Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Prophesy of Pendor  (Przeczytany 646175 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    Odp: Prophesy of Pendor 3 - Warband v1.132(1.134 z patchem) - SP
    « Odpowiedź #60 dnia: Grudnia 13, 2010, 12:31:37 »
    Kilka pytań:
    1. Czy w zamkach można wybrać jakich chcemy rekrutów(Sarleon, ravenstern, itp.) - w wersji 3.1 będąc wasalem w Ravensternie dostałem wioskę i zamek - w wiosce mogłem rekrutować ...Pendorczyków?....Pendorianów?Pendorów, odpada ;)
    2. Czy w zakon, który wybieramy jest zależny od nacji, do której należymy?
    3. Czy w kopalni można ulepszyć broń - jak w poprzednich wersjach, jeśli tak, to jak, za ch*ja nie pamiętam ;/
    3. Co zrobić gdy uwalniany więzień chce mnie zaatakować?Kiedy wytłukę wszystkich wrogów, nic się nie dzieje.
    4. Czy unikalne postacie powracają, po uwolnieniu wracają do pendoru?Jak tak, to średnio po jakim czasie?
    5. Jak zmniejszyć kary do lojalności ludzi poszczególnych kultur.Czy samo wykonywanie zleceń we wsiach wystarczy?A może nie ma znaczenia?
    6. Najlepszy zakon - kawaleria ? Nie licząc Imperium - jak dla mnie skazani są na zagładę :D

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #61 dnia: Grudnia 13, 2010, 12:53:33 »
    1. We wioskach to jacy w danym momencie rekruci będą możliwi do wzięcia jest losowe, raz będą to Pendorczycy, a raz rekruci z pierwotnej nacji/kultury wioski. W zamkach/miastach zależne od kultury nacji do jakiej aktualnie należysz.
    2. Nie bardzo rozumiem pytanie... zobacz w ogólnym FAQu w punkcie 2 jest jest o zakonach i jest lin do listy zakonów z wymaganiami.
    3. Na pierwszą broń musisz mieć 3 Qualis Gemy(p. 18 w FAQu), 1-szy dla podróżnika, co odsłoni kopalnię na mapie, 2-gi dla kolesia, który daje ci runiczną broń i 3-ci(+wino) dla kolesia, który z tej runicznej broni zrobi jeszcze lepszą runiczną broń.
    4. Nie wiem o co kaman, może ktoś inny pomoże? :P
    5. Wracają, nie orientuję się po jakimś czasie, bo to pewnie zależy od siły danej nacji, od klikania w "plotki" itp, ale na pewno mogą w mniej niż 100 dni.
    6. Nie sprawdzałem jeszcze na WB, czy statystyki i wyposażenie zmieniło się od wersji na M&B, jeśli nie, lub nie bardzo, to najsilniejsi konni są: Shadow Legion, Raven Spear, Knights of a Dawn, może też Eventide i Dragon.

Offline Jamolin

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #62 dnia: Grudnia 13, 2010, 14:32:39 »
    Zmniejszenie ustawień graficznych nie pomaga?
    Pomogło,ale na 5 min. zjadało 800 mb pamięci a teraz znowu 1,6 gb ,gra zatrzymuje się nie tylko w czasie bitew ale również gdy podróżuję po mapie.
    Zaznaczam że w Native nie miałem nigdy problemu a grałem na b.wysokich ustawieniach.

Offline huth

« Odpowiedź #63 dnia: Grudnia 13, 2010, 14:52:13 »
    eh, nie bardzo pomogę, bo się na tym nie znam, mogę odesłać do pomocy na TW http://forums.taleworlds.com/index.php/topic,131274.0.html oraz http://forums.taleworlds.com/index.php/topic,127609.0.html , ale wydaje mi się, że te crashe są spowodowane przez kłopoty z pamięcią. Ja na twoim miejscu pościągałbym i zainstalował wszystko jeszcze raz oraz zrobił to co w tym pierwszym linku(zwiększenie pliku stronicowania pamięci wirtualnej).
    A jak masz kartę ATI, to link do fixu jest we wstepniaku
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 13, 2010, 14:59:19 wysłana przez HUtH »

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #64 dnia: Grudnia 13, 2010, 15:43:45 »
    1. We wioskach to jacy w danym momencie rekruci będą możliwi do wzięcia jest losowe, raz będą to Pendorczycy, a raz rekruci z pierwotnej nacji/kultury wioski. W zamkach/miastach zależne od kultury nacji do jakiej aktualnie należysz.
    2. Nie bardzo rozumiem pytanie... zobacz w ogólnym FAQu w punkcie 2 jest jest o zakonach i jest lin do listy zakonów z wymaganiami.
    3. Na pierwszą broń musisz mieć 3 Qualis Gemy(p. 18 w FAQu), 1-szy dla podróżnika, co odsłoni kopalnię na mapie, 2-gi dla kolesia, który daje ci runiczną broń i 3-ci(+wino) dla kolesia, który z tej runicznej broni zrobi jeszcze lepszą runiczną broń.
    4. Nie wiem o co kaman, może ktoś inny pomoże? :P
    5. Wracają, nie orientuję się po jakimś czasie, bo to pewnie zależy od siły danej nacji, od klikania w "plotki" itp, ale na pewno mogą w mniej niż 100 dni.
    6. Nie sprawdzałem jeszcze na WB, czy statystyki i wyposażenie zmieniło się od wersji na M&B, jeśli nie, lub nie bardzo, to najsilniejsi konni są: Shadow Legion, Raven Spear, Knights of a Dawn, może też Eventide i Dragon.

1.Czyli bez zmian.Dzięki!
    2.Bardziej szukałem zależało mi na opisie każdego zakonu(jaki pod jaką kulturą jest dostępny).Nie wiem czemu ale wcześniej to przeoczyłem, było w FAQhttp://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=1825.msg107417#msg107417
    3.Dwuręczny rubinowy, wino(4 flaszki) i Qualis gema - pijaczyna zabiera tylko wino...
    4 - no tak, 4 zmieniałem coś i zagapiłem się.Dostałem zadanie na uwolnienie ojca jakiegoś z D'shar, który znajdował się w Fierdsvain'skim zamku.Już po zabraniu kluczy, itd, wychodzę z lochu, kiedy ten wali mnie mieczem po plecach :O
    Dziwne bo chyba tylko dwóch udało mi się uwolnić...od tamtej pory każdy więzień mnie atakuje...
    5., 6.Dobrze wiedzieć.Dzięki!

Zmniejszenie ustawień graficznych nie pomaga?
    Pomogło,ale na 5 min. zjadało 800 mb pamięci a teraz znowu 1,6 gb ,gra zatrzymuje się nie tylko w czasie bitew ale również gdy podróżuję po mapie.
    Zaznaczam że w Native nie miałem nigdy problemu a grałem na b.wysokich ustawieniach.

Posłuchaj go!
    Ja po zmianie nie mam już żadnych problemów z modami.A taka natura modyfikacji jest, ze mają większe wymagania niż gra podstawowa.Zwiększona ilość tekstur, modeli, jednostek, powoduje większe obciążenie sprzętu.
    Z 4 GB ram, nie mogłem grać z BS 50 w AD 1257(wszystkie możliwe błędy).Po zmianie gram z BS 250-300 i bez przycinek.Dlatego powtórzę - posłuchaj go!!!

Offline huth

« Odpowiedź #65 dnia: Grudnia 13, 2010, 16:21:43 »
    4. Lol, to chyba jakiś bug.
    6. Co do zakonów, sprawdziłem w plikach i zakony nie są zmienione. Z konnych najlepsi są: Shadow Legion(super koń, najlepsze statystyki ze wszystkich zakonów, dobra zbroja), Eventide(najlepszy pancerz z konncych, b. dobre staty, ale cienki koń), Dawn(b. dobre staty, dobry koń, dobra zbroja), Raven Spear, Dragon(b. dobra zbroja, dobry koń, dobre staty), można jeszcze uznać Knights of Griffon za dobry zakon - super koń, b. dobre staty, ale niestety średnia zbroja robi z nich raczej przeciętniaków, bo wiadomo, że staty można ulepszyć, ale ekwipunku nie. To już Falconi są w sumie lepsi.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 13, 2010, 16:24:47 wysłana przez HUtH »

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #66 dnia: Grudnia 13, 2010, 16:31:17 »
    4. Lol, to chyba jakiś bug.
    6. Co do zakonów, sprawdziłem w plikach i zakony nie są zmienione. Z konnych najlepsi są: Shadow Legion(super koń, najlepsze statystyki ze wszystkich zakonów, dobra zbroja), Eventide(najlepszy pancerz z konncych, b. dobre staty, ale cienki koń), Dawn(b. dobre staty, dobry koń, dobra zbroja), Raven Spear, Dragon(b. dobra zbroja, dobry koń, dobre staty), można jeszcze uznać Knights of Griffon za dobry zakon - super koń, b. dobre staty, ale niestety średnia zbroja robi z nich raczej przeciętniaków, bo wiadomo, że staty można ulepszyć, ale ekwipunku nie. To już Falconi są w sumie lepsi.

Kurna...Co do Twórców to powiem, zwolennicy imperialistycznych świń...nie no...żartowałem! :]
    Co do planów to eliminacja imperium i wyciśnięcie z Dragonów togo co najlepsze i będzie "pkp"...A czy jest jakiś limit na ulepszenia?Po za funduszami oczywiście.Tak poza tym z tym mnożnikiem to przesadzili... ;/Rozumiem "x0.2" ale nie "x2"

Offline Agis

• Użytkownik
    • Piwa: 26
    • póg mo thóin...
    « Odpowiedź #67 dnia: Grudnia 13, 2010, 18:08:43 »
    "Dwuręczny rubinowy, wino(4 flaszki) i Qualis gema - pijaczyna zabiera tylko wino..."
    Co wy z tym winem? Jak będziesz miał wino to się nachleje i nic nie da...
    Ja zawsze podchodziłem bez wina, tylko trzeba było 2 razy zagadać, no i miecz mieć w ekwipunku, nie w ręce.
    Wiek średni jest wtedy, gdy kładziesz się wieczorem i masz nadzieję, że rano będziesz się czuł lepiej. Wiek podeszły jest wtedy, gdy kładziesz się wieczorem i masz nadzieję, że rano się obudzisz. Groucho Marx

Offline huth

« Odpowiedź #68 dnia: Grudnia 13, 2010, 22:34:39 »
    Czy jest jakiś limit na ulepszenia?Po za funduszami oczywiście.Tak poza tym z tym mnożnikiem to przesadzili... ;/Rozumiem "x0.2" ale nie "x2"

Może jest, jeśli tak to pewnie i tak nieosiągalny ze względu na koszt upgrade'u. A to, że jest tak bardzo drogo to dobrze, inaczej byłoby za łatwo.

Offline MeXicaN

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Zwycięsto okupione jest krwią.
    « Odpowiedź #69 dnia: Grudnia 14, 2010, 12:53:53 »
    Mam pytanie czy warto szkolić pendorskich szarych łuczników na łuczników z zakonu srebrnej mgły?

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #70 dnia: Grudnia 14, 2010, 13:07:19 »
    Czy jest jakiś limit na ulepszenia?Po za funduszami oczywiście.Tak poza tym z tym mnożnikiem to przesadzili... ;/Rozumiem "x0.2" ale nie "x2"

Może jest, jeśli tak to pewnie i tak nieosiągalny ze względu na koszt upgrade'u. A to, że jest tak bardzo drogo to dobrze, inaczej byłoby za łatwo.

Ale nadal uważam, że mnożnik x2 to za dużo...Mam ok 200dnia, postać na 41levelu(importowana) i ok 500k na koncie.Poruszam się ciężka kawalerią(poszukiwacze, wyzwolona szlachta, damska kawaleria, jeźdźcy jatu, heterycy, 5 noldorów, itp.), licząca 210 wojska.Koszty utrzymania pokrywa wynagrodzenie od Króla Urlica, reszta pochodzi z handlu niewolnikami i łupem.Piszę to dlatego, że pomimo 0.5mln to raptem kilka punktów w ulepszeniu.
    Ale to już było...Powstała rebelia, mam własne królestwo, i - 13000 co tydzień.Kiedy zdobyłem pierwszy zamek, pozałatwiałem sprawy, postanowiłem utworzyć zakon.Pech taki, że nie wszystkie zakony mi się wyświetlają...Czy aby utworzyć zakon, to trzeba być z nim w dobrych stosunkach? - nie biorę pod uwagę tych, do których wymagane jest odpowiednie miasto

Z tym mieczem, to sobie przypomniałem, nie wolno go upić, bo nici ze współpracy :p

Mam pytanie czy warto szkolić pendorskich szarych łuczników na łuczników z zakonu srebrnej mgły?
    Zgodnie z tym jak ktoś wcześniej napisał "łucznicy ustawieni wyżej(bonus +25%), zakonni niżej(-50%), więc nie jest niemozliwe oblegać miasto z zakonem."  to uważam, że lepiej zainwestować w noldorskich strażników...

Offline huth

« Odpowiedź #71 dnia: Grudnia 14, 2010, 22:12:31 »
    Według mnie tylko jeśli chce się mieć koniecznie łuczników-snajperów, których można ulepszać. Srebrnomgielni mają gorszą od szarych zbroję (41), staty początkowe gorsze(ale to można ulepszać), łuk trochę lepszy, tarczę gorszą, miecze lepsze(grey archerzy mają też war spear, która się raczej nie sprawdza).
    Za qualis gema o wiele bardziej opłacalne jest według mnie założenie Ebony Gauntlet, po ulepszeniach są jak chodzące twierdze. Immortale też dają radę. Tylko, że piesze zakony są dla entuzjastów pieszej walki(jak ja :P), bo na piechotę jest generalnie trudniej.
    Edit: Chyba, że podchodzi się do gry roleplayowo i np. gramy jako zwolennik Noldorów, do tego łucznik, to wtedy musimy mieć Silvermistów, a założenie Ebony Gauntlet byłoby totalnym zaprzeczeniem naszych roleplayowych poglądów(bo EG to tacy pendorscy naziści) :P

Pech taki, że nie wszystkie zakony mi się wyświetlają...Czy aby utworzyć zakon, to trzeba być z nim w dobrych stosunkach? - nie biorę pod uwagę tych, do których wymagane jest odpowiednie miasto

Wymagania są w spisie zakonów, jak są niejasne to pisz, ale tak, trzeba być w dobrych(właściwie to zerowych też) stosunkach z zakonem, czyli o Eventide'ów jest bardzo trudno, bo trzeba im od początku pomagać.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 14, 2010, 22:31:08 wysłana przez HUtH »

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #72 dnia: Grudnia 15, 2010, 00:13:58 »
    Może i wyda wam się to nie możliwe, ale właśnie doprowadziłem imperium do upadku!jak?
    Jedną i to bardzo istotną role miało wypuszczanie więźniów, kiedy jeszcze walczyłem po stronie Sarleonu.
    Po zdobyciu Almarra, poprowadziłem swoich dwóch wasali na tereny kultu węża a następnie jatu.Zaczepialiśmy mniejsze patrole,zyskując tym wsparcie.Tak oto w ten sposób uzbieraliśmy (razem ponad 700) wojaków.Po rozbiciu 2 armii jatu, było ponad 1500, przy czym ja byłem ograniczony do 260.Po krwawych walkach na stepach, przenieśliśmy się w rejon Ethos, zhandlowałem jeńców, cały dobytek , po to by ruszyć na kult.Wezwałem wasali i ruszyliśmy.
    Kult posiadał 3 armie, z czego jedna gdzieś uciekła...Pierwsza pokonana, to siły ok 900 wojowników z 1300 niewolnikami, druga 700 z 400 niewolnikami.W tak oto ten sposób zebrałem 3000 armię, gotową do zajęcia Ethos.Zerwanie paktu, o który wcześniej prosił Marius, i miasto zdobyte.Potem poszło jak z płatka.Savador, Janos , pan Maras przeszedł na moją stronę, tak jak Oregar,Calendain. Przełomowe było zdobycie Cez.Po zdobyciu tego ostatniego Lordowie reszty ziem, nie licząc zamku Shieldstrom, przyłączyli się do mnie.
    Tak więc imperium, kiedyś silne, kotłowało się z ostatnią szóstką wasali w jednym ciasnym zamku z tysięczną armią..Aby uzbroić się do ostatniego uderzenia, wysłałem największych wyjadaczy na patrole, a sam pojechałem na handel.W tym momencie szczęście się do mnie uśmiechnęło.Kiedy siły Mariusa wyruszyły na północ, chcąc ominąć patrole, natrafiły na Noldorskie patrole, które już od jakiegoś czasu są przyjazne(58pkt.)
    Po przygotowaniach, jak nigdy zjawili się wszyscy(ośmiu lordów).Następnie oblężenie, i licząca1800 armia ruszyła w bój.
    Tak o to w jakieś 4 godziny podbiłem całe Imperium, straciłem 250k, na wojsko, wyposażenie, nie licząc ile straciłem wypuszczając lordów bo bitwach.....Ale nie ważne, już po imperium!Yes, yes, yes !!! :D:D:D
    4,5h przed puszką...aaaa,...w nocy będę świecił :)

Dobranoc!

Offline huth

« Odpowiedź #73 dnia: Grudnia 15, 2010, 01:37:05 »
    ^ Ładny blitzkrieg :) 250k to niedużo względem zdobycia całej nacji, no i 4 godzinki, szybciutko, to co - następna nacja w 3h? :D

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #74 dnia: Grudnia 15, 2010, 10:16:37 »
    ^ Ładny blitzkrieg :) 250k to niedużo względem zdobycia całej nacji, no i 4 godzinki, szybciutko, to co - następna nacja w 3h? :D

250k, oraz to co udało mi się w kampanii zarobić - niewolnicy, sprzęt.

Następna?Najpierw się "od promieniuje", potem zastanowię się nad D'shar'em, Prowadzą od początku ciężkie walki z Fierdsvain'em.
    Na tą chwilę przydałoby się zebrać większą ilość wasali i przygotować do walki z Sarleonem.Są silni, pomimo, krwawych walk z Imperium, Ravensternem oraz Fierdsvain'em - głównie dzięki mnie, kiedy pomogłem im w ciężkiej godzinie, broniąc miasto Sarleon przed armią Mariusa.Po ich rozbiciu, D'shar wypowiedział im wojnę i splądrował większość ziem, zdobył Savador, który po dłuższym czasie walk stracili.Oprócz Pisanych nacji, czerwoni wysyłają 200 osobowe patrole na stepy jatu, lasu Laria, walcząc z Noldorami, i co najdziwniejsze, to dobrze im idzie.
    Zdaje mi się, że najlepiej stoi Ravenstern, choć wojna im nie w głowie.Zaciekle bronią swojego terytorium przez Sarleonem i Fierdsvain'em, ale za bardzo się nie wychylają...Może powodem tego jest horda wilka , która niedawno zeszła z gór, i napadają wszystko co pojawi się koło Poinsburk.Bądź co bądź są najbardziej pokojowo nastawionym Królestwem w Pendorze.
    Ciekaw jestem tylko, co zrobią D'shar.Zniszczyłem ich wroga, a Fierdsvain nie wytrzyma zbyt długo walki na trzech frontach.Teraz, kiedy ich sąsiedzi będą mogli przerzucić wszystkie wojska na ich ziemie, zapowiada się kolejny blitzkierg, ale nie w moim wykonaniu.
    hm...zapowiada się ciekawie :]