Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Która część heroesów podoba Ci się najbardziej?

Heroes 1
    1 (0.5%)
    Heroes 2
    5 (2.3%)
    Heroes 3
    140 (65.7%)
    Heroes 4
    23 (10.8%)
    Heroes 5
    39 (18.3%)
    Żadna :p
    5 (2.3%)

Głosów w sumie: 210

Autor Wątek: Seria Heroes of Might and Magic  (Przeczytany 43219 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sir Grzegorz

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • ...
    Odp: Heroes of Might and Magic
    « Odpowiedź #30 dnia: Listopada 25, 2008, 09:47:06 »
    Trójka najlepsza i nikt, żaden argument mi nie przetłumaczy, że jest inaczej! Grafika jest... stara, ale bardzo przyjemna dla oka... 4 i 5 takie za bardzo cukierkowe... 3! 3! 3!

Offline Kosiciel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #31 dnia: Listopada 26, 2008, 00:03:34 »
    Niechaj i ja wtrącę nieco grosiwa do owej dyskusji. Wielkim fanem trójki i jej dodatków jestem (a dokładniej angielskiej wersji Heroes III Complete), naprawdę ciekawe kampanie, doskonały system magii, b.dobry rozwój postaci,  niezgorsza, acz nieco zbyt kolorowa i momentami mało czytelna grafika, miłe dla ucha muzyczki... Wiele, wiele godzin spędziłem z tą częścią, że o WOGu nie wspomnę. Ale część druga była prawdziwym przełomem dla serii, najładniejsza grafika (ach, te czarne smoki!), całkiem zgrabna mapa (wszystko widać), fabularnie ciut słabiej od następczyni. Też niemało czasu jej poświęciłem. Czwórkę pominę milczeniem, część pierwsza ginie w mrokach przeszłości, pozwolę sobie wspomnieć o piątce... Jedni ją pokochali od pierwszego wejrzenia, inni przekonali się do niej po dłuższej styczności, a niejden omija ją szerokim łukiem, bądź po jakimś czasie rezygnuje z uczuciem niedosytu bądź nawet niesmakiem... Trzeba przyznać, że poza grafiką, sporo się zmieniło. Nad czym najbardziej boleję, to system rozwoju postaci, trochę zagmatwany, a niepotrzebnie. Również zbalansowanie nacji/jednostek stoi pod znakiem zapytania. Niektóre misje w kampanii są po prostu upierdliwe :) No cóż, czasy świetności HWC (jak i sameog HWC) mamy dawno za sobą... Pozwolę sobie stwierdzić, że dodatki, a szczególnie Tribes of the East, dodają nieco smaczku i pozwalają na całkiem miłe spędzenie czasu. Odchodząc nieco od tematu - wszystkim polecam zaznajomić się z remake'm King's Bounty, z podtytułem The Legend - gra jest przednia!
    ..:: KOSICIEL ::..

Offline Xasan

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #32 dnia: Grudnia 13, 2008, 09:07:29 »
    A mi się najbardziej podobała IV i II ;). IV dlatego że jest ciekawa i niezbyt podobna do reszty :), a II bo ma najlepszą grywalność, w końcu nie chodzi o grafikę :P

Offline Klakson

• Użytkownik
    • Metallica na SONISPHERE FESTIVAL 2010 - Cudo.
    « Odpowiedź #33 dnia: Stycznia 13, 2009, 18:29:36 »
    A jak na mój gust III jest totalnym wyciorem. IV Złamała już tą serię (w moim mniemianiu), za bardzo odbiegła stylem od trójki. A co do V.. jak na mój gust to całkiem nowa gra z doczepionym tytułem Heroes of Might & Magic.. Jak dla mnie, to frajda z "Hirołsów" zatrzymała się na etapie trójki. Ale to tylko moje zdanie ^^

Offline Pablo77

• Użytkownik
    • |\/|00j $$w33t4$|\|y i loofC14nY B3nD!!!!1111 :*:*
    « Odpowiedź #34 dnia: Stycznia 13, 2009, 18:34:25 »
    A jak na mój gust III jest totalnym wyciorem. IV Złamała już tą serię (w moim mniemianiu), za bardzo odbiegła stylem od trójki. A co do V.. jak na mój gust to całkiem nowa gra z doczepionym tytułem Heroes of Might & Magic.. Jak dla mnie, to frajda z "Hirołsów" zatrzymała się na etapie trójki. Ale to tylko moje zdanie ^^
    A mi V wydała się po prostu remakiem III :) Za mało było tam zmian. Najlepszym "hirołsem" już zawsze pozostanie "trójka". Przynajmniej tak mi się zdaje :)
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 20, 2009, 14:10:04 wysłana przez Pablo77 »
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline Bazyli10

• Użytkownik
    « Odpowiedź #35 dnia: Stycznia 13, 2009, 18:46:27 »
    Dla mnie zdecydowanie wygrywa trójka. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że potrafiła mnie niesamowicie wkręcić. Pamiętam, że chodziłem na wieczorne sesje do kumpla w bloku obok i nierzadko kończyły się one późno w nocy, lub nawet rano:)
    Czwórka nie miała za grosz klimatu, natomiast piątka zapowiadała się nieźle, trochę w nią pograłem, ale nie było już w niej syndromu "jeszcze jednej tury". Jednym słowem znudziła mi się dość szybko. Może już jestem za stary?
    Mam już zupełnie inne podejście do gier i coraz częściej mogę sobie pozwolić tylko na krótką, szybką bitwę w M&B a potem "zapisz i wyjdź" i po sprawie:)

Pozdrawiam,
    Bazyli10

Offline Klakson

• Użytkownik
    • Metallica na SONISPHERE FESTIVAL 2010 - Cudo.
    « Odpowiedź #36 dnia: Stycznia 13, 2009, 18:56:02 »
    A tam za stary od razu xd Ale fakt, 3 to był hicior. Jest to chyba gra nad którą (łącznie) spędziłem najwięcej czasu. A to kampania w singlu, a to z kumplami przy jednym kompie.. Fajne czasy. Fajna party game. Jeszcze łebkiem byłem jak zaczynałem w to grać (początkowo demo w szkolnej świetlicy).. To chyba ponadczasowe jest bo ja coraz częściej mam ochotę do tego powrócić.

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #37 dnia: Stycznia 19, 2009, 03:06:59 »
    Wrócę trochę do sprawy WoGa. Co prawda już z pół roku nie grałem w heroes, ale co nieco z woga pamiętam. Generalnie mod mi się bardzo spodobał, bo nie jest zbyt przepakowany i bardzo fajny jest system zdobywania doświadczenia przez jednostki, ale jedna rzecz bardzo mi się tam nie podoba. Mianowicie chodzi mi o to co zrobiono z jednostkami z cytadeli. Dotychczas cytadelą grało się nieco trudniej niż innymi zamkami, natomiast w WoGu tak podrasowano zwłaszcza ważki i hydry, że pokonanie nawet niezbyt licznego oddziału ważek jest sporym problemem (nie wiem czemu dano im atak na wszystkie przyległe pola), niemówiąc już o hydrach, które podostawały takie bonusy do obrony, że teraz są jak czołgi z pancerzem 250mm. Moim zdaniem nieco popsuło to rozgrywkę cytadelą, bo granie nią stało się banalnie łatwe. :|

Offline zue dazy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #38 dnia: Stycznia 19, 2009, 04:37:13 »
    Kurczak pieczony i sprowokowaliście powrót wspomnień:P. V grałem chwilkę w demo i mnie niezbyt pociąga. Co do IV, to miała jak dla mnie lepszą fabułę kampanii, bardziej różnorodna i klimatyczna. Tylko na tym koniec, bo reszta gry ... Z bohaterów można było stworzyć wunderwaffe team, który solo mógł zdobywać całe miasta, a to w połączeniu z brzydkimi potworami (diabły, anioły, niziołki, meduzy) sprawiało, że gra była na jeden raz:/.

III część podobnie jak u większości z was wzbudza we mnie najcieplejsze uczucia, zamiast na piwo chodziło się do kogoś i pocinało na multi^^. Jedynie dodatki nie przypadły mi do gustu, takie jakieś nijakie i po prostu brzydkie.

Na koniec tego nostalgicznego bełkotu lekki offtop, a mianowicie Might and Magic. Grało się w 2-3 osoby w ramach odpoczynku od Hirołsów, do dziś pamiętam wojny przed komputerem "TO MOJA ZBROJA!", "NIE BO MOJA","DAM CI ZA NIĄ TE ZWOJE I PIERŚCIEŃ", "A PO CO MI ONE JAK ICH NIE UŻYJĘ?!", no i tak się to zawsze ciągnęło dobrych parę minut.
    http://zue-dazy.mybrute.com subtelny reflink, prawda?:]

Offline Petros

• Użytkownik
    « Odpowiedź #39 dnia: Stycznia 19, 2009, 21:33:59 »
    Ogólnie III-ka jest uważana za najlepszą co w tym wypadku potwierdza ankieta, ja jednak miałem z III-ką mało doczynienia, najpierw grałem długo  w IV-kę i przez to III-ka nie wydawała się atrakcyjna.
    W IV-kę potrafiliśmy z braciakiem  grać po 10h dziennie w systemie gry na jednym kompie.

Offline dzikuss94

• Użytkownik
    • I tak plemiona lepsze ;)
    « Odpowiedź #40 dnia: Lutego 09, 2009, 18:01:06 »
    mi sie najbardziej IV podoba nie wiem czemu tak jest po prostu i tyle
    Gram w plemiona ;]
    Świat 42 - WhatsGoingOn???

Offline Kuroi

• Użytkownik
    • Who's bad? Who's bad? Who's bad?! I AM BAD!!
    « Odpowiedź #41 dnia: Lutego 09, 2009, 18:11:49 »
    Ostatnio zagrałem w V u kumpla...powiem wam coś..V to G Ó W N O! Niektóre potworki wyglądają TRAGICZNIE! np. taki Tytan..widział ktoś czarnoskórego olbrzyma w BLOND włosach?! Albo żeby w Lochu można było rekrutować Hydry?! Czy żeby Enty poruszały się na 4 kończynach?! Mówię wam, gra jest do niczego! III i IV o niebo lepsze pomimo że nie mają grafiki 3D!

Offline slimak78

• Użytkownik
    « Odpowiedź #42 dnia: Lutego 09, 2009, 18:39:38 »
    Tytan..widział ktoś czarnoskórego olbrzyma w BLOND włosach?!

Tytana akurat da się znieść, dużo gorzej wygląda pół zamku inferno...
    Albo żeby w Lochu można było rekrutować Hydry?!
    A czemu nie? W HoMMV są to stworzenia żyjące w jaskiniach.
    Czy żeby Enty poruszały się na 4 kończynach?!
    Oryginalnie, mnie to nie przeszkadzało
    Mówię wam, gra jest do niczego! III i IV o niebo lepsze pomimo że nie mają grafiki 3D!

Z trójką się zgodzę, niepowtarzalny klimat ;-) A z czwórką... Z czwórką nie :P

Offline Kuroi

• Użytkownik
    • Who's bad? Who's bad? Who's bad?! I AM BAD!!
    « Odpowiedź #43 dnia: Lutego 09, 2009, 18:49:33 »
    Fakt Inferno nie jest takie piękne ale zdecydowanie lepsze to niż ten Tytan. A z tą Hydrą to chodziło mi o to że zabrali ją z innej frakcji a dali do innej. moim zdaniem to jest słabe. I właśnie ta mała liczba miast jest też denerwująca :/ jest mały wybór miast. I mały wybór zaklęć oraz fakt że są one naprawdę słaaaaabe :/ Ogólnie u mnie V wypadła naprawdę słabo :/ I trochę zdenerwował mnie fakt że smok ciemności(czy jakoś tak) nie wiele różni się od Czarnego smoka(co do którego miałem wielkie nadzieje) Jedyna różnic to bardziej świecące się oczy i kawałem pancerza na grzbiecie oraz troszkę inny kolor skrzydeł, tak trochę tam pomarańczowego dodali. Pozostając w temacie smoków to nie podoba mi się też że one non top latają.(nie licząc kościanego) Jest to w pewnym sensie mało realistyczne(taa, realizm w grze fantasy xD)bo wątpię żeby któremukolwiek chciało by się latać nad ziemią skoro może sobie przycupnąć i odpocząć. -.-

Offline Danveld

• Użytkownik
    « Odpowiedź #44 dnia: Lutego 13, 2009, 10:00:46 »
    Zagłosowałem za 3 bo jest wg. mnie najbardziej grywalna, ale jest jeszcze jedna rzecz mianowicie grafika która jest (jakby to ująć) bardziej  realistyczna niż w 1, 2, czy 5 skolei 4 też miała podobno grafikę ale nie miała tego czegoś. Co do smoków które lubię :D to dobrze zrobione oczywiście Czarny Smok rulez.