Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Jakie czołgi są według was najlepsze ( Którymi się wam najlepiej gra )

Niemieckie
    15 (44.1%)
    GP
    4 (11.8%)
    Chińskie
    0 (0%)
    Japońskie
    0 (0%)
    Amerykańskie
    5 (14.7%)
    ZSSR
    9 (26.5%)
    Francja
    1 (2.9%)

Głosów w sumie: 22

Autor Wątek: World of Tanks  (Przeczytany 191386 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline michail424

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    Odp: World of Tanks (zgłoszenia do turnieju Super 6 Cup, strona 69)
    « Odpowiedź #1350 dnia: Stycznia 14, 2013, 15:08:41 »
    Ja bym był chętny, narazie jedyne co mam do zaoferowania to amx 13 90, ale nie wiem czy on się łapie skoro max 8 tier. Wbijam tez powoli isa3 ale średnio mi się gra ruskimi. W kaźdym razie moge potrenować w kompanii.
    ps. grałem z Wami kiedyś w kompaniach 6 tieru, mój nick to buccaneer424 :)

Offline Blast

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #1351 dnia: Stycznia 14, 2013, 20:20:07 »
    AMX 13 90 łapie się do kompani 8 tierów. Jest też używany na turniejach. Na turniejach oczywiście bez Gold Ammo nie ma co grać:)

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #1352 dnia: Stycznia 15, 2013, 09:39:03 »
    Wpadłem sobie po kilku miesiącach zobaczyć co na forum i widzę, że macie problem. :) Ostatnio przeglądałem ESL, bo sam powoli buduję sobie garaż pod ten tym gry (co prawda bardziej pod 3vs.3, ale 7 na 7 też zacząłem ogarniać). Myślę, że kilka rzeczy już łyknąłem z tej kwestii i tak...

1) Medów lepiej nie brać pod uwagę, gdy nie ma takiego wymogu. Jeśli jest, to jedynym spotykanym jest M26 ze względu na view range i hull down.
    2) Z czogłów ciężkich odpadają powolne maszyny - Tiger II, T34, KV-4, etc. Są po prostu zbyt mało uniwersalne.
    3) W przypadku artylerii najlepszym zestawem jest 1x tier VI + 1x Bison na glodzie.
    4) Z czołgów ciężkich tak na dobrą sprawę liczą się tylko T32 wspomagane przez AMX 50/100 - czasami w zależności od mapy sprawdza się IS-3; VK4502A jest niemal abstrakcją, choć ze względu na prędkość jeszcze do czegoś się nada.
    5) W kwestii spoterów. Zależy wszystko od oczekiwań. Są drużyny stawiające na AMX 13/90, który dobrze użyty może przechylić szalę zwycięstwa - są natomiast teamy stawiające na tier I i zaoszczędzone punkty przeznaczają na artylerię bądź kolejnego HT'ka.

Osobiście proponuję wam znaleźć coś takiego:
    1) 3x T32 (puntków 24)
    2) 1x AMX 50/100 (p. 8)
    3) 1x GwPanther + 1x Bison (p. 8)
    4) 1x T1 (p. 1)

suma: 41

1) 3x T32 (p. 24)
    2) 2x AMX50/100 (p.16)
    3) 2x T1

suma: 42

1) 3x T32 (p. 24)
    3) 2x Bison (p.4)
    4) 2x T71 (p.14)

suma: 42

Często AMX 50/100 może być wymieniany na 13/90 - oba mogą pełnić podobne role z tą różnicą, że 13/90 dodatkowo nadaje się na scouta, natomiast 50/100 oferuje trochę lepszy DPM (z magazynka może wejść 1800 - przy 1440 punktach obrażeń 13/90) oraz większą pulę punktów HP.

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #1353 dnia: Stycznia 15, 2013, 09:57:19 »
    I generalnie proud napisał o tym co ja, wyczerpując do reszty temat. Najbardziej przychyliłbym się do 1 lub 2 rozpiski. Tak czy inaczej, pisząc, brałem pod uwagę, że na forum raczej niewiele osób ma takie czołgi jak AMX, czy T32, dlatego uwzględniałem również IS-3 i w ostateczności KT lub VK. Tak czy inaczej, nawet ja nie mam teraz dobrego czołgu na ESL. Jedyne co mogę zaoferować to Grille lub Bison, bo KT jest średnim wyborem to raz, dwa nie wiem czy go odkupię. IS-3 sprzedałem i generalnie po kupieniu IS-7 nie mam zamiaru patrzeć na radzieckie drzewko, może z wyjątkiem IS-7 i KW-1S. Amerykańców i francuskich HT... w sumie jak i LT nie mam zamiaru tykać.

Teraz jedyne na co czekam, to czołgi chińskie, które wydają mi się ciekawszą alternatywą.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #1354 dnia: Stycznia 15, 2013, 10:21:26 »
    GwPanterę na stanie mam, sam mam ISa 3, niby do T32 idę ale to jeszcze sporo czasu mi zejdzie.

Alek, co powiesz o Bizonie?

I zastanawia mnie kwestia zwiadowcy? Skoro mamy jeden punkt zapasu w pierwszej rozpisce to nie lepszy będzie BT?
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #1355 dnia: Stycznia 15, 2013, 11:34:50 »
    GwPanterę na stanie mam, sam mam ISa 3, niby do T32 idę ale to jeszcze sporo czasu mi zejdzie.

Alek, co powiesz o Bizonie?

I zastanawia mnie kwestia zwiadowcy? Skoro mamy jeden punkt zapasu w pierwszej rozpisce to nie lepszy będzie BT?

A czy mam jakiś wybór, jeśli chcecie mnie brać do składu? Ale na Bisonie mam stoczone tylko 16 bitew. Przynajmniej na swoim koncie. Ale to fajna i przyjemna arta jak dla mnie. Druga sprawa to fakt, że w sumie mógłbym za free expa wymaksować IS-3 w najbliższym czasie, ale jakoś wolę go gromadzić na chińczyków.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #1356 dnia: Stycznia 15, 2013, 11:42:13 »
    Wpadnę do ciebie wieczorkiem na TSa to pogadamy sobie w spokoju.

I dopominam się o odpowiedź na moje drugie pytanie;-P
    (...)

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1357 dnia: Stycznia 15, 2013, 14:52:44 »

W pierwszym lineupie ewentualnie można zamiast GwPanther i Bisona wystawić francuskiego SPG'a VII tieru - Lorraine 155(51). Plusy: błyskawiczny reload (19,82 sec), świetna prędkość (60km/h) oraz zwrotność. Minusem jest ubogi splash oraz nie ma tak stromej trajektorii lotu pocisku jak Bison, którym można strzelać niemal bezpośrednio za kamienie. Bison z kolej cierpi na "niedobór" zasięgu, więc... tu też jest problem.

W ten sposób uzyskuje się jedno miejsce i zamiast 1x T1 można wystawić 2x T1.

Co do BT-2 to w takim przypadku jest tylko strata punktu. Jeśli można pozwolić sobie na wystawienie dwóch scoutów tieru I to lepsze takie wyjście niż wrzucanie BT-2, który również zupełnie nie nadaje się do walki, a zawsze lepiej rozstawić zwiadowców w dwóch sektorach niż tylko w jednym.

P.S. Poza tym warto wziąć pod uwagę, że ciężko grać w ESL czołgami zdobytymi "z marszu". Według mnie nawet do tej czołowej 64 trudno przebić się w składzie, którego poszczególne czołgi jeżdżą na "stockowej" załodze. Absolutnym minimum jest posiadanie 1-2 perków. Cieżko wyobrazić sobie artylerię bez żarówki, czy scautów nie posiadających wbitego camo oraz żarówki. Trudno byłoby grać HT'kami bez naprawy, czy AMX'em 50/100 bez BiA. Poza tym dopiero po przegranych kilkudziesięciu bitwach można ograć dany czołg i wiedzieć do czego jest zdolny. No i oczywiście ostatnią kwestią jest obowiązkowe montowanie modułów dodatkowych.

Bez tych trzech rzeczy (ogrania czołgu, wyszlifowania załogi oraz założenia modułów) według mnie nie ma po co startować, bo nawet jak nie traficie na Pandy, Piratów, czy innych wymiataczy, to ciężko będzie nawiązać wyrównaną walkę, gdy świeci was scout, którego sami nie widzicie, a 50/100 wciska kolejne 1800 dmg'u HT'kom i znika przeładować.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #1358 dnia: Stycznia 15, 2013, 15:06:24 »
    Dlatego też przede wszystkim sprawdzam kto co ma, czym lubi i czym dobrze gra. Ale rozważania takie czysto teoretyczne też sporo nam dają, przede wszystkim uświadamiają przeciw czemu możemy walczyć.

Offline Gedbard

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #1359 dnia: Stycznia 15, 2013, 20:29:51 »
    Jutro wchodzi aktualizacja 8.3 wraz z chińskim drzewkiem! Jestem ciekaw jak w praktyce wypadną azjatyckie medy. Zastanawiam się tylko czy pójść ścieżką Type'a 58 i różnych wariantów T-34, czy może wybrać lighty. Zobaczymy jak się będą spisywać pojazdy z kraju środka...

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #1360 dnia: Stycznia 15, 2013, 21:21:20 »
    JUTRO!? Nosz kurw... A brakuje mi dwóch czołgów do Mastera. Zawsze ta sama historia. ;/

Offline Tymbark

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Am I evil?
    « Odpowiedź #1361 dnia: Stycznia 17, 2013, 17:34:01 »
    "Leopard 1, który znajdzie się w grze, będzie prawdopodobnie hybrydą T-62A i Batchata."

Tak powiedział niejaki SerB.

(click to show/hide)

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1362 dnia: Stycznia 17, 2013, 18:40:04 »
    "Leopard 1, który znajdzie się w grze, będzie prawdopodobnie hybrydą T-62A i Batchata."

Tak powiedział niejaki SerB.

(click to show/hide)

Dlaczego. ;) Akurat Leopard pasuje do tego schematu. Co prawda, nie wiem dokładnie o jaką hybrydę im chodzi, ale Leoś będzie pewnie papierowy jak BatChat i mobilny jak T-62 (opory gruntu, manewrowość). Poza tym wiadomo już, że nie dostanie swojej 120mm armaty, więc możliwe, że będzie dysponował wysokim RoF'em jak T-62 przy przeciętnej alfie.

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #1363 dnia: Stycznia 17, 2013, 19:11:05 »
    Wysoki RoF? Ding ding ding dinga fuckin' ding.
    (click to show/hide)

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1364 dnia: Stycznia 17, 2013, 20:03:50 »
    Co ma wspólnego RoF z penetracją?