Panowie, widzę, że jest ciężko się dogadać, ale bardzo proszę o nienadużywanie słowa "prowokacja", gdyż jest to po prostu śmieszne i ma na celu wywołać aferę i pokazać 14pk w złym świetle...Niektórym z Was się to udaje, ale na szczęście tylko na polskiej, dość mało znaczącej scenie NW. Na chłopski rozum (wiem, że "chłopski" to bardzo oddalony od Was epitet, ale spróbujcie zejsc na ziemię choć na chwilę). Rome powiedział, że zastąpiono flagę Francji flagą Xięstwa Warszawskiego, tymczasem Wy zamieniliście ją na flagę Polski. Szczegół i czepianie się słówek, ale przecież Pułk 4 Piechoty Xięstwa Warszawskiego (łolaboga) stale zarzeka się, że poprawność historyczna i dobra zabawa to wartości dla Was najwyższe. Nie chcę zaczynać dyskusji, bo słabo się znam na hist i nie jest ona moją pasją, tylko powiedzieć o co chodziło Matimowi. U was jest flaga biało - czerwona, taką chyba wprowadzono w okolicach powstania list lub początków XX wieku (?). Podeprę się jeszcze znienawidzoną wikipedią, w artykule o XW flaga jest biało - fioletowa. Mam nadzieję, że teraz cel wypowiedzi Matima będize prostszy w odbiorze, a przede wszystkim chcę zaakcentować, ze miała tu miejsce żadna prowokacja ze strony członków 14 Pułku.
pzdr