Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Jakie czołgi są według was najlepsze ( Którymi się wam najlepiej gra )

Niemieckie
    15 (44.1%)
    GP
    4 (11.8%)
    Chińskie
    0 (0%)
    Japońskie
    0 (0%)
    Amerykańskie
    5 (14.7%)
    ZSSR
    9 (26.5%)
    Francja
    1 (2.9%)

Głosów w sumie: 22

Autor Wątek: World of Tanks  (Przeczytany 190993 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: World of Tanks
    « Odpowiedź #930 dnia: Sierpnia 17, 2012, 18:46:46 »
    W turnieju? Nie, nie spotkałem się z taką zasadą, w turnieju nie ma ograniczenia punktowego.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 17, 2012, 18:53:01 wysłana przez sir Luca »
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #931 dnia: Sierpnia 17, 2012, 18:50:23 »
    To dobrze. Już się bałem że poza kolekcją największe zastosowanie Typ62 może odpaść. Poza tym musimy pamiętać ze może być max 4 scoutow na team i jednocześnie trzeba się będzie wystrzegać scoutow wroga, bo czolgi typu t-50 mogą nas pogrążyć. Ktoś od nas też powinien wystawić tego malego sukinkota.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Amoresso

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #932 dnia: Sierpnia 17, 2012, 19:06:52 »
    A to przepraszam, myślałem że ograniczenia tierowe obowiązują takie jak na kompaniach, jeżeli nie, to można wystawić kilka AMX 12t, ten lekki czołg zajedzie każdy inny czołg do VI tieru, a co najśmieszniejsze jak podjedzie na styk do jakiegoś HT to ten nie może go trafić bo AMX jest za niski xD miałem takiego pecha na KW-1 lub Tygrysie :)
    "Ból ciała przemija, ból duszy zostaje" Ja
    <---------------- Tak to ja
    www.chzg.pl

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #933 dnia: Sierpnia 17, 2012, 19:40:09 »
    Osobiście poza wentylacją i dosyłaczem na KT mam zamontowaną osłonę przeciwodłamkową. Dlaczego? Ponieważ tam już i tak wiele więcej się nie przyda. Akwarium nie jest konieczne, siatka i inne duperele też, a osłona przynajmniej zmniejszy obrażenia od arty. Skrzynka naprawcza też w sumie ma sens.

Ze skrzynki raczej zrezygnuję, ponieważ jej przydatność jest raczej marna - w przypadku HT lepiej wziąć jako 3 (bądź 2) skill dla całej załogi naprawę. Myślałem nad Laying Drive, bo w sumie te +10% do szybkości celowania mogłoby okazać się przydatne przy trafianiu w weakspoty. Zastanawiałem się również nad stabilizatorem, który pomógłby zachować bardziej skupiony celownik podczas obracania wieżą - ale to raczej jedynie ewentualność. Nad Spall Linerem też myślałem, bo już kilkukrotnie artyleria mnie irytowała w tym czołgu, a dodatkowo ze względu na swoją masę jest to niezły browler, więc bonus podwójny. Tyle tylko, że osłona i tak daje marną ochronę, która dodatkowo przy bezpośrednim trafieniu (a Tygrys ze względu na sylwetkę jest łatwy do trafienia) staje się bezużytecznia.

T29 postępowałbym podobnie.

Tutaj w sumie mógłbym skopiować tekst z punktu wyżej z dodatkowym zaznaczeniem, że T29 ma strasznie słabe motory jak na tę masę i wrzucanie jeszcze dodatkowo tonowego Spall Linera sytuacji by nie poprawiło - choć może ta tona w tę czy w drugą stronę byłaby nawet niezauważalna? Przemawia za nią natomiast fakt, iż T29 ma strasznie słaby pancerz kadłuba i nawet pobliskie trafienia, które KT odczułby jedynie utratą gąsienic u amerykańca mogą siać spustoszenie.

T20- też może potrzebować dosyłacza

Tutaj właśnie zastanawiałem się nad wspomnianym rammerem oraz Layind Drive - choć ten drugi ze względu na charakterystykę czołgu mógłby być ograniczony (strzelam głównie w ruchu, bądź w szybkich wypadach zza węgła).

13 90- Daj stabilizator i może skrzynkę.

Francuskie lekkie AMX'y niestety nie mogą mieć stabilizatora - pojawia się on dopiero na Lorraine40t. :) Tutaj myślałem nad wrzuceniem Coated Optics bo AMX 13/90 daje radę jako scout w początkowej fazie bitwy, więc te dodatkowe 10% dałoby 40m zasięgu widzenia więcej - mogłoby być przydatne. Biorę pod uwagę również Laying Drive ale czy byłoby ono wykorzystywane dostatecznie przy taktyce jaką wymusza AMX 13/90? Nie wiem i szczerze w to wątpię...

do KW-1S jako trzeci element polecam zasłonę przeciw odłamkową :P jest to czołg "szturmowy" więc mniejsze obrażenia od taranowania i splasha to fajna rzecz.

Niby jest szturmowy, ale może bardziej przydatny okazałby się Laying Drive ze względu na długi czas celowania topowego działa? Wiki również poleca właśnie ten element do czołgu. KV-1s jest dosyć lekki, więc jego taranowanie i tak sprawdzałoby się tylko na medach bądź ciężkich niższych tierem niż on.

Offline Amoresso

• Użytkownik
    « Odpowiedź #934 dnia: Sierpnia 17, 2012, 21:07:30 »
    Nie wiem jak celuje KW-1S bo go jeszcze nie mam, ale jeżeli rzeczywiście jest to uciążliwe to wolałbym szybsze celowanie niż te kilka % ochrony.
    www.chzg.pl

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #935 dnia: Sierpnia 17, 2012, 21:10:05 »
    Jeżeli chodzi o KT, to weź pod uwagę iż jest to niemiecki czołg, więc celuje on już wystarczająco szybko. A celowanie podczas obrotu wieży jest dosyć proste bez stabilizatorów, gdyż jesteś do niego zmuszony praktycznie tylko w wypadku nagłej sytuacji na dosyć bliskim dystansie, ale jak wolisz. Tak jak mówię, każdy gra po swojemu i ma inne doświadczenia :)

Co do amx, to faktycznie, zapomniałem o tym. Tutaj rób co chcesz, ja szczerze znienawidziłem te czołgi i po 13 75 odpuściłem sobie. (dobrze zrobiłem?) mimo iż jestem fanem zwrotności i szybkiej jazdy, to jednak chciałbym aby czołg był zbudowany z czegoś lepszego niż karton. To pewnie moja wina, więc może Proud mnie kiedyś nauczy jak się tym jeździ. Póki co jedyną frajdę ze śmierci na tych czołgach miałem z ELC. Tu serio nawet jak umieram pierwszy i bez fragów to mam frajdę ze spadających wszędzie dookoła pocisków. Raz nawet spotkała mnie ciekawa sytuacja, gdy e75 mierzący do mnie w pędzie przypadkiem ustrzelił własną artę obok której przemknąłem :P

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #936 dnia: Sierpnia 17, 2012, 21:32:51 »
    Karton kartonem, ale dzisiaj nawet mój BatChatillon zrykoszetował pocisk wystrzelony przez IS-8. xD Myślałem, że wtedy padnę ze śmiechu, bo koleś od razu zaczął mnie od cziterów wyzywać - z tego względu, że nie miał możliwości wystrzelić drugi raz, a że był osamotniony to wiadomo jak skończył jego czołg z nadszarpniętym wcześniej ~1200hp. ;D

Uwielbiam zwrotne i szybkie czołgi, dlatego w obecnej chwili zawodzi mnie T20 i co najgorsze obawiam się, że te dodatkowe 40 koni mechanicznych najlepszego silnika zbyt wiele nie zmieni. :( Nic nie pobije francuskich medów i muszę się z tym pogodzić - dlatego zacząłem zastanawiać się nad francuskimi ciężkimi. xD Chociaż jeszcze mam nadzieję, że ta wyczekiwana druga gałąź niemieckich średnich (z Leopardem 1) w końcu ujrzy światło dzienne i moja zabunkrowana załoga z Pantery (100%, I perk: Brother in Arms, II perk: ładuje się), którą aktualnie obsadziłem PzIV znajdzie swoje miejsce.

PS. Choć widziałem już na oficjalnym forum, że planowana będzie również druga gałąź średnich francuzów z AMX'em 30 na czele. ^^ Oj będzie się działo. http://www.fas.org/man/dod-101/sys/land/row/amx-30.htm

Offline Theoden

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #937 dnia: Sierpnia 17, 2012, 21:39:23 »
    Z tym pancerzem to jest "delikatne" przekłamanie, bo wartość podawana w opracowaniach mówi, że KW1 miał pancerz do max 90mm a KW1s miał max 75. Problem leży w tym, że te "zgubione" 15 mm schowało się na przodzie wieży. Główne zmiany między 1 a 1s to przekładnia i rezygnacja z "pofabrycznego" pogrubiania pancerza(no i inna wieża). A czy gorszy? Powiem tak. Na paradę gorszy. Do slugfestów gorszy. Na wojnę lepszy.

Tak. KW-1 miało pancerz wierzy (przód) 120mm, więc o wiele więcej niż KW-1S (jeśli trzymać się realiów). Ten drugi miał słabszą wierzę, ale o ile się nie mylę lepsze działo. Owszem, KW-1 miało max ogólny pancerz do 90mm ale z przodu. Tu masz rację, nie wiele się zmieniło między tymi czołgami, po za tym co wymieniłeś i gorsza wieża. Rosjanie byli dziwni... (i nadal są. :P)

Offline Amoresso

• Użytkownik
    « Odpowiedź #938 dnia: Sierpnia 17, 2012, 21:41:06 »
    Jak się gra panterą? Ja chciałem iść we E-100 ale się naczytałem, że to nie jest najfajniejszy czołg i teraz kombinuję by przejść na panterę z wolnego doświadczenia. Jak wrażenia z gry tym medem?
    www.chzg.pl

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #939 dnia: Sierpnia 17, 2012, 21:51:29 »
    Ogólnie X tiery HT Niemców nie są fajne. Sporo gram na koncie znajomego, więc powiem że nic specjalnego. Za to IX tiery są jak najbardziej fajne. Panterą u znajomego gralo mi sie niezle. Na swoim koncie jeszcze mam nieodblokowaną. Do snajpienia świetna, ale papierowy pancerz ja niweluje z bliskich starc

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #940 dnia: Sierpnia 17, 2012, 22:32:40 »
    Wyelitowałem Panterę po bardzo długim czasie i tak wryła mi się w pamięć, że... zrezygnowałem z Pantery II. xD Ani to nie było zwrotne, ani dynamiczne. Pancerz wpuszczał (prawie) wszystko, dodatkowo kilkukrotnie czołg zapalił się od trafienia w górną płytę frontowego pancerza - śmiech na sali. Ogromna sylwetka przyciągała uwagę artylerii, a i przeciwnicy nie szczędzili temu czołgowi wolframu. Co prawda dużym plusem było działo i jego niesamowita celność, ale to trochę za mało od mediuma - przynajmniej dla mnie. Kilkukrotnie biłem przeciwnika z bardzo dużych odległości >450 metrów, a on nawet nie wiedział co się dzieje (bardzo krótki reload - bez rammera). Pod koniec grindowania miałem nawet przebłyski, że czołgiem tym da się grać, ale nie udało się jej mnie zwieść i Pantera II nie zawitała w moim garażu. xD

Offline Michał Warszawiak

• Użytkownik
    • Piwa: -8
    • 4pp_XW_KprGr_WarszawiaK
    « Odpowiedź #941 dnia: Sierpnia 17, 2012, 22:35:20 »
    Ja mam panterę, wczoraj kupiłem xD .
    Nie jest taka zła :
    (-) papierowy pancerz ,słaba zwrotność
    (+) fajne działo z bardzo dobrą penetracją, celnością i szybkością ładowania, nawet dobry pancerz przedni pod względem rykoszetów bardzo często pociski się ześlizgują .
    Wszystkie czołgi da się skubnąć i zadać powyżej 100 obrażeń do 250 na oko i tanie pociski :)
    Czołg jest fajny do snajpienia ale do bezpośredniej walki to ssie .

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #942 dnia: Sierpnia 17, 2012, 23:05:48 »
    A jak oceniacie przydatnosc dicker maxa na turnieju? przed chwila sobie ogladalem ten niszczyciel i dochodze do wniosku ze z dosylaczem, wentylka i siatka moze siac spustoszenie, przy dziale 10.5 o dmg do 375 hp. przy dobrych lotach kw zdejmie praktycznie na dwa strzaly. Sluzac za wsparcie moglby sie przydac.

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #943 dnia: Sierpnia 17, 2012, 23:26:47 »
    Wszystkie czołgi da się skubnąć i zadać powyżej 100 obrażeń do 250 na oko i tanie pociski :)

No raczej maksymalnie to wpaść może ~175 punktów obrażeń (na pewno nie 250 ^^) z tego działa.

Offline Tymbark

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Am I evil?
    « Odpowiedź #944 dnia: Sierpnia 17, 2012, 23:29:45 »
    Proud, jeżeli nauczyłeś grać się na BatChacie to nawet nie próbuj medów niemieckich. Nie ma sensu. Panthera I jest dedykowanym medem-snajperem, Panthera II to już czołg bliższego kontaktu (moim zdaniem o wiele lepsza niż Panthera I, choć i jedynka moim zdaniem jest najlepszym medem* tieru 7), a E-50 oraz starszy brat to połączenie zwrotności i doskonałego działa.
    AMeliX jak najbardziej powinien być wyposażony w optykę, czasami te 40m jest w stanie wyskautować wrogą artę zanim dostaniesz gonga od goniącego cię meda. ;)
    A co do HT niemieckich X tieru. Maus teraz średnio mi się podoba, niby 3k HP, ale powiedzcie mi co to jest, w erze patcha 7.5 gdy TD'ki mają większy dmg od arty.
    Osobiście nauczyłem się grać E-setą i jest to bardzo przyjemny czołg. Strzelam po weakspotach i cieszę się gdy IS-4 wyzywa mnie od cheaterów, bo przebijam się za 800 w przednią płytę. ;)
    A taka mała ciekawostka - ostatnio grałem na CW obiektem 268 i dostałem do niego złote ammo. Cóż. :P
    Pomyślcie co się działo gdy do bazowej penetracji 303 dodaje się złote pestki.

* - nie chcę żeby ktoś mi tu wyskakiwał z AMeliX'em 13 75, bo to zupełnie inna bajka. :P