No to mamy nowy patch - 1.33 -
http://forums.taleworlds.com/index.php/topic,135589.0.htmlPozostało nam tylko czekać na zaktualizowanie spolszczenia :]
Sprawdziłem wersję 1.33 wraz ze spolszczeniem.Istnieją pewne błędy, np.
-złe dialogi przy zadaniach - co niektóre odpowiedzi odnoszą się do innego zadania
-napotkałem "włócznia ćwiczebny(?)" odnosząc się do łuku..., ale jeżeli chodzi o ekwipunek to taki najbardziej rażący, reszta jest dobra....
Było ich jeszcze kilka, ale nie pamiętam, jak coś mi się rzuci w oczy to napiszę...
Co do samej wersji, to został zmieniony system wydawania komend dotyczący formacji.Teraz korzystamy z kombinacji klawiszy F4 - moim zdaniem jest lepsze...w poprzednim czasami się myliło...(można to spolszczyć :])
Zauważyłem, że twórcy nada nie poprawili systemy oddziaływania wagi ekwipunku na współczynniki, dla przykładu:
-płaszcz, z kapturem, waga 2.0 porównując ze skórzaną czapą- waga 1.5, to w tym drugim mamy już karę - przedmiot ciężki ;/
-co niektóre kolczugi różniące się tylko kolorem i nazwą mają 50% do wagi(z 10.0 robi się 15.0, a nawet 21.0), obrona to bonus ok. 15% do odpowiednika, lecz kara wynosi -4 na uderzenie, naciąg, atletykę, łucznictwo konne - jeżeli dobrze pamiętam...
Uważam, że system ten powinien zostać zastosowany we wszystkich modach a nawet w "native" (brawa dla pomysłodawcy(ów) i twórcy(ów)), dlaczego?W końcu mamy należycie odwzorowany stosunek: waga ekwipunku a kondycja!
Jeszcze jedna z wielu rzeczy, na która warto zwrócić uwagę.Chyba na reszcie doczekaliśmy się dobrego "PL".Jak dotąd nie zauważyłem, żadnych problemów ze zmutowanymi drzewami :] ...ale już już wspomniałem o PL, to chciałbym zaznaczyć o pogodzie panującej w Brytanii...Otóż rozumiem posunięcie Twórców, którzy ofiarowali nam obfite deszcze ale rozgrywanie każdej dużej(300j.)bitwy podczas rzęsistego deszczu, nawet mocny sprzęt nie wytrzyma...Czy jest to trwałe?czy można jakoś kontrolować pogodę w M&B?
@@@EDIT!!!@@@
To już drugi "edit" tego posta, i nowa wersja, oznaczona 1.1331
http://forums.taleworlds.com/index.php/topic,135589.0.html?PHPSESSID=rqm429pngr1i0c5cvv67tpv9k2Jest troszkę zmian, ale to tylko niektóre z nich :
-nowe tekstury przedmiotów
-nowe sceny PL
-poprawione błędy
-zwiększone uszkodzenia tarczy poprzez rzutki,
Zachęcam też do alternatywnego Downloadu
http://forums.taleworlds.com/index.php/topic,154472.0.html?PHPSESSID=rqm429pngr1i0c5cvv67tpv9k2gdzie można pobrać nowe teksturki twarzy kobiet, broni, PL
@@@EDIT no 3@@@@
Pod wyżej zamieszonym linkiem można znaleźć odnośnik do alternatywnej muzyki(o czym zapomniałem wspomnieć), który z ciekawości pobrałem i....no....nie zawiodłem się...mamy tu fajnie dopasowane utwory z Braveheart, Knights of Honor(Zawsze zastanawiałem się skąd twórcy PoP dorwali taka dobrą muzykę...), oraz muzykę Alana Silvestri, która świetnie komponuje się w klimat Brytenwaldy....
Co do samej, nowej wersji, to została dodana nowa opcja - rozlew krwi....Teraz po celniejszym i silniejszym uderzeniu wroga w głowę, odcinamy mu ją, a raczej rozrywamy, bo głowa gdzieś znika, w dość dużym strumieniu krwi...