Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Prophesy of Pendor  (Przeczytany 646148 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline huth

• Piwa: 451
    Odp: Prophesy of Pendor v3.611, patch... i hotfix...
    « Odpowiedź #1845 dnia: Maja 03, 2013, 13:26:15 »
    oczywiście, że jest, nie widzisz tego wielkiego napisu DOWNLOAD?

Offline Lord Sauron

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #1846 dnia: Maja 03, 2013, 13:46:05 »
    no tak myslalem ze jest to caly mod...
    wystarczyło kliknąć w pliki i jest patch...
    Az mi się głupio zrobiło...:D
    Ale dzięki.
    JS - jumpstyle....one love, one blood...

Offline TwarógSzatana

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #1847 dnia: Maja 03, 2013, 16:01:06 »
    Ja mam znowu 2 pytania

1.Gdzie mogę założyć zakon?

2.Gdzie mogę znaleźć przedstawicieli zakonów, interesuję mnie dołączenie do Zakonu Gryfów

Offline Gordiux

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1848 dnia: Maja 03, 2013, 16:42:01 »
    Ja mam znowu 2 pytania

1.Gdzie mogę założyć zakon?

2.Gdzie mogę znaleźć przedstawicieli zakonów, interesuję mnie dołączenie do Zakonu Gryfów

1.W zamkach i miastach

2.Zakon Gryfa musisz najpierw utworzyć, przedstawiciele tego zakonu będą w zamku/mieście, w którym stworzyłeś zakon.

Offline Czarnoksiężnik z Angmaru

• Użytkownik
    • Piwa: 25
    « Odpowiedź #1849 dnia: Maja 04, 2013, 13:04:16 »
    Znowu mam kolejną garść pytań:

1) W poradach podczas wczytywania jest napisane, że w bitwach z dzikimi nacjami nie działają nowe formacje. Walczyłem już chyba ze wszystkimi typami tych "neutralnych" oprócz czcicieli demonów (heretycy, jatu, mistmountain, węże, korsarze) i zawsze bitwa zaczynała się od automatycznego ustawienia szyków. Jakie są w takim razie te dzikie nacje - może chodzi o singalian, meltine, itp.? Próbowałem walczyć z jakimś bohaterem z "Sarno expedition", czy jakoś tak (miała w oddziale "meltinistów") i formacje nadal działały.

2) Znowu pytanie do weteranów - jaka jest według was najłatwiejsza frakcja do oblegania? Podejrzewam, że nie Imperium (kusznicy) i nie Ravenstern (świetni łucznicy). Akurat z tymi dwiema mam wojnę jako najemnik Sarleonu, ale zawsze można przekonać lordów, żeby oblegali jakieś miasto/zamek. Po zakończeniu kontraktu mogę wypowiedzieć im wojnę i zdobyć miasto, który przed chwilą oblegali (będzie tam wtedy ~200 ludzi).

3) Czytałem, że po pokonaniu unikalnych armii można wypuścić ich przywódców za kamień Qualis. Czy po takim wypuszczeniu pojawią się znowu na mapie i znów będzie można było wyłudzić od nich drogocenny kamień? Czy jednak ilość tych kamieni jest ograniczona? Druga sprawa: czy przywódcy tych unikalnych armii mogą zostać wzięci przez kogoś do niewoli?

4) Czytałem gdzieś o błędzie polegającym na tym, że jeśli bierzemy umiejętność "posługiwanie się tarczą", wzrasta ona wszystkim, nawet przeciwnikom podczas bitwy. Piszę o tym, ponieważ w tym modzie wiele tarczy wymaga tej umiejętności. Czy ktoś może potwierdzić ten bug?

Offline selwek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1850 dnia: Maja 04, 2013, 14:00:20 »
    1. Nie działają tylko nowe formacje (kawalerzyści  np. nie formują się w klin) , przynajmniej tak zauważyłem.
    2. Księstwa D'sharu i właśnie Sarleon :) (przynajmniej według mnie)
    3.a) Tak.
    3b) Raczej nie
    4. NIe wiem ;(

Z kolei ja mam pytanie dot. imperium, bardziej opłaca się brać legionistów czy gladiatorów? I czy używacie ich pikinierów ?

Offline harry

• Użytkownik
    • Piwa: 21
    « Odpowiedź #1851 dnia: Maja 04, 2013, 14:01:13 »
    Co do formacji..to nie wiem być może najnowszy patch coś zmienił. Wg mnie najłatwiejsza frakcja do oblegania jest o ironio Fierdsvain..maja marnych łuczników..(taka sugestia, jeżeli oblegasz jakieś miasto Fierdsvainu..oblegaj Valonbray..tam ma siedzibe świetny zakon świtu, przyłącza się). Co unikalnych spawnów i bohaterów , oczywiście moga być wzięci do niewoli..pozniej się znowu pojawiają i można  w ten sposób uzyskać qualis gem.Co do tej tarczy to nie mam pojęcia.

selwek jak najbardziej..imperialni mają świetnych oszczepników i kuszników..sam dość często zakładam zakon nieśmiertelnych..(najlepsza piechota w grze)
    "W owym czasie przyjaciel zgubi młotek przyjaciela... A dzieci nie będą wiedzieć, gdzie są rzeczy ich ojców, które ci położyli tam około ósmej wieczorem poprzedniego dnia."

Offline selwek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1852 dnia: Maja 04, 2013, 14:54:03 »
    Jednak nadal nie wiem czy Gladiatorów czy legionistów..Ci pierwsi są siłą do niszczenia (58siły!), jednak padają jak muchy więc ;/

Offline harry

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1853 dnia: Maja 04, 2013, 15:31:23 »
    Nie mają tarcz to padają..ja tam wole legionistów ..oszczepy..ich ulepszona wersja to nieśmiertelni..ale zawsze warto kilku gladiatorów mieć ..co siła to siła.
    "W owym czasie przyjaciel zgubi młotek przyjaciela... A dzieci nie będą wiedzieć, gdzie są rzeczy ich ojców, które ci położyli tam około ósmej wieczorem poprzedniego dnia."

Offline huth

« Odpowiedź #1854 dnia: Maja 04, 2013, 16:11:54 »
    4) Czytałem gdzieś o błędzie polegającym na tym, że jeśli bierzemy umiejętność "posługiwanie się tarczą", wzrasta ona wszystkim, nawet przeciwnikom podczas bitwy. Piszę o tym, ponieważ w tym modzie wiele tarczy wymaga tej umiejętności. Czy ktoś może potwierdzić ten bug?
    tego buga już nie ma.

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1855 dnia: Maja 04, 2013, 16:52:04 »
    Jednak nadal nie wiem czy Gladiatorów czy legionistów..Ci pierwsi są siłą do niszczenia (58siły!), jednak padają jak muchy więc ;/

Zobacz poza tym ile mają zdrowia - coś koło 140, prawda? Taki wojak może przecież zostać trafiony z nachylonej lancy i jeszcze latać po polu bitwy, przedziurawiony na wylot. Nie znoszę gladiatorów jako przeciwników, a jeśli już jakiegoś widzę, trzymam się z daleka (ich oszczepy są śmiercionośne). Mimo to brałbym legionistów - gladiatorzy mają tarcze losowo, w dodatku chodzą w jakichś szmatach. Nie polecam brać także pikinierów (Sarleon ma lepszych - halabardników). Warto zauważyć, że kusznicy także mają czasami piki (niestety nie ci najlepsi) i mogę ich polecić - prawdziwy "młot" na Ravenstern (jeżeli nie mają zbyt wiele kawalerii).

Wg mnie najłatwiejsza frakcja do oblegania jest o ironio Fierdsvain..maja marnych łuczników..

Też tak na początku pomyślałem, gdy zobaczyłem, że ich najlepsi strzelcy mają krótkie łuki. A ja mam zamiar zrobić oblężenie "nieinwazyjne", tzn. pokonać obrońców moimi kusznikami z Imperium. W dodatku huskarlowie nie mają toporków do rzucania (co to za huskarlowie? - w native czyniło ich to najlepszymi strzelcami... przynajmniej na krótkich dystansach), co także jest sporym ułatwieniem. Mimo wszystko wolę "poszczuć" Sarleonidów na Cez lub Pointsburg, a potem podbić któreś z tych miast bo chciałbym założyć Zakon Kruczej Włóczni lub Legion Cienia. Walkirie mnie nie przekonują :) A z zakonem świtu mam relacje na -10 (nie widzę ich oddziałów na mapie więc nie mogę im pomóc w bitwach).

Przypomniały mi się jeszcze dwa pytania:

1) Czytałem w FAQ, że zawartość sklepu Qugifena nie zmienia się w trakcie gry. Ale czy mogła by być inna gdym zrobił nową grę?

2) O co chodzi z "punktami prestiżu potrzebnymi do wyszkolenia honorowych jednostek" - jest to jedna z informacji w raportach. Jakie jednostki są honorowe i czy szkoląc je, marnujemy punkty prestiżu? Czy wartość tego parametru zależy od honoru (na początku gry miałem 47, teraz mam 42, a honor wzrósł mi o 25).
    « Ostatnia zmiana: Maja 04, 2013, 17:10:08 wysłana przez Czarnoksiężnik z Angmaru »

Offline harry

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1856 dnia: Maja 04, 2013, 17:41:46 »
    Prestiż na wyszkolenie honorowych jednostek to suma sławy i honoru..w poprzednich wersjach był tylko sam honor i szkolenie szło łatwo..teraz jest trudniej i lepiej. Jeżeli chodzi o zakon świtu to nic ,że masz z nimi na -10...zostaną w Valonbray i swoje czołgi będa produkować dla Ciebie ..nie beda tylko chcieli gadać z toba..a jest to chyba prócz Centurionów i Rycerzy Zmierzchu najlepsza konnica, stosunki z nimi zawsze zdążysz polepszyć. ..poza tym nigdzie ..w żadnym innym miescie czy zamku nie założysz tego zakonu. Z kolei zakon zmierzchu ma swoją siedzibe w Singal..z nimi masz na początku -40..po zdobyciu Singal przy takiej opcji zaraz sie wyniosą...ten zakon możesz założyć jak masz sir Alistaira w drużynie i przynajmniej -10 z samym zakonem..a warto ich mieć.

Jeszcze nie wspomniałem o świetnym zakonie gryfa..ale z założeniem tego zakonu nie ma problemu.

Offline huth

« Odpowiedź #1857 dnia: Maja 04, 2013, 19:39:50 »
    Dobrze jest mieć gladiatorów, obok berserkerów jest to najlepsza "shock-infantry" i po prostu szkoda ich nie używać. Jak się gra imperium, to zawsze ustawiasz piechotę w "shieldwall", wtedy legioniści pięknie zasłaniają resztę albo robisz osobną grupę dla legionistów i pikinierów i osobną dla gladiatorów i manewrujesz odpowiednio, żeby ich osłonić, a potem puszczasz pierwszych, oczywiście będą ginąć(ale z wysoką chirurgią to nie problem), ale wytną swoje. Poza tym z tego co zauważyłem, awansowanie ich nie sprawia większych problemów.
    W ogóle granie tylko jednostkami Imperium to niezły fun, inne nacje są mniej angażujące taktycznie imho. Choć szczerze mówiąc zmiana Empire Knights trochę popsuła tę nację, wcześniej to byli tacy greccy "Hippakontistai", a teraz kolejne czołgi fantasy.

Co do Quigfena - nie wiem... to nie jest normalny sklep, ale chyba twórcy nie robiliby jakieś losowania itemów na początku gry. Choć kto wie....

A honorowe jednostki to jednostki zakonne.

Offline Zwiadowca

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #1858 dnia: Maja 04, 2013, 22:35:04 »
    Jaki zakon, po wstapieniu w jego szeregi, oferuje najlepsze uzbrojenie jako nagrode?
    « Ostatnia zmiana: Maja 04, 2013, 22:45:59 wysłana przez Zwiadowca »

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1859 dnia: Maja 04, 2013, 23:06:04 »
    Prestiż na wyszkolenie honorowych jednostek to suma sławy i honoru

Niemożliwe. Mam 25 honoru, sławy 498, a Prestiżu na wyszkolenie 42.

Co do Quigfena - nie wiem... to nie jest normalny sklep, ale chyba twórcy nie robiliby jakieś losowania itemów na początku gry. Choć kto wie....

Można to sprawdzić. Ja napiszę jakie mam 3 przedmioty u góry (najdroższe), wraz z paramatrami, a jakiś ochotnik napisze co jest u niego.

Edit:

Wszystko jest w spoilerze:
    (click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Maja 05, 2013, 11:43:54 wysłana przez Czarnoksiężnik z Angmaru »