Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Swobodne rozmowy o światowej polityce  (Przeczytany 3230 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    Odp: Swobodne rozmowy o światowej polityce
    « Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 09, 2010, 07:36:41 »
    Dobry Totalitaryzm np. Piłsudski.
    Wiesz co to jest totalitaryzm, a autorytaryzm? Widocznie nie, więc nie chrzań głupot. Sprawdź chociaż w słowniku znacznie tych słów...
    Według mnie interwencja w Iraku była źle przeprowadzona, należało wypędzić irakijczyków z Kuwejtu i nałożyć na nich silne restrykcje, ale odrazu atak i obalanie rządu? To już nie działania defensywne, ale ofensywne.

Po raz kolejny pokazujesz brak swojej wiedzy... Kiedy była I Wojna w zatoce perskiej? A następnie odpowiedz mi na pytanie kiedy była II Wojna, która zakończyła się obaleniem Husajna. Mylisz zupełnie 2 pojęcia - Wojnę o Kuwejt i Amerykańską interwencję.
    Hahahahhahahahahahahahhahahaha........
    USA krajem cywilizowanym?
    Mocno przesadzone stwierdzenie. To już nasza nieszczęsna Polska jest bardziej cywilizowana od wuja Sama.
    A gdyby Chiny zarządały zwrotu długu jaki u nich mają Amerykańce to by się działo....

Dług... Poucz się trochę o związkach ekonomii i polityką - Nieraz się zdarzało że państwa odmawiały wypłaty długów vide Indonezja. I myślisz że państwa upadały? Francja na przestrzeni dziejów chyba zbankrutowała z 6 razy, a nadal istnieje... Z długami jest tak że często więcej problemów mają pożyczkodawcy niż pożyczkobiorcy.
    USA jest państwem o ugruntowanej demokracji, stosującym zasady legalizmu, o bardzo dobrze rozwiniętej ochronie wolności słowa. Podaj mi przykłady gdzie nasza młoda demokracja cywilizacyjnie przewyższa USA. Zauważ kiedy było np: Watergate, a kiedy afera Rywina.
    I na przyszłość próbuj w jakiś sensowny sposób argumentować Swoje stanowiska, bo jakieś hahaha żadnym sensownym argumentem nie jest. 
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline matizz

• Użytkownik
    • Give me 100 SpaceMarines or thousands other troops
    « Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 09, 2010, 17:15:13 »
    Hahahahhahahahahahahahhahahaha........
    USA krajem cywilizowanym?
    Mocno przesadzone stwierdzenie. To już nasza nieszczęsna Polska jest bardziej cywilizowana od wuja Sama.
    A gdyby Chiny zarządały zwrotu długu jaki u nich mają Amerykańce to by się działo....

Wystarczy aby Rosja wypuściła kilka % zapasów ropy , złota, diamentów na rynek / giełde to gospodarka USA by leżała.
    89% graczy uważa, że najważniejsza jest grafika, jeśli należysz do tych 11%, wklej to do podpisu!
    "W każdym normalnym kraju Król jest Królem,jest skarb i jest wojsko! A u Nas? Sejm decyduje o każdym groszu, a szlachta zbiera się na wojnę jak sójka za morze !"

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 09, 2010, 17:23:54 »
    A ruska gospodarka by nie leżała? Skoro mają takiego haka na USA to czemu podczas kryzysu w latach 90 nie użyli go aby podkopać światowe gospodarki i tym samym nie prezentować się tak fatalnie? Chyba przeceniasz ich możliwości.
    Wiesz... Sądzę iż Stanom wcale by nie zaszkodził nadmiar ropy na rynku - co więcej ewidentnie by m pomógł. Złoto natomiast to surowiec tak pewny że nigdy nie notuje większych wahań - ot po prostu konsekwentnie pnie się do góry. A diamenty... W dzisiejszym świecie ważniejsze od surowców i minerałów są wirtualne pieniądze zapisane w komputerach, ruska gospodarka jest archaiczna. Oni zresztą nie mogą rzucić na rynek więcej surowców niż te które aktualnie eksportują. Bo nie mają takich mocy przerobowych aby te surowce wydobyć. Te zapasy ropy i gazu spoczywają pod ziemią, a Gazprom i inne molochy nie są w stanie wydobyć ich bez zachodniej techniki i inwestycji. Więc straszyć to oni mogą... Ukrainę, albo Białoruś. Nie potrafią nawet utemperować Uzbekistanu, a co dopiero mówić o rzucaniu USA na kolana...           
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 09, 2010, 17:27:43 »
    Wystarczy aby Rosja wypuściła kilka % zapasów ropy , złota, diamentów na rynek / giełde to gospodarka USA by leżała.
    Oj nie chcę nic mówić, ale po tym widać jak mało wiesz... Rozpisywać mi się nie chce bo sam ledwo co ekonomii 4 lata się uczyłem, ale nawet dla mnie Twoja wizja okazuje się pomysłem totalnie beznadziejnym. Mógłbym jedynie wspomnieć, że tego "wypuszczenia na rynek" sama Matuszka Rassija również by nie przeżyła ekonomicznie. Ba! Gospodarka rosyjska jest w tak opłakanym stanie, że to USA śmiałyby się z tego jak Rosjanie sami siebie wykończyli... Tak na początek musisz rozgraniczyć dwie rzeczy: amerykańska gospodarka zbudowana jest na dość solidnych podstawach, natomiast rosyjska opiera się jedynie na masowym eksporcie złóż naturalnych - czyli jak w krajach 3-go świata (oczywiście generalizuję, ponieważ Rosjanie również produkują i przetwarzają, ale nie w takiej skali, by to zauważyć w stosunku do handlu surowcami). No i tak na marginesie. Zauważ, że jak "Wall Street ma katar to cały świat kicha", ponieważ to od giełdy amerykańskiej w znacznym stopniu zależy kondycja innych rynków, co świetnie obrazował ostatni kryzys.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #19 dnia: Grudnia 09, 2010, 18:42:12 »
    Wydzieliłem do nowego tematu. Teraz sobie nawijajcie, ile chcecie. :P

Oj tam, oj tam. ^^
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 09, 2010, 18:46:22 wysłana przez proud »

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #20 dnia: Stycznia 24, 2012, 16:04:28 »

Offline Kąbiner

• Użytkownik
    • Piwa: 0

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #22 dnia: Stycznia 24, 2012, 21:13:56 »
    No no Proud jeszcze miesiąc temu negowałeś temat "Taka nasza Polska" i jego pochodne na tym forum a teraz sam zakładasz taki temat.Dobrze.Widzę postępy ... XP

Edit Down:nad skromnością jeszcze musimy popracować.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 24, 2012, 21:24:33 wysłana przez Skrzetusky »

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #23 dnia: Stycznia 24, 2012, 21:21:48 »
    Negowałem, bo po odejściu Grieva z forum nie miałem (i uważam, że wciąż nie mam) z kim dyskutować. Tego tematu chyba nie zakładałem bo został wydzielony z jakiegoś bardziej ogólnego - nawet nie pamiętam którego. :p Teraz po prostu pasował mi do podrzucenia tego filmiku.

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #24 dnia: Stycznia 24, 2012, 21:25:37 »

A tak sobie przeglądałem i to zdanie szczególnie mnie załamało.
    Powiedz mi, uświadom mnie po co Chiny mają żądać zwrotu długu, skoro ich gospodarka dzięki Amerykańskiej się rozwija, po co mają wykluczać kogoś kogo będą mogli w przyszłości "trzymać w garści", zresztą Ameryka ma wciąż tak wielkie wpływy na świecie, że mogłaby ściągać swoje długi od innych państw i powstałoby błędne koło, po co zaburzać w miarę dobrze działający porządek ekonomiczny w imię dominacji gdy jest jeszcze tak wiele państw rozwijających się? Lepiej teraz inwestować w dawne państwa ZSRR i potem ewentualnie (wątpliwe) odwalać takie akcje jak prośba o zwrot całego długu, a zresztą to o czym wspomniał Grevious, żądać spłaty to sobie mogą.
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline Kąbiner

• Użytkownik
    « Odpowiedź #25 dnia: Stycznia 24, 2012, 21:42:50 »
    Negowałem, bo po odejściu Grieva z forum

Czemu odszedł?

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #27 dnia: Stycznia 25, 2012, 18:17:10 »
    Ho, ho... Ja dziękuję za wszelakie filmy związane z "Gazetą Polską", skoro zdecydowana większość ich publicystów to członkowie PiS, bądź ich otwarci zwolennicy, nie ma to jak obiektywizm, dodatkowo dzięki tej gazecie wiem, że katastrofa pod Smoleńskiem była spowodowana, przez któreś z podanych:
    1. Rosyjskiego komandosa z jakąś ręczną wyrzutnią rakiet.
    2. Uszkodzenie, przed wylotem, jakiegoś ważnej części (nie pamiętam jakiej).
    3. Bombę ciśnieniową.

A twórczość Pospieszalskiego to już w ogóle, w moim mniemaniu, śmiech. Jego film o katastrofie smoleńskiej... A Viktor Orban i jego Fidesz, są znakomitym odbiciem naszej obecnej największej siły opozycyjnej.

EDIT: Tylko oszczędzam osobom o podobnych poglądach wielu straconych minut.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 25, 2012, 18:45:47 wysłana przez wesch96 »
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #28 dnia: Stycznia 25, 2012, 18:41:59 »
    Mnie bledziej interesuje opinia co sadzicie o treści filmiku a nie jaskie macie skojarzenia i przeżycia z Gazetą Polska i PiSiorami;]

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #29 dnia: Stycznia 30, 2012, 11:55:32 »
    Edit Down:nad skromnością jeszcze musimy popracować.

Wiem, że tak to zabrzmiało, ale nie to miałem na myśli. ;) Po prostu Griev był na prawdę jedną z nielicznych osób na forum, z którą lubiłem wymieniać się postami - choć nie raz wyrażaliśmy nasze zdania ostro i bezpośrednio. Mimo nietrafnego sformułowania tamtego tekstu, nie uważam się za lepszego od reszty, do poziomu której nie chcę się zniżyć. Najzwyczajniej z niektórymi osobami dyskusja jest przyjemniejsza, z innymi nie ma się na nią ochoty - Grievous należał zdecydowanie do tej pierwszej grupy i szkoda, że opuścił forum.