Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu  (Przeczytany 380436 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #780 dnia: Stycznia 11, 2012, 15:36:45 »
    Ja byłbym raczej za wprowadzeniem Niemców jako oddzielnej nacji jeśli już.
    Polska i tak jest teraz za silna, mają za dużo jednostek.

Tatara można ubrać w lekkiej kawalerii polskiej, będzie to jedna jednostka, którą można będzie ubrać na szlachcica, na lekką kawalerię polską, na tatara, na lisowczyka i na co jeszcze będzie się chciało.

Piechota niemiecka za bardzo wzmocniła by polską piechotę, która była ogólnie słaba.

Jeśli zajdzie taka potrzeba to na event włączy się 2 vs 2 i będzie można grać Niemcami i Polakami pod jednym sztandarem.

Offline Bloomy

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    Odp: [Multiplayer] Dyskusja na temat frakcji, jednostek, przedmiotów i ich balansu
    « Odpowiedź #781 dnia: Stycznia 11, 2012, 15:38:50 »
    @UP: No, prędzej nowa frakcja - Szkopów. :P

A ja uważam, że dodawanie nowych jednostek do ronu jest zbyteczne. I tak ta frakcja góruje nad innymi pod względem ilości jednostek, a te 3-4 dodatkowo przybiłyby deskę do trumny innych frakcji - i tak ron jeździ większość frakcji jak chce, a przypominam że to mod multiplayer a nie książka od historii.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #782 dnia: Stycznia 11, 2012, 15:46:26 »

Tatara można ubrać w lekkiej kawalerii polskiej, będzie to jedna jednostka, którą można będzie ubrać na szlachcica, na lekką kawalerię polską, na tatara, na lisowczyka i na co jeszcze będzie się chciało.

Piechota niemiecka za bardzo wzmocniła by polską piechotę, która była ogólnie słaba.

Jeśli zajdzie taka potrzeba to na event włączy się 2 vs 2 i będzie można grać Niemcami i Polakami pod jednym sztandarem.

Trafiony i zatopiony, Panie Bracie Ensisie. Balans zwyciężył ^^

PS. Pisząc tamtego posta, miałem na myśli że takie jednostki są już w modzie, nie negowałem ich istnienia w ogóle.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Ensis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #783 dnia: Stycznia 11, 2012, 15:48:57 »

Moim zdaniem to jest błąd i to poważny. Ponieważ dzięki temu Polacy zamiast mieć dostęp tylko do piechoty, dostaną również dostęp do konnicy itd. Mam wymieniać bitwy gdzie walczyła po naszej stronie piechota niemiecka na służbie u nas, a nie jako sojusznicy? Po coś są ograniczenia w ilości jednostek.

Dobry pomysł, ale lepiej dać nową jednostkę z dużym ograniczeniem. W końcu Tatarzy lepiej strzelali z łuków.

A ja uważam, że dodawanie nowych jednostek do ronu jest zbyteczne. I tak ta frakcja góruje nad innymi pod względem ilości jednostek, a te 3-4 dodatkowo przybiłyby deskę do trumny innych frakcji - i tak ron jeździ większość frakcji jak chce, a przypominam że to mod multiplayer a nie książka od historii.
    Różnorodność jednostek nierówna się lepsza armia. Po prostu jest więcej typów jednostek do wyboru i to niekoniecznie lepszych.

Nie nasza wina Panowie Bracia ze wojska nasze są bardziej bogate pod względem różnorodności od wojsk naszych wrogów.

« Ostatnia zmiana: Stycznia 11, 2012, 15:53:40 wysłana przez Ensis »

Offline Bloomy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #784 dnia: Stycznia 11, 2012, 15:51:20 »
    Przestań spamować z tymi sarmackimi tekstami. :P

Decyzję Bartusia uważam za słuszną, balans musi być.

@Up:

I co z tego że mieliśmy bogate wojska? Inne frakcje też zapewne wiele wariantów miały, tylko że takowe trudno znaleźć w większości.

Offline Ensis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #785 dnia: Stycznia 11, 2012, 15:54:14 »
    Przestań spamować z tymi sarmackimi tekstami. :P

Decyzję Bartusia uważam za słuszną, balans musi być.

@Up:

I co z tego że mieliśmy bogate wojska? Inne frakcje też zapewne wiele wariantów miały, tylko że takowe trudno znaleźć w większości.

Trafiony i zatopiony, Panie Bracie Ensisie. Balans zwyciężył ^^

Jeżeli dla Waćpanów ważniejszy jest łatwy balans niż trochę trudniejszy, ale z większą sławą to zostawię to bez komentarza.  Naprawdę nowe jednostki nie zaburzą balansu tylko po prostu jedna armia będzie bardziej różnorodna. Poza tym Niemców można również dać  innym, szczególnie myślę tu o Szwecji. RON to początek bo łatwo znaleźć, ale innym wojską też pewnie brakuje. Po drugie to one nas atakowały, a kraj broniący zazwyczaj ma więcej typów wojska.

Mam wymieniać bitwy gdzie walczyła po naszej stronie piechota niemiecka na służbie u nas, a nie jako sojusznicy? Po coś są ograniczenia w ilości jednostek.

Naprawdę mam wymieniać?

PS: b@rtu$ nie podjął żadnej decyzji, sugeruje dokładniej czytać i lepiej interpretować posty.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 11, 2012, 16:00:39 wysłana przez Ensis »

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #786 dnia: Stycznia 11, 2012, 16:00:03 »
    Już i tak RoN ma wystarczająco dużo jednostek. Dodając piechotę różnego typu skończy się na tym że w walce Rzeczpospolita Szwecja po stronie RoNu będzie walczyła piechota najemna typu szwedzkiego a w armii zza drugiej strony Bałtyku będzie się znajdować jazda polska. Ja podziękuje z coś takiego. Nie ma potrzeby dodawać każdej jednostki najemnej.

Offline Ensis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #787 dnia: Stycznia 11, 2012, 16:06:20 »
    Nie ma potrzeby dodawać każdej jednostki najemnej.

Jakiej najemnej, przecież Niemcy nie byli jednostką najemną, chyba ze uważasz Panie Bracie również husarie za jednostkę najemną.

Już i tak RoN ma wystarczająco dużo jednostek.
    Nie moja wina ze miała więcej, pretensje proszę do historii.

Dodając piechotę różnego typu skończy się na tym że w walce Rzeczpospolita Szwecja po stronie RoNu będzie walczyła piechota najemna typu szwedzkiego
    Marginalne zjawisko, więc propozycja Waćpana o dodanie do armii RONu, Szwedów jest bezsensu.

a w armii zza drugiej strony Bałtyku będzie się znajdować jazda polska.
    W czasie potopu wiele jednostek polskich służyło w wojskach szwedzkich, ale jest tylko tymczasowe, nienaturalne, zdradzieckie zjawisko więc można sobie odpuścić, poza tym nie były to typowe jednostki.

Mam wymieniać bitwy gdzie walczyła po naszej stronie piechota niemiecka na służbie u nas, a nie jako sojusznicy? Po coś są ograniczenia w ilości jednostek.

Naprawdę mam wymieniać?

Drodzy szanowni Panowie twórcy ten mod ma również przyciągnąć nowych graczy do M&B swoją historycznością, bo starych którzy chcą sobie tylko pograć już ma.

Offline Raddeo

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • "Jeśli zdrajca, więc na szubienicę!"
    « Odpowiedź #788 dnia: Stycznia 11, 2012, 16:07:58 »
    Ekhm. Chciałbym tylko zauważyć, że aktualnie nawet Moskale nie są gotowi. Więc nawet gdyby te wszystkie jednostki o których mówicie miały być dodane do moda, to prawdopodobnie nie przed wyjściem The Deluge z bitwami 2vs2. Więc w praktyce zobaczymy jak sprawdza się ten system i czy w ogóle jest sens prowadzenia tej dyskusji... To może lepiej na razie ją przerwać i wrócić do niej po wydanie The Deluge?
    "Nasz malarz Orłowski -
    Przerwała Telimena - miał gust Soplicowski.
    (Trzeba wiedzieć, że to jest Sopliców choroba,
    Że im oprócz Ojczyzny nic się nie podoba)."
                  ~ Adam Mickiewicz "Pan Tadeusz"

Offline Ensis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #789 dnia: Stycznia 11, 2012, 16:11:39 »
    Ekhm. Chciałbym tylko zauważyć, że aktualnie nawet Moskale nie są gotowi. Więc nawet gdyby te wszystkie jednostki o których mówicie miały być dodane do moda, to prawdopodobnie nie przed wyjściem The Deluge z bitwami 2vs2. Więc w praktyce zobaczymy jak sprawdza się ten system i czy w ogóle jest sens prowadzenia tej dyskusji... To może lepiej na razie ją przerwać i wrócić do niej po wydanie The Deluge?

Nowy system nic nie zmienia, bo on polega na sojuszu wojskowym, a nie na dodaniu typowych jednostek Polskich, które pobierały żołd od naszych dziadów. Owe jednostki nie muszą być dodane natychmiast, nigdy tego nie chciałem.

Offline wolfer

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #790 dnia: Stycznia 11, 2012, 16:12:25 »
    Zgadzam się z "panem bratem" Ensisem że historycznośc jest ważna, ale... zawsze jest jakieś ale... :/
    Dodawanie "dodatkowych", tak dodatkowych jednostek jest według mnie zbędne. Atoli dlatego że ich rolę w wojsku Rzeczpospolitej mogą pełnić jednostki które już są... Na przykład dobrze strzelającego z łuku tatara zastępuje szlachcić z łukiem, a kozaków rejestrowych pancerni, ewentualnie też szlachcice. I oczywiście chodzi mi tu o zastępstwo w sprawie funkcji sprawowanej w grze, a nie broń Boże względem historyczności. Jak ktoś już powiedział balans musi być i jeśli dodane by były jakieś jednostki do RON-u trzebaby uzupełnić też niedobór w innych frakcjach. Jedyne czemu mogę przytaknąć prawie całkowice jest dodanie poskim pikinierom jakichś zachodnich, szwabskich mundurów w celu "ładnego wyglądania" ;D

Offline Ensis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #791 dnia: Stycznia 11, 2012, 16:21:52 »
    Zgadzam się z "panem bratem" Ensisem że historycznośc jest ważna, ale... zawsze jest jakieś ale... :/
    Dodawanie "dodatkowych", tak dodatkowych jednostek jest według mnie zbędne. Atoli dlatego że ich rolę w wojsku Rzeczpospolitej mogą pełnić jednostki które już są... Na przykład dobrze strzelającego z łuku tatara zastępuje szlachcić z łukiem, a kozaków rejestrowych pancerni, ewentualnie też szlachcice. I oczywiście chodzi mi tu o zastępstwo w sprawie funkcji sprawowanej w grze, a nie broń Boże względem historyczności. Jak ktoś już powiedział balans musi być i jeśli dodane by były jakieś jednostki do RON-u trzebaby uzupełnić też niedobór w innych frakcjach.

Zacna wypowiedz, która mam nadzieje doprowadzi do consensusu, chociaż tymczasowego.

Jedyne czemu mogę przytaknąć prawie całkowice jest dodanie poskim pikinierom jakichś zachodnich, szwabskich mundurów w celu "ładnego wyglądania" ;D
    Sugeruje używać zamiast szwabskich, niemieckich, ponieważ Szwabia to tylko księstwo/ziemie niemieckie. Poza tym propozycja bardzo zacna i popieram jako rozwiązanie pośrednie. Proszę jednak pamiętać ze w wojsku polskim mało było pikinierów i piechota niemiecka to również muszkieterzy, a w RON to była prawdziwa elita. Można zmienić nazwę Hajduka na piechota ognista i najdroższe uzbrojenie dać niemieckie, jedynie problem pojawiłby się z berdyszem.

« Ostatnia zmiana: Stycznia 11, 2012, 16:38:30 wysłana przez Ensis »

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #792 dnia: Stycznia 11, 2012, 16:23:36 »
    Dodawanie "dodatkowych", tak dodatkowych jednostek jest według mnie zbędne. Atoli dlatego że ich rolę w wojsku Rzeczpospolitej mogą pełnić jednostki które już są... Na przykład dobrze strzelającego z łuku tatara zastępuje szlachcić z łukiem, a kozaków rejestrowych pancerni, ewentualnie też szlachcice. I oczywiście chodzi mi tu o zastępstwo w sprawie funkcji sprawowanej w grze, a nie broń Boże względem historyczności. Jak ktoś już powiedział balans musi być i jeśli dodane by były jakieś jednostki do RON-u trzebaby uzupełnić też niedobór w innych frakcjach. Jedyne czemu mogę przytaknąć prawie całkowice jest dodanie poskim pikinierom jakichś zachodnich, szwabskich mundurów w celu "ładnego wyglądania" ;D

Święta prawda. Akurat Tatarom nie znajdzie się odpowiednika u Polaków, bo za bardzo się różnią strojami, i może dojść do absurdalnych kombinacji ubiorów, ale pikinierzy - czemu nie. Poza tym, frakcje powinny się składać głównie z jednostek najbardziej kojarzonych z danym krajem, i tych najbardziej zasłużonych. A jednak tacy Tatarzy w wojsku polskim chyba nie byli liczniejsi od rajtarów czy husarzy... chyba że masz na ten temat odmienne informacje, wtedy chętnie je poznam. :)

A tak btw, to sugestia ze strojami została już rzucona, ale ją zbyłeś, Ensis. Ciekawe czemu teraz przytaknąłeś. ;)
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #793 dnia: Stycznia 11, 2012, 16:29:02 »
    .
    « Ostatnia zmiana: Marca 07, 2015, 13:15:21 wysłana przez Sefirot »
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline Ensis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #794 dnia: Stycznia 11, 2012, 16:32:00 »
    Święta prawda. Akurat Tatarom nie znajdzie się odpowiednika u Polaków, bo za bardzo się różnią strojami, i może dojść do absurdalnych kombinacji ubiorów, ale pikinierzy - czemu nie.

Spokojnie się znajdzie, ale słabszy i bez strojów tatarskich, oczywiście.

Poza tym, frakcje powinny się składać głównie z jednostek najbardziej kojarzonych z danym krajem, i tych najbardziej zasłużonych. A jednak tacy Tatarzy w wojsku polskim chyba nie byli liczniejsi od rajtarów czy husarzy... chyba że masz na ten temat odmienne informacje, wtedy chętnie je poznam. :)

Brakuje jeszcze paru, ale już mniej charakterystycznych(Wołosi i kozacy).

Bym zapomniał(poprzedni post zaktualizowany):
    Proszę jednak pamiętać ze w wojsku polskim mało było pikinierów i piechota niemiecka to również muszkieterzy, a w RON to była prawdziwa elita. Można zmienić nazwę Hajduka na piechota ognista i najdroższe uzbrojenie dać niemieckie, jedynie problem pojawiłby się z berdyszem.
    I tutaj pojawia się kolejny problem, ponieważ Niemcy to nie tylko pikinierzy(oraz inne wojska obcego autoramentu służce w piechocie) , ale głównie piechota ognista, ale ten berdysz. Macie jakieś pomysły?

A tak btw, to sugestia ze strojami została już rzucona, ale ją zbyłeś, Ensis. Ciekawe czemu teraz przytaknąłeś. ;)

Proszę cytat. :P

Resumując obecnie trwa tylko deliberacja na temat piechoty obcego autoramentu w wojskach RON, który moim zdaniem i nie tylko trzeba jakoś w modyfikacji podkreślić.

Propozycje:
    - nowe niemieckie uzbrojenie dla pikiniera
    - nowa jednostka piechota ognista* albo nowe niemieckie uzbrojenie dla hajduka i zmiana jego nazwy na piechota ognista, ale pojawia się problem z berdyszem bo Niemcy ich chyba nie używali.

*piechota ognista to tylko nazwa proponowana.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 11, 2012, 16:50:43 wysłana przez Ensis »