Kolego z tego co wiem to żołnierze gwardii japońskiej używali wielorakiego wyposażenia choć trzonem ich arami była piechota samuraje i kawaleria ciężko opancerzona. Jeżeli robisz moda dobrze by było poznać ich mentalność z tamtego okresu polecam film "Harakiri" lub "Sepuku" nie pamiętam dokładnej nazwy tylko nie pomyl z amerykańskim ..... "Ostatni samuraj". Jeżeli natomiast interesuje cię uzbrojenie warto obejrzeć film "Bitwa o czerwone klify" film o chińczykach ale uzbrojenie tych obu państw było podobne w tamtych czasach.
A ode mnie, kolego, taka podpowiedź, że zanim coś powiesz, zasięgnij więcej informacji na temat tego, co już zrobiłem, a jest tego DUŻO więcej niż kilka włóczni. Trzonem armii byli samuraje, ale to zależy, w którym okresie. W okresie Edo, trzonem byli ashigaru jako mięso armatnie, później samuraje (kawaleria lub piesi).
Druga sprawa to pisze się "Seppuku". Nazwę "Harakiri" Japończycy uważają za wulgarną, więc wątpię, aby była użyta jako tytuł filmu, jeśli jednak, to nie robił tego filmu Japończyk.
Podane przez ciebie filmy oglądałem już dawno i spora część moich pomysłów bierze się właśnie z tych filmów.
Jeśli chodzi o uzbrojenie Chińczyków i Japończyków to było prawie identyczne i to właściwie od wieków. Wiele nazw w Japonii wzięło się właśnie z Chin, jak chociażby Katana (przodkiem katany jest Tachi, który z kolei wywodzi się z Korei i Chin), czy Naginata (pochodna Guan Dao z Chin).
To chyba tyle :)
Pozdrawiam.