    Odezwał się ten, który nigdy nie grał rajtarem.

Od zawsze nienawidziłem gry rajtarem, to był mus, inne jednostki nie miały z nimi żadnych szans. Od 0.5 nie zagrałem rajtarem ani razu i szalenie się cieszę, że patch sprowadził ich na ziemię. :)

Jeśli sądzisz, że muszkiety, gdzie najtańszy jest jednym z najlepszych nie potrzebują żadnych zmian, to masz dziwny sposób myślenia.

Czemu to robisz? Czemu Ty znowu to robisz? Czemu znowu udajesz idiotę?

Mówimy o balansie gry, prędkości, ładowaniu, wadze i celności broni, a nie o takich banalnych pierdółkach jak cena, przy wyważeniu których wystarczy matematyka. Rany...

W łukach wg mnie nie należy zmniejszać prędkości, bo łuk musi być szybszy od muszkietu.

Łuk można sobie zwolnić o 40 punktów, i nadal będzie szybszy od muszkietu. A jeżeli nie przez balans, to przez samą estetykę prędkość trzeba zmniejszyć, bo obecnie animacja strzelania z łuku z prędkością CKMu wygląda dziwnie. Poza tym to potęguje łuczniczy spam, który jest dość dotkliwy przy obecnej celności. Poza tym, to lekka musztarda po obiedzie, bo Bartus już powiedział, że łuki spowolnił.

Offline Filcefix

• Użytkownik
    • Piwa: 148
    • Średniowiecze, zabawy tarczą i mieczem.
    « Odpowiedź #1135 dnia: Lutego 15, 2012, 21:27:02 »
     Właśnie wylazłem z Deluga będąc nabuzowanym, i z chęcią połamał bym wszystkie łuki ze nie wspomnę o nabiciu na pal hanatu. Mapa Wagenburg, kozacy kontra spamerzy. Można by rzec że prawie bez strat hanat zaspamował kozaków. Strzały i oszczepy latały wszędzie. Że o nie wiadomo skąd granatach nie wspomnę. Co jak co ale ci zaje.... spamerzy powinni zawisnąć i byc tępieni jak hanat z nativa. Dalej ktoś uważa że hanat nie jest przykoksowany. Zapraszam na Wagenburg 15 vs 15. Arrr. (Bo generalnie na Delugu się idzie odprężyć od nativa ale... nie przy takim czymś)

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #1136 dnia: Lutego 15, 2012, 21:31:28 »
    @Dedal tu nie chodzi o zarzucanie, że się nie wysililiście, tylko o to, że nacisk realizmu historycznego nie powinien wygrywać nad grywalnością.

Pewnie, że nikt nam nie zarzuca, że się nie wysililiśmy. Jest lepiej - niektóre osoby zachowują się i piszą w taki sposób, jakbyśmy zupełnie nic nie robili. Poza nieustannym psuciem i zabugowywaniem moda, oczywiście. ;)

Offline Cavaron

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1137 dnia: Lutego 15, 2012, 22:07:12 »
    Nie no tym się nie przejmuj tak zawsze jest jak się wprowadza zmiany w czymś do czego ludzie przywykli. To normalne, że są bugi a Waszym zadaniem naprawiać je

Offline Peterov

• Użytkownik
    • Piwa: 104
    • Die for the Emperor or die trying
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #1138 dnia: Lutego 16, 2012, 08:36:36 »
    Każdy mod(lub jego poprawka/patch) ma pewne błędy które prędzej czy później zostaną naprawione. Nie ma się co sprzeczać. Jeśli chcecie poprawek do moda to niech ktoś zrobi jakąś listę i wyśle daedalowi, a on to rozpatrzy. Proste?

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #1139 dnia: Lutego 16, 2012, 08:41:17 »
    Chyba lepiej gdy dyskusja odbywa się tutaj, gdyby każdy wpadł na taki pomysł, Daedal przestał by odbierać takie listy. Inna sprawa że to nie On zajmuje się jednostkami, tylko to Ja jestem taki wredny i biorę kasę za nic ;p