Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Prophesy of Pendor  (Przeczytany 646309 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline adamk23

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    Odp: Prophesy of Pendor v3.205 - Warband v1.134 - SP - Nowy patch!
    « Odpowiedź #390 dnia: Lutego 08, 2011, 21:01:57 »
    A dziękuję bardzo za sensowną odpowiedź kolego.
    Teraz buduję armię i stanąłem w miejscu niestety, mam dwa problemy.
    Da się jakoś inaczej zarabiać pomijając grabieże wiosek. (dostałem NIEFAJNEGO achievmenta - 1 do charyzmy)
    Drugie pytanie to: na czym dobrze expić oddziały?
    Ja wybrałem taką technikę, że biorę jedno państwo jako wroga, ograbiam ich, atakuje słabe armie i w ten sposób się expie, ale przez te minusowe bonusy, muszę zaprzestać to robić.

1.Da się zarobić na turniejach i na walce z oddziałami najlepiej rycerzy renegatów(maja niezły sprzęt) no i niezły zarobek z jeńców jest. Można też zostać najemnikiem u jakiegoś króla i kasę trzepać :)
    2. Atakuj bandytów (nikt się nie pogniewa a i zarobić można xD)

Witam wszystkich, mam pytanie. Dlaczego moi Lordowie zamiast normalnych imion mają cyfry, np: Lord 54. Jak to zmienić?

Ja tak miałem jak grałem na starym spolszczeniu. Pomogło przejście na anglika i zaczęcie nowej gry niestety:(

A co do kultury Pendoru to ja nią gram i wszystko kosze jak leci. Szkole z pendorskich rycerzy zakonnych i nikt nie podskoczy:)
    Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein
    FAQ Floris Expanded Mod Pack 2.4 i 2.5+ Spolszczenie 2.5

Offline Agis

• Użytkownik
    • Piwa: 26
    • póg mo thóin...
    « Odpowiedź #391 dnia: Lutego 08, 2011, 21:09:54 »
    Dobrze mieć ze 30 dobrych łuczników w pierwszej, linii, f1-f2, a jak się zbliżą to szarża.

HUtH, może : "nędzna samico"?
    « Ostatnia zmiana: Lutego 08, 2011, 21:14:59 wysłana przez Agis »
    Wiek średni jest wtedy, gdy kładziesz się wieczorem i masz nadzieję, że rano będziesz się czuł lepiej. Wiek podeszły jest wtedy, gdy kładziesz się wieczorem i masz nadzieję, że rano się obudzisz. Groucho Marx

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #392 dnia: Lutego 08, 2011, 22:51:04 »
    "Samica" już jest użyta :P I nie może być to wulgarne, w końcu to Noldor :P

Offline Daray

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • "No, I'm not God. But I'm a close second."
    « Odpowiedź #393 dnia: Lutego 08, 2011, 23:14:07 »
    A spolszczenie się robi i myślę, że do końca tygodnia będzie. Może mi w ogóle pomożecie, bo trafiłem na zagwozdkę - 'dagger-bait'. Chodzi o określenie kogoś, kto jest łatwym celem, ofiarą i myślałem, żeby to tak przetłumaczyć, ale jakoś to za słabe... szukam czegoś bardziej obraźliwego. Kontekst - Noldor kpiący z ludzkiej kobiety/bandytki.

Mam taką myśl, może niezbyt dobrą, ale to już sam ocenisz. Myślę iż można by było dać po prostu "kobieto" bądź odpowiedni synonim tego słowa, oraz mocniej to zaakcentować. Coś w stylu "Nie możesz mnie pokonać. Jesteś TYLKO kobietą." Swoją sugestię motywuję tym iż z tego co mi wiadomo, kobiety trudniące się brudnym rzemiosłem, nie cierpiały być traktowane gorzej od mężczyzn. Stereotyp mówi iż miejsce niewiasty jest w kuchni, a jej zadaniem jest pranie, gotowanie, rodzenie i wychowywanie potomstwa. No i najważniejsza kwesta czyli bezwzględne posłuszeństwo względem mężczyzny. Do tego dochodzi jeszcze odwieczne przekonanie że płeć piękna, jest płcią słabą. Sądzę iż typowy woj myśląc o kobiecie, wyobrażał ją sobie właśnie tak, a nie w zbroi i z bronią w ręku. Dlatego stwierdzenie bandytce/ wojowniczce że jest tylko kobietą sugerowało by, by znała swoje miejsce (Kuchnia :D).
    Uważam również że coś takiego najprędzej sprowokowało by kobietę, a jednocześnie pozwoliło owemu wojownikowi zachować uczucie wyższości i ukazać jego wyrachowanie czy zimnokrwistość. W końcu pośrednie obelgi dotykają o wiele bardziej niż zwykłe rzucanie mięchem.

Jakbym właśnie napisał coś głupiego to zrugaj mnie od razu, a po za tym to pozdrawiam, Daray.
    "Szybki jak wiatr, gwałtowny jak ogień, spokojny jak las, twardy i niewzruszony jak skala. Na ziemi i na niebiosach mnie jednemu należy się podziw."

Offline huth

« Odpowiedź #394 dnia: Lutego 09, 2011, 00:04:24 »
    Wiesz, to byłoby zasadne, gdyby miał to powiedzieć jakiś redneck, w stylu "przynieś mi piwo, kobieto/babo", ale tu akurat mamy elfa, na którego skarży się kobieta, uważająca się wśród ludzi za kogoś ze szlachty(na co nie ma potwierdzenia), że nazywa ją "dziewką"(wench - wiem, można to mocniej przetłumaczyć, ale chodzi tu bardziej o uwagę o pochodzeniu), "samicą"(human female - podmiotowe traktowanie istoty 'niższego' gatunku - kobieta byłaby tu za słaba, a suki, lochy itp za mocne) i właśnie tym nieszczęsnym określeniem "dagger-bait" - dosłownie "sztyleto-wabikiem" :P Nie znalazłem tego w żadnym słowniku(mam wielki PWN-Oxford oraz cały internet :P , a google daje bardzo mało wyników. Myślę o "marną/nędzną ofiarą/zwierzyną"...

Edit: gdyby wszyscy o tym wiedzieli, to można byłoby to zrobić tak trochę komicznie i dać >dziewką, samicą i kobietą!<, bo to słowo było kiedyś określeniem obraźliwym, ale ogólnie tutaj racji bytu to nie ma i wyszłoby pewnie bez sensu dla wielu...  :)
    « Ostatnia zmiana: Lutego 09, 2011, 00:09:04 wysłana przez HUtH »

Offline Agis

• Użytkownik
    • póg mo thóin...
    « Odpowiedź #395 dnia: Lutego 09, 2011, 00:17:30 »
    A gdyby określić ją jako "bezbronną istotę"? Albo po staropolsku np. "mdła białka".
    Wiek średni jest wtedy, gdy kładziesz się wieczorem i masz nadzieję, że rano będziesz się czuł lepiej. Wiek podeszły jest wtedy, gdy kładziesz się wieczorem i masz nadzieję, że rano się obudzisz. Groucho Marx

Offline Daray

• Użytkownik
    • "No, I'm not God. But I'm a close second."
    « Odpowiedź #396 dnia: Lutego 09, 2011, 12:46:01 »
    Jak już jesteśmy przy bezbronnych istotach, to zawsze można było by iść tropem Krasickiego i porównać ową niewiastę z jakimś zwierzęciem stereotypowo słynącym z tchórzostwa. Jednak wydaje mi się że nie przyniosło by spodziewanego efektu, lub też będzie on widoczny tylko dla tych nielicznych.

Nadal uważam iż pozostanie przy zwrotach pośrednich. Skoro owa dziewczyna uważa się za kogoś z wyższych sfer, to ironicznie akcentował bym "Księżniczko" czy "Panienko". W końcu księżniczki słynęły ze swej nieporadności, szydełkowania i plotkarstwa ze swoimi damami dworu. Oczywiście widziane oczami prostolinijnych mężczyzn. Pomijam więc kwestę intrygowania i manipulacji. Myślę też że nazwanie wojowniczki z krwi i kości, "młodą damą" czy też "dzierlatką".  Zawsze też można użyć nieco mocniejszego, choć nie używanego już dziś słowa "trzpiotka" co wg SJP oznacza "   kobieta lekkomyślna, roztrzepana, wesoła". Ale to już granie na żywioł.

Pozdrawiam, Daray.
    "Szybki jak wiatr, gwałtowny jak ogień, spokojny jak las, twardy i niewzruszony jak skala. Na ziemi i na niebiosach mnie jednemu należy się podziw."

Offline Agis

• Użytkownik
    • póg mo thóin...
    « Odpowiedź #397 dnia: Lutego 09, 2011, 17:56:25 »
    Obstawiałbym "istotę", boć to przecież mówi elf! To nie jest zwrot mężczyzny do kobiety, tylko (przynajmniej we własnym mniemaniu) hiper-nad-człowieka do prymitywnego nieomal insekta!
    Dla niego ludzie w ogóle są istotami z królestwa zwierząt, gdyby istniały elfy(takie jak u Tolkiena), rasizm w wykonaniu hitlerowców byłby tylko słabym echem stosunku elfów do ludzi.
     Daray, spróbuj  wyobrazić sobie, swoją dyskusję z muchą, mającą pretensję do bycia szlachcianką wśród much...
    Reasumując:"bezbronna istoto", "słaba istoto"...

Offline Furiapl

• Użytkownik
    « Odpowiedź #398 dnia: Lutego 09, 2011, 19:44:30 »
    To ja o czym innym. :D
    Noldorowie - nacja która mnie bardzo intryguje.
    "Podobno" widywani  w okolicznych lasarch lLarii (ani razu nie widziałem)
    Chciałem sobie reputacje podnieść (w ogóle da sie?) u nich, bo mam Qualis gema, ale nie ma jak, raz ich spotkałem to jakaś inna armia ich rozniosła.

Offline Agis

• Użytkownik
    • póg mo thóin...
    « Odpowiedź #399 dnia: Lutego 09, 2011, 20:14:28 »
    Było im pomóc... To jeden ze sposobów zdobywania ich sympatii, drugi, to nałapać Noldorskich jeńców a potem ich wypuścić.

Offline kitty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #400 dnia: Lutego 13, 2011, 19:21:48 »
    Czy tylko mi pozostały niezmienione nazwy zamków i miast na te 'pendorskie'?

Offline GrzesiekOO7

• Użytkownik
    « Odpowiedź #401 dnia: Lutego 13, 2011, 19:27:23 »
    Chodzi ci o to że masz stare nazwy miast?
    Zmień język gry na angielski.

PS.
    Spolszczenie będzie dziś czy w przyszłym tygodniu?
    Pytam bo widzę że sporo osób czatuje w tym temacie i czeka. ( w tym ja )

Offline huth

« Odpowiedź #402 dnia: Lutego 14, 2011, 01:54:16 »
    Przepraszam wszystkich oczekujących na spolszczenie, ale jeszcze go nie będzie... Tak, wiem, mówiłem już chyba ze dwa razy, że za tydzień i potem znów. Tłumaczyć się mogę tylko tym, że pierwszy raz tłumaczę aż tyle i nie sądziłem, że tyle to zajmie, czasu też mnóstwo nie miałem, ale takie usprawiedliwienia, wiadomo, są nic nie warte :P
    Więc teraz nie powiem, kiedy będzie, bardzo długo to nie potrwa w każdym razie.

Offline milicja

• Użytkownik
    « Odpowiedź #403 dnia: Lutego 14, 2011, 09:46:13 »
    @Huth

nie masz za co przepraszac to raczej oni powinni Ci podziękowac ze poświecasz swój czas i robisz cos dla nich;)

Offline malina097

• Użytkownik
    « Odpowiedź #404 dnia: Lutego 14, 2011, 10:14:21 »
    Offtop: Sporo czasu mnie już nie było na forum ale nie zapomniałem o nim :)

Ontop :  Ile jeszcze masz liniejek i czego do spolszczania ? Ja spolszczyłem tutaj wszystkie itemy i mogę jeszcze choć trochę pomóc w tym co ty robisz :)