Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: MechWarrior  (Przeczytany 4825 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    MechWarrior
    « dnia: Stycznia 05, 2011, 15:25:05 »
    MechWarrior... Kultowa seria i jeden z najznamienitszych przedstawicieli wymarłych już (niestety) symulatorów. Gdy byłem mały często grałem u mego wujka w MechCommandera, w MechWarriora II, a następnie w MW trójeczkę. Niestety mój wujek odkrył magię internetu i bez reszty pochłonął go świat WOW-ów i innych Ogameów. Ale wspomnienia zostały, a na nowo odżyły za sprawą małej książeczki dołączonej do jakiegoś wakacyjnego numeru CD-A. Otóż te parę stron tekstu wprawiło mnie w wielkie zdumienie! MechWarrior IV: Mercenaries, czyli gra w którą nigdy nie było mi dane zagrać została udostępniona za darmo do ściągnięcia. I ponownie wkroczyłem w świat stalowych wojowników. Mercenaries jak sam podtytuł wskazuje pozwala wcielić się w postać najemnika i zacząć wieść najemne życie w niebezpiecznych czasach. Z ciekawostek dodam że wszystkie dialogi są udźwiękowione (może i za dużo ich nie ma, ale jednak są), w grze występują trzy różne zakończenia, można niczym prawdziwy najemnik zmieniać strony no i jest jeszcze zarządzanie "lancami". Ale i tak gwoździem programu są mechy i ich zmagania. Jest coś w ich walce z rycerskich pojedynków - co prawda można bezkarnie strzelać w plecy, wykorzystywać przewagę liczebną i manipulując radarem urządzać zasadzki, lecz wizualnie żaden mech, nawet Puma w trawie lub w lesie się nie schowa. Stalowe bestie stają na przeciwko siebie i nie rejterują (no poza graczem, ale to tylko w niektórych misjach), walczą aż do momentu gdy na polu bitwy zostanie zwycięzca. Mechy na tle czołgów, helikopterów i innych złomów prezentują się niczym rycerze na tle chłopstwa. Walka jest tym co tygryski kochają najbardziej, a narzędzi zagłady i przeciwników tu nie brak. Broni jest multum i aż szkoda że amunicja do takiego np: Longtoma kończy się w zatrważającym tempie, ale cóż poradzisz... Zawsze możesz zamiast pocisków i rakiet zdecydować na lasery - Ale laser przegrzewa mecha, a wyłączenie takiego kolosa w samym ferworze walki aby się nieco schłodził jest lekko mówiąc nie wskazane. Ale to wszytko drobnostki - Walka jest tak piękna i wciągająca iż nieraz z żalem przyjmowałem do wiadomości komunikat w wypełnieniu celów misji.  Niesamowitym plusem jest fakt iż gra ciągle "żyje" - jej opiekunowie z MekTek ciągle wypuszczają nowe dodatki, pathe, projektują nowe mechy. Jednym słowem gra ma się dobrze.
    Szkoda jedynie iż MechWarrior V raczej nie ujrzy światła dziennego... Jakieś pajace od jakieś gównianej mangi zgłosili swoje zastrzeżenia względem mecha "Warhammera", który jest widoczny na oficjalnym trailerze. Ciekawe czemu tenże model zaczął im przeszkadzać dopiero od niedawna... Swoją drogą: Jak to trzeba mieć butę aby porównywać wspaniałe twory z uniwersum Battletecha do żenujących animacji.
    Ale abstrahując od tej niesmacznej sytuacji: Sam nigdy jakoś nie mogłem przekonać do MechCommanderów. To chyba wina tego iż nie można było mechami kierować siedząc samodzielnie za ich sterami.
    Żałuje jedynie że nigdy nie było mi dane pograć w cześć pierwszą, teraz już mnie to nie interesuję gdyż zaburzyłbym chronologię. Najpierw grałem w dwójkę (notabene także w tą cześć noszącą podtytuł Mercenaries), potem w trójkę, a z czwórką jakoś nie było mi po drodze... Aż do niedawna.
    Zatem gorąco zachęcam: Komu nie obca jest miłość do Mechów niechaj jak najszybciej zasiada za ich sterami. Wojna bez najemników nie jest tym samym...  

EDIT: Nikt nie grał w jakąkolwiek cześć MechWarriora? Naprawdę żadną?  

EDIT2: Czy to naprawdę taka niszówka? Że jesteś jedynym na forum graczem który zetknął się z MechWarriorem?
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 05, 2011, 20:22:03 wysłana przez Grievous »
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    • Piwa: 3
      • Wątek o modzie na oficjalnym forum TaleWorlds
    Odp: MechWarrior
    « Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 12, 2011, 20:42:12 »
    A tu cię zaskoczę! :)
    Nie grałem w dwie pierwsze części, ale w trójkę zarwałem niejedną nockę. W czwartą część nie było mi dane zbyt długo i intensywnie pograć gdyż... miałem za słabego kompa i jak była większa jatka, to po prostu nie byłem w stanie nawet dobrze wycelować, a samymi rakietami walczyć się nie da :P
    W trójkę jeszcze pamiętam, jak graliśmy z kumplem po LANie, albo we dwóch przy jednym kompie na jednej klawiaturze, jako strzelec i kierowca :P
    Wspaniałem czasy, aż się łezka w oku kręci... T_T

Offline Krash

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 12, 2011, 20:50:09 »
    Chyba jest to spowodowane tym, że większość użytkowników to pewnie trochę młodsi gracze i nie zetknęli się z dosyć starym już tytułem :)

Offline Grievous

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 12, 2011, 20:59:22 »
    Ja właśnie w z kolei trójeczkę pamiętam jak przez mgłę bo wiele się w nią nie nagrałem, lecz 2 zajmuje zaszczytne miejsce w mej pamięci. Pamiętam w "Mercenaries" te krwistoczerwone tła, dużo czerwieni... Jakie to było sugestywne.

Bardzo Wam dziękuje woyo-sensei i Krash. Już myślałem że nikogo na tym forum nie obchodzi ta genialna seria, przywracacie mi wiarę w ludzkość. Jeszcze raz serdeczne dzięki

PS: woyo-sensei napisałeś że miałeś za słabego kompa aby odpalić czwóreczkę, więc wnioskuję iż teraz masz już lepszy sprzęt... Zajrzyj na Mektek, koniecznie zajrzyj.

Offline Krash

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 12, 2011, 21:06:32 »
    Bardzo Wam dziękuje woyo-sensei i Krash. Już myślałem że nikogo na tym forum nie obchodzi ta genialna seria, przywracacie mi wiarę w ludzkość. Jeszcze raz serdeczne dzięki

Hmm... No akurat z tym się pospieszyłeś :) Ja także nie grałem w tą grę ale z ciekawości poszperałem co to za gra :)

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    • Piwa: 3
      • Wątek o modzie na oficjalnym forum TaleWorlds
    « Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 13, 2011, 07:39:59 »
    @Grievous pierwsze co, jak przeczytałem twojego posta to wszedłem na tą stronkę, niestety wygląda na to, że plik nie istnieje.
    Masz inne źródło, z którego można pobrać tą grę?
    Właśnie, jak to będzie w przypadku takiego tytułu? Gra jest oficjalnie dostępna za friko. Czy w takim razie mogę ją ściągnąć np. z rapida czy Torrenta, jeśli inne serwisy zawiodły? Skoro gra jest za friko, to chyba nie podchodzi to pod piracenie, prawda?

Offline Grievous

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 13, 2011, 12:28:47 »
    Na wiki i w Cda jest napisane iż gra jest udostępniona za darmo, ale coś widzę że MekTek dziś nie działa... Może to wina chętnych i znowu padły serwery. Raz przez 3 bądź 4 dni próbowałem pobrać Mekpaka, a strona dalej nie działała. To pewnie kolejna awaria, nie wiem niestety kiedy mogą ją usunąć.
    A co do Twojego pytania: Wydaje mi się że tak, gra jest rozprowadzana za darmo za pomocą MekTeka, ale skoro on nie działa... Jest jeszcze jakaś polska stronka na której jest link do pobrania, niestety odsyła tylko do MekTek, podobnie linki z CDA.  

EDIT: Spróbuj może teraz, z tego co widzę MekTek znów odżył.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 13, 2011, 12:36:55 wysłana przez Grievous »

Offline arek818

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 13, 2011, 12:43:23 »
    Znalazłem torrent z tą grą dla mnie super bo 1,7gb nie ściągnę tak normalnie w przeglądarce
    O nazwie MechWarrior 4 Vengeance + Black Knight & Mech Paks i zajmuje 1,7gb więc chyba jest to ta darmowa wersja.Jak tak to podam wam link.
    Dobra to jest jescze jeden Mechwarrior 4 Mercenaries Free Release  zajmuje 1,78gb To jest chyba ten darmowy więc jak ktoś chce to pisać na PW
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 13, 2011, 13:00:10 wysłana przez arek818 »
    I co ja mam tu napisać ? I tak mało kto to czyta więc zostawię trochę pustego miejsca.

Offline Grievous

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 13, 2011, 12:55:44 »
    Znalazłeś pirata... Vengeance i Black Knight nie zostały udostępnione za darmo. To nadal płatne gry, tylko Mercenaries jest darmowy, więc wstrzymaj się podawaniem linku do pirackiej wersji.

Offline arek818

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 15, 2011, 13:33:39 »
    Jedno pytanko czy jest możliwość gry multiplayer ?
    I co ja mam tu napisać ? I tak mało kto to czyta więc zostawię trochę pustego miejsca.

Offline Grievous

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 15, 2011, 13:50:43 »
    No ba! Oczywiście że jest! To jeden z powodów dla którego założyłem ten wątek - Aby z kimś z was zmierzyć za sterami tych wspaniałych machin. Jedyny problem polega na tym iż trzeba na bieżąco pobierać nawet najmniejsze pathe bo inaczej na żaden serwer nie można się dostać.   

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 15, 2011, 14:48:58 »
    Jest już wątek związany z poszukiwaniem kompanów do gier, ostatnio sam niepotrzebnie założyłem temat.
    Trochę to irytujące jak piszesz o "niszowości", urodziłeś się wcześniej więc to były dla Ciebie nowości ciężko, zapewne aby Cię minęła ta gra, teraz jest to możliwe, młodsi od początku przystosowani do porządnej grafki odpuszcza to sobie w większości, w ogóle teraz gier jest natłok.
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline Grievous

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 15, 2011, 15:01:29 »
    Czytanie ze zrozumieniem... Jak już napisałem to tylko "jeden z powodów", nie napisałem iż jest to powód główny.
    A ostatnie MechWarriory wcale nie są takie stare, IV w momencie premiery była grą naprawdę ładna i nowoczesną. Zresztą braki w wiedzy na temat klasycznych gier w każdej chwili można nadrobić - Ten wątek służy także informowaniu zainteresowanych iż najnowsza (jak dotąd) cześć serii jest udostępniona za darmo - I w ten sposób ta oto niszówka może zaprezentować się szerszej publiczności.
    I nie mam pojęcia czemu przeszkadza Ci że ronię łezkę nad starymi, zapomnianymi grami... Nie każda produkcja musi być causalowym, płytkim shitem jak chociażby Dragon Age.

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 15, 2011, 16:41:42 »
    Dziękuję za okazanie swoich motywów.
    Nie mówię, że to źle, ale sprawiasz wrażenie, że jeżeli ktoś lubi stare gry jest "fajny", a Ci którzy nie znają (ale też nic do nich nie mają, gdyż grafika dla mnie w grach nie jest ważniejsza od fabuły, muzyki, stopnia trudności itd.) są przeciętnymi graczami, ciemną masą wśród społeczności graczy.
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline Grievous

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 15, 2011, 19:01:17 »
    Ale ja sam w porównaniu do wielu userów jawię sie jako świeżak. Bardziej mnie smuci iż MechWarrior jest (a raczej był) bardzo znaną serią, a dziś mało kto go kojarzy. Gdy byłem mały często o tej grze słyszałem. Sam nigdy nie grałem w Wolfensteina, albo dwie pierwsze części Settlersów, a te gry bardzo dobrze znam i kojarzę. I trochę mi przykro gdy widzę że popularny dawniej MechWarrior jest obecnie zapomniany dla szerszej publiczności. Cóż... Taka jest niestety kolej rzeczy. Tyle że MechWarrior nigdy nie był określany mianem gry niszowej, a jak widać obecnie używanie w stosunku do niego takiego miana jest niestety jak najbardziej słuszne.