Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Kilka pytań...  (Przeczytany 1821 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sofiks

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Kilka pytań...
    « dnia: Sierpnia 08, 2010, 14:42:05 »
    Witam :wszystkich! :]

Mam ogólnie problem gram od juz w sumie dość sporego czasu w M&B Warband (w podstawke też dużo grywałem) imam kilka pytań na które potzrebuje strasznie odpowiedzi...

Jedno z nich dotyczy tego iż mam już Tihr, Rivacheg około 4 zamków i dosyć sporo wiosek i 2 Lordów dzieki jednemu właśnie zdobyłem Rivacheg i 3 wioski. Ale do sedna chodzi o to iż Bojar Crashk miał słabe relacje z Królem Yargolek a dobre ze mna (ożeniłem sie z jego siostrą Tamarą) i zwerbowałem że tak powiem go do siebie na Lorda i obiecałem mu ziemie więc dałem mu zamek gdzie uprzednio zebrałem z tego zamku moich 39 ludzi i jednego zostawiłem na próbe co bede mógł z nim zrobić... Byłem zaskoczony gdyż Lord Crashk któremu dałem zamek siedzi sobie w nim ale obrona zamku nie rośnie... Cały czas jest tam jeden kusznik którego zostawiłem a Crashk siedzi i zdobywa automatycznie ludzi... Czy mam czekać dalej aż mu sie ludzi tam zrobią jak to jest z innymi frakcjami że ludzie im samii przychodzą? Czy musze sam mu garnizon tam robić...? Czy może zmieni sie to gdy dam mu pobliską wioske?

Następne pytanie jest takie iż podbiłem Nordów a w zasadzie ja zaczołem podbijać potem przyłączyli sie Veaeringowie (czy jak to sie tamn pisze) i Swadianie i co sie stało z tamtymi wasalami? Znikneli? Bo nie wydaje mi się gdyż co jakiś czas pokazuje mi ze realcje z niktórymi z nich mi sie poprawiają... Chyba ze to Ci wasale co wczesniej odeszli od Nordów i dołączyli do innych frakcji...

Kolejne pytanie dotyczy żony... Gdy zagrałem w Warband na próbe czyli dla zabawy trafiłem do wiezienia po przegranej bitwie i wyskoczyło mi że nie mam potomków... Czyżby była możliwa opcja by mieć syna córke lub kogokolwiek...?

Jedziemy dalej... Znacie może jakie jest najlepsze uzbrojenie w Warbandzie...? W sensie najwiecej obrony i najletsze... Znalazłem raz pancerz za 131tysięcy denarów... wydaje mi sie ze jest on najlepszy miał 61obrony i chyba 21 obrony na nogi... buty znalazłem za 32tys około i miały około 40obrony dokładnie teraz nie pamietam.... I rękawice za chyba 22tys z 12obrony... Znacie moze lepsze jakies uzbrojenie znaleźliście...? Jesli tak prosze dajcie znać bo znalazłem sposób na zdobywanie duzej ilosci kasiorki i teraz nie mam powodów by z kimś wojowac wiec pozarabiam uzbroje sie na maxa i jazda :)

No i chyba ostatnie pytanie... Czy opłacało by mi sie zostawić wszystkich moich ludzi nawet towarzyszy w garnizonie i zwerbować jednego towarzysza (wiem ze jest jeden co jest królewskiego pochodzenia) i wyszkolic go mniej wiecej do 15-20 poziomu (szybko pójdzie bo sam daje rade z 60 dezerterami, bandytami z tajgi, morskimi najeźdzcami wiec on bd stał a ja ich lał) i szkolić go w kierunku dowódcy by miał potem dużo ludzi jak mianuje go wasalem...? Opłaca mi się to..? Gdyż mam duzo ziemi a tylko dwóch lordów a są oni potzrebni a mam słabe stosunki z innymi wasalami i ciezko ich przekonać by pogadali ze mna na osobnosci a co dopiero by do mnie dołaczyli... A i zadań juz nie maja raz na ruski rok... :(
    A potzrebuje Lordów lecz nie chce by ktoś mi teraz wypowiedział wojne gdyż beda mieli powód (ataki zaczepne czyli werbowanie Lordów)

No to chyba wszystko... Dziekuje z góry na odpowiedzi :)

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    Odp: Kilka pytań...
    « Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 08, 2010, 15:27:40 »
    Ad.1 Ja bym Ci radził zapisać poczekać 10 dni nic nie robic i sprawdzić czy mu rosnie armia.
    Jeżeli tak to wczytaj i rób co masz robić a armia mu będzie rosnąć. garnizonu nie rób narazie bo to starata kasy ;/
    Ad.2. Tak potem co jakiś czas jest wiadomość, że ktoś z nacji (akurat u mnie rozniosłem Swadię i Vaegirów) przechodzi do innych i przyjmuje przedrostek Nojon, Książe, Emir zależnie od istniejących nacji.
    Ad.3. Nie próbowałem ;p
    Ad.4. O hełmie nie pisałeś a ja widziałem chyba Rhodocki Hełm Zamknięty +58 za 20k czy jakoś tak...
    Ad.5. Nie ja jak walcze często mam 300 dzień mam 5-6 bohaterów i jednego mam inżyniera, taktyka, tropiciela, handlarza, lekarza, szkoleniowca wszystkich ich "podexpiłem" w normalnej bitwie 80 huskarli i oni 20 weteranów kontra 100-400 wrogów.

Mam nadzieję, że pomogłem co do pyt.5. trochę Ci to zajmie moim sposobem, ale wszystko przynajmniej naturalne, a nie biegać po swoich ludzi do garnizonu.
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline Klakson

• Użytkownik
    • Metallica na SONISPHERE FESTIVAL 2010 - Cudo.
    « Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 08, 2010, 15:44:56 »
    Jeszcze w kwestii tych itemów: Najlepsze są bodajże te, z przedrostkiem majestatycznego wyglądu, czy jakoś tak.

Offline Degren

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 08, 2010, 16:42:22 »
    Skrzydlaty hełm dostojnego wyglądu, Klaksonie, najlepszy hełm w grze.:) Więc xxx dostojnego wyglądu są najlepsze. I drogie jak cholera.:)

ad. 1
    Jeśli lord ma dużo ludzi (wystarczająco) i siedzi w zamku to garnizon mu urośnie, nie bój się, też tak miałem jak Montewar (Vayejag, czy jakoś tak) i Rafarch (Zamek Tehlog, czy jakoś tak, obok Sargoth). Długo w zamku było 32 ludzi (tyle ilu zostawiłem), a oni mieli razem 200 ludzi (mała renoma), więc mieli wystarczająco. Zrobiłem sobie rajd na wioski i jak wróciłem zamek miał już 130 ludzi - wystarczająco.:)

ad. 2
    Jeśli zniszczyłeś jakieś królestwo (o ty zły!) to z czasem będzie wyskakiwało że lordowie zniszczonej nacji będą przechodzić do innych. To trwa bardzo długo mi samemu po roku jeszcze odchodzą od Nordów. Nie będą chodzić do Ciebie, jeśli to ty ich rozwaliłeś.

ad. 3
    Nie, raczej nie, na pewno nie, absolutnie. Nie da sobie zrobić potomka.:)

ad. 4
    Najlepsze przedmioty z suffiksem "dostojnego wyglądu". Czyli skrzydlaty hełm dostojnego wyglądu, zbroje płytowa dostojnego wyglądu, stalowe nagolenniki dostojnego wyglądu i (chyba) rękawice lamelkowe dostojnego wyglądu. Najlepszy, najcięższy. Jeśli chcesz lekki pancerz... to go zdejmij.:P No, i jeszcze zbroje Sarranidów są lekkie, ale nie wiem jakie najlepsze i lekkie.

ad. 5
    Towarzyszy nie da się wsadzić jako garnizon... uno. Towarzysze mają renomę z poziomu, nie z przywództwa (które chyba się nie da zwiększyć u NPC), due. Nie opłaca sobie nadawać szlachectwa NPC, tre. Werbowanie wasali najlepiej wychodzi właśnie podczas wojny z kimś. Idziesz na teren chłopaków, jak spotykasz jednego w polu to jeśli masz pozytywne relacje z nim to pogada. W ogóle, poczytaj, więc najlepiej rozwijać królestwo gdy masz wojnę. A, no i jeszcze możesz czekać na oskarżenie o zdradę, może przejdzie do Ciebie, quattro.
    90% nastolatków dostałoby załamania nerwowego, gdyby Justin Bieber stał na dachu wieżowca i miał zamiar skoczyć. Jeśli należysz do tych 10%, które wzięłoby krzesełko, popcorn i darło się: "Skacz lamusie!" wklej to do podpisu. :)

92% młodzieży zaczęło słuchać HIP-HOPu i POPu. Jeśli jesteś częścią 8%, która słucha metalu, gotyku, rocku (czyt. fajnej, nie sztucznej MUZYKI) wklej to proszę do podpisu :)

Chaos, świnki i pijany grabarz - bo mrok nie zawsze jest poważny.:D

Offline Klakson

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 08, 2010, 16:54:56 »
    Degren, dostojny czy majestatyczny, co za różnica? Mam odwyk od WB dwutygodniowy, więc mogę popełniać małe błędy w nazewnictwie ;p

Offline Degren

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 08, 2010, 17:00:50 »
    Klaksonie, ja od miesiąca nie odpaliłem Warbanda. :D Nie wykręcaj się, skleroza nie boli.

Majestat czy dostojny wygląd... oprócz siedmiu liter, zjedzonego słowa i definicji? Nic.:P No, i wiesz, to nie jest mały błąd.:P Tak jakby nazwać zbroję szafą... nałóż szafę na siebie i zrób szarżę na wroga. Tylko zapytaj co na to koń. I wywal kochanka żony z owej szafy.:)
    90% nastolatków dostałoby załamania nerwowego, gdyby Justin Bieber stał na dachu wieżowca i miał zamiar skoczyć. Jeśli należysz do tych 10%, które wzięłoby krzesełko, popcorn i darło się: "Skacz lamusie!" wklej to do podpisu. :)

92% młodzieży zaczęło słuchać HIP-HOPu i POPu. Jeśli jesteś częścią 8%, która słucha metalu, gotyku, rocku (czyt. fajnej, nie sztucznej MUZYKI) wklej to proszę do podpisu :)

Offline Klakson

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 08, 2010, 17:17:27 »
    Degrenie, ja w WB grałem tylko 2 razy ;p Niedawno kupiłem ;p.

Hmm.. Dostojny a majestatyczny, to nie to samo co zbroja i szafa ;p Dostojny jest podobny do majestatycznego ;p

Offline Sofiks

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 08, 2010, 17:29:24 »
    Ok dzieki wielkie chłopaki za pomoc :D

Offline Degren

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 08, 2010, 18:54:56 »
    Majestatyczny jest sąd, dostojnym może być każdy szlachcic. Zbroja od szafy różni się tylko tym że ma kilka otworów więcej.:P

Tak, pamiętam jak kolega powiedział że w XXX grał tylko raz. Drugi mówił że grał z 20. Tylko że ten pierwszy grał dwa lata, a drugi grał po 5-7 dni, potem mu się nudziła.:P

Offline Araden

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 09, 2010, 00:00:49 »
    Synonimem majestatycznego jest dostojny, jednym słowem majestatyczny to to samo co dostojny. Można to sprawdzić w słowniku wyrazów bliskoznacznych.
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline Sofiks

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 09, 2010, 01:21:41 »
    Troche nam to wszystko odbiegło od tematu :p Ale mniejsza z tym :]

Mam kolejne pytanie... Jak przenieść stolice i jak w końcu zoorganizować tą uczte...? W zamku znaczy w mojej stolicy gadam z żonką o jakieś bibie (czyt. uczcie :)) no i zapas mam zadowalajacy, kaze rozesłac zaproszenia i dupa... biby nie ma :( Co musze zrobic....?

Offline Arcylisz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 09, 2010, 04:03:07 »
    Po pierwsze, odpowiedzi na wszystkie te pytania znajdują się na forum, wystarczy poszukać.
    Po drugie temat zamykam, bo zrobił się offtop. Degren i Klakson, sprawy nazewnictwa załatwcie sobie najlepiej na pw lub gg.