Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Klimat LOTR  (Przeczytany 9894 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tapase

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Klimat LOTR
    « dnia: Października 13, 2010, 00:29:40 »
    Hej. Od jakiegoś czasu robimy moda osadzonego w trzeciej erze ME (nazwa robocza: Age of Man). Odkładaliśmy to już i tak zbyt długo lecz przyszedł w końcu czas postanowić jak rozwiązać parę kwestii. W kilku z nich chcielibyśmy usłyszeć zdanie większej liczby osób. Temat będę uzupełniał o nowe pytania.

Czy uważasz że bohaterowie drużyny powinni być rekrutowani w tawernach do twojego własnego oddziału?/Drużyna tak jak i Nazgule powinny być małym oddziałem bohaterów przyłączającym się do bitew i zmieniających praktycznie ich bieg?

Jakie odpowiedniki bohaterów strony dobra (chodzi tu o bohaterów do rekrutacji z tawern) umieścić po stronie sił wschodu? (Nazgule są dość mało zróżnicowane)(Problem walki z upiorami rozwiązujemy w ten sposób - nie ima ich się żadna zwykła broń. Nie zginą z ręki męża. Nie uznajemy tego za problem gdyż Nazgule nie będą ginąć - co najwyżej wrócą do Drugiego Czarnego Władcy i jakiś czas będą znów snuć swą cielesną postać)  

Czy Aragorn powinien być pretendentem do tronu Gondoru (ewentualnie zjednoczyć Gondor i Arnor)/ być bohaterem z tawerny z którym można (ale nie trzeba!) aktywować misję odzyskania tronu Gondoru/Odzyskanie Gondoru dla dziedzica Isildura to nie ta bajka. (Rebelia nie będzie polegała na pewno na wojnie z całym południowym królestwem ludzi - lordowie przeszli by na stronę Elessara bez oporów - została by sprawa namiestnika)

Wiarołomcy z Erech - Tu sprawa nie jest tak prosta jak z Czarnymi Jeźdźcami - oprze im się tylko klinga Narsila/Andurila. Mogą być dodani jako etap odzyskiwania Tronu Ludzi, ale ich większa aktywność w modzie robiła by wrażenie. Czekamy na wszelkie propozycje.

Jak rozwiązać konflikt między namiestnikiem Denethorem II a Aragornem Elessarem? (Musi to być nie lada wyzwanie ale nie powinno osłabić siły południowego królestwa)

Czy bawimy się w poszukiwanie 'pierścioneczka' - jak zmieniało by to grę? (KONKRETY I W KAŻDYM PRZYPADKU ZNALAZCY!!!)

I jeszcze dwie sprawy.
    Po pierwsze - mod wyjdzie gdy będzie gotowy - jesteśmy zdeterminowani - zostało trochę do zrobienia - trochę chcemy się jeszcze poduczyć wiec się nie spieszymy - mamy życie prywatne i naukowe. Zaraz zaczynam też prace nad 1794 i to raczej będzie modyfikacja priorytetowa - Age of Man będzie budowany w wolnych chwilach.

Po drugie - jak wiecie 'problem' dużych czy małych szkieletów nie jest już problemem - ale z uwagi że mamy co robić prawdopodobnie będziemy szukać osoby która zajmie się mumakilami, krasnalami, hobbitami i jeśli starczy czasu to zmiana szkieletu trolli (na chwilę obecną bazujemy tu na szkielecie humanoidalnym). Najlepiej aby ta osoba miała kogoś znajomego do pomocy. Jeśli w końcu zdecydujemy się dodać te jednostki pewnie wydłuży się praca ale na pewno będzie warto.

Pozdrawiam i liczę na 'tłumy' odpowiedzi!
    « Ostatnia zmiana: Października 13, 2010, 00:39:07 wysłana przez Tapase »
    - próba przeniesienia Wojny o Pierścień na silnik M&B!
    "Mod nigdy się nie spóźnia, nie jest też zbyt wcześnie, lecz właśnie wtedy kiedy ma na to ochotę." - Gandalf do moderów.

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    Odp: Klimat LOTR
    « Odpowiedź #1 dnia: Października 13, 2010, 07:52:01 »
    A ja także mam parę pytań: Skoro już tego moda robicie (a więc coś tam musieliście stworzyć) to czy możesz pokazać jakieś modele? Albo powiedzieć coś na temat nowych skryptów? 
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Clexane

• Użytkownik
    • Piwa: -3
    • Chorągiew Gończa Zakonu Krwi I Miecza
      • CGZKM
    « Odpowiedź #2 dnia: Października 13, 2010, 08:15:10 »
    Z chęcią byśmy zobaczyli chociaż część prac do tego moda

Offline Tapase

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Października 13, 2010, 09:11:17 »
    W przyszłym tygodniu mamy meeting teamu - Zamieścimy cześć tego co już mamy. (: Jestem zresztą dość nowy w moddingu ale reszta ekipy radzi sobie świetnie - mają spore doświadczenie z innych gier. Od razu mówię że szału z modelami nie tworzymy - większość zbroi ma po prostu zmienione textury z native. Na dzień dzisiejszy mamy niemal kompletną frakcję Eriadoru - reszta to rozsypana układanka którą trzeba uzupełnić i poskładać.
    "Mod nigdy się nie spóźnia, nie jest też zbyt wcześnie, lecz właśnie wtedy kiedy ma na to ochotę." - Gandalf do moderów.

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #4 dnia: Października 13, 2010, 11:06:27 »
    kurna...nie chcę,a samo nasuwającej się myśli, nie zmienię!
    Chłopaki!To dobrze, że jesteście zdeterminowani, ale szczerze wątpię w ukończenie tego moda....Nie bądźcie, źli, ale o tej tematyce powstają dwa mody, ale ile powstawało, ciężko policzyć...Jeżeli chcecie wpisać się w pamięć graczy, przyłóżcie się do jednego projektu, przeanalizujcie współpracę i zebrane doświadczenie, a następnie bogatsi już w obie te rzeczy, twórzcie nowego!Dlaczego tak piszę?Taka determinacja szybko się wypala.I szkoda by było, porzucić dwa projekty...dobre projekty!

Bądź co bądź, życzę powodzenia!

Offline Tapase

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Października 13, 2010, 14:59:19 »
    Hej. Po pierwsze - stare przysłowie pszczół mówi: "determinacja lotrem się nie wypala." A trochę poważniej... Moda nie robimy po to by 'pokazać światu jacy jesteśmy zajebiści'. Po prostu grupa studentów studiów technicznych świetnie się bawi robiąc coś co lubi i tyle. To jest tu frajdą a nie to że 'zrobimy i pogramy, szybko, szybko!' Mod w zasadzie nie miał ujrzeć światła dziennego - (nigdy o tym nie gadaliśmy po prostu się bawiliśmy) lecz postanowiliśmy zapytać na forum o kilka rzeczy i przy rozmowie jakie pytania zadać doszliśmy do wniosku że można będzie go wrzucić do sieci.

Nie planujemy żadnego wejścia na scenę modowania po ewentualnym wydaniu AOM. Jeszcze raz powtórzę że po prostu świetnie się bawimy robiąc to co lubimy. ^^'

To mam rozumieć że jakiekolwiek odpowiedzi padną dopiero po pokazaniu części tego co dokonaliśmy? ; p

EDIT DOWN_2!~~ aby było jasne. Twórczość Mistrza jest nam znana prawie na pamięć, i przy każdym ruchu ostrożnie przewracamy strony aby nie wyjść choć o dwa kroki od tego co jest tam zapisane. Na jeden krok swobody sobie pozwalamy aby podpieścić grywalność... Chodzi tu tylko o grywalność. Pierścioneczek jako przedmiot który aktywuje na jakiś czas pewne zdolności to bardzo fajny pomysł na który wgl nie wpadliśmy (patrząc na module system do 1,010 na którym pracujemy raczej nie widzę bezpośredniego dojścia, w warbandzie nie było by już problemu). Myśli nasze były skierowane w zupełnie inną stronę - nie powiem jaką gdyż potrzebujemy opinii świeżych a nie skonfrontowanych z naszymi. (:
    « Ostatnia zmiana: Października 13, 2010, 20:01:04 wysłana przez Tapase »

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #6 dnia: Października 13, 2010, 15:40:19 »
    Nie, skądże... Na pewno niedługo pojawią się odpowiedzi na postawione przez Ciebie pytania. Ja osobiście jestem słaby w te klocki (mało co pamiętam z twórczości Tolkiena), lecz na forum jest dużo osób, które mają odpowiednią wiedzę aby udzielić sensownych odpowiedzi.
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Skrabek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Października 13, 2010, 19:28:32 »
    No... z tego co wiem, tworzenie 2 modów na raz to samobójstwo i jeden upadnie... Więc wstrzymał bym się z którymś...
    A co do odpowiedzi... nie jestem w stanie odpowiedzieć na wszystkie bo Tolkiena nie czytałem, a wszyscy wiedzą jak to jest z filmami na podstawie książek, ale postaram się odpowiedź na 2:
    Czy uważasz że bohaterowie drużyny powinni być rekrutowani w tawernach do twojego własnego oddziału?/Drużyna tak jak i Nazgule powinny być małym oddziałem bohaterów przyłączającym się do bitew i zmieniających praktycznie ich bieg?

Czy bawimy się w poszukiwanie 'pierścioneczka' - jak zmieniało by to grę? (KONKRETY I W KAŻDYM PRZYPADKU ZNALAZCY!!)
    1.Bohaterowie powinni siedzieć w niektórych miastach i się między nimi nieco przemieszczać. Dodatkowo tak jak mówisz rekrutacja powinna być dla NPC a twój oddział robiłby za coś w stylu najemników, oczywiście jeśli bohaterowie będą pod pakowani. Tym by się mod wyróżniał i sądzę że takie rozwiązanie było by nieco lepsze. No i powinni istnieć dodatkowi bohaterowie nie występujący w książce i filmie, dający niewielkie wsparcie w bitwach no ale kilku takich po długim szkoleniu mogło by zamieszać.
    2.Cóż to trudne pytanie ale sądzę, że użycie pierścionka na mapie spowodowało by atak wszystkich armii na posiadacza. I stąd moja odpowiedź: Pierścionek założony odwraca uwagę nawet całej armii Saurona. Czyli daje możliwość odciągnięcia armii(po zdjęciu pierścienia jeśli gracz nie znajduje się w zasięgu ich wzroku, znika). A podczas bitwy dawał by chwilowego ignora(po założeniu nie atakują cię specjalnie) lecz niestety Oko Saurona patrzy i po chwili znów w pewnym sensie stajesz się widoczny. Natomiast armiie Saurona noszące pierścień powinny dostawać morale... no i jakiś swego rodzaju bonud do walki.

PS.Nie znam się na modowaniu M&B, dlatego nie wiem czy choć trochę z tego co napisałem jest możliwa.

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Października 13, 2010, 20:32:23 »
    @Tapase

Nie do końca mnie zrozumiałeś, ale dodam tylko, że(jak to powiedział mój poprzednik) tworzenie dwóch modyfikacji na raz to samobójstwo a narobić smaczka to i nawet ja potrafię :]
    Co nie znaczy, że nie czekam na tego moda! :]

Jeżeli potrzebujesz jakiś wskazówek....hm...Wspomniałeś o Aragornie!Tak sobie teraz pomyślałem...Może poszlibyście o krok w bok i stworzyli dodatkowo, scenariusze dla każdej postaci znanej nam z trylogii!(można by było ograniczyć to do drużyny pierścienia)
    Fakt, byłoby to coś w stylu "łubu dobu", ale przyjemnie i ciekawie by się grało  - takie małe odstresowanie!

W normalnym trybie gry bohaterowie, oczywiście byliby spotykani w tawernach, ale dodałbym też jakieś pojedyncze obozowiska, w terenie, gdzie bohater dołączałby do nas ze swoimi wojakami.Czy może ratowanie bohatera z niewoli.

pierścień...hm...
    +Właściciel i zarazem użytkownik, dostaje bonus
    -wielkość armii,
    -możliwość przejęcia armii wroga na swoją stronę(honor postaci odpowiadałby za szanse przejęcia),
    -punkty perswazji
    -znaczne morale dla wojska,
    kosztem:
    - utraty honoru
    -negatywnych relacji z bohaterami(Ci lecz nie mogą odejść) i wszystkimi nacjami  (stan wojny),

+tylko właściciel(warunek - nie może użyć!), dostaje bonus
    -honor!
    -wsparcie ze strony po której się opowiedział
    -punkty perswazji
    -poparcie bohaterów
    kosztem:
    -utrata punktów poruszania się po mapie
    -spadek zdrowia
    -wojska tracą morale(pierścień sieje zamęt) ;)
    Opcjonalnie zadanie:
    -siły dobra - zniszczenie pierścienia, co znacznie osłabi siły zła(dostajemy tytuł w królestwie oraz posiadłości z dobrymi dochodami, oraz częściowe pokrycie żołdu).Tą kwestię można by było rozwinąć i dać określony czas siłą dobra na zniszczenie sił zła.Potem Sauron powraca, wzmacniając sojusze atakując!
    -siły zła - dostarczenie pierścienia Sauronowi  (dostajemy fortecę oraz oraz częściowe pokrycie żołdu).

To tyle na razie!

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #9 dnia: Października 13, 2010, 20:50:58 »
    Czy Aragorn powinien być pretendentem do tronu Gondoru (ewentualnie zjednoczyć Gondor i Arnor)/ być bohaterem z tawerny z którym można (ale nie trzeba!) aktywować misję odzyskania tronu Gondoru/Odzyskanie Gondoru dla dziedzica Isildura to nie ta bajka. (Rebelia nie będzie polegała na pewno na wojnie z całym południowym królestwem ludzi - lordowie przeszli by na stronę Elessara bez oporów - została by sprawa namiestnika)

Hmm, pretendent raczej mi tu nie pasuje. Z tym Aragornem to może być ciężko. Chodź zgadzam się w 100% że powinien być umieszczony jako pretendent. Chodź gdyby się dało to ja bym raczej skłaniał się ku misji w trakcie której on mógłby uzyskać tron.

Wiarołomcy z Erech - Tu sprawa nie jest tak prosta jak z Czarnymi Jeźdźcami - oprze im się tylko klinga Narsila/Andurila. Mogą być dodani jako etap odzyskiwania Tronu Ludzi, ale ich większa aktywność w modzie robiła by wrażenie. Czekamy na wszelkie propozycje.

Hmm, w tym przypadku ja byłbym za wstawieniem ich jako armii, jednak tutaj nie widzę innej opcji jak danie im co najwyżej dużej ilości życia. Bo tworzenie ich całkowicie nieśmiertelnymi byłoby według mnie idiotyczne (chodź zgodne z fabułą). Jeżeli można to moglibyście zmienić ich prędkość i zredukować ją do minimum by poruszali się bardzo wolno po mapie.

Jak rozwiązać konflikt między namiestnikiem Denethorem II a Aragornem Elessarem? (Musi to być nie lada wyzwanie ale nie powinno osłabić siły południowego królestwa)

Hmm, może jakaś misja? (Niestety nie mam jeszcze pomysłu).

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Października 14, 2010, 01:26:05 »

Hmm, w tym przypadku ja byłbym za wstawieniem ich jako armii, jednak tutaj nie widzę innej opcji jak danie im co najwyżej dużej ilości życia. Bo tworzenie ich całkowicie nieśmiertelnymi byłoby według mnie idiotyczne (chodź zgodne z fabułą). Jeżeli można to moglibyście zmienić ich prędkość i zredukować ją do minimum by poruszali się bardzo wolno po mapie.

Może jako posiłki, po utracie odpowiedniej ilości jednostek?Warunek!Przytomny Aragorn.
    Takie pytanko!A na co to ma  być?Warband?Jeżeli tak, to można ustawić tak, aby po określonym czasie opuścili pole walki

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #11 dnia: Października 14, 2010, 09:45:56 »
    No jasne że Warband:) Przestarzały 1.010 nie da tak ciekawych efektów jak Warband:)

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Października 14, 2010, 13:56:18 »
    No jasne że Warband:) Przestarzały 1.010 nie da tak ciekawych efektów jak Warband:)

A!!!!!!To zmienia postać rzeczy!!Z tego co wiem, to jest pierwszy mod  pod Warbad o tej tematyce...

Tym bardziej czekam!!! :]

Offline pat25

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #13 dnia: Października 15, 2010, 13:49:35 »
    Chyba jest to juz trzeci mod pod Warbanda o tematyce Tolkiena. Mam nadzieje ze ten mod powstanie. Zycze powodzenia.
    Alea iacta est

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Października 16, 2010, 00:53:51 »
    Chyba jest to juz trzeci mod pod Warbanda o tematyce Tolkiena. Mam nadzieje ze ten mod powstanie. Zycze powodzenia.

Tylko, że biorę pod uwagę tylko grę dla jednego gracza....jakoś wieloosobowa do mnie nie przemawia....nie mogę się przekonać..

Jeżeli słyszałeś o jakiś innych na single, to mnie oświeć, bo nic nie słyszałem!