W nowej wersji (0.892), poza wieloma drobnymi zmianami, ulepszono sztuczną inteligencję. Już nie można być jednoosobową armią, która wytnie w pień kilkunastu, czy nawet kilkudziesięciu wrogów. Przeciwnicy znacznie częściej blokują nasze ataki i znacznie skuteczniej atakują. Najlepiej to chyba widać po łucznikach, których obecnie naprawdę warto mieć w drużynie. Gdy atakuje ich przeciwnik zasłaniający się tarczą - celują mu w nogi. Gdy ktoś szarżuje na nich konno - próbują zastrzelić konia...
Miałem wczoraj taką sytuację, że zaatakowałem grupą ponad 25 ludzi (pieszych rekrutów) na 15 osobowy oddział bandytów leśnych uzbrojonych w długie łuki. Już z daleka mnie ostrzeliwali, więc kazałem moim ludziom schronić się za czubkiem wzgórza i czekać, aż bandyci sami wejdą na szczyt. Wtedy dałbym rozkaz do ataku i bez większego problemu ich wybił. Nieźle się zdziwiłem, gdy bandyci zatrzymali się u stóp wzgórza i ani myśleli podejść dalej. Gdy już się zorientowałem, że po mnie nie przyjdą, posłałem ludzi do ataku. Jak tylko moi ludzie wyłonili się zza wzgórza, padł taki grad strzał, jakiego jeszcze w tej grze nie widziałem. Po paru sekundach było po walce.