Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Quiz] Rozpoznaj grę z opisu  (Przeczytany 34955 razy)

Opis tematu: Wcześniej: "Co to za gra? - gra słowna."

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Cavaron

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Co to za gra? - gra słowna.
    « Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 04, 2011, 19:40:43 »
    Po żniwiarzu i DLC mi się skojarzyło ;]

No więc tak: W grze jesteśmy uczniem w nie dawno wznowionej organizacji, przez większość czasu ktoś nam towarzyszy, są dwa zakończenia dobre i złe, naszym mentorem jest bohater z poprzedniej gry.

Edit: Dokładnie Mat;]
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 05, 2011, 00:04:02 wysłana przez Cavaron »
    Nie ma emocji - jest spokój.
    Nie ma ignorancji - jest wiedza.
    Nie ma namiętności - jest pogoda ducha.
    Nie ma chaosu - jest harmonia.
    Nie ma śmierci - jest Moc.

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 04, 2011, 21:23:29 »
    Czyżby Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy? Mentor się zgadza, tak samo otwarta na nowo akademia Jedi. Dwa zakończenia też pasują.

EDIT: Czas na moją zagadkę, na wzór prouda postaram ją jakoś urozmaicić mimo iż gra jest banalna do odgadnięcia:
    "Świat zwariował, wszystko jeszcze niedawno wydawało się takie proste. Modliłem się do wszystkich bogów o przygody, lecz lepiej by było gdyby moje błagania się nie ziściły. Ode mnie zależą losy całego świata, lecz czuję że nie jestem na to gotowy o nich decydować. Umiem walczyć każdą bronią, magia nie skrywa przede mną prawie żadnych tajemnic ale czuję że moja misja mnie przerośnie. Sam nie wiem komu wierzyć a komu nie, kim był mój ojciec, kim jestem ja sam! Zabiłem wielu ludzi, nieumarłych, orków, gobliny, gigantyczne pająki a nawet smoka. Lecz co z tego skoro nie potrafiłem JEJ ochronić! Dodatkowo nie wiem co się ze mną dzieje, gdy tylko wpadnę w szał jestem nie obliczalny, czasem zupełnie tracę panowanie nad sobą, jakby wstępował we mnie demon! Lecz już niedługo to się skończy, nie ważne co się stanie, będę próbował JĄ uratować, skończyć z tym nekromantą oraz dowiedzieć się czegoś o sobie. Czuję że mój mistrz wiedział wiele o moim ojcu lecz to cały czas przede mną ukrywał. "

EDIT2: Pudło, o ile pamiętam w gothicu nie było ogromnych pająków, wątek ojca nie był też taki ważny (w ogóle go nie było).
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 05, 2011, 19:12:22 wysłana przez Mat berserker »

Offline Krystian80

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • http://pl.20dollars2surf.com/?ref=688213
    « Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 05, 2011, 19:09:28 »
    Siema poprawna odpowiedzi to gothic ale jaka części to nie wiem bo w wszystkich są demony nekromanci a przede wszystkim Xardas
    http://pl.20dollars2surf.com/?ref=688213
    zapraszam do rejestracji i zarabiania pieniędzy z tego ref linku  ;)
    http://s2.postimage.org/tlyuonetl/angiel.png

Offline Roxenheimme

• Użytkownik
    « Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 05, 2011, 19:13:47 »
    Czyżby "Dark Messiah of Might and Magic"?

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 05, 2011, 19:14:41 »
    Jak ulał pasuje do Baldur's Gate 2: Cienie Amn.

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #20 dnia: Kwietnia 05, 2011, 19:18:28 »
    Właśnie uświadomiliście mi że wszystkie cRPG są tworzone na jedno kopyto ;) Prawidłową odpowiedź dał Roxenheimme. Chociaż po głębszym zastanowieniu odpowiedź Daedalusa też by doskonale pasowała. Co nie zmienia faktu że chodziło mi o Dark Messiaha, wspaniałą grę akcji z najlepszym systemem walki jaki widziałem.

Offline Gacek3000

• Użytkownik
    • NIE dla ACTA!
    « Odpowiedź #21 dnia: Kwietnia 11, 2011, 15:19:26 »
    Roxenheimme nie podał swojej zagadki, postanowiłem więc, że ja to uczynię.

Gra akcji z elementami RPG, która pomimo swojego wieku posiada jeden z najlepszych systemów walki. Podczas gry kierujemy jedną z czterech postaci, którą wybieramy na początku przez co możemy przejść grę cztery razy rożnymi sposobami. Fabuła opiera się na walce ze złem. Opiszę to cytatem: "Po wiekach od stworzenia Słońca, Księżyca i Ziemi zło budzi się na naszej planecie siejąc terror i spustoszenie. Potrzebny jest wybraniec, który poniesie święty miecz do zwycięstwa i ostatecznie pokona wroga.". Podczas rozgrywki wykonujemy różnego rodzaju zagadki i pokonujemy śmiercionośne pułapki.

EDIT: Zgadza się.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 11, 2011, 15:38:20 wysłana przez Gacek3000 »

Offline Roxenheimme

• Użytkownik
    « Odpowiedź #22 dnia: Kwietnia 11, 2011, 15:34:22 »
    Severance: Blade of Darkness.

Z góry mówię że w tym wątku nie czekajcie na moje odpowiedzi tylko od razu po otrzymaniu potwierdzenia o rozwiązaniu przeze mnie zagadki dowolna osoba niech przejmuje i zadaję kolejną zagadkę.

Offline Arthasan

• Użytkownik
    • Piwa: 67
    « Odpowiedź #23 dnia: Kwietnia 13, 2011, 15:06:29 »
    Przejmuję:

Kontynuacja gry strategicznej, kierujemy rozwojem państwa na przestrzeni XV-XIX wieku. W grze jest ponad 180 różnych narodów, niektóre naprawdę interesujące(;P). W tej części mamy o wiele większą kontrolę nad państwem dot. handlu, dyplomacji, władzy.
    Na okładce znajdują się oblicza czterej największych wodzów w historii.

EDIT:// Zgadza się. Zadawaj;)
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 13, 2011, 21:03:09 wysłana przez Arthasan »

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #24 dnia: Kwietnia 13, 2011, 15:15:21 »
    Czyżby Europa universalis? Liczba narodów mniej więcej się zgadza, tak samo rozpiętość czasowa. A okładka pasuje mi do części drugiej.

EDIT: Tak więc pora na moją grę:
    "Ledwo udało mi się uciec, miałem ogromne szczęście że partyzanci postanowili zaatakować akurat teraz. Udało nam się nawet przechwycić ważne dokumenty i uratować innych towarzyszy. Teraz mocno trzymam zdobyczne MP40 i musimy uciekać, job twaju mać , czemu akurat musiała przejeżdżać tędy ta cholerna kolumna germańskich tanków. Gdy zaczęli ostrzał pół budynku legło w gruzach. Ich czołgi i pojazdy opancerzone ciągle jadą, za nic mając wszelakie murki i płotki za którymi mogliśmy się przedtem schować! Na szczęście Ivan zdołał ich zatrzymać rzucając w jeden z nich granat. Płomienie oraz kawałki stali odleciały na parę metrów, biedny Ivan. A pomyśleć że to wszystko za sprawą przesadnego poświęcenia dla naszego savieckiego sajuszu. Gdybym wtedy nie zgrywał bohatera i nie walczył z germańcami broniąc tego miasta. Mogliśmy użyć wcześniej naszego jedynego t34, być może Niemcy by mnie nie złapali. Przedtem dowodziłem całym odcinkiem frontu, a teraz? Uciekam jak zaszczuty zwierz i czuję że to jeszcze nie koniec. Mam nadzieje że nie trafię do batalionu karnego."

Wiem że znowu musicie męczyć się czytając moje okropne pseudo przemyślenia bohatera, lecz katowanie was tym sprawia mi ogromną przyjemność. :) Wprawdzie gra może być opisana w trochę mylący sposób bo skupiłem się głównie na fabule lecz liczą się realia i detale. Wszystko co opisałem wydarzyło się w tej grze. W ramach podpowiedzi dodam że posiada ona ogromnie miodny tryb MP.

EDIT2: Gacek3000 nie jest to RO. Zaznaczam że właśnie opisywałem tryb SP, i zaznaczam pewno zdanie "Przedtem dowodziłem całym odcinkiem frontu, a teraz?".

EDIT3: Kolejne pudło, w ramach podpowiedzi powiem że nie jest to FPS. Dodam jeszcze że ważne jest niszczenie otoczenia i cała masywność gry. (jak tego teraz nie zgadniecie to nie wiem....)
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 14, 2011, 16:59:51 wysłana przez Mat berserker »

Offline Gacek3000

• Użytkownik
    • NIE dla ACTA!
    « Odpowiedź #25 dnia: Kwietnia 14, 2011, 16:41:34 »
    Red Orchestra: Ostfront 41-45? Wiem, wiem niezbyt udany strzał ;).

Kolejna próba i tak jak poprzednio strzał. Call of Duty World at War? Zakładam, że chodzi Ci o FPS, chociaż wspominałeś coś o dowodzeniu. Dodatkowo zdanie o dobrym multiplayerze skłoniło mnie do tej odpowiedzi.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 14, 2011, 16:54:40 wysłana przez Gacek3000 »

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #26 dnia: Kwietnia 14, 2011, 17:03:52 »
    Stawiam na Soldiers, albo jakąś jego kontynuację typu Men of War (czy jakoś tak). Zdobywanie sprzętu, chowanie się za w pełni zniszczalnymi murkami, wydaje mi się że to to.

Swoją drogą (jeśli dobrze trafiłem) to mogłeś opisać działania Wittmana, w końcu to prawdziwa, autentyczna postać z imieniem i nazwiskiem, a nie jakiś żołdak, który cały czas podąża za skradzioną Katiuszą i na samym końcu przy jej pomocy rozwala z 20 czołgów!

"I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #27 dnia: Kwietnia 14, 2011, 17:10:54 »
    Oczywiście Grievous trafił. Wprawdzie nie opisywałem Soldiersa lecz kontynuacje Men of War(jako część nowszą i łatwiej rozpoznawalną). A w tej części pojawiają się 3 kampanie:
    -główna rosyjska, wykonana najlepiej, mająca najbardziej epickie i zróżnicowane bitwy, opowiada historię dwóch studentów(chyba nawet braci) którzy postanowili się zaciągnąć i walczyć za swoją ojczyznę.
    -niemiecka opowiadająca o walkach w Afryce, całkiem przyjemna, mocno pancerna lecz brakuje w niej polotu i fabuły kampanii radzieckiej
    -amerykańska od której w ogóle się odbiłem
    A kampania Wittmana z Soldiersa to klasa sama w sobie.

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #28 dnia: Kwietnia 16, 2011, 17:01:25 »
    A więc tak: RTS-ik w dwóch wymiarach, akcja dzieje się w połowie obecnego stulecia, wpływ otoczenia na walkę (to co stoi na wzgórku strzela dalej od tego co siedzi w dolinie), 3 frakcje (nazwy nie wiele powiedzą: Pierwsza to sojusz USA i UE, druga to azjatyckie cesarstwo z Japończykiem na czele i ruskimi dowódcami, a trzecie to pełna islamistów Afryka z Bliskim Wschodem), sztampowa fabuła (kończą się surowce naturalne, a zresztą wojna to i tak świetny temat zastępczy dla opinii publicznej.

Frakcje Azjatycka i Zachodnia są zróżnicowane, mają inne jednostki i technologie. Natomiast muzułmanie swoich jednostek nie mają, tylko po prostu kradną plany, w efekcie czego mają trochę jednostek z pierwszej frakcji i z drugiej.

Brak wydobywania surowców. Mamy tylko kasę, która przybywa wraz z czasem. Tempo jej przyrostu zależy od tego jak często nasza piechota zajmowała budynki. Można także zbierać wraki specjalnymi pojazdami.

Nie można budować budynków, można je tylko przejmować. Są jeszcze możliwe do kupienia wieżyczki i zapory przeciwczołgowe, jednak po ich zakupieniu należy je samodzielnie przy pomocy odpowiedniej jednostki przetransportować na miejsce docelowe.

W przerwach między misjami możemy zgromadzoną kasę zainwestować w technologie (dzięki czemu szybciej je otrzymamy. Tak! Można powiedzieć "poziomowi technologicznemu": Pocałuj mnie gdzieś) bądź opłacić szpiega, który albo poda jakąś ciekawą informację, albo zdobędzie dla nas plany nowej jednostki.

Gra niszowa, mało znana, kiepsko oceniona, lecz to moja pierwsza pełna wersja (nie liczę oczywiście gierek z CDA), więc ja ją zawsze będę pamiętał.
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Mortis

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #29 dnia: Kwietnia 16, 2011, 21:55:06 »
    czyzby World War na przyklad III Black Gold? Jakos tak mi pasuje, chociaz gralem lata temu