Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Jakie czołgi są według was najlepsze ( Którymi się wam najlepiej gra )

Niemieckie
    15 (44.1%)
    GP
    4 (11.8%)
    Chińskie
    0 (0%)
    Japońskie
    0 (0%)
    Amerykańskie
    5 (14.7%)
    ZSSR
    9 (26.5%)
    Francja
    1 (2.9%)

Głosów w sumie: 22

Autor Wątek: World of Tanks  (Przeczytany 190888 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    Odp: World of Tanks (zgłoszenia do turnieju Super 6 Cup, strona 69)
    « Odpowiedź #1410 dnia: Lutego 25, 2013, 17:15:50 »
    Zresztą dziwne byłoby gdyby twórcy nagle zaczęli specjalnie dopasowywać gry pod starsze maszyny. Nie ma co narzekać, bo co jak co, ale patch dodający fizykę podciągnął WoT'a na "wyższy poziom" i obecnie nie wyobrażam sobie jak można byłoby w to grać gdyby ta zmiana nie nastąpiła.

Od wersji ósmej włącznie każdy kolejny patch był dobry, szczególnie ten z chińskim drzewem technologicznym. Jak narzekać, to na konkrety.

Może nie każdy. ;) Trochę brakuje nowych map, ponieważ ostatnie weszły chyba jeszcze przed brytyjczykami, a z każdym kolejnym patchem kilka plansz jest wyrzucanych (teraz będzie to Serene Coast oraz Dragon Ridge, które mają ponoć przejść lifting), a niestety na ich miejsce nie pojawia się nic nowego...

Offline Sahajdaczny

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #1411 dnia: Lutego 25, 2013, 17:19:18 »
    Jak oceniacie gre czolgami niemieckimi z linii pantery?
    Podobno to nie jest typowy med jak amerykanie a raczej snajper.
    Czy faktycznie pantera i kolejne wersje nie maja co szukac na srednim i krotkim dystansie?

Offline Blast

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #1412 dnia: Lutego 25, 2013, 17:31:08 »
    Twórcy zapowiedzieli w tym roku wiele nowych map ;) Około 10 jeśli się nie mylę, będą dodawane w czasie całego roku w różnych patchach.  Na pewno nie w 0.8.4 ;) Ale za to wywalą "Cichy Brzeg" z czego jestem naprawdę zadowolony ;)

Sahajdaczny:
    V Tier - Nawet, nawet...
    VI Tier - Przyjemna gra :)
    VII Tier - Na początku jest ciężko, potem jak ogarniesz jak się tym gra to nawet niezły czołg.
    VIII Tier - Dobry czołg :)
    IX Tier - Dobry czołg :)
    X Tier - B. Dobry czołg ;)

Tak wypadają według mnie czołgi z drzewka Panther ;P

Offline Sahajdaczny

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1413 dnia: Lutego 25, 2013, 17:47:25 »
    a co z ta gra na srednie i bliskie dystanse?Nop i w porownanie z US medami ?

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #1414 dnia: Lutego 25, 2013, 17:50:38 »
    Jak oceniacie gre czolgami niemieckimi z linii pantery?
    Podobno to nie jest typowy med jak amerykanie a raczej snajper.
    Czy faktycznie pantera i kolejne wersje nie maja co szukac na srednim i krotkim dystansie?
    Zdecydowanie tak. Panthera I to dedykowany snajper. malutka alpha, ale bdb celność, dobry RoF oraz zabójcza penetracja.
    Panthera II to po prostu lepsza wersja I, z tym, że zamiast działa 75 używa długiej 88 z tygrysa. Działo ma mniejszą alphe niż rówieśnicy z innych krajów, ale ma lepszą penę, celność i RoF dzięki czemu lepiej wybacza błędy. Jak nie trafisz, lub źle przycelujesz i będzie rykoszet to nie musisz czekać 10 sekund na reload.

Walka "w zwarciu":

Na VI tierze VK3601H jest tak naprawdę cieżkim brawlerem. Ma dobry pancerz, bardzo dużo HP, (850, dla porównania amerykański HT M6 ma 870) działo ma dobrą alphę, niezły rof ale bardzo słabą penę jak na ten tier.

Sama panthera nie nadaje się do walki na mały dystans. Jest raczej mułowata i ciężko jest nią coś odbić. Przedni pancerz ma dobry pochył, ale jest cienki. Boczny jest do niczego. Strzał w przednią dolną płytę może podpalić. (Przypadłość sporej cześć niemieckich czołgów)
    Panthera II to lepsza wersja jedynki, we wszystkim poprawiona, ale wyższy tier neguje te poprawę i nadal ciężko jest brawlować.

Reasumując: Niemieckie medy (HT w zasadzie też) są raczej dla ludzi, którzy wolą walczyć na dłuższy dystans.

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1415 dnia: Lutego 25, 2013, 18:20:34 »
    Panthera II to po prostu lepsza wersja I, z tym, że zamiast działa 75 używa długiej 88 z tygrysa. Działo ma mniejszą alphe niż rówieśnicy z innych krajów, ale ma lepszą penę, celność i RoF dzięki czemu lepiej wybacza błędy. Jak nie trafisz, lub źle przycelujesz i będzie rykoszet to nie musisz czekać 10 sekund na reload.

Trochę mijasz się z prawdą. ;) Lepszą alfę od Pantery II ma tylko chiński T-34-2* (250 pkt dmg w porównaniu z 240 pkt). Nie ma co porównywać obrażeń zadawanych przez meda z czołgami ciężkimi, a tak wypadałoby rozumieć twoją wypowiedź. ;) Akurat VIII tier czołgów średnich ma bardzo zbliżone obrażenia, ponieważ dla topowych armat wachają się one od 230 do 250 punktów.

*nie licząc T-44 oraz T-34-2 z wariacją działa 122mm, które tak czy inaczej ze względu na RoF jest pomijane przez 99% graczy

Reasumując: Niemieckie medy (HT w zasadzie też) są raczej dla ludzi, którzy wolą walczyć na dłuższy dystans.

Trochę nie do końca. Sam co prawda zatrzymałem się na Panterze I i mimo odkrycia dwójki nie poszedłem dalej tą linią, jednak E-50 oraz E-50M mają tę przewagę nad wszystkimi medami, że są dość specyficznie uniwersalne. Mogą świetnie spisywać się w roli snajperów (0.3 celności na E-50M przy penetracji 270 i obrażeniach 390 robi wrażenie), a dodatkowo są najlepszymi brawlerami jakie śmigają po WoTowskich arenach. Wystarczy odpowiednio rozwinąć załogę oraz doposażyć czołg i "niewinny" snajper zamienia się w ponad 60 tonowy walec, który taranując zadaje większe obrażenia niż robi to jego armata, a kombinacja sprzedania plomby w biegu i przypiepszenia na pełnej prędkości w przeciwnika w przypadku żadnego innego czołgu nie jest równie skuteczna. Od czasu kiedy w ten sposób złapałem niemal 1300dmg na BatChatcie zacząłem jak nigdy uważać na kierowców E-50 i E-50M (zeszło mi wtedy prawie 900hp od samego tarana + prawie 400 od poprzedzającego uderzenie wystrzału z armaty). :)

Offline Sahajdaczny

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1416 dnia: Lutego 25, 2013, 21:29:13 »
    Sprawdzajac staty francuzow zobaczylem ze  ELC AMX ma jedynie 15mm pancerza.Ale ja tego nie odczuwam walac w nich z 110/110 dziala.
    To jakis bug z informacja albo tym czolgiem?Czy moje złudzenie><?Bo wydaje mi sie ,ze ta zabawka powinna padac przy kazdym trafieniu a tak nie jest.I ta sila ognia...

Offline Askorti

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1417 dnia: Lutego 25, 2013, 21:32:29 »
    Przyrównywałem alphę PII z heavy z prostego względu. Pantera jest troche mało medowata. Jej zwrotność jest.. Cóż. niewystarczająca.
    Obrót podwozia:
    Pantera II: 29dg/s
    Pershing: 38dg/s
    Centurion: 36dg/s
    T-44: 44dg/s
    t-34-2: 46dg/s

Jak widać, w tej materii biedna pantera odstaje naprawdę mocno i to się czuje.
    Aczkolwiek muszę zwrócić uwagę na to, że Pantera II ma najwyższą prędkość maksymalną oraz drugi w kolejności stosunek mocy do masy.
    Można więc powiedzieć, że Pantera nadaje się do sprintu, ale do wyścigu z przeszkodami się nie nadaje. (Chociaż stosunek mocy do masy jest częściowo negowany przez ciężar czołgu, przez co gorzej się rozpędza po miękkim terenie)

Inna rzecz: Obrót wieży Pantery jest również... Nędzny. Nie chce mi się spisywać teraz kolejnych danych z wiki, ale różnica między panterą II a następnym w kolei czołgiem wynosi 8dg/s. To sporo.

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1418 dnia: Lutego 26, 2013, 12:36:39 »
    Przyrównywałem alphę PII z heavy z prostego względu. Pantera jest troche mało medowata. Jej zwrotność jest.. Cóż. niewystarczająca.
    Obrót podwozia:
    Pantera II: 29dg/s
    Pershing: 38dg/s
    Centurion: 36dg/s
    T-44: 44dg/s
    t-34-2: 46dg/s

Jak widać, w tej materii biedna pantera odstaje naprawdę mocno i to się czuje.

Niestety cyferki cyferkami, a z WoT'em jest już tak, że część danych jest ukryta i to właśnie one mają większy wpływ na mobilność, niż to co jest pokazane w zakładce czołgu. W tym przypadku najważniejsze są opory gruntu, które oczywiście jawne nie są. Pantera II wcale tak mało medowata nie jest - w przeciwieństwie do Pantery I - i już jak najbardziej techniki gry średnimi w jej przypadku się sprawdzają, więc nie ma sensu porównywać jej alfy do czołgów ciężkich, bo czołgiem ciężkim ona w żadnym wypadku nie jest.

Poza tym jej działo dypsonuje największą penetracją ze wszystkich VIII tierowych medów.

edit: Racja, racja. Zapomniałem o nim i nie wziąłem go pod uwagę. :)
    « Ostatnia zmiana: Lutego 26, 2013, 21:28:07 wysłana przez proud »

Offline Tymbark

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Am I evil?
    « Odpowiedź #1419 dnia: Lutego 26, 2013, 20:13:23 »
    Akurat wydaje mi się, że to Centurion ze swoją brytyjską pukawką ma najwięcej penetracji, bo aż 226. Ale to tak tylko na marginesie.

Offline Askorti

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1420 dnia: Lutego 26, 2013, 23:04:06 »
    Niestety cyferki cyferkami, a z WoT'em jest już tak, że część danych jest ukryta i to właśnie one mają większy wpływ na mobilność, niż to co jest pokazane w zakładce czołgu. W tym przypadku najważniejsze są opory gruntu, które oczywiście jawne nie są.
    W tym przypadku akurat działa to na niekorzyść pantery, bo wpływ miękkości podłoża rośnie wraz z ciężarem pojazdu. Pantera II jest najcięższym medem na swoim tierze, więc negatywny wpływ miękkiego podłoża jest zapewne większy niż u konkurencji.

Offline Blast

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1421 dnia: Lutego 27, 2013, 19:34:21 »
    Ostatnio zacząłem grywać w turniejach ESL i muszę przyznać, że to świetna zabawa :)
    Panthera II jest moim zdaniem 2 najlepszym czołgiem średnim VIII tieru :) Od niedawna lepszy jest tylko Chińczyk :P

Offline Sahajdaczny

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1422 dnia: Lutego 27, 2013, 20:05:16 »
    Wydaje mi sie czy od tego jakie mamy dzialo na czolgu (przynajmniej na VI poziomie) zalezy z kim bedziemy rywalizowac?
    Gram aktualnie na VK30001H i majac przedostatnie dzialo jakos wydaje mi sie ze gram ze slabszymi czolgami niz na ostatnim.Slusznie mi sie wydaje?Jest cos takiego ?
    « Ostatnia zmiana: Marca 03, 2013, 10:09:27 wysłana przez Sahajdaczny »

Offline Blast

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1423 dnia: Marca 03, 2013, 19:43:39 »
    Wydaje mi sie czy od tego jakie mamy dzialo na czolgu (przynajmniej na VI poziomie) zalezy z kim bedziemy rywalizowac?
    Gram aktualnie na VK30001H i majac przedostatnie dzialo jakos wydaje mi sie ze gram ze slabszymi czolgami niz na ostatnim.Slusznie mi sie wydaje?Jest cos takiego ?

Z tego co wiem jest takie coś ale tylko przy "Haubicach" :) Wątpie aby tak było jeżeli masz normalne działo, ja na ARL 44 mam najlepsze z 212 penetracji i mnie rzuca na 6 tiery ;D

Offline Sahajdaczny

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1424 dnia: Marca 03, 2013, 19:52:08 »
    A własnie.Mam pytanie dot francuzow.ELC AMX na wiezy i kadlubie ma do 14 mm pancerza.Hmm czy z tej okazji te pojazdy nie powinny padac na strzal np od takiego dziala 88 kwk l36/56 z VK3001H?
    Ja mialem okazje wewalic w goscia dwa strzaly i nie padl.Zostal omu troche zycia.