Znowu mam kolejną garść pytań:
1) W poradach podczas wczytywania jest napisane, że w bitwach z dzikimi nacjami nie działają nowe formacje. Walczyłem już chyba ze wszystkimi typami tych "neutralnych" oprócz czcicieli demonów (heretycy, jatu, mistmountain, węże, korsarze) i zawsze bitwa zaczynała się od automatycznego ustawienia szyków. Jakie są w takim razie te dzikie nacje - może chodzi o singalian, meltine, itp.? Próbowałem walczyć z jakimś bohaterem z "Sarno expedition", czy jakoś tak (miała w oddziale "meltinistów") i formacje nadal działały.
2) Znowu pytanie do weteranów - jaka jest według was najłatwiejsza frakcja do oblegania? Podejrzewam, że nie Imperium (kusznicy) i nie Ravenstern (świetni łucznicy). Akurat z tymi dwiema mam wojnę jako najemnik Sarleonu, ale zawsze można przekonać lordów, żeby oblegali jakieś miasto/zamek. Po zakończeniu kontraktu mogę wypowiedzieć im wojnę i zdobyć miasto, który przed chwilą oblegali (będzie tam wtedy ~200 ludzi).
3) Czytałem, że po pokonaniu unikalnych armii można wypuścić ich przywódców za kamień Qualis. Czy po takim wypuszczeniu pojawią się znowu na mapie i znów będzie można było wyłudzić od nich drogocenny kamień? Czy jednak ilość tych kamieni jest ograniczona? Druga sprawa: czy przywódcy tych unikalnych armii mogą zostać wzięci przez kogoś do niewoli?
4) Czytałem gdzieś o błędzie polegającym na tym, że jeśli bierzemy umiejętność "posługiwanie się tarczą", wzrasta ona wszystkim, nawet przeciwnikom podczas bitwy. Piszę o tym, ponieważ w tym modzie wiele tarczy wymaga tej umiejętności. Czy ktoś może potwierdzić ten bug?