Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Liga  (Przeczytany 7815 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    Odp: Liga
    « Odpowiedź #30 dnia: Września 06, 2010, 18:15:57 »
    Luca dobre zasady, można by jeszcze dawać kartki za przeklenstwa i głupie posty w czasie meczu, oraz grać 20 rund...poza tym chyba każda drużyna powinna sama decydować na jakim tsie chce siedzieć...
    Co do 2 drużyn, moim zdaniem to zbytnie faworyzowanie dużych klanów...poza tym mogłyby być przekręty tyu rezerwa podłoży się na meczu z głównym składem lub na odwrót...

Offline Glaedr

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #31 dnia: Września 06, 2010, 18:21:52 »
    Nie wiem czy mogę...powiem Wam jedynie, że jeśli klan nie będzie mógł wystawić więcej niż jednego składu to REF pewnie nie zagra. Oczywiście nie mówię, że na pewno ale sądząc po ogólnych opiniach to wątpię czy gra 8 z 40 osób to dobry pomysł... Sprostowanie zasad:
    20, a nie 12 rund.
    Nie 8 tylko 10 w grze i 1-2 rezerwowych. Dopuszczana gra w osłabionym składzie tj. nie musi koniecznie grać 10 osób.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #32 dnia: Września 06, 2010, 18:24:04 »
    Co do zarzutu w kierunku drużyn to chyba bez przesady... Po pierwsze chyba każdy chce zająć jak najlepsze miejsce a po drugie nikt nie mówi że ma grać pierwszy skład i rezerwy. Klany mogą podzielić się na w miarę równe drużyny i sprawdzić która jest lepsza. Poza może podnieść to poziom rywalizacji i urozmaicić rozgrywkę.

Kanał komunikacji powinien być wspólny, żeby sędzia miał łatwy dostęp do obu drużyn, ktoś musi nad tym panować.
    Z kartkami i przekleństwami już nie przesadzajmy...

Po to jest 8 osób i rezerwa żeby zawsze były pełne składy. Jak jakaś drużyna olewa i nie potrafi zmobilizować wszystkich członków do gry to jej problem i przegrywa mecz. Zmniejszyłem liczbę rund żeby wszystko było bardziej dynamiczne i żeby nie było sytuacji ze jedna drużyna w połowie wychodzi.
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Glaedr

• Użytkownik
    « Odpowiedź #33 dnia: Września 06, 2010, 18:39:11 »
    Tylko, że 8 osób to zero taktyki. Mówię to z własnego doświadczenia w Nation Cup.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #34 dnia: Września 06, 2010, 18:50:13 »
    Nie wiem jak było na NC... Ale skoro tak twierdzisz to może warto to przemyśleć.
    Może 10+ 1? Z drugiej strony im większa liczba wymaganych osób tym mniej drużyn się zgłosi...

Offline Glaedr

• Użytkownik
    « Odpowiedź #35 dnia: Września 06, 2010, 18:53:10 »
    No to lepiej, żeby się zgłosiło mniej drużyn z większych klanów (chyba wszystkie klany mogące wystawić 8 osób, będą mogły wystawić 10 osób), niż ma to być bezmyślna bitwa.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #36 dnia: Września 06, 2010, 18:55:56 »
    Ale mniejsze klany mają mniejszą szansę... Zresztą trzeba to przemyśleć jeszcze.

Dalej uważam że najpierw powinniśmy zadziałać coś z MIXami a dopiero potem bawić się w ligę. Już rozmawiam z Sonerem i Daedalusem na ten temat.

Offline Glaedr

• Użytkownik
    « Odpowiedź #37 dnia: Września 06, 2010, 18:58:02 »
    Powtarzam ponownie - gra w 8 osób to bardzo zły pomysł. Grałem tak kilkanaście meczy i w żadnym nie można było zastosować żadnej taktyki. 10 to niby tylko o 2 osoby więcej, ale jednak w praktyce widać dużą różnicę.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #38 dnia: Września 06, 2010, 19:47:58 »
    Kilka osób mówiło to już nieraz: zastanówmy się, jakie klany będą grać w lidze! Ta dyskusja (choć niepozbawiona sensu), to gadanie po próżnicy, jeżeli okaże się, że oprócz REF, SRT, SZ i JZ żaden klan nie ma wystarczającej liczby członków :P Zasady będzie można ustalić później, ale na razie trzeba się podjąć organizacji całej reszty.

PS. Co do samych zasad, myślę że można pozwolić REFowi oraz SRT na wystawienie kilku drużyn. (To tak jak w piłce nożnej: Anglia i Niemcy mają po 4 zespoły w Lidze Mistrzów, a Polska i Albania 1 :D)
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #39 dnia: Września 06, 2010, 20:22:43 »
    el.macioro pominełeś IPL.
    A moim zdaniem 5 klanów jak na pierwszą edycje wystarczyłoby.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #40 dnia: Września 06, 2010, 20:27:02 »
    Sory IPL :D Ale nie był wymieniany wcześniej, więc tak jakoś..... :) A tak w temacie: 5 klanów? Czy ja wiem? Nawet gdyby REF i SRT dało po 2 teamy to by było..... hmmm..... 7 drużyn, czyż nie? Ale pod warunkiem, że REF zaakceptuje zasady. :| Moim zdaniem 5 to zakrawa na turniej. Co to za liga której rozegranie trwa miesiąc? :/
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline inco

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #41 dnia: Września 06, 2010, 20:28:35 »
    Jak trudno Wam się zdecydować, jakie mają być drużyny, czy 8, czy 10 osób, to możecie iść na kompromis, czyli dopuszczenie i tych i tych rozmiarów teamów.
    Tzn, do ligi by się zgłaszały i klany które mają mniej członków i te co mają więcej.

Jak grają dwie drużyny które zaliczają się do dużych klanów to grają 10 osobami,
    Jak grają dwie drużyny które zaliczają się do małych klanów to grają 8 osobami
    Jak grają klan "mały" z "dużym" to grają obie 8 osobami.
    Zawsze możecie zastrzec, że druga edycja ligi będzie tylko z dziesięcioosobowymi składami (lub np 12 dla dużych, 10 dla malych)
    Dopiero chcecie to rozkręcić więc ukłon w strone mniejszych klanów na bank bedzie pożyteczny,

Ilości rezerwowych niema sensu ustalać z góry, to niech sobie załatwiają klany we własnym zakresie, czy w czasie meczu kilka osob od nich czeka jako rezerwa czy nie. Nie spotkałem się, żeby rezerwowi czekali na serwerze wiec to już powinno być 'poza konkursem' w gestii klanów.

Jeżeli chcecie dopuścić by największe klany wystawiały 2 lub więcej składów, to proponuje by te składy były ściśle określone.
    Tzn, jak człowiek xyz z klanu gra w składzie A, to jednocześnie nie może grać w składzie B, nie znam się dobrze na Warbandzie ale pewnie jest to możliwość do kontroli po jakimś hashu cd-keya czy innej opcji.

Opcja by podczas meczu obie drużyny siedziały na jednym z góry ustalonym serwerze komunikacji głosowej nie jest najlepszy, bo zwykle każdy klan ma swoje ulubione programy do połączeń głosowych. Choć jak organizatorom uda się udostępnić jakiś serwer dla klanów mniejszych które czegoś takiego nie mają jak własny serwer do głosu to pewnie bedzie dobrze odbierane przez mniejsze klany.

Wypowiadam się jako osoba niezrzeszona w żadnym klanie, ale mająca pojęcie o klanach, ligach, turniejach i innych duperelach w innych grach multiplayer

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #42 dnia: Września 06, 2010, 21:03:39 »
    oj panowie marudzicie...moim zdaniem trzeba by było szybko sprawdzić kto gra i tyle i moim zdaniem te zasady byłyby dobre
    - Klan musi potwierdzić że minimum 10 jego członków zagra...
    -minimalna ilość graczy na sparze 8.
    - Jeśli klan liczy więcej niż 10 osób tak jak jego lider mogą zagrać w większej ilości graczy...
    -każdy klan może wystawić max 3 drużyny ze swojego klanu...
    -Jeśli jeden gracz zagra w dwóch drużynach związanych z 1 klanem to wszystkie 3 drużyny zostają zdyskfalifikowane. 
    -Gracze nie mogą zmieniać klanów i grać dalej w lidze w czasie trwania sezonu (aby nie było że w połowie rozgrywek ktoś dojdzie do przeciwnika i zdradzi nasze taktyki...)

I

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #43 dnia: Września 06, 2010, 21:10:54 »
    Wszystko fajnie, ale z tym się nie zgadzam:

- Jeśli klan liczy więcej niż 10 osób tak jak jego lider mogą zagrać w większej ilości graczy...

Że co? Czyli mają mieć zapewnioną stałą liczebną przewagę??? Wytłumacz mi to, bo nie kumam.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #44 dnia: Września 06, 2010, 21:12:48 »
    Zacznijmy od tego że to co przedstawiłem był to szkic, zarys... Ale mam wrażenie że bardziej przemyślany niż niektóre wypowiedzi tutaj...

Jeśli piszemy że drużyna to 8 lub 10 plus rezerwa to wiadomo, że chodzi o konkretnych graczy. Drużyna która się zapisuje musi podać swój skład i te składy przed każdym meczem musi sprawdzić sędzia.
    Proponuję podać stałą liczbę graczy na meczy dla wszystkich, żeby nie było sytuacji w której część z nas podchodzi do tego poważnie a część po paru przegranych olewa. W stronę tych mniej wytrwałych jest ukłon przy zmniejszeniu ilości rund.

Ale naprawdę proponuję wam poczekać trochę. Będzie serwer postawiony na nowo to możliwe że ruszą MIXy. Zobaczmy na ile wam sił starczy żeby tą inicjatywę podtrzymać i za miesiąc- dwa wróćmy do tej dyskusji.