Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Wasze ulubione miasta, zamki i wsie  (Przeczytany 3847 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline matigeo

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    Wasze ulubione miasta, zamki i wsie
    « dnia: Czerwca 29, 2010, 08:51:35 »
    Hejka
    Jako, że nie spotkałem się z takim tematem, postanowiłem wiec go zacząć. Jakie są wasze ulubione... jak w tytule: hrady, zamky i sioła;) Ulubione, cyli takie, które najbardziej pasują wam do kolekcji lenn i dlaczego?;)
    Moje typy:
    Swadia: Praven (lochy i wygląd zamku), Zamek Vinycourd, Zamek Senguzda, Zamek Reindi - opcjonalnie, tkwi przy Praven(lochy i wygląd zamku), Burglen i Todshara (leżą przy Praven; Yaragar/Ehlerdah opcjonalnie)
    Nordowie: Werheg (wygląd zamku), Zamek Chalbek (lochy), Jayek, Udiniad (leżą przy Werheg)
    Rhodocy: Veluca, Jelkala, Zamek Ibdeles (we wszystkich przypadkach wygląd komnat zamku i lochy)
    Vaegirowie: Curaw, Zamek Ismirala, Zamek Yruma (lochy, wygląd komnat - zwłąszcza lochy w Curaw są imponujące, kto zwiedzał, wie czemu;) ), wsie byle jakie, byle blisko Curaw
    Chanat: Narra, Tulga, Zamek Sungethe, Zamek Unuzdaq (ogólnie najlepiej sieprezentują, mimo wszystko... od biedy, jak nie ma nic lepszego;) )
    Jesli chodzi o wsie będące częscia zamków, nie wspominałem o nich, bo i tak je dostaniemy razem z zamkiem, jeśli włądca się zgodzi. Z ciekawszych wsi to Rduna (połozona na 2 pagórkach) i Sunbuja (kopalnia żelaza? w każdym bądź razie ziemia tam czerwona, a za wsia dół, a w dole jakies wiaderka chyba).
    Pozdrawiam

Offline Arto

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Wasze ulubione miasta, zamki i wsie
    « Odpowiedź #1 dnia: Lipca 04, 2010, 21:54:20 »
    Z miast to tylko Uxkhal, za ładny dziedziniec i rzekę przecinającą miasto. Zamki: Zamek Vincourd, Zamek Grunwalder i Zamek Ismirala.
    Jedyna wieś jaka zapadła mi w pamięci do Glunmar. Miała bardzo "miło" przystrojoną bramę ;)

Offline daw790

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Lipca 04, 2010, 22:13:26 »
    Co do miast to zgodzę się z Arto Uxkhal jest świetne. Zamek nie pamiętam jak się nazywa, ale khergicki jak sobie przypomnę to wam powiem.
    Życie jest jak herbata, każdy słodzi inaczej.

Offline matigeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Lipca 04, 2010, 22:40:54 »
    Fakt, Uxhal ma łądny zamek... A co do zamków jako twierd, nie miast, to ciekawe "wyposażenie" ma zamek Dasbigha chyba (u Vaegirów na wybrzeżu), mianowicie trupa siedzącego przy stole... a wieś Udiniad (podległa pod m. Werheg) ma bogatą historie - świadczą o tym ruiny bramy wjazdowej i resztki muru okalajacego... pewnikiem było miasteczko... w Velucy i Jelkali duze wrażenie robi "taras"/dziedziniec przed wejściem do posiadłosci lorda, a z chanackich posiadłości przypadł mi do gustu ino zamek Sungethe - ładnie położony, wygląd z zewnatrz i wewnatrz też niezły.

daw790 chanackie zamki to: w/w Sungethe, Uhhun, Asguan, Malayurg, Distar, Unuzdaq i Tulbuk.

Offline Arto

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Lipca 05, 2010, 10:03:49 »
    Zamek nie pamiętam jak się nazywa, ale khergicki jak sobie przypomnę to wam powiem.
    Ahh... zapomniałem o dwóch zamkach khergickich, które i się podobały, a były to Zamek Unuzdaq i Zamek Sungetche. Chodziło Ci o któryś z tych?

Offline matigeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Lipca 05, 2010, 15:44:18 »
    Mi ogólnie ten cały Chanat powinien sie kojarzyc jednoznacznie albo z pustynią/pólpustynia ze względu na to arabskie budownictwo, albo z drewniano-ziemną zabudową, albo z jurtami - w koncu to step, prawda?:P Tihr można uznać za ładne miasto, aczkolwiek jego wieksza zaleta to połozenie w oddaleniu od granic (jakos nikt nigdy poza mną go nie oblegał, a Zamek Chalbek to juz w ogóle dziura, do której nikt nie zagląda).

Offline daw790

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Lipca 05, 2010, 16:28:18 »
    Lubiłem ten zamek ze względu na oblężenie w nim, podzielone było na dwie części tak jakby, że jeśli straciłeś pierwszą kładkę cofałeś się i była następna.

Offline matigeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Lipca 05, 2010, 21:09:38 »
    Hmmm... są zamki podzielone na 2 części dzieki murowi wewnetrznemu...

Offline daw790

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Lipca 06, 2010, 01:19:37 »
    Z tego co pamiętam jest miasto i zamek nie 2 zamki.

Offline Arto

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Lipca 06, 2010, 11:06:04 »
    Zamek Ismirala jest w podobny sposób podzielony, ale niema zewnętrznego pierścienia tylko dwa, połączone ze sobą.

Offline matigeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Lipca 06, 2010, 13:09:21 »
    Miasto i zamek? No, to na pewno nie zamek jako taki, zresztą u Khergitów nie ma podwójnego pierścienai murów. Zamek Ismirala należy do Vaegirów, zaś jeśli chodzi o podanie przykładu zamku z murem wewnętrznym, to jest to Zamek Tevarin (Swadia, granica z Chanatem).

Offline Arto

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Lipca 06, 2010, 14:49:40 »
    Ahh, pomyliła mi się nazwa. Chodziło o Zamek Idbeles ;)

Offline Tobik-N

• Użytkownik
      • Forum WD
    « Odpowiedź #12 dnia: Lipca 06, 2010, 18:16:55 »
    Ja zawsze lubiłem zamek unuzdaq , ponieważ ciekawie się go oblegało.

Offline matigeo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Lipca 06, 2010, 18:20:59 »
    No, Ibdeles też jest taki "podwójny".:)

Offline matilon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Października 01, 2010, 15:20:13 »
    Mi się podoba również Zamek Asugan.