Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Napoleonic Wars][L'Aigle][4pp_XW] Pułk 4. Piechoty Xięstwa Warszawskiego  (Przeczytany 143385 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    Odp: [Napoleonic Wars][L'Aigle][4pp_XW] Pułk 4. Piechoty Xięstwa Warszawskiego
    « Odpowiedź #105 dnia: Maja 07, 2013, 21:21:35 »
    A ja wciaz nie rozumiem o co chodzi Matimowi. Czy chodzi mu o banner gracza czy banner frakcji?
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline Veinrus

• Użytkownik
    • Piwa: 214
    « Odpowiedź #106 dnia: Maja 07, 2013, 21:25:25 »
    Też chciałbym wiedzieć... jeżeli ktoś się sugeruje Wikipedią... a chyba tak on robi... to co ja mogę :'(

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #107 dnia: Maja 07, 2013, 22:15:40 »
    I jestem pewny ze w ramach dobrej woli 4pp udostepni ten plik dla wszystkich...szczegolnie dla ulubionych trolli, prawda? xD
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline Veinrus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #108 dnia: Maja 07, 2013, 22:27:39 »
    Hm... nie jest to głupie. Jeżeli ktoś chciałby textury, to czemu nie > PW

Offline Garond_PL

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • Garrrrond!
      • Mój profil na Steam
    « Odpowiedź #109 dnia: Maja 11, 2013, 14:38:50 »
    Panowie, widzę, że jest ciężko się dogadać, ale bardzo proszę o nienadużywanie słowa "prowokacja", gdyż jest to po prostu śmieszne i ma na celu wywołać aferę i pokazać 14pk w złym świetle...Niektórym z Was się to udaje, ale na szczęście tylko na polskiej, dość mało znaczącej scenie NW. Na chłopski rozum (wiem, że "chłopski" to bardzo oddalony od Was epitet, ale spróbujcie zejsc na ziemię choć na chwilę). Rome powiedział, że zastąpiono flagę Francji flagą Xięstwa Warszawskiego, tymczasem Wy zamieniliście ją na flagę Polski. Szczegół i czepianie się słówek, ale przecież Pułk 4 Piechoty Xięstwa Warszawskiego (łolaboga) stale zarzeka się, że poprawność historyczna i dobra zabawa to wartości dla Was najwyższe. Nie chcę zaczynać dyskusji, bo słabo się znam na hist i nie jest ona moją pasją, tylko powiedzieć o co chodziło Matimowi. U was jest flaga biało - czerwona, taką chyba wprowadzono w okolicach powstania list lub początków XX wieku (?). Podeprę się jeszcze znienawidzoną wikipedią, w artykule o XW flaga jest biało - fioletowa. Mam nadzieję, że teraz cel wypowiedzi Matima będize prostszy w odbiorze, a przede wszystkim chcę zaakcentować, ze miała tu miejsce żadna prowokacja ze strony członków 14 Pułku.
    pzdr
    Jestem rozczarowany :oo ze nikt na mnie nie  głosuje :)
    Chociaż się przyznam nie zasługuję.

Offline Rome

• Użytkownik
    « Odpowiedź #110 dnia: Maja 11, 2013, 16:22:34 »
    Nie jestem pewny (jeśli jestem w błędzie to Veinrus mnie poprawi), ale o ile wiem to flaga Księstwa Warszawskiego miała takie kolory. Najwidoczniej ktoś tutaj musiał pomylić kolor fioletowy z karmazynowym.
    DANCE OR GET BANNED

Offline Veinrus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #111 dnia: Maja 11, 2013, 17:04:09 »
    Od samych początków barwy Polski były nieoddzielną „wizytówką” w Europie. Powstanie samych barw jest dość normalnym zachowaniem. Barwy były wzorowane na herbie Polski – Orzeł i tarcza herbu. Barwy biała (kolor orła) i czerwona (kolor tarczy herbu) zostały uznane za narodowe po raz pierwszy 3-ciego maja 1792 roku. Co najważniejsze nie były one ustalone przez prawo oraz Państwo, że oznajmianie tego i uosabianie Polski w Europie to oczywistość. Kokarda tego z tego okresu była biała w późniejszym okresie ze względu na mariaż – charakterystyczna dla Księstwa Warszawskiego. Przez brak ustaleń prawnych prawo obowiązywało jak za czasów średniowiecza, i każdy „szlachcić”, który posiadał własny herb pomimo pochodzenia nie zapominał o rodzinie i własne barwy zamieszczał, jak i w proporcach oraz flagach. Jeden kolor nie mógł być zmieniany, który był ściśle związany z Księstwa Warszawskim to kolor biały, gdzie winien górować nad resztą i dlatego znajdował się na górnej części symboli. Wraz z „kongresówką” polska historia oraz byt był zachwiany i niepewny. Dlatego prawnie, najszybciej jak było to możliwe barwy Polski uchwalono podczas Sejmu Królestwa Polskiego 7-mego  lutego 1831 roku. Oczywiście koncepcji było wiele, i każdy „szlachcic" wykładając swoją historię i zasługi dla Polski swój obraz flagi (oczywiście wraz z barwami rodzinnymi) proponował.

Offline Rizzet

• Użytkownik
    • Piwa: 59
    • 12345pp
    « Odpowiedź #112 dnia: Maja 11, 2013, 17:07:25 »
    Zaciekawiony powstałą wyżej dyskusją poszukałem informacji o barwach Księstwa Warszawskiego. Ze zdziwieniem stwierdzam, że barwy biało-fioletowe pojawiają się jedynie na Wikipedii (tym bardziej, że nie poparte są żadnym źródłem z epoki - w rubryce "źródło" napisane jest "Source: Own work, based upon [1]".Z tego, co udało mi się dowiedzieć, flaga w barwach fioletowo-białych w tym okresie rzeczywiście istniała, choć bynajmniej nie należy w żaden sposób łączyć ją z KW, lecz z Saksonią. Przychodzące mi do głowy wyjaśnienie, to nieudana próba forsowania wprowadzenia takiego wyglądu flagi przez stronę Saksońską, choć zaznaczam, że to jedynie domysł nie poparty żadnymi dowodami. Faktem jest to, że nie doszło wtedy do porozumienia i ostatecznie uznano jedynie barwę białą. Można się więc domyślić, że w tym przypadku mamy do czynienia z błędem osoby zamieszczającej obrazek na stronie http://www.worldstatesmen.org, z której pochodzi źródło. Drugi powód, który przychodzi mi do głowy, to drastyczne niezrozumienie przez autora, co oznacza barwa karmazynowa, która przez pewien czas zamiennie z pąsową i innymi odcieniami czerwieni oraz białą stanowiła barwy narodowe, potem jednak ujednolicono je całkowicie w uchwale Sejmu Królestwa Polskiego z lutego 1831 na wniosek Walentego Zwierkowskiego.) Wydaje mi się również wysoce dziwne nieumieszczenie informacji o zmianie kolorów flagi w tekście artykułu.
    Wracając do meritum - pomimo intensywnych poszukiwań nie udało mi się znaleźć jakiejkolwiek wzmianki o stosowaniu w Księstwie Warszawskim w latach 1807-1815 barwy fioletowej we fladze owego, także w tym wypadku poprawność historyczna została zachowana. Gorąco zapraszam jednak do wypowiedzenia się w temacie osoby, które posiłkowałyby się materiałem szerszym niż w/w, gdyż sprawę jak najbardziej uważam za wartą wyjaśnienia.
    Pozdrawiam serdecznie.

*pisane na podstawie:
    "Księstwo Warszawskie (1807-1815)" Jarosław Czubaty
    "Polskie symbole narodowe" Marek Borucki

EDIT: przepraszam za wyciągniętą z kontekstu wypowiedź, zostałem uprzedzony przez Nikolaya :)
    « Ostatnia zmiana: Maja 11, 2013, 17:32:41 wysłana przez Rizzet »

Offline Rome

• Użytkownik
    « Odpowiedź #113 dnia: Maja 18, 2013, 23:59:10 »
    vs
    4pp 6:4 8th Royal

Wczoraj zostaliśmy zaproszeni przez The 8th Royal Glen Ord Highlanders do gry 1 vs 1 kawalerią. Zagraliśmy w sumie 10 rund na losowo wygenerowanym terenie (letnim oraz pustynnym). Spotkanie zakończyło się zwycięstwem 4pp z wynikiem 6:4.

Screeny:

DANCE OR GET BANNED

Offline Veinrus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #114 dnia: Maja 20, 2013, 05:29:38 »
    Dla zainteresowanych
    (click to show/hide)

Offline Garond_PL

• Użytkownik
    • Garrrrond!
      • Mój profil na Steam
    « Odpowiedź #115 dnia: Maja 20, 2013, 23:29:00 »
    Chciało Ci się? Wow stary, ile robiłeś tego posta? Bardzo fajne, prosto wyjaśnione, dzięki Ci za to.

Offline Hubal

• Użytkownik
    • Piwa: 22
    « Odpowiedź #116 dnia: Maja 21, 2013, 23:48:32 »

15th Regiment of Foot Tuesday Siege Event

21 Maja 2013
    (Wtorek)

CESARSTWO ROSYJSKIE
    0

• 4 Pułk Xięstwa Warszawskiego
    • 53e Regiment d'infanterie
    • 4th Irish Brigade
    • 22nd Chesire Regiment of Foot
    • 5thBrit

Liczba bagnetów i szabel:

~80

WIELKA BRYTANIA
    2

• 90th Perthshire
    • 75th (Stirlingshire) Regiment Of Foot "Abercromby's Highlanders"
    • 28th Regiment of Foot
    • 41st Regiment of Foot
    • 25th Regiment of Foot

Liczba bagnetów i szabel:

~90

Runda I

W pierwszej rundzie naszym zadaniem było przeprowadzić szturm na świetnie ufortyfikowane pozycje Brytyjczyków. Nawet jeden oddział nie wyszedł z obozu kiedy odezwały się nieprzyjacielskie działa. Kiedy pierwsza fala ruszyły wszystkie nasze oddziały w połowie drogi stan oddziałów zmniejszył się prawie o połowe! Nasi wrogowie nie oszczędzili żadnych zabudowań zwłaszcza tych na środku pola walki. Pod spalonym mostem zniszczonym przez brytyjskie armaty spoczywały trupy naszych sojuszników i braci z oddziału. W pierwszej fazie szukaliśmy odpowiedniego miejsca na przypuszczenie ataku jednak nieprzyjacielskie mury dalej się trzymały. Po 3 minutach naszej artylerii udało się zniszczyć prawa część umocnień. Głównym trzonem ataku na prawa flankę byliśmy my jednak artyleria dalej dawała się nam we znaki. Kiedy udało nam się dotrzeć do umocnień wroga staraliśmy się utrzymać ta pozycje do przybycia posiłków. Na tej linii obrony znajdowała się regiment 90th Perthshire który parę razy starał się nas zepchnąć bagnetami ze zdobytych pozycji. Jednak my jako Lekka Piechota nie oddaliśmy tej pozycji stawiając zaciekły opór i tłukąc wroga kolbami karabinów. Jednak posiłki dalej nie przybywały. Dopiero minute przed udało nam się przełamać pozycje wroga i ruszyć w kierunku flagi razem z reszta oddziałów sojuszniczych jednak nie udało się nam zdobyć tak upragnionego zwycięstwa w tej rundzie.

Screen:

Runda II

Niestety druga runda nie trwała zbyt długo. Brytyjskie oddziały szybko zniszczyły nasze umocnienia. Wdzierając sie na nasze mury odwrócili nasza uwage od głównej bramy gdzie już udawali się nieprzyjacielscy saperzy, którzy podłożyli ładunki wybuchowe i wysadzili bramę. Po minucie ruszył wielki atak w kierunku głównej bramy. Było już za późno kiedy zdaliśmy sobie sprawę z tego, że Brytyjczycy są już w fortecy zdobywając w pół minuty nasza flagę.

Screen:

Pozdrawiam
    Fizylier
    Hubal

Offline Veinrus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #117 dnia: Maja 22, 2013, 00:45:36 »
    Chciało Ci się? Wow stary, ile robiłeś tego posta? Bardzo fajne, prosto wyjaśnione, dzięki Ci za to.
    Tak, robiłem to dobrowolnie. Post zrobiłem tak około 2-óch dni poświęcając po 30min.
    W najbliższym czasie dodam stopniowanie  Szwadronu Kawalerii wzorowanej na 1er régiment de chevau-légers lanciers polonais de la Garde impériale oraz stopnie Baterii Artylerii używanej w Księstwie Warszawskim.

Offline Garond_PL

• Użytkownik
    • Garrrrond!
      • Mój profil na Steam
    « Odpowiedź #118 dnia: Maja 22, 2013, 00:50:31 »
    Powtarzam, "WOW". Naprawdę, cała ta oprawa graficzna, ukazanie wszystkiego w jasny, przejrzysty sposób zajęła Ci stosunkowo niedługo. Bez kitu, imponujące. Przykro mi tylko, że odebrałeś to wcześniej jako prowokację.

Offline Veinrus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #119 dnia: Maja 22, 2013, 01:01:55 »
    Powtarzam, "WOW". Naprawdę, cała ta oprawa graficzna, ukazanie wszystkiego w jasny, przejrzysty sposób zajęła Ci stosunkowo niedługo. Bez kitu, imponujące.
    Problem jest tylko z materiałami, które zmieniały się wraz z latami funkcjonowania wojsk polskich. Ale skupiam się na latach 1810-’12. Lecz są to tylko „ryciny” w kodeksie to trochę gorzej wygląda i człowiek musi sobie wiele wyobrażać. Problem się rozwiązuje, kiedy dochodzi się do tematu, że polska strona wzorowała się na francuskich uniformach i stylach stopni wojskowych. Francja prócz dokumentacji, posiada również ryciny, szkice… a także obrazy wielkich mistrzów. Jest to bardzo pomocne^^