Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Legalizacja krolestwa, strona techniczna i merytoryczna.  (Przeczytany 4544 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hruka

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Legalizacja krolestwa, strona techniczna i merytoryczna.
    « dnia: Sierpnia 16, 2010, 20:53:03 »
    Zapoznalem sie z trescia poprzednich tematow o zakladaniu krolestwa, i nie znalazlem satysfakcjonujacych odpowiedzi.
    Oto zagadnienia:
    - czy ktos zna sie na tyle na skryptach gry aby moc mi opwiedziec jakie sa techniczne wymagania dla uznania mojego krolestwa przez inne frakcje? Czytalem na waszym forum ze jedyna sytuacja gdzie krolestwo moze mnie uznac to taka kiedy prowadze wojne z tym samym przeciwnikiem co to krolestwo. Innej opcji nie ma? A jezeli tak, to jaki wplayw ma moja relacja z krolestwem, z jego wladca? Czy historia wojen z tym krolestwem ma jakies znaczenie? Co moge zrobic aby zwiekszyc szanse na uznanie krolestwa? Kiedy moje krolestwo jest w pelni legalne? Czy wystarczy poparcie jednej frakcji czy wszystkich istniejacych?
    - czy w przypadku grania jako kobieta, i poslubieniu lorda, a nastepnie zalozeniu wlasnego krolestwa ten lord moze stac sie potencjalnym przeciwnikiem? I wreszcie czy bedac krolowa istneije mozliwosc poslubienia jednego z mianowanych lordami towarzyszy? (klade duzy nacisk na aspekt rpg).
    - co daje nam akceptacja jako legalnego krola procz pelni mozliwosci dyplomacji?

Offline Degren

• Użytkownik
    Odp: Legalizacja krolestwa, strona techniczna i merytoryczna.
    « Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 16, 2010, 21:25:46 »
    1) Jeśli masz dobre relacje z królem danego państwa, wtedy Cię uzna.
    2) Tutaj nie wiem...
    3) PdR - prawo do rządzenia.

Tyle...
    90% nastolatków dostałoby załamania nerwowego, gdyby Justin Bieber stał na dachu wieżowca i miał zamiar skoczyć. Jeśli należysz do tych 10%, które wzięłoby krzesełko, popcorn i darło się: "Skacz lamusie!" wklej to do podpisu. :)

92% młodzieży zaczęło słuchać HIP-HOPu i POPu. Jeśli jesteś częścią 8%, która słucha metalu, gotyku, rocku (czyt. fajnej, nie sztucznej MUZYKI) wklej to proszę do podpisu :)

Chaos, świnki i pijany grabarz - bo mrok nie zawsze jest poważny.:D

Offline Hruka

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 16, 2010, 22:01:12 »
    1. nie do konca o to mi chodzilo. Teorie znam, gralem w m&b od czasow bety wiec taka powieszchowna mechanike gry znam. Z tym ze na przyklad z tego co jest zapisane w skryptach a nie jest nigdzie powiedziane: na przyklad lordow z krolestwa prowadzacego wiele wojen i przegrywajacego, do tego ktory utracil lenno i ucieka przed nasza armia duzo latwiej przekonac do dolaczenia sie do nas, o takie wlasnie fakty mi chodzi. Wlasnie walzce o poparcie serranidow, ktorzy maja traktaty pokojowe z kazdym krolestwem, wiec w najblizszym czasie wojen nie bedzie. zbudowalem poparcie ich panstwa do 90 pkt i samego wladcy do okolo 20. Ponadto legitymuje sie prawem do rzadzenia w wysokosci 99 pkt. Ale wnioskuje ze jezeli nie ma zadnych ciekawych opcji plynacych z legalizacji krolestwa to w sumie nie warto tyle czasu na to poswiecac.

Offline nod18

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #3 dnia: Września 06, 2010, 10:21:14 »
    A jak zdobyłeś 99pkt prawa do rządzenia ?, wiem że przez wysyłanie towarzyszy aż tyle niema ( każdy daje ze 3pkt ), czyli jakie są jeszcze inne sposoby ?

Offline matigeo

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #4 dnia: Września 06, 2010, 15:29:11 »
    Wysyłąnie towarzyszy do innych państw jako posłów (działą podczas wojny, np Ty vs Swadia i Nordowie vs Swadia to jak wyslesz do Nordów z ofertą pomocy jako monarcha to jest większa sznasa, ze Cie zaakceptują) oraz werbowanie obcych lordów.

Offline nod18

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Września 06, 2010, 15:40:27 »
    A wiesz że mam identyczna sytuację jaką opisałeś ? ;p. mam wojnę ze swadią ( moje królestwo vs oni ) i jeszcze swadia ma wojnę z nordami, tyle tylko ze niema takiej opcji przy wysyłaniu posła z ofertą pomocy dla Nordów, tylko pochlebstwa.

EDIT: Dodatkowo coś chyba patch pozmieniał w systemie rekrutacji lordów bo teraz chyba nie da rady zwerbować kogokolwiek, dosłownie 90% lordów kocha swojego króla a reszta nie chce bo nie, mimo stosunków 20-40 na plus i kilku negatywnych opinii co do swojego króla... teraz chyba bardziej opłaca się robić lordów ze swoich kompanów, bo reszty nie da się przekabacić...

BTW działa ten sposób z wysłaniem posła, dzięki już mam 56prawa ale to i tak nie pomaga bo żaden lord i tak nie chce dołączyć, nawet z metodą SAVE/LOAD...
    « Ostatnia zmiana: Września 06, 2010, 17:14:51 wysłana przez nod18 »

Offline Araden

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #6 dnia: Września 06, 2010, 21:56:25 »
    Prawo do rządzenia zdobywasz też w momencje podpisania pokoju
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline matigeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Września 06, 2010, 22:15:23 »
    Te pochlepstwa czyli "jak monarcha monarsze" to chyba to właśnie... alordów najłatwiej zwerbujesz, kiedy ich królestwo prawie nie istnieje (czyli został im 1 zakme i/lub armie lordów). Ponadto jak juz cos zdobędziesz to zostawiaj nieprzydzielone, wieksza szansa na to, że ci chciwi lordowie dołączą. I z NPC lordów rób tylko z:
    - Alayena
    - Lezalita
    - Matheld
    Ci są szlachcicami i przekabacany an naszą stronę lord będzie miał więcej powodów do przejścia na naszą stronę (rzuci tekst w stylu "podoba m isie Twój dobór wasali" czy jakoś tak. Sam zwerbowałem 2 lordów Nordów (było po podboju Vaegirów i Swadii + 1 lord swadiański doszedł) dzięki sporym nieprzydzielonym włościom, potem doszedł 1 lord rhodocki z miastem i 4 wsiami. Trzeba mieć 3 d (nie wymiary:P ):
    - dużo wojska
    - duzo pedeeru
    - dużo włości
    A i pozytywne relacje z lordem (który na dobitke nie ma włości/ma, ale otoczone moimi oraz jest skłócony z królem - jednego urobiłęm tak ,ze z neutrala stał sie zdrajcą Haralusa) nie zaszkodzą.

Offline Kormo

• Użytkownik
    • All the light makes the shadow...
    « Odpowiedź #8 dnia: Września 07, 2010, 06:17:48 »
    Mam jedno pytanie dotyczące w sumie początków zakładania państwa. No bo próbowałem znieść z tronu Ragnara, ale po tym co przeczytałem na forum to już wiem, że się nie da. No więc chcę się od niego odłączyć (najlepiej w momencie wojny tylko z jednym państwem) w momencie zdobycia jakiegoś zamku jak kampania odjedzie i garnizon będzie 0. W tedy zdobędę ten zamek i zrobię tam garnizon. Mam już natomiast jeden bardzo dobry zamek do obrony i nie chciałbym go stracić. Moje pytanie dotyczy właśnie tego, czy jak odłączę się od Nordów to czy zamek automatycznie przejdzie do nich?

EDIT: Dzięki za odpowiedź. A nachapać to znaczy, że gdy zdobędziemy jakiś zamek po krótkim czasie od tego jak coś dostałem i pójdę do króla aby mi to przypadło, tak?

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Września 07, 2010, 16:39:36 wysłana przez Kormo »
    Cytat rodem z tawerny:
    Nordycki huskarl - Najlepsza jednostka w swojej kategorii. Macie szczęście, że nordyccy dowódcy mają najwyżej paru w swoich kompaniach. Niezwykle groźni, świetnie się spisują przy szturmach na mury. Takie małe „chodzące” czołgi.

Offline Degren

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Września 07, 2010, 16:05:20 »
    Zależy jak odejdziesz. Jeśli wypowiesz posłuszeństwo oddasz je Nordom, jeśli będziesz chciał się nachapać, aż w końcu Ragnar się sprzeciwi to możesz się sprzeciwić i dostaniesz swoje włości.:)
    90% nastolatków dostałoby załamania nerwowego, gdyby Justin Bieber stał na dachu wieżowca i miał zamiar skoczyć. Jeśli należysz do tych 10%, które wzięłoby krzesełko, popcorn i darło się: "Skacz lamusie!" wklej to do podpisu. :)

92% młodzieży zaczęło słuchać HIP-HOPu i POPu. Jeśli jesteś częścią 8%, która słucha metalu, gotyku, rocku (czyt. fajnej, nie sztucznej MUZYKI) wklej to proszę do podpisu :)

Offline nod18

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Września 07, 2010, 16:25:12 »
    Te pochlepstwa czyli "jak monarcha monarsze" to chyba to właśnie... alordów najłatwiej zwerbujesz, kiedy ich królestwo prawie nie istnieje (czyli został im 1 zakme i/lub armie lordów). Ponadto jak juz cos zdobędziesz to zostawiaj nieprzydzielone, wieksza szansa na to, że ci chciwi lordowie dołączą. I z NPC lordów rób tylko z:
    - Alayena
    - Lezalita
    - Matheld
    Ci są szlachcicami i przekabacany an naszą stronę lord będzie miał więcej powodów do przejścia na naszą stronę (rzuci tekst w stylu "podoba m isie Twój dobór wasali" czy jakoś tak. Sam zwerbowałem 2 lordów Nordów (było po podboju Vaegirów i Swadii + 1 lord swadiański doszedł) dzięki sporym nieprzydzielonym włościom, potem doszedł 1 lord rhodocki z miastem i 4 wsiami. Trzeba mieć 3 d (nie wymiary:P ):
    - dużo wojska
    - duzo pedeeru
    - dużo włości
    A i pozytywne relacje z lordem (który na dobitke nie ma włości/ma, ale otoczone moimi oraz jest skłócony z królem - jednego urobiłęm tak ,ze z neutrala stał sie zdrajcą Haralusa) nie zaszkodzą.

Jeszcze szlachcicem jest:
    Baheshtur
    Firentis
    Rolf
    :P

Dzięki za ładną wypowiedz :), intryguje mnie ostatnia sprawa czy kiedy podbijemy dane państwo, to czy jacyś lordowie poprzechodzą do królestwa gracza ? czy tylko wtedy kiedy to jakaś inna frakcja podbije ostatni zamek/miasto ? czy może nigdy?

Offline matigeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Września 07, 2010, 17:45:27 »
    Niestety, żaden nie przechodzi do Ciebie, ale mozemy np zostawic mu 1 zamek i jak któryś wyjdzie co go próbowac przekonać (a jak wyjdzie kilku to wyjechać im na spotkanie z 2x wiekszą armią, aby sie rozbiegli i mozna było na spokojnie pogadać), jak sie nie zgodzi to do ciupy... i tak aż do skutku... potem podbijamy ostatni zamek (włąśnie szkoda, ze nie dali nowych rodzajów usprawnień, np większy spichlerz - mozna dłuzej sie bronic; solidniejsze mury/tajne wejście - wróg dłuzej buduje drabiny/wieże oblężnicze).

Offline nod18

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Września 07, 2010, 18:27:24 »
    Mhm, ok tak czy inaczej dzięki :)

Offline atomicturist

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Września 07, 2010, 20:36:49 »
    Nie mam problemów z lordami. Królowie na lewo i prawo oskarzaja swoich o zdradę, posiadania MAC OS czy głosowanie na Kononowicza wiec kilku do mnie sie schroniło a kilku łatwo przekonac sie dało. Ale... lordowie którzy uciekli od swoich nic nie robia... Stoja jak te kołki w stolicy i żyja za pieniadze imperialnego podatnika i nawet jak dostana zamek to nie maja zamiaru tam sie udać... Przynajmniej stanowia darmowa armie do obrony stolicy ale trzeba im dac wojsko... Cokolwiek dziwne...

Offline Degren

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Września 07, 2010, 20:45:07 »
    Bug. Tak samo miałem z Alayenem. Siedział w Yalen i nic nie robił, ale to było jego miasto... miło było jak się okazało że Yalen samo odparło atak Rhodoków (jeszcze wtedy mocnych), a jak wiemy, Rhodocy są silni w zdobywaniu miast.