To kwestia posiadania przez dane miasto odpowiedniego człowieka do szkolenia, w tym wypadku Rotmistrza.
Sposób szkolenia Husarii zależy chyba od wersji, a nie czy to OiM czy Dzikie Pola. Ja mam OiM i nie mogę szkolić z chłopów.
Ale po kolei, bo tematów o Husarii jest ze 100.
Aby zostać szczęśliwym posiadaczem Husarii, należy zostać stronnikiem Rzeczpospolitej. Najemnikiem lub wasalem, wszystko jedno. Nie trzeba posiadać własnego miasta, wojska można szkolić w innych miastach frakcji do której się należy w tym wypadku Polski.
Przykład: Gdy zostałeś najemnikiem Polski, jedziesz do Krakowa, wybierasz opcję idź do Centrum Miasta, a następnie Kasztelana, u niego wybieramy jednostkę, którą chcemy wyszkolić i jej ilość (1, 3 lub 5 i w zależności od jednostki, tych słabszych można max 5, a lepszych max 3)
Jeśli w mieście jest Rotmistrz, wybieramy naszą upragnioną Husarię, płacimy grosze i po 4 dniach mamy naszą kawalerię.
W przypadku własnego miasta należy zbudować Arsenał i wyszkolić Kasztelana, sam w sobie Kasztelan nic nam nie da, więc szkolimy (Czytaj: u włodarza miasta rozmawiamy o rozwoju miasta i każemy mu poszukać danej osoby) Poszczególnych trenerów. Setnik ciężkiej kawalerii, kapitan Najemników, itp.
Tyle...Jestem więcej niż pewien, że ktoś już to opisał...