Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Jednostki pomozcie ;)  (Przeczytany 6481 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Eboolas

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Jednostki pomozcie ;)
    « dnia: Lipca 15, 2010, 09:00:17 »
    Witam !

Mam w swoim oddziale 60 osób z czego  14  Veagirskich rycerzy 15 lansjerów ze swadi tylko 2 rycerzy bo mam wojnę ... no i oczywiście inny typu veagirski weteran itp po prostu nie ulepszeni na max.
    Czy polecacie Veagirskich rycerzy ?? Duze 2reczne topory ... Kogo byście mi polecili do armii nie biorąc po uwagę swadii?

Offline Arto

• Użytkownik
    Odp: Jednostki pomozcie ;)
    « Odpowiedź #1 dnia: Lipca 15, 2010, 09:42:47 »
    Vaegirscy rycerze nie mają tarcz(a raczej ich mniejsza część), więc są dobrzy na frakcje które rzadko używają broni dystansowej, czyli nordowie. Lansjerzy są niezbyt wytrzymali i jeśli nie będziesz im na bieżąco wydawać, to rozbiegną się po całej mapie i będą tylko uciekać przed inną kawalerią ostrzeliwując ją. Jeśli masz wybierać między nimi to wybierz Vaegirów, ale będziesz musiał jakoś zwalczyć problem kuszników u Swadii.

Mam nadzieje że pomogłem.

Offline Nortoon.IV

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Lipca 15, 2010, 10:56:27 »
    Najlepsza kawaleria zaraz po Swadii to Sarranidzcy Mamelukowie, również ciężko uzbrojeni i wytrzymali. Chyba nawet szybciej się szkolą, ale co do tego nie jestem pewien.

Eboolas: Swadia nie ma lansjerów. Podejrzewam że chodziło Ci o zbrojnych. Używaj tego określenia bo "lansjer" jest raczej przyporządkowany do khergickiego konnego z lancą i wprowadza się zamieszanie.

Offline Diseant

• Użytkownik
    • GG - 496616
    « Odpowiedź #3 dnia: Lipca 15, 2010, 11:22:52 »
    Osobiście polecam Swadiańskich Rycerzy. Podczas walk w polu są praktycznie niezwyciężeni. problem pojawia się jedynie podczas oblężeń, ale dają sobie radę.

Przykład. Podczas walki z 200 vaegirami, mój odział liczący 50 Swadiańskich Rycerzy powybijał wszystkich w minutę :P Dwóch czy 3 rozgromiono, ale Nojon został pojmany :P

Połączenie Swadiańskich Rycerzy z Rhodockimi sierżantami czy Nordyckimi Huskarlami jest na prawdę idealnie, lecz nie przesadzaj z piechotą. Najlepiej, jeżeli masz 50 na 50 (50 rycerzy, 50 huksralów) lub 75 na 25 (75 rycerzy, 25 huskarlów czy sierżantów). Takie połączenie jest idealne. Rycerze wybiją większość, po czym zajmą się za uciekinierów. Huskarlowie czy Sierżanci rozprawią się z resztą.

Namulekowie są dobrzy, ale nie lubię emiratów :P
    CZOKOKABRA!! Oh yea - I'm back :D

"Windows jest jak winda, Linux jest jak schody. Może i windą jest szybciej i wygodniej, ale schody nigdy się nie zepsują."

Zapraszam do DropBoxa (inna maszyna). Otrzymasz 250 MB EXTRA!!

Offline TheSpikeMam

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Lipca 15, 2010, 12:07:26 »
    Powiem szczerze że zostałem zmiażdżony przez mameluków od Sarranidów jednak frakcja ta niczego dobrego poza nimi nie prezentuje co nie zmienia faktu że są oni bardzo silni. Jak mówili koledzy już Swadiańscy zbrojni/Swadiańscy rycerze rządzą. Nie mam przekonania do Vegirijskiej kawalerii. Kawalerzyści Veagirijscy są bardzo łatwi do zabicia gdy mają dwuręczne bronie.
    Sarranidzcy mamelucy i swadiańscy rycerze najlepszymi kawalerzystami. Do piechoty oczywiście nordowie weterani albo huskarle.
    Nie polecam mieszać lansjerów z swadianami czy veagirami. Zwłaszcza jeśli walczysz przeciwko jako takiej armii, lansjerzy pojadą szybko i zostaną wciągnięci załóżmy przez sierżantów rhodockich. Kawaleria niech najeżdża na grupę piechoty i tłucze ale niech się nie zatrzymuje. Piechota zrobi swoje.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #5 dnia: Lipca 15, 2010, 13:22:48 »
    A ja wyjdę z inną propozycją. Armia mieszana jest przydatna tylko na uciekających Khergitów. Jak z nimi nie walczysz, weź samych Vaegirskich rycerzy. Daj sobie spokój z takim mieszaniem. Sam zobaczysz, że brak tarcz zostanie zniwelowany, przy dużej ilości.

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #6 dnia: Lipca 15, 2010, 13:59:30 »
    Przykład. Podczas walki z 200 vaegirami, mój odział liczący 50 Swadiańskich Rycerzy powybijał wszystkich w minutę :P Dwóch czy 3 rozgromiono, ale Nojon został pojmany :P

Vaegirowie mają Bojarów

A propo ruskich Vaegirowie niczym przodkowie rosjan tak jakże oni wygrywają bitwy liczebnością

A ja coś z innej beczki olej kawalerie zrób armie rhodoków i nordów ^ ^

miało by to wyglądać tak 1:1:2 czyli 25 rhodockich szkolonych włóczników 25 huskarli i 50 rhodockich strzelców, nie będzie to wymiatać jak konnica, ale da więcej frajdy.Włóczników ustaw na grupe 1 i ustaw ich przed huskrali, jak zatrzymają konnych każ  piechocie atakować, a resztą zajmą się kusznicy :P.
    (click to show/hide)

Offline Nortoon.IV

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Lipca 15, 2010, 16:19:13 »
    Ja posiadając samą piechotę czuję się trochę nie pewnie :D
    Mimo że większość mojego oddziału stanowią piechurzy to muszę mieć co najmniej 10 koników na flance + 3npc na koniach (Alayen, Firentis, Baheshtur)

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #8 dnia: Lipca 15, 2010, 17:35:21 »
    Ja tam sporadycznie mam koni jak jakichś odbije to na prowokacje sie przydają .Na wszystko jest dobra piechota,ale trzeba ludność urozmaicić

na koni oczywiscie rhodocki szkolony włócznik, na piechotę huskarl, albo jak sie chcemy dorobić to rhodocki sierżant a na stojących konnych łuczników i piechotę kusznicy rhodoccy(swadiańskich nie wymieniam, ale fakt mają lepsze niekiedy zbroje i potrafią na odległość krwi napsuć ale i tak sie NICZYM nie równają z rhodockimi pod względem dystansu jak i walki w zwarciu) lub łucznicy nordyccy/vaegirscy.
    (click to show/hide)

Offline Mr.M

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Lipca 16, 2010, 14:11:17 »
    Gregorian!
    (click to show/hide)

A co do jednostek to tych wszystkich twoich sierżantów, kuszników, rycerzy, to najpierw ich trzeba wyszkolić, a nie gwałcić Ctrl+X, a z 10 rekrutów  wyjdzie (najwyżej) 1  sierżant.

"Celem wojny nie jest śmierć za ojczyznę, ale sprawienie, aby tamci skurwiele umierali za swoją." - gen. George Patton

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #10 dnia: Lipca 16, 2010, 14:29:50 »
    Dobra, dobra po prostu gorąco jest i nie chce się myśleć. Nie wciskam Ctrl X oczywiście że nie zaczynam z sierżantam,i ale mam 6 czy tam 7 NPC hero i u 6 mam szkolenie na poziomie 6 + walki wiadomo, to raczej długo czekać nie muszę.

PS jak przeczytałem to co wyżej napisałem to nie wierzyłem że to ja o.O
    (click to show/hide)

Offline Sopel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Lipca 16, 2010, 19:30:42 »
    Ja się pewnie powtórze ale przecież oczywiste że swadiańscy rycerze + huskarle + vaegirscy strzelcy po prostu wymiatają wszytko

@Norton IV
    "Eboolas: Swadia nie ma lansjerów. Podejrzewam że chodziło Ci o zbrojnych. Używaj tego określenia bo "lansjer" jest raczej przyporządkowany do khergickiego konnego z lancą i wprowadza się zamieszanie."

" 14  Veagirskich rycerzy 15 lansjerów ze swadi tylko 2 rycerzy "

Ech...on po prostu przecinków zapomniał wstawić:P

14  Veagirskich rycerzy ,15 lansjerów, ze swadi tylko 2 rycerzy

Inaczej to od razu wygląda nie;)

Offline Mr.M

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Lipca 17, 2010, 19:13:26 »
    Najlepsza armia byłaby taka mieszana coś z każdego królestwa np. nordyccy husklarzy, rhodoccy włócznicy, rycerze swadiańscy,
    sarranidzcy mamelukowie, vaegirscy strzelcy i khergiccy łucznicy konni.

Ewentualnie można dać jeszcze rhodockich włóczników.
    "Celem wojny nie jest śmierć za ojczyznę, ale sprawienie, aby tamci skurwiele umierali za swoją." - gen. George Patton

Offline Degren

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Lipca 18, 2010, 15:55:33 »
    Jak już było mówione najlepszą armię proponuje Lezalit gdy jesteśmy koło... Curaw? Jakoś tak. Gdzieś na ziemiach vaegirów. Jak komuś się chce niech sobie szuka w starych tematach, ja jestem za leniwy. :P
    90% nastolatków dostałoby załamania nerwowego, gdyby Justin Bieber stał na dachu wieżowca i miał zamiar skoczyć. Jeśli należysz do tych 10%, które wzięłoby krzesełko, popcorn i darło się: "Skacz lamusie!" wklej to do podpisu. :)

92% młodzieży zaczęło słuchać HIP-HOPu i POPu. Jeśli jesteś częścią 8%, która słucha metalu, gotyku, rocku (czyt. fajnej, nie sztucznej MUZYKI) wklej to proszę do podpisu :)

Chaos, świnki i pijany grabarz - bo mrok nie zawsze jest poważny.:D

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #14 dnia: Lipca 18, 2010, 19:08:01 »
    A weź to zbalansuj mając max 150 żołnierzy maximum, żeby jakiś mocny oddział wyszedł a nie rzucisz po 15 ludzi z rodzaju
    (click to show/hide)