Witam.
Mam wielką przyjemność przedstawić wam dość ciekawy mod, który zdecydowanie polepsza grywalność M&B Warband. Mod
Custom Commander obecnie jest w wersji angielskiej, aczkolwiek wzięłam się za tłumaczenie tego moda. Tak więc za kilka dni ukaże się spolszczona wersja. Nie będę się zbytnio rozpisywała nad tym modem, lecz przejdę od razu do rzeczy i przedstawię co mod ma do zaoferowania.
Tak więc, za pomocą Custom Commander będziemy mogli dokonać werbunku rycerzy z miast i zamków. Oczywiście nie będą to podstawowe jednostki wieśniaków, tylko już odpowiednio wyszkolone jednostki, które zwerbujemy za odpowiednią sumę.
Skoro jesteśmy już przy poruszaniu tematu odnośnie miast i wiosek, mod również ma do zaoferowania ciekawe menu. Będąc w mieście, zamku lub wiosce z tak zwanego szybkiego menu możemy od razu wybrać opcję rozmawiania z mistrzem Gildii lub starcem wioski. Dzięki tej opcji nie musimy latać po mieście lub wiosce i szukać starca wioski lub mistrza Gildii. Pozwoli nam to zaoszczędzić sporo czasu. Będąc w tawernie możemy od razu sprzedać wszystkich jeńców jakich udało się nam zdobyć w walce.
W opcjach obozu, gracz może ustawić wszelkiego rodzaju ustawienia takich jak:
- Możliwość pokazania health bar, czyli tak zwanych listw zdrowia, które możemy zobaczyć na naszych jednostkach jak i wrogich. Taka opcja udostępnia nam więcej informacji na temat "żywotności" danej jednostki.
- Możliwość ustawienia konsumowania prowiantu względem obecnego morale.
- Możliwość ustawienia opcji czy zwerbowanie NPC będą narzekali czy też nie. Wydaje mi się że za pomocą tej opcji możemy dokonać werbunku wszystkich NPC z tawerny bez obawy, że darzą się wzajemną nienawiścią.
- Ustawienie współczynnika karnego za obciążenie postaci.
- Aktywowanie Opcji Oszustw. W tej opcji możemy dokonać wszelkich oszustw jakie są tylko możliwe. Możliwość zwiększenia, honoru, możliwość dobrania jakiejkolwiek zbroi/broni/konia. Jeżeli chodzi o możliwości to są ogromne i nie jestem w stanie wszystkich ich tutaj wymienić.
- Pojawienie się mini mapki w trakcie bitwy, która dostarcza nam wszelkich informacji odnośnie kierunku jak i formacji nieprzyjaciela. Należy pamiętać że domyślnie armia oczekuje na nasze polecenia. W native nasza armia od razu atakowała.
- Wielkość bitwy. Największa liczba to 110 (troszku mało, ale zobaczy się jak dorobię się większej armii)
- Ilość fal posiłków jakie przybędą nas wesprzeć.
- Ustawienia atmosferyczne. Za pomocą tej opcji ustawiamy prawdopodobieństwo opadu deszczu/śniegu lub mgły.
Następną opcją jaka znajduje się w obozie jest poświęcona zarządzaniem ekwipunku, przez gracza jak i towarzyszących mu NPC. W tej opcji ustawimy jaką broń NPC ma automatycznie prać do swojego inwentarza, to znaczy że nie musimy ręcznie uzbrajać NPC. Ta opcja wyręcza nas z tego, a każdy NPC będzie wymieniał zbroje/broń jak i konia tylko na lepsze. W opcji ustawiamy jaką bronią NPC będzie się posługiwał (szeroki wybór)
W Opcji Raporty pojawi się kilka nowych opcji za pomocą których możemy przejrzeć dane techniczne wszelkiego uzbrojenia jakie występuje w grze, to samo dotyczy się drzewa rozwojowego jednostek. Jest to bardzo ładnie i stylistycznie przedstawione udostępniając graczowi wszelkich informacji odnośnie wyszkolenia jednostek jak i uzbrojenia.
Jeżeli chodzi o ostatnią możliwość, czyli uzbrojenie naszych jednostek(nie NPC) Możemy własnoręcznie zmieniać im uzbrojenie. Przykładowo uzbrojenie/zbroje/konie Swadiańskiego Rycerza może być zmienione według naszego upodobania. Oczywiście o ile uprzednio spełnia odpowiednie wymagania względem jego zdolności.
Dodatkową ciekawą opcją jest kamera. Za pomocą klawiszy, które możemy zdefiniować w opcji obozu, możemy oglądać spektakularne bitwy. Przy tak zwanym slowmotion możemy robić ciekawe screenshot z pola bitwy.
Mod posiada kilka innych ciekawych opcji, ale jak już wspomniałam wcześniej nie chcę się zbytnio rozpisywać. Ogólnie uważam, że mod jest godny polecenia i naprawdę w wielkim stopniu wpływa na miodność gry.