Czyżby Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy? Mentor się zgadza, tak samo otwarta na nowo akademia Jedi. Dwa zakończenia też pasują.
EDIT: Czas na moją zagadkę, na wzór prouda postaram ją jakoś urozmaicić mimo iż gra jest banalna do odgadnięcia:
"Świat zwariował, wszystko jeszcze niedawno wydawało się takie proste. Modliłem się do wszystkich bogów o przygody, lecz lepiej by było gdyby moje błagania się nie ziściły. Ode mnie zależą losy całego świata, lecz czuję że nie jestem na to gotowy o nich decydować. Umiem walczyć każdą bronią, magia nie skrywa przede mną prawie żadnych tajemnic ale czuję że moja misja mnie przerośnie. Sam nie wiem komu wierzyć a komu nie, kim był mój ojciec, kim jestem ja sam! Zabiłem wielu ludzi, nieumarłych, orków, gobliny, gigantyczne pająki a nawet smoka. Lecz co z tego skoro nie potrafiłem JEJ ochronić! Dodatkowo nie wiem co się ze mną dzieje, gdy tylko wpadnę w szał jestem nie obliczalny, czasem zupełnie tracę panowanie nad sobą, jakby wstępował we mnie demon! Lecz już niedługo to się skończy, nie ważne co się stanie, będę próbował JĄ uratować, skończyć z tym nekromantą oraz dowiedzieć się czegoś o sobie. Czuję że mój mistrz wiedział wiele o moim ojcu lecz to cały czas przede mną ukrywał. "
EDIT2: Pudło, o ile pamiętam w gothicu nie było ogromnych pająków, wątek ojca nie był też taki ważny (w ogóle go nie było).