Hm... Ciekawie ta nowa wersja PoP'a się zapowiada. Jednak sądząc po screenach to wątpię, żeby ruszyło mi na tym złomku jaki teraz mam... Cóż, pożyjemy zobaczymy, może będzie równie dobrze zoptymalizowana co aktualna wersja ;)
Natomiast co do aktualnej wersji. Bardzo fajny mod, przygodę zacząłem jakiś czas temu, ale dopiero niedawno się faktycznie wczułem w grę, klimat i w końcu gram. Zostałem wasalem Sarleonu, jako, że króla i kilku lordów mam w zakładce "przyjaciele" [stosunki ~30 na plusie] to dostaję większość zamków. Jak wystarczająco się wybiję, odejdę od Sarleonu i stworzę królestwo Pendoru, ale póki co wolę zaprzyjaźnić się z jak największą ilością lordów oraz zyskać wystarczającą renomę i honor. Imperium swego czasu ostro dostawało od nas i D'sharu, jednak zawiązali z tymi drugimi pakt pokojowy, przez co walczą tylko z nami. Mi to na rękę, bo kilka zamków w dobrej lokacji mają [niedaleko lasu w którym pojawiają się Noldorowie]. D'shar prawie całkiem zniszczony przez Friedsvain, w ciągu tygodnia nasi "wikińscy" przyjaciele zdobyli ponad połowę ziem na pustyni. Jeśli zaś o Noldorów chodzi, to układa się bardzo dobrze, 54 punkty pozytywnych relacji, ale mam zamiar do setki dobić.
Jedyne co mi się w modzie nie podobało, to statystyki niektórych broni. Nie chodzi tyle o atak, a o długość broni czy jej prędkość. Fakt, mod jest fantasy, jednak dziwnie to wyglądało, jak człowiek machał 120cm mieczem długim jedną ręką, w dodatku zupełnie jakby to był sztylket... Tak więc za pomocą Warbandowego Item Editora [zestaw narzędzi Morgh'a] zmieniłem statystyki kilku broni oraz zwiększyłem prędkość koni i lepiej się gra.
Podsumowując - jest to najlepszy mod w jaki grałem, ciekawie poprowadzony, dość kontrastowe frakcje. Jego największą zaletą jak dla mnie jest optymalizacja. Takie mody jak Floris Expanded [Gameplay chodzi bez zarzutów po wyłączeniu kurzu, i to na bs 220] lub Brytenwalda nie pójdą na moim komputerze - złom z 2006 roku, w dodatku jedynie 1,5GB RAM'u... Więc z dużych modów ten chodzi mi najlepiej. Oczywiście, żadnych kłopotów póki co nie miałem, więc raczej już nie wystąpią.
Trochę się rozpisałem, ale liczę, że nie zostanie to potraktowane jako spam :D
Pozdrawiam.