Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Honorowe krwiodawstwo  (Przeczytany 7311 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    Odp: Honorowe krwiodawstwo
    « Odpowiedź #15 dnia: Lipca 01, 2010, 17:48:12 »
    A to dziwne z tymi czekoladami... nigdy nie słyszałam, że gdzieś nie dają.
    Zwłaszcza że mają taki obowiązek- krwiodawcy przysługuje ekwiwalent kaloryczny- coś koło 4000 kkcal (czyli mniej więcej tyle ile ma 8 czekolad) i dzień wolny od szkoły/pracy. Można też liczyć na zwrot kosztów dojazdu- dotyczy zwłaszcza tych, którzy mieszkają w miejscowościach bez centrum krwiodawstwa,

Jezus- musisz ważyć min 50 kg.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Crusader11

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #16 dnia: Lipca 01, 2010, 17:50:14 »
    Akurat o tym wiem i zawsze wezme z 20 zł ze sobą :P

My fury is my sword, my glory is my shield!

Offline Jezus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #17 dnia: Lipca 01, 2010, 17:54:49 »
    Kiedy się ostatnio ważyłem (ze 2 lata temu?) ważyłem 55 bez obiadu xD Słyszałem tylko że jak ktoś słabnie u nas w szkole na pobieraniu to go odłączają i nie oddaje już krwi. W moim przypadku zapewne tak będzie :/
    @DOWN
    Nie ma się czego bać. Mi do badań zawsze jak pobierali to podczas "ssania" było ok. Potem wstawałem, przeszedłem kilka kroków i nagle zaczynałem się dziwnie czuć, ciemno mi się przed oczami robiło i inne duperele. Zazwyczaj położenie się na chwilkę obok otwartego okna pomaga i można już normalnie funkcjonować. Dobrze by było tylko wziąć coś do jedzenia bo zawsze po pobieraniu czuję się głodny :P No i tutaj jest mój problem: skoro jeszcze nie zdarzyło mi się wyjść bez szwanku z takiego małego pobierania to jak ja mam niby oddać cały woreczek? :P
    Aha, ciśnienie ma jakieś znaczenie podczas pobierania? Ostatnio do pracy robiłem badania i wychodzi na to, że mam ponadprzeciętnie niskie ciśnienie.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 02, 2010, 15:29:23 wysłana przez Jezus »
    Jestem zajebisty a najlepszym dowodem na to jesteś właśnie Ty.

Offline Runner

• Użytkownik
    « Odpowiedź #18 dnia: Lipca 01, 2010, 19:57:51 »
    Też mam ten problem :D
    Akurat ważę coś 35-6 coś... Ale mi jak pobierali na jakieś tam badania, to miałem się położyć "na kozetce", i ciągnęli jak nie byłem przytomny (znaczy się, nic nie pamiętam, a potem "się rozbudziłem"). Ogółem kompletna beznadzieja i dziwić się, że się boję :/

Offline Kalsiver

• Użytkownik
    « Odpowiedź #19 dnia: Lipca 02, 2010, 17:07:15 »
    Na śląsku dają czekolady (całe pudełko :D oryginalnych czekolad - wedle/inne) + kawa + batonik :D + gadżet czasem (raz na ruski rok).

Ja tam co jakiś czas słabnę po oddawaniu krwi (nie jest to reguła i nie doszedłem jeszcze do tego skąd się to bierze - skutek jest taki że po tym mam super ciśnienie :D ) ale tak po prostu działa mój organizm...

Zachęcam wszystkich serdecznie ! (Walczę o honorowego dawcę krwi).
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu następującym po tym terminie.
    Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Offline Kasztanian Wdzydze

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    • Na stanowisku do końca
    « Odpowiedź #20 dnia: Lipca 02, 2010, 18:39:20 »
    Bardzo ci się to chwali, że pomagasz ludziom
    MORMO rządzi

Offline harryangel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #21 dnia: Lipca 04, 2010, 16:15:22 »
    I tak trzymać))...ostatnio krew oddawałem we wojsku...^^..było to gdzieś na poczatku lat 80-tych. Oczywiście straciłem przytomność mimo swej dość duzej wagi (88kg ) w tamtych czasach. Teraz moja waga oscyluje w granicach 98 kg...coż, pójde jutro ..przekonaliście mnie. Chwała wam za to ..młodzi ludzie,że macie jeszcze wrażliwość społeczną))..tak trzymać.

Może nie zemdleje...
    ,, Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów,,. Stanisław Lem

Offline rubi95

• Użytkownik
    « Odpowiedź #22 dnia: Lipca 04, 2010, 19:52:03 »
    Nie zemdlejesz !
    Trzymam za Ciebie kciuki ;D

Ja czekam tylko do 18 i lecę co Centrum Krwiodawstwa. Według mnie to świetna sprawa.
    Dzięki temu, czujesz się tak jakby bardziej potrzebny ; )

Zachęcam : )
    "Marzę o cofnięciu czasu. Chciałbym wrócić na pewne rozstaje dróg w swoim życiu, jeszcze raz przeczytać uważnie napisy na drogowskazach i pójść w innym kierunku... "

90% Nastolatków dostałoby załamania nerwowego, gdyby Justin Bieber stał na dachu wieżowca i miał zamiar skoczyć. Jeśli należysz do tych 10%, które wzięłoby krzesełko, popcorn i darło się: "Skacz lamusie!" wklej to do podpisu :)

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #23 dnia: Lipca 11, 2010, 15:09:47 »
    A tak przy okazji oddawania krwi- zastanawiał się ktoś z was nad zapisaniem się do rejestru dawców szpiku?
    To kolejny ciekawy sposób pomagania innym bez praktycznie żadnych kosztów z naszej strony.
    Działa to mniej więcej tak- wysyłamy formularz zgłoszenia się do banku dawców szpiku. Tam robią nam badania (zazwyczaj krwi, chociaż ja im wysyłałam próbkę nabłonka z wnętrza policzka- brzmi groźnie, ale polega to na potarciu policzka czymś na kształt patyczka do uszu). Badając taką próbkę ustalają jakieś antygeny czy coś takiego... szczerze mówiąc średnio znam się na biologii i genetyce. Po badaniach dane o nas, wędrują do bazy danych.
    Potem się czeka... i czeka... czasami czeka się latami... bywa też że człowiek się nie doczeka. A czeka się na telefon, że gdzieś tam jest człowiek stopniowo wykańczany przez chorobę i jedyną szansą jest przeszczep szpiku, a ty masz akurat bardzo zbliżony składem szpik. Jeżeli nadal chcesz być dawcą robią dodatkowe badania. Jeżeli wszystko się zgadza szpik jest pobierany albo w znieczuleniu miejscowym, z talerza biodrowego, albo maszyną przypominającą dializator separują komórki krwiotwórcze z krwi. Oba te zabiegi są bezbolesne i bezpieczne dla dawcy.
    Jeżeli chcielibyście zostać dawcami szpiku zajrzyjcie tutaj:
    http://www.fundacjauj.pl/main.php?l=pl
    albo tutaj:
    http://szpik.info/

Offline harryangel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #24 dnia: Lipca 11, 2010, 16:14:49 »
    beanshee...dobrą robotę robisz robisz na tym forum..oczywiście,że zapiszę się do rejestru szpiku. Krew juz oddałem..ucieszyli sie, bo mam rzadką grupę. Oby tak dalej...może Twój post przyciagnie wiecej pełnoletnich userów do tak szlachetnego i bezinteresownego działania jakim jest honorowe krwiodawstwo.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 11, 2010, 16:22:07 wysłana przez harryangel »
    ,, Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów,,. Stanisław Lem

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #25 dnia: Lipca 24, 2010, 19:28:54 »
    Jeżeli ktoś z Łodzi lub okolic jest chętny na oddanie krwi a się boi sam iść, to proszę o kontakt.
    Zbieram ekipę na wypad na początku sierpnia. Dokładny termin do dogrania.

Offline elsiete82

• Użytkownik
    « Odpowiedź #26 dnia: Października 03, 2010, 14:11:38 »
    Kiedy jeszcze chodziłem do szkoły, parę ładnych lat temu to regularnie oddawałęm krew.Całkiem sporo tego się uzbierało. Powód był jeden, jak szykował się jakiś sprawdzian to szło się z kumplami do stacji krwiodawstwa i dzień był usprawiedliwiony. Poza siedmioma czekoladami było jeszcze coś, poczucie, że moja krew może komuś uratować życie a to jest bezcenne. Aktualnie nie oddaję krwi ze względów zdrowotnych. Jeszcze jedno, ogólnie wiadomo, że w Polsce mało ludzi oddaje krew i zawsze jej brakuje. Powód jest prozaiczny, wszędzie w europie za oddawanie krwi się płaci, w USA ludzie nawet z tego żyją. U nas też kiedyś płacili. Jeździło się do Lublina i oddawało się jednostkę za 75 zł. Nasza krew honorowo oddana jest warta dla szpitala ok. 350 zł, oni za to biorą pieniądze, my nie mamy z tego nic, poza satysfakcją. Jestem pewien, że jakby płacili chociażby te 50 zł, krwiodawstwo by wzrosło.

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #27 dnia: Października 03, 2010, 16:25:10 »
    Może i liczba dawców by wzrosła, ale wzrosło by także ryzyko. Na pewno znalazła by się duża grupa ludzi którzy zatajali by przeciwwskazania do oddania krwi. Niestety, człowiek dla pieniędzy jest w stanie zrobić wiele, nie zważając, że może tym zaszkodzić innym. Zwłaszcza że krwi nie testuje się na wszystkie możliwe schorzenia. Ogromną rolę pełni tutaj ankieta wypełniana przed oddaniem.

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #28 dnia: Lipca 06, 2012, 11:14:55 »
    Odświeżam, bo zaginęło w mrokach forum.
    Zaczęły się wakacje, więc tradycyjnie banki krwi świecą pustkami. Potrzebna jest krew każdej grupy.
    Jeżeli ktoś z forumowiczów ma chwilę czasu, zachęcam do oddawania. Wystarczy odrobina dobrej woli aby uratować komuś życie.

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #29 dnia: Lutego 10, 2013, 16:19:58 »
    Dziwi mnie tak słaba rozmowa na ten jakże ważny temat. Ja mam pytanie - wujek google jak zwykle dał jakieś namiastki poprawnej odpowiedzi, to wolę być pewny - co ile można oddawać krew? Niby to są 2 miesiące, ale słyszałem, że można parę dni wcześniej - no właśnie, ile? Termin ostatniej wizyty to 20 grudnia, więc kiedy będę mógł najwcześniej oddać?

I 2 pytanie - czy mężczyźni również mają ograniczenie ilościowe - kobiety podobno mogą 4 razy w roku?