Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Prophesy of Pendor  (Przeczytany 650018 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bartholomaios

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    Odp: Prophesy of Pendor
    « Odpowiedź #2835 dnia: Marca 06, 2016, 22:33:16 »
    Mam jeden problem, nie wiem czy występuje tylko u mnie. F1, potem F3, pojawia się wszyscy do ataku, ale nie atakują. Nadal jest oczekiwanie. Dopiero wywołanie panelu przez backspace i wydanie rozkazu przez panel powoduje atak.
    Miałem to samo na 3.61. Na nowszych wersjach nie sprawdzalem

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

Offline rasterus

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #2836 dnia: Marca 14, 2016, 16:34:27 »
    Czekam na wersję 3.8, zapowiedziana i kilka ciekawych zmian. Dodatkowo nowe modele zbroi, całkiem ładne.

Offline Johny_Nawalony

• Użytkownik
    • Piwa: 33
    • GGR-Nr. 3 na zawsze w moim sercu
    « Odpowiedź #2837 dnia: Marca 22, 2016, 18:43:58 »
    Szczerze, to jak zagrałem w PoP to niezbyt mi przypadł do gustu , lecz nie zmienia to faktu ,że mod wygląda imponująco.
    ᛋᚴᛅᚴᛅᛚᛏ:ᛋᚴᛅᛚᛘᛅᛚᛏ:ᛋᚴᛁᛚᛏᛁᛦ:ᛁᛦᚢ:ᚴᛚᚢᚠᚾᛁᛦ:ᚢᛁᚾᛏᛅᛚᛏ:ᚢᛅᚱᚴᛅᛚᛏ:ᛅᚦᚱ:ᚢᛁᚱᛅᛚᛏ:ᛋᛏᛅᚢᛒᛁᛋᚴ

Offline rasterus

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #2838 dnia: Marca 23, 2016, 22:36:41 »
    Rekrutacja lordów.

Trochę poeksperymentowałem z lordami i mam takie wnioski, może dla kogoś będą przydatne.

Najbardziej liczy się w przeciągu na swoją stronę "Prawo do rządzenia". Łatwiej też zrekrutować lorda, który nie ma włości. Lubienie, czy nie lubienie ma bardzo mały wpływ na to czy lord zdecyduje się do nas przyłączyć. Żeby sensownie rekrutować lordów pokojowo trzeba mieć prawo do rządzenia na poziomie 40+. Dlatego warto zacząć od tego, że w pierwszej karczmie łapiemy jakiegoś NPC i natychmiast wysyłamy go na zbieranie poparcia. Po tygodniu możemy wysłać następnego. Wcześniej następny NPC informuje, że już taką misję wykonuje kto inny. Drugą metodą zbierania prawa do rządzenia jest ślub. Tutaj dostajemy, aż 20 punktów. Więc przed założeniem własnego państwa warto złapać jakąś dzieweczkę. Trzecia metoda zdobycia poparcia to rekrutacja lorda, ale tu mamy błędne koło, nie zrobimy rekrutacji jeśli nie będziemy mieli wysokiego prawa rządzenia, a wysokie prawo rządzenia uzyskamy rekrutując lordów.
    Najskuteczniejsze jest rekrutowanie przez wzięcie lorda do niewoli, a potem rozmowa z nim.

Ogólnie w PoP jest to mocno przegięte. O ile w native i większości modów lordowie sami się do nas garną, to tutaj jest ciężko. Eksperymentalnie w jeden dzień (gry) przejąłem 4 królestwa. Zostało jedno, wszyscy lordowie pchali się do tego jednego królestwa. Do mnie nikt. W Nowej Ojczyźnie bym już miał tłum w zamku czekający na to, żeby mi złożyć hołd lenny. Podbiłem sobie prawo do rządzenia do 70 i nadal nikt nie chciał do mnie dołączyć. Z wieloma lordami miałem stosunki 40 lub wyżej.

Dodatkowa informacja dotycząca szkolenia oddziałów, dotyczy to nie tylko PoP. Również w M&B. WF&S jest tak samo. Gra przy awansie żołnierzy premiuje posiadanie wielu żołnierzy jednego typu. Nie warto więc awansować po kilku, jak tylko pojawi się taka możliwość, ale zaczekać, aż cała grupa będzie gotowa do awansu. W skrajnych przypadkach 50 żołnierzy szybciej awansuje na następny poziom niż 10. Oznacza to też, nie lepiej mieć mało rodzajów wojska. Rozdrabnianie się między różne jednostki z różnych krajów powoduje wolniejsze awanse na wyższe poziomy.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #2839 dnia: Marca 25, 2016, 22:19:22 »
    Jeszcze inne czynniki dochodzą do rekrutacji, dlatego same prawo do rządzenia nie wystarcza

Offline Rzokable

• Użytkownik
    • Piwa: 36
    « Odpowiedź #2840 dnia: Marca 25, 2016, 23:08:12 »
    Wydaje się, że kiedy jesteś wasalem danej frakcji, masz maksymalne prawo do rządzenia i stosunki rzędu 50+ z większością lordów i masz rozległe włości możesz na spokojnie się buntować i tworzyć własne imperium. Rzecz w tym, że zazwyczaj jest tak, że frakcja gdzie jest gracz posiada hm... jego "wsparcie", szczególnie, gdy zostaje marszałkiem, także królestwo w którym siedzisz, jest zazwyczaj dopakowane i nikt nie chce przechodzić na twoją stronę. Także trzeba odpowiednio balansować i starać się celowo osłabiać swoją własną frakcję, jednak nie za bardzo, żeby nie została zmiażdżona przez sąsiadów. Ciężka sprawa z własnym królestwem w PoPie...

Offline kfilich

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #2841 dnia: Kwietnia 26, 2016, 23:17:52 »
    Hej :)

Uruchomiłem niedawno nową wersję i wyczuwam zmniejszony poziom trudności...

Zastanawia mnie jedna rzecz... Jak stworzyć własne Państwo będąc wasalem innego by zatrzymać miasto, którym się włada. Konkretnie chodzi o to, ze odłożyłem sobie w Larii ładne oddziały. Nie zmieszczę wszystkiego w drużynie przybocznej, a smutno mi będzie potem podbijać to co sam budowałem i marnować.

Jest opcja buntu po tym jak król nie przyzna mi danego lenna. W tym problem, że raczej jest typem, który przyznaje mi wszystko. A nawet wtedy nie jestem pewien czy miasto o które mi chodzi pozostanie pod ręką, czy tylko to świeżo podbite.

Offline huth

« Odpowiedź #2842 dnia: Kwietnia 26, 2016, 23:57:15 »
    Wszystko co twoje zostanie twoje, kiedy buntujesz się jako reakcja na wiadomość.
    Ja tam bym wykorzystał taką opcję, im więcej będziesz miał przed rebelią tym lepiej.

Inne opcje zachowania swoich włości... hmm kurczę nie kojarzę. Ale w sumie nie wiem co by się stało gdybyś wsparł jakiegoś pretendenta(i tu też pytanie o tron twojego państwa cz innego), wiadomo że potem zostaje się jego wasalem, ale co z posiadanymi lennami, to nie wiem.

Offline kfilich

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2843 dnia: Kwietnia 27, 2016, 12:48:06 »
    Będę więc musiał to faktycznie w ten sposób rozegrać. Poczekam jednak chyba jeszcze troszkę i ulepszę swój zakon żeby mieć jakąś dodatkową elitarną jednostkę w zanadrzu.

Offline huth

« Odpowiedź #2844 dnia: Kwietnia 27, 2016, 12:52:02 »
    No bez zakonu to trochę pochopnie jest się buntować, bo żadnej innej jednostki nie wypakujesz do podobnego poziomu, a korzystanie z Noldorów jest absurdalnie nieopłacalne.

Tylko mam nadzieję, że nie jest to jakiś zakon, z którego korzystają inne nacje, bo ulepszając go, ulepszasz też ich jednostki, bo to działa globalnie.

Offline kfilich

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2845 dnia: Kwietnia 27, 2016, 13:00:09 »
    Ruszyłem ambitnie i tworzę swój. Nie zmieniłem jeszcze co prawda żadnego rycerza w rycerza zakonu, bo mam zamiar iść w kulturę pendoru i na razie brak mi zwyczajnie pendorskiej szlachty. Taktycznie w bitwach radzę sobie ravensterneńskimi rangerami. Łatwa w szkoleniu jednostka, nawet nie są źli w zwarciu, a nie ma nic lepszego w MB niż wielki grad strzał  :-D

Jestem też zły, bo przy wyborze "na co wydam gema" kierowalem się poprzednimi wersjami gdzieś noldorow można było też odbijać i wcielać do armii. Tutaj chyba jedynym spaosobem na ich pozyskanie jest właśnie gem.
    Dwa gemy już zmarnowane...
    Btw. Uczestniczyłem już w siedmiu turniejach w noldorskim mieście. Ciągle dostaje konie, buty lub damskie wdzianka. Kiedy przyjdzie upragniony gem?

Offline huth

« Odpowiedź #2846 dnia: Kwietnia 27, 2016, 13:51:56 »
    No to rzeczywiście ambitnie i cierpliwie...
    na tych nowych wersjach(z miastem noldorów i własnym zakonem) nigdy tak daleko nie doszedłem, żeby nawet 'zobaczyć' te ich miasto, więc nie znam się :)
    kiedyś to było prosto, miałeś 3 gemy, czyli miałeś runiczną rubinową broń, czyli niemal każdą bitwę w połowie sam wygrywałeś i w ten sposób się podbijało Pendor. A teraz jakieś warbandowe opcje zarządzania, jakiś minister, własny zakon itd., kto to ogarnie :P

Offline kfilich

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2847 dnia: Kwietnia 27, 2016, 20:04:50 »
    Stało się. Ale mam problem. Ustawilo mi stolicę na Ethos z racji tego, że tam się zbuntowałem. Jest jakiś sposób by zmienić stolicę?

Offline huth

« Odpowiedź #2848 dnia: Kwietnia 27, 2016, 22:51:21 »
    Powinna być opcja w menu innego miasta/zamku, żeby przenieść tam swój dwór.

Offline goesFunky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2849 dnia: Kwietnia 28, 2016, 11:19:22 »
    Witam, co do secesji to jest możliwość gdy się gra żeńska postacią. W rozmowie z małżonkiem jest taka opcja z której skorzystałem , w przeciwnym wypadku przy wysokim honorze i prestiżu król często nadaje lenna bohaterowi. Pochwalę się swoim zakonem-Lisowczycy, sierżanci cała robotę prawie mi zrobili , którym dałem noldorskie łuki dzięki czemu Sarleon i Fierdsvain już przestały istnieć.

https://www.sendspace.com/file/py3zhs