Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Jakie czołgi są według was najlepsze ( Którymi się wam najlepiej gra )

Niemieckie
    15 (44.1%)
    GP
    4 (11.8%)
    Chińskie
    0 (0%)
    Japońskie
    0 (0%)
    Amerykańskie
    5 (14.7%)
    ZSSR
    9 (26.5%)
    Francja
    1 (2.9%)

Głosów w sumie: 22

Autor Wątek: World of Tanks  (Przeczytany 190863 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sheep6665

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: World of Tanks
    « Odpowiedź #915 dnia: Sierpnia 12, 2012, 16:39:12 »
    Użyteczność sporta można dość łatwo poprzeć faktem, że jest to podstawa kompanii tier6, gdzie np. niski RoF nie przeszkadza, bo taki czołg w większych ilościach ma dowolnego przeciwnika "na bursta", tak więc sporty wam się przydadzą(jeśli macie taką możliwość to zobaczcie czy jest jakaś powtórka z wcześniejszych odsłon, od 7.3 na mid tierach w zasadzie niewiele się zmieniło, więc możecie "podłapać" jakie pojazdy dominują).

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #916 dnia: Sierpnia 16, 2012, 22:05:11 »
    Sporo osób się zgłasza ale wydaje mi się, że jak na razie pomijamy sprawę najistotniejszą, CZYM BĘDZIEMY GRAĆ? Jako zaczątek takiej dyskusji pozwolę sobie zacytować wypowiedź Amoresso z innego forum. Może ona troszkę bardziej was zainspiruje i skłoni do refleksji jakie maszyny zgłaszacie.

Cytat: Amoresso date=1345143232
    Luca, ja Ci powiem tak... obecnie gra na kompaniach na tierach 6(4) wygląda tak, że team to około 11 osób.
    3 arty, najlepiej Grille, najgorzej Priest.
    6-4 KW-1S (obowiązkowo armata 122mm D2-5T)
    M18 jako piździk lub T-50 (M18 lepszy ze względu na to że szybszy i jest TDkiem więc ma dobrą armatę)
    i 1-3 czołgi do obrony lub jako support (tutaj pełna dowolność, najczęściej biorą VK 3601(H) lub T34-85 lub ARL44 lub Sherman)

Ostatnio gram dużo w WoTa na kompaniach, KW-1S miażdży konkurencję swoją najlepszą armatą, inne czołgi mają niewiele do powiedzenia.

Dlaczego akurat KW-1S? Rola niemieckich "snajperów" jak to ujmujesz kończy się na tym, że stoją na bazie i pilnują pleców. Niestety balans jest tak świetnie dopracowany, że ruski ofc górą i KW-1S ma armatę 122, a VK ma krótką 88 i potrzeba 4-5 strzałów (celnych, a doliczyć należy brak penetracji lub rykoszety) by ubić KW-1S, a 1S ma VK na 2, czasem 3. Amerykańskie M6 totalnie odpada, wielki kloc z weakpointem na czole, ARL nie nadaje się do szturmu ze względu na duży profil i jest łatwy do wymanewrowania. VK rzadko brana ze względu na "prosty" pancerz i średnie działo. Serio, jeżeli chcecie coś ugrać to bez KW-1S nie ma co iść, jeżeli idziecie tylko 4fun, no to można zrobić nawet skład samych LoLTraktorów :) i się nie spinamy, gdy nas pojadą jakieś typki.

Spam KW-2 opada ze względu na średnią penetrację trolla i cholernie długi czas przeładowania.

Jak mi nie wierzycie włączcie WoTa i pograjcie na kompaniach seniorskich :P

(...)

W ramach komentarza, nie do końca się z wypowiedzą Amoresso zgadzam ale ma chłopak sporo racji. Też zauważyłem, że na tierze 6 wśród ciężkich króluje KV- 1S. Więc chyba najbardziej będzie nas ten czołg interesował.

A co wy o tym sądzicie?
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Tymbark

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Am I evil?
    « Odpowiedź #917 dnia: Sierpnia 16, 2012, 22:50:05 »
    Ja jeżeli gram kompanie to zwykle na X z moim klanem, a na VI nigdy jeszcze nie grałem, więc sam nie do końca wiem co tam się używa. Ale patrząc po statsach to SU-100 może namieszać z pukawką 122, ARL V39 ze względu na kosmiczną penetrację, a Shermany E2 i E8 - ze względu na szybkostrzelność.
    M18 to cóż... szybki ale bardzo mało skrętny dlatego wolałbym dedykowanego scouta. A Grille jako arta jest dla mnie doskonałym wyborem - najlepsza arta IV tieru. ;)

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #918 dnia: Sierpnia 17, 2012, 11:37:40 »
    Ja jeżeli gram kompanie to zwykle na X z moim klanem, a na VI nigdy jeszcze nie grałem, więc sam nie do końca wiem co tam się używa. Ale patrząc po statsach to SU-100 może namieszać z pukawką 122, ARL V39 ze względu na kosmiczną penetrację, a Shermany E2 i E8 - ze względu na szybkostrzelność.
    M18 to cóż... szybki ale bardzo mało skrętny dlatego wolałbym dedykowanego scouta. A Grille jako arta jest dla mnie doskonałym wyborem - najlepsza arta IV tieru. ;)

Ostatnio z racji wymaksowania i wyekwipowania swojego KV-1s w rammer i wentylację (wciąż myślę nad 3 miejscem :p) kilkukrotnie brałem udział w kompaniach VI tieru i "jednokierunkowe" tedeki trafiają się naprawdę strasznie sporadycznie. Coś co nie ma wieży jest bardzo rzadkim okazem na takich kompaniach i zauważyłem, że zazwyczaj wygląda to tak:
    - główna siła ognia to KV-1s ze 122mm działem, które przy wymaksowanej załodze, rammerze i wencie ładuje niecałe 13,5 sekundy (4 sztuki)
    - artyleria - zazwyczaj jest to Grille (2 sztuki)
    - ARL jako uzupełnienie KV-1s i jego wsparcie [często można również spotkać w tej roli VK3601h] (2 sztuki)
    - jeśli chodzi o scouty (2 sztuki) to jest większy rozrzut ponieważ widziałem już zarówno Chaffee (dosyć rzadki widok), T-50-2 (bo łamie zasady fizyki i przy ogarniającym ten czołg graczu może stać się rzeźnikiem), AMX12t (widziałem tylko raz i chyba nie był to jego zbyt dobry występ ;D).

Co do reszty wymienionych czołgów:
    - Easy 8 nie spotkałem ani razu;
    - Jumbo się trafił i miał chyba na celu robienie za żywą tarczę w miejskich uliczkach za którą podążały dwa KV-1s (efekt jednak był marny)
    - T-34-85 po utracie idiota już się raczej nie trafia;
    - KV-2 z 152mm widziałem kilkukrotnie i przy dobrzej grze może on zdecydowanie wpłynąć na wynik bitwy, warunek - gracz musi perfekcyjnie znać ten czołg;

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #919 dnia: Sierpnia 17, 2012, 12:00:44 »
    Faktycznie, KW1S jest czołgiem podstawowym w tym turnieju. Proud mógłby go poprowadzić jeżeli czuje się na siłach. Ja nawet jeżeli go kupię, choć szkoda mi kredytow,  to raczej nie będę się nadawał do tego czołgu.

Ja mogę wystawić:
    VK3601 H- w tym czołgu czuję się dobrze, chociaż ostatnio w ogóle nie gram. Załoga 100% chyba drugi perk rozdany.

Typ 62- Co prawda jeszcze go nie mam, ale czuję że na tym turnieju może zrobić spore zamieszanie. Lekki czołg wsparcia- 690 hp, dobre kąty pancerza, dzialo strzela co 6 sec z siłą do 200hp przy niezlej penetracji. Osobiście mam doświadczenie z prowadzenia jego starszego brata, dodatkowo sam preferuje zwinne czołgi. Na tym turnieju ma on potencjal. Zaloge wyszkole za zloto wiec z miejsca dobiore mu perki.

Rozumiem, że czołgi 5 tieru nie wchodzą do gry? Zawsze moglbym poza PzIV wystawić T-25.

Dodatkowo jeżeli zabraknie artylerii mogę wystawić Grille lub LeFh8.... cos tam cos tam, ale to tylko w ostateczności.

Kilka innych czołgów mógłbym wystawić, ale nie czułbym się pewnie za ich sterami.

Druga sprawa- jak ze złotą amunicją? Po parę sztuk na mecz warto byłoby dorwać, szczególnie umiejętna arta mogłaby zdziałać sporo za jej pomocą. Sam zabiorę trochę złotych pestek, by w kluczowych momentach jej użyć. Pewnie nie ma żadnego sposobu, ale mógłbym ufundować trochę złotego ammo dla drużyny. Ewentualnie jak ktoś jest w klanach niech poprosi o wydanie złota ze skarbca.

I niech każdy pamięta o sprzęcie typu apteczki, gasnice i zestawy.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Tymbark

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Am I evil?
    « Odpowiedź #920 dnia: Sierpnia 17, 2012, 12:21:32 »
    Ja mogę odkupić VK 3601 (H), KV-1S, Grille'a, KV-2, ARL'a, Shermany. Co chcecie, reszty nie będę wymieniał, bo jak widzę ich przydatność bojowa jest nikła na tych kompaniach. ;)

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    « Odpowiedź #921 dnia: Sierpnia 17, 2012, 12:36:59 »
    Niestety nie mamy możliwości za sponsorować wszystkim amunicji za złoto ani wymagać aby każdy sobie sam taką sprawił. Aczkolwiek miło by było jakbyśmy wszyscy taką posiadali, choć parę sztuk na czołg. Ja osobiście w nią zainwestuję.

A co do czołgów, na koniec sierpnia już pisałem co mogę mieć, oczywiście wspominam tylko o maszynach w pełni rozwiniętych i z dobrze wyszkoloną załogą, (E8, T- 34- 85 i Hellcat) ale jeśli gralibyśmy jednak dopiero we wrześniu to dołożę do tego jeszcze KV- 1S.
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Theoden

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #922 dnia: Sierpnia 17, 2012, 12:52:30 »
    A jak tak zboczę z tematu, turnieju.

Zastanawia mnie jedna rzecz. Czemu KW-1S jest lepsze od KW-1? Owszem, ten pierwszy był następcą Klimenta Woroszyłowa (KW), jednak wszędzie jest napisane, że był o wiele gorszy od swojego poprzednika. Miał słabszy pancerz i zmienioną wieżę. Ależ ta gra zaskakuje... :)

Offline sheep6665

• Użytkownik
    « Odpowiedź #923 dnia: Sierpnia 17, 2012, 15:04:56 »
    Z tym pancerzem to jest "delikatne" przekłamanie, bo wartość podawana w opracowaniach mówi, że KW1 miał pancerz do max 90mm a KW1s miał max 75. Problem leży w tym, że te "zgubione" 15 mm schowało się na przodzie wieży. Główne zmiany między 1 a 1s to przekładnia i rezygnacja z "pofabrycznego" pogrubiania pancerza(no i inna wieża). A czy gorszy? Powiem tak. Na paradę gorszy. Do slugfestów gorszy. Na wojnę lepszy.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #924 dnia: Sierpnia 17, 2012, 15:29:56 »
    Ja w sumie mógłbym wybrać (czołgi w których czuję się dobrze i w których uważam, że czułbym się dobrze :p):
    - KV-1s - bardzo przyjemnie używa się tego ruska (załoga 100%; rammer, wentylacja i zastanawiam się nad trzecim elementem);
    - VK3601H - nie mam w garażu, więc załogę musiałbym dopiero doszkalać od 90% (tę którą miałem na Panterze);
    - ARL44 - nie kupiłem po odkryciu go na BDR, ale załoga miałaby ok. 100% bo odesłałem ją z ziemniaka do koszar;
    - Grille - również nie kupowałem, ale przyjemnie mi się grało AMX13F3AM, więc w Grillu też bym się odnalazł ^^;

Pytanie spoza tematu. Korzystając z obniżek na wyposażenie zacząłem wrzucać do czołgów właśnie te przecenione elementy i już BatChatillon otrzymał (prócz wcześniejszej wentylacji) stabilizator i laying drive, Lorraine 155 50 złapała siatkę, rammer i laying drive, T20 stablizator i wentylację no i kilka innych czołgów również któryś duperel.

Mam jednak dylemat w przypadku czołgów ciężkich.
    1) Tygrys Królewski - co prawda mój prawdopodobnie ostatni niemiecki czołg w garażu, ale nie będę go sprzedawał bez wyelitowania, więc chcę zamontować mu najbardziej użyteczne wyposażenie. Obecnie ma wentylację oraz rammer - co wybrać jako trzeci element?
    2) T29 - dopiero go kupiłem, więc jadę na razie na stocku, ale również mam podobny dylemat ponieważ oprócz wentylacji i rammera nie wiem co wrzucić na czołg.
    3) T20 - również jadę na stocku ^^ i... jest marnie (więcej się spodziewałem po tym czołgu, ale nie ma co narzekać przed wyelitowaniem :p); założyłem na niego wentylację oraz stabilizator i nie wiem co założyć jako trzecie.
    4) KV-1s - zostawiam go sobie do VI tierowych kompanii i jako przeciętny moneymaker, ale... również prócz wentylacji i rammera nie wiem co wrzucić na trzecie miejsce... :/
    5) AMX 13/90 - fajne uzupełnienie VIII tierowych kompanii i mój ulubiony czołg for fun ^^ - na chwilę obecną ma wentylację i zastanawiam się nad pozostałymi dwoma elementami.

Jeśli komuś chciałoby się pisać to proszę o propozycje. ;D

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #925 dnia: Sierpnia 17, 2012, 16:37:33 »
    Co sugerujecie zamontować na Stugu? Oczywiście oprócz siatki, którą już mam od dłuższego czasu.
    Zastanawiałem się nad teleskopem (25% zasięgu wzroku po 3 sec. stania w miejscu, dobre dla TD) oraz rammerem.
    Wet ammorack raczej mi się nie przyda, bo bardzo rzadko zdarza mi się w niego dostać.
    Ewentualnie zamiast rammera mógłby być toolbox, żeby szybciej naprawiać gąski, ale do tego mógłbym wyszkolić załogę.

Co sugerujecie?

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #926 dnia: Sierpnia 17, 2012, 17:02:59 »
    Osobiście poza wentylacją i dosyłaczem na KT mam zamontowaną osłonę przeciwodłamkową. Dlaczego? Ponieważ tam już i tak wiele więcej się nie przyda. Akwarium nie jest konieczne, siatka i inne duperele też, a osłona przynajmniej zmniejszy obrażenia od arty. Skrzynka naprawcza też w sumie ma sens.

T29 postępowałbym podobnie.

T20- też może potrzebować dosyłacza
    KW1S- tutaj może zamontuj skrzynie naprawczą, bo HP zbyt wiele on nie ma, wiec jak arta pierdyknie i tak wiele mu nie zostanie.
    13 90- Daj stabilizator i może skrzynkę.

Emosek, tak jak mówisz jest najrozsądniej.

Osobiście dosyłacz pcham gdzie tylko mogę. Nawet na Churchillu, co daje mi w sumie czas przeładowania 1.99 sec. Wentylację też zazwyczaj zakładam gdzie się da. Dalej w zależności. Na szybkich czołgach, które często strzelają w jeździe montuje stabilizator, jak na T59, czy na amx'y. Sprawdza się też skrzynka naprawcza w przypadku zdjęcia gąsek i braku zestawu. Jeżeli czołg ma slaby ammo rack, warto inwestować w akwarium. Z akwarium jeździłem długo na t59, póki nie zainwestowałem w bezpieczne magazynowanie. Na ciężkie czołgi jeżeli już serio nic się nie przyda, to można dać osłonę. Na snajpienie przydaje się siatka, dosylacz i lornetka. Ja mam full sprzęt na każdym czołgu i zawsze dobieram tak, jak to odczuwam po jeździe danym pojazdem.

Offline Amoresso

• Użytkownik
    « Odpowiedź #927 dnia: Sierpnia 17, 2012, 17:03:07 »
    Ja ostatnio ciągle siedzę na seniorkach także wiem jak tam grają. :P

Proud: do KW-1S jako trzeci element polecam zasłonę przeciw odłamkową :P jest to czołg "szturmowy" więc mniejsze obrażenia od taranowania i splasha to fajna rzecz. <ała poprawka odnośnie lekkich czołgów, na kompanie seniorskie wchodzą tylko do IV tieru, więc Chaffee odpada, tak jak T-50-2 i piździkowe AMX. To czy wolisz w kompanii T-50 czy M18 już zależy od stylu gry, ja wolę gdy mam po swojej stronie M18.

Alkhadias: Z V tieru czołgi są widywane bardzo rzadko, ale jak już to widuję KW-1 jako czołg do obrony bazy lub osłaniania arty oraz wymaksowana PzIV jako snajper, ale raczej do denerwowania przeciwnika niż robienia obrażeń.

Ja do tego turnieju mogę wystawić VK3601H i Grille. KW-1S powoli mi się robi :P
    "Ból ciała przemija, ból duszy zostaje" Ja
    <---------------- Tak to ja
    www.chzg.pl

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    « Odpowiedź #928 dnia: Sierpnia 17, 2012, 18:12:27 »
    Ja mógłbym KW-2, Grille, T-34/85, AMX 12t.

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #929 dnia: Sierpnia 17, 2012, 18:21:30 »
    Czyli light tanki powyżej 4 tieru odpadają?