Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: wasalstwo  (Przeczytany 8358 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline matigeo

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    Odp: wasalstwo
    « Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 30, 2010, 23:55:46 »
    Co Katrin dużo robi?:O Nie pomyliłeś z huraganem?:D Do szlachty zalicza się też Firentis.

Offline TenOdZygmunta

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 31, 2010, 10:25:58 »
    ymira i katrin dużo robią :P katrin co chwilka gania karawany i wieśniaków a ymira ma po 2-3 miechach królestwa 3-4 lordów :P

Offline Jagoda

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 31, 2010, 15:11:27 »
    A czy postacie tak samo są rozwinięte, czy też nie? Bo w sumie to jest bardzo istotne.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #18 dnia: Lutego 06, 2011, 15:39:04 »
    Wiem, że gdzieś było tutaj na forum, ale nie mogę znaleźć. Mam mały dylemat.
    A mianowicie chciałabym założyć własne królestwo. Będąc w chwili obecnej najemnikiem Swadii otrzymałam od Króla tegoż państwa propozycję bycia wasalem. No i tutaj nie wiem co robić. Czy zostać wasalem i zdobyć kilka zamków i wiosek na swoje konto jako wasal Swadii ( mam wysoki honor, PDR, a relacje z lordami Swadii 20-30) i potem odejść i założyć własne królestwo. Czy może lepiej było by od fundamentów budować własne królestwo jako samotny lord, który nie jest na usługach żadnego z króli Caldarii ?
    Obecnie maksymalna wielkość mojej armii to 80, więc raczej ciężko by było. I w ogóle zastanawiam się, czy jak była bym wasalem Swadii i chciałabym odejść z obecnie posiadanymi włościami, to król Swadii wypowie mi wojnę, o ile się nie mylę. A skoro tak zrobi, to cały trzon mojej armii składa się właśnie z Swadiańskich rekrutów. Tak więc będąc w wojnie z Swadią, to raczej zaczną mi ludzie dezerterować prawda? :(

Offline matigeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #19 dnia: Lutego 06, 2011, 15:50:43 »
    Proszę bardzo, oto i odpowiedź;)

http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=4790.msg127631#msg127631

Ten mój dłuższy post.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #20 dnia: Lutego 06, 2011, 16:10:50 »
    Dzięki :D
    Mówiłam że jest gdzieś:D na tym forum.
    No a co z moim ostatnim pytaniem? Jeżeli beę wasalem Swadii i zechcę odejść  to co muszę zrobić by zatrzymać zdobyte włości jako wasal Swadii i co z moim wojskiem ? Skoro to Swadianie to zaczną dezerterować prawda ? W zamku jeszcze ich utrzymam, ale w polu w szeregach mojej armii zaczną uciekać prawda ?

Offline matigeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #21 dnia: Lutego 06, 2011, 16:32:10 »
    Musisz zdobyć miasto lub zamek, zażądać go i zabrać siłą, jeśli król się nie zgodzi lub poprzeć pretendenta do tronu i wywalczyć sobie najlepsze włości, po czym... powiedzieć pretendentowi "do widzenia" lub być jej najwierniejszym wasalem (po takim buncie stabilność w państwie jest... w zasadzie to jej nie ma :D, wiec łatwiej będzie przeprowadzić nowy bunt, np poślubiając jakiegoś lorda i "na osobności" utwierdzić go w przekonaniu, że Ty (lub on, jeśli wolisz być szarą eminencją za plecami marionetki) jesteś prawowitym władcą. Jeśli zaczniesz wysyłać swadiańskie wojsko na Swadie, to siłą rzeczy zaczną dezerterować, dlatego radzę oprzeć się na innych wojskach.

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #22 dnia: Lutego 06, 2011, 17:31:50 »
    Dzięki

Musisz zdobyć miasto lub zamek, zażądać go i zabrać siłą, jeśli król się nie zgodzi lub poprzeć pretendenta do tronu i wywalczyć sobie najlepsze włości, po czym... powiedzieć pretendentowi "do widzenia" lub być jej najwierniejszym wasalem (po takim buncie stabilność w państwie jest... w zasadzie to jej nie ma :D

W sumie to może być całkiem ciekawa opcja. Kiedyś pamiętam w M&B "bawiłam" się w osadzanie pretendenta na tronie, ale to było dawno. Może w takim razie poszukam Pretendenta Republiki Rhodoków i od tego zacznę budować swoje królestwo

Jeśli zaczniesz wysyłać swadiańskie wojsko na Swadie, to siłą rzeczy zaczną dezerterować, dlatego radzę oprzeć się na innych wojskach.

Pamiętam jak grałam w M&B wielu ludzi narzekało że - A szkoda że nie można mieć własnego królestwa - Widzę że twórcy gry umożliwili graczom taką opcję na odpierdziel. Dla mnie głupie jest to, że gdy mamy własne królestwo, to gracz nie może mieć "swoich" jednostek. Pozostają mu jedynie macierzyste, te z danej frakcji, które de facto będą hordami dezerterowały gdy zaczniemy prowadzić wojnę z ich macierzystą frakcją :( Ale tandeta.

Offline Caell

• Użytkownik
    « Odpowiedź #23 dnia: Lutego 09, 2011, 11:29:09 »
    W jednym z popularniejszych modów - Prophesy of Pendor mamy możliwość założenia swojego własnego królestwa oraz wybrania jego kultury. Co prawda w wersji z Warbanda nie ma frakcji odpowiadającej Sułtanatowi, ale możemy wybrać inną, 6-tą kulturę. Podczas tworzenia królestwa wybieramy jak wyglądać będzie wojsko. Albo wybieramy jedną z nacji (Np. Fierdsavin-armia Huskarli), albo styl starego królestwa (tzw. Pendor), przez co dostajemy unikatowe jednostki.

W zwykłym M&B Prophesy of Pendor dało się rekrutować lordów przez ich zniewolenie i "zatrudnienie".  Tak samo z królestwem. Teraz poprzez ulepszony system zarządzania królestwem z Warbanda mogło się to trochę zmienić. No i w obu wersjach są zakony rycerskie.

A jeśli chcesz łatwo wywalczyć swoje państwo to polecam Brytenwaldę. Genialny mod dziejący się w Brytenwaldzie (obecnie Brytania) i Hibernie (Irlandia) w roku 600+. Nie istnieje tam praktycznie żadna większa frakcja, za to są plemiona. Niektóre mają po 2 zamki i miasto, niektóre tylko 1 miasto (stolicę), inne wiele miast. Ogólnie plemion jest około 24. Niektóre mają 1-2 wasali, więc tworząc bunt u obydwu lordów można szybko stworzyć swoje miejsce w tym świecie.

A co do państw z Warbanda: Myślę, że twórcy poszli na realizm. Nigdy tak nie było, że ktoś podbija państwo (nie mówię o najeźdźcy) i tworzy własną kulturę. Można ją narzucić, ale nie stworzyć. Tworzenie trwa wiele lat (dajmy na to połączenie Celtów, Sasów i Rzymian dało nam kulturę Brytyjską).

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #24 dnia: Lutego 09, 2011, 16:54:51 »
    Dzięki Caell.

Przyznam się że czasem zastanawiałam się nad modem Brytenwaldia. Wczoraj zdobyłam Tihr i dwa zamki od Nordów... Nie wiem, ale zawsze jak zdobędę jakieś włości, to gra zaczyna mi się nudzić :(. CO od zarządzania państwem to przypomina mi to trochę system z Europy Universalis :D

(click to show/hide)

Uważam, że to fajny pomysł w tej modyfikacji Brytenwaldia, że są tam małe frakcje. Daje to szansę na zaistnienie w świecie. Lecz z drugiej strony Mod Florisa na którym gram daje mi to wszystko co chciałabym mieć. Jedynie dobija mnie awansowanie wojaków. osiągnięcie elitarnych jednostek jest niemożliwe :( Dlatego chciałabym je troszku edytować.

Pozdrawiam.

Offline Caell

• Użytkownik
    « Odpowiedź #25 dnia: Lutego 09, 2011, 17:12:25 »
    O Modzie Floris się nie wypowiem, bo go jeszcze nie mam (swoje waży). Natomiast domyślam się, że dało by się "na chama" (kopiuj, wklej) połączyć Floris z Brytenwaldą poprzez podmianę plików. Oczywiście uzbrojenie, mapę i zamki by się wywaliło (bo inaczej dostalibyśmy native).

Inna sprawa, że w Brytenwaldzie ciężko kogoś zabić. Atak wykonuje się długo, a przeciwnicy zasłaniają się tarczą cały czas. Odsłania się dopiero po wykonaniu naszego ciosu (cios w tarczę, blok, próba ciosu w odsłonięte ciało). Dodaje to realizmu.

A wracając do Prophesy, to z tego co czytałem istnieje dość częsty bug niszczący save po dniu 500 wojaczki. Prawdopodobnie gra wytwarza zbyt wiele informacji, co powoduje zmiany w strukturze save. Jedni mają, inni nie, co to tylko potwierdza (każdy gra inaczej).

A co daje floris, tak ogólnie? Jest w nim Polished Lanscape (ciemniejsza trawa i inne drzewa)?

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #26 dnia: Lutego 09, 2011, 20:12:16 »
    Tutaj masz calutki spis modów w nim zawartych:
    http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=5657.180 - Post Pani Jagody. (W dole strony)
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #27 dnia: Lutego 09, 2011, 22:51:05 »
    Co mnie bardzo dziwi w tej grze, to to, że gdy posiadamy własne królestwo, to musimy naszemu herosowi np Nizarowi dać lenno, by dysponował własnym oddziałem. O wiele ciekawsze by było, gdyby można było tworzyć oddzielne oddziały z naszych dowódców. Oczywiście wasalstwo mogło by dodawać przecież dodatkowe punktu, powiększające stan liczebności jego oddziału.

@ Caell tutaj masz spis wszystkich modów jakie obecnie znajdują się w Floris Expanded Mod Pack 2.3. Utworzyłam wątek poświęcony tej modyfikacji i wszelkie rozmowy powinny toczyć się w podanym przeze mnie wątku.

@Weszko sorki za bałagan ;) Może moderator pozamiata posty do odpowiedniego działu ;)

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #28 dnia: Lutego 09, 2011, 23:38:54 »
    Jagodo, rozumiem twój ból, ale zastanówmy się.
    Ktoś kto jest słaby, nie ma lenn ani siły militarnej i strategicznego, taktycznego umysłu, zwerbował by wszystkich (16-17) bohaterów, nie nadał im lenna a następnie by gromił oddziałami. Myślę, że nie przewidziałaś tego, bądź przewidziałaś i te ograniczenia o których wspomniałaś musiałyby być drastyczne, przez co w zasadzie bez sensu. Jednak jeżeli można by mieć dowódców z NPC, bez lenn, z armią to byłoby zbyt łatwo. Pomysł dobry ale wymaga modernizacji i przystosowania, rozumiem, że to pewnie luźny szkic, gdyż jesteśmy w miłej i tolerancyjnej atmosferze, ale nieco konstruktywnej krytki zawsze ożywi pomysł i może uczynić go przez to leszpym, szturchając nieco ambicje wnioskodawcy. Czyli podsumowując: każdy z bohaterów otrzymuje lenno i powiedzmy może dysponować oddziałem powyżej 50 i za własne denary, gdy nie ma lenna MY utrzymujemy jego kompanię (bo np. nasza kompania mieści 80 a chcemy mieć więcej wojska, możemy zrekrutować NPC, który będzie naszą zapasową armią) i załóżmy możnaby mieć 2, 3 takich dowódców, aby nie mieć potężnej armii. Oczywiście wytknij błędy w moim pomyśle, abyśmy mogli razem to przedyskutować - w końcu miałem czas napisać jakiś porządny post, twórczy które nie odnosił się do pomocy, zrób to i to i jeszcze sprawdź to.
    Dzięki Jagódko (w ramach Weszki, mam nadzieję na dystans :) za ożywienie :]
    @ Nie martw się o bałagan, przynajmniej wątek "żył"
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline Jagoda

• Użytkownik
    « Odpowiedź #29 dnia: Lutego 10, 2011, 13:37:20 »
    NO tak, przyznam się, że nie pomyślałam o tym jak nasz NPC miałby utrzymać taką małą armię. Ale myślę, że tak do 15-20 chłopa mógłby mieć ;)