Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Która część heroesów podoba Ci się najbardziej?

Heroes 1
    1 (0.5%)
    Heroes 2
    5 (2.3%)
    Heroes 3
    140 (65.7%)
    Heroes 4
    23 (10.8%)
    Heroes 5
    39 (18.3%)
    Żadna :p
    5 (2.3%)

Głosów w sumie: 210

Autor Wątek: Seria Heroes of Might and Magic  (Przeczytany 43240 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Shadlley

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Seria Heroes of Might and Magic
    « Odpowiedź #75 dnia: Lipca 22, 2010, 09:34:03 »
    Moja ulubiona część to czwórka. Ogólnie uwielbiam również trójkę, aczkolwiek nie podoba mi się w niej brak głębszej możliwości kontroli swego bohatera. W czwórce z kolei jest to co lubię - możesz być jednym bohaterem i pokonywać wszystkich bez armii. No, może nie do końca wszystkich, ale na pewno wystarczy aby powalić dziesiątki czarnych smoków. ;) Co więcej, trójka ma u mnie wielki minus za kompletnie ograniczone możliwości podczas obrony zamku. Dlaczego? Ponieważ mi się to najzwyczajniej nie podoba.

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #76 dnia: Lipca 22, 2010, 10:40:39 »
    Co więcej, trójka ma u mnie wielki minus za kompletnie ograniczone możliwości podczas obrony zamku. Dlaczego? Ponieważ mi się to najzwyczajniej nie podoba.
    Hm...ciekawy argument xD Czy ja wiem ? W częściach 1-3 wygląda to w miarę podobnie. Tak samo można narzekać, że w 4 jednostki broniące się, po wejściu na wieżyczki dostawały superextraprouber bonusy po których padały najlepsze jednostki, dla mnie to było przegięcie, bo trzeba było się bardzo nagimnastykować z taktyką i czarami by zdobyć zamek z względnie małymi stratami.

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #77 dnia: Lipca 22, 2010, 11:27:56 »
    Ataki na zamek NIGDY nie byly łatwe w mb,heroes,medievalu czy normalnie w średniowieczu i nie będą!
    (click to show/hide)

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #78 dnia: Lipca 22, 2010, 11:35:16 »
    A co ma piernik do wiatraka ? Porównujesz HoMaM ze średniowieczem ? Pogratulować.......I może jeszcze w wojskach Jagiełły czary rzucał Zawisza Czarny hm ?

Offline Wezyk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #79 dnia: Lipca 22, 2010, 11:37:07 »
    Ataki na zamek NIGDY nie byly łatwe w mb,heroes,medievalu czy normalnie w średniowieczu i nie będą!
    Co ty wiesz o zabijaniu to ty stara... a nie dokończę :) Jeśli myślisz to możesz zdobyć każdy zamek i jakie nigdy nie były proste . A co do serii ( jest legendarna xD ) ciekawi mnie kiedy pojawią się informacji o nowej części .
    Edit down : Skomentuje to tak :
    (click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Lipca 22, 2010, 15:47:10 wysłana przez Wezyk »
    Zero poczucie humoru... Zupełnie jak w IG...

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #80 dnia: Lipca 22, 2010, 15:32:27 »
    Ej no ludzie sracie się z tymi łucznikami na wieżach, a możecie użyć tego skilla co odpycha o jedno pole  to ich zwali z wieży
    (click to show/hide)

Offline Shadlley

• Użytkownik
    « Odpowiedź #81 dnia: Lipca 22, 2010, 15:34:15 »
    Ej no ludzie sracie się z tymi łucznikami na wieżach, a możecie użyć tego skilla co odpycha o jedno pole  to ich zwali z wieży

Lub po prostu zniszczyć bramy, to odrazu zejdą sami. ^^

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #82 dnia: Lipca 22, 2010, 16:09:31 »
    Ech, Hirołsi... Jedna z tych serii, które kocham czystą, nieskalaną miłością. Zaczęło się od części drugiej, którą ujrzałem kiedyś u kumpla i potem zagrywałem się w nią jak głupi z bratem. Gdy potem w CDA zobaczyłem demko części trzeciej, to niemal popłakałem się z radości. Nie wiem ile czasu spędziłem przy tym demku, ale nie było tego mało. Gdy wreszcie ukazała się pełna wersja byłem wniebowzięty. Podobnie było, gdy pojawiały się kolejne oficjalne dodatki do niej, a później niesamowity WOG. Z tamtym modem HoMaM3 stała się grą idealną w swoim gatunku. Wzorem, do którego niestety nikt już później nie zdołał się zbliżyć.

Część czwartą ominąłem szerokim łukiem. Widziałem bodajże demko, ale bardziej mnie ono zniesmaczyło, niż zachęciło. Piątka była już nieco lepsza, ale i tak trójce do pięt nie dorosła. Grafikę ponadto miała beznadziejnie kolorową i radosną. Może i gra sama w sobie zła nie była, ale dla mnie nie byli to też Hirołsi, a jedynie takie trochę zmienione Etherlords 2.

Dzisiaj, wiedziony nostalgią, poszukałem co tam w światku HoMaM słuchać i okazało się, że nadal są robione różne mody i dodatki do części trzeciej! Ba, znalazłem nawet projekt, którego celem jest odtworzenie kodu źródłowego gry, czyli praktycznie napisanie całego silnika trójki na nowo! Ponadto wszystko to jako projekt Open Source! Strach się bać jakie to otworzy możliwości modyfikacji gry, gdy już prace nad projektem zostaną ukończone.

Co może napawać małą dumą, projektem owym kierują nasi rodacy. :) Więcej informacji tutaj - http://forum.vcmi.eu/portal.php

Offline Crims

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #83 dnia: Lipca 23, 2010, 08:58:51 »
    Co do grafiki w 5 to faktycznie troszkę za kolorowa... Momentami przypomina mi grafikę z warcrafta 3.
    Nie wiem czemu ale jeszcze nie doszedłem w 5 jak zrobić czekaj... jest taka opcja? Ja mam tylko obrona... Niedawno udało mi się zdobyć samą podstawę 3 misja 1 kampani ale ciężko porównywać H5 z H3. H3 wszystko przyjemne dla oka, klimat, łatwa i intuicyjna obsługa.
    H5 wkurza mnie widok miasta... samo poruszanie po mapie też jakoś nie zachwyca... efekty walki... ciekawe pierwsze 5 bitew potem zaczynają drażnić jak ciągle ten sam filmik np z szarżą bohatera...
    Może przyzwyczaiłem się do 2D a może nie każda gra powinna być przenoszona do 3D...

Offline Maharradzia

• Użytkownik
    • Kokodżambo i do przodu!
    « Odpowiedź #84 dnia: Sierpnia 12, 2010, 19:09:40 »
    Mnie najbardziej rozkręciły 2 części a mianowicie III i V. W IV grałem ale nie bardzo mi się podobała. Więc nie wiem na co zagłosować... III czy V??
    Koko dżambo i do przodu

Offline PissInPeace

• Użytkownik
    « Odpowiedź #85 dnia: Sierpnia 14, 2010, 14:51:23 »
    Co do grafiki w 5 to faktycznie troszkę za kolorowa... Momentami przypomina mi grafikę z warcrafta 3.
    Nie wiem czemu ale jeszcze nie doszedłem w 5 jak zrobić czekaj... jest taka opcja? Ja mam tylko obrona... Niedawno udało mi się zdobyć samą podstawę 3 misja 1 kampani ale ciężko porównywać H5 z H3. H3 wszystko przyjemne dla oka, klimat, łatwa i intuicyjna obsługa.
    H5 wkurza mnie widok miasta... samo poruszanie po mapie też jakoś nie zachwyca... efekty walki... ciekawe pierwsze 5 bitew potem zaczynają drażnić jak ciągle ten sam filmik np z szarżą bohatera...
    Może przyzwyczaiłem się do 2D a może nie każda gra powinna być przenoszona do 3D...

Aby "Czekać" jednostką podczas walki trzeba nacisnąć klawisz "W" :) Jeśli nie działa, to przesuń kursor nad przycisk obrony, pojawi się dymek, i tam będzie napisane, jakim klawiszem się czeka.

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #86 dnia: Sierpnia 14, 2010, 15:12:45 »
    No te animacje czasami wnerwiają.Szkoda ze nią ma takiej opcji w 5 jak w 3 ze mogło się te animacje przyspieszyć.

Offline SirSalvadin

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Krzyżak, Zingal von Balk the Grey, Zakonnik
    « Odpowiedź #87 dnia: Sierpnia 14, 2010, 15:15:55 »
    W Herosach 4 można także je przyspieszyć, dzięki czemu bitwy nie są już tak monotonne ;-)

Offline Margoth

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #88 dnia: Sierpnia 17, 2010, 21:28:32 »
    Nie wiem, nie czytałem całego wątku, ale zagrałby ktoś ze mną w Homm3 :D ? Oczywiście pierw prosze o kontakt GG 1040231, bo nie zawsze mam ochote na tą gierke piękną, 5 lat w nią grałem, więc trochę mnie nudzi, jednak trochę ! Heroes 3 to jest piękna gra ! :D. Na multi przegrałem multu walk, w Heroes 5 troszke mniej, ale.. też było fajnie, nie jest może to idealna kolejna część, ale nic nie pobije ideału, a 5 było blisko :).

Offline Wezyk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #89 dnia: Sierpnia 17, 2010, 21:39:32 »
    Zero poczucie humoru... Zupełnie jak w IG...