Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Bitwa pod Grunwaldem 2010 :)  (Przeczytany 53791 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline qdaniel

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Bitwa pod Grunwaldem 2010 :)
    « Odpowiedź #600 dnia: Sierpnia 20, 2010, 10:10:44 »
    A jak będzie z wybieraniem jednostek?
    Każdy będzie mógł sobie wybrać, jaką chce czy niedługo zorganizujecie może jakieś zapisy na to, kto kawaleria, kto piechota itd.?
    Bo jeszcze będzie fejl, że pół armii polskiej + sojusznicy to będzie, nie wiem, kawaleria...
    "Co zrobisz, gdy ktoś ci przystawi nóż do szyi, a ty akurat dostaniesz czkawki?" Woody Allen

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #601 dnia: Sierpnia 20, 2010, 10:12:50 »
    Bitwa pod Grunwaldem była bitwą kawalerii, więc radzę wszystkim zacząć trenować walkę konno:-)
    A będziesz grał tym kim ci dowodzący każe... Takie są niestety realia, pewnie będzie jakis oddział pieszy ale naprawdę nieliczny.
    I nie radzę nie słuchac poleceń, długo sobie taki gagatek nie powalczy...

Oczywiście mówię jak to będzie pewnie wyglądało po stronie polskiej, krzyżaki niech sobie radzą we własnym zakresie;-P
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline qdaniel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #602 dnia: Sierpnia 20, 2010, 10:17:23 »
    dowodzący wydający polecenia osobiście 70 osobom? Jak chce, czemu nie.
    A może dałoby się wprowadzić limity co do liczebności poszczególnych jednostek?
    W sensie że w oknie wybierania tychże poszczególne klasy byłyby zablokowane po osiągnięciu tego limitu?
    "Co zrobisz, gdy ktoś ci przystawi nóż do szyi, a ty akurat dostaniesz czkawki?" Woody Allen

Offline bzyk36

• Użytkownik
    « Odpowiedź #603 dnia: Sierpnia 20, 2010, 10:18:40 »
    Filmiki, jak i zdjęcia b.fajne! Sam siew znalazłem na 1 filmie (ten trzeci filmi, co ma 36 sek. Litwin na białym koniu :D ).
    Z niecierpliwością czekam na bitwę, żeby powtórzyć tą szarżę ;)

EDIT
    gdaniel
    Już nie kombinujmy ;) Jakby tak zrobili, to każdy by na chama chciał wybrać konnicę, a potem by były problemy o "fochy" bo "ja chciałem grać rycerzem!".
    Pomysł, że to organizatorzy mówią Ci, kim jesteś jest o niebo lepszy. Mniej zamieszania,
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 20, 2010, 10:27:05 wysłana przez bzyk36 »

Offline qdaniel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #604 dnia: Sierpnia 20, 2010, 10:25:09 »
    No dobra, staram się pomóc.:P
    Ja osobiście znacznie chętniej bym grał piechotą, miejmy nadzieję, że dostąpię zaszczytu bycia wybranym przez organizatorów piechociarzem.
    Z drugiej strony, takie "fochy" moim zdaniem zawsze będą, bo zawsze znajdą się ludzie, "kolesie", którzy nie będą zadowoleni ze swojego przydziału.

Offline bzyk36

• Użytkownik
    « Odpowiedź #605 dnia: Sierpnia 20, 2010, 10:28:13 »
    No dobra, staram się pomóc.:P
    Ja osobiście znacznie chętniej bym grał piechotą, miejmy nadzieję, że dostąpię zaszczytu bycia wybranym przez organizatorów piechociarzem.
    Z drugiej strony, takie "fochy" moim zdaniem zawsze będą, bo zawsze znajdą się ludzie, "kolesie", którzy nie będą zadowoleni ze swojego przydziału.

Cóż. Ja chciałem być Litwinem, grzecznie się spytałem... I udało się ;)   Jakoś lepiej wymachiwać mi szabelką, niż mieczem i toporem :P

Offline Chidori

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 13
    « Odpowiedź #606 dnia: Sierpnia 20, 2010, 10:32:23 »
    Trzeba znać Kalsivera, żeby wiedzieć, że nie była to żadna złośliwa uwaga względem tego co powiedział Dedal. Klan wie, że nie ma sensu się kłócić na Tawernie. Z resztą w  poście swoim napisał to co o tym wszystkim myśli... Już bardziej złośliwa jest uwaga Prouda, jakby chciał wtrącić do wszystkiego te swoje 5 groszy. Dodam, że chodzi o uczczenie wielkiego  wydarzenia jakim było wygranie Bitwy pod Gurnwaldem więc wszelkie kłótnie odłóżmy na bok.

W każdym razie sprawa wygląda następująco. Mamy coraz mniej czasu na przygotowanie builda, który wyślemy do 22nd( wypożyczamy od nich serwer). Zdajemy sobie sprawę, że kilka tekstur wygląda sterylnie i że świecą się jak psu jajca, ale najprawdopodobniej tak już zostanie. Chyba że dałoby się z tym jakoś szybko uwinąć. Nie zmienia to jednak faktu, że przy 30 osobach wyglądało to zaskakująco dobrze. Przy 130 osobach będzie to robiło oszałamiający widok i wrażenie! Trzeba jeszcze zrozumieć, że jest to mod robiony wyłącznie na potrzebę tego wydarzenia.

Dedal, jeśli chciałbyś pomóc to pisz, uprzedzenia do REF'u zostaw w temacie o Porudzie. Musielibyśmy się jednak uwinąć z tym wszystkim bardzo szybko. Mógłbym Tobie wysłać linki do moda wraz z MSem.

A ze spraw organizacyjnych:

Na dniach pojawi się regulamin oraz scenariusz bitwy. Dodatkowo przygotowujemy banery reklamowe oraz plakaty, które będę miały zachęcić wszystkich do bitwy. Czasu jest coraz mniej więc trzeba się spieszyć. Proszę Tawernę o wsparcie nas w tym wszystkim i ogłoszenie tego w jakiś sposób... jeszcze bez konkretnej daty, będzie to jednak na 90% 29 sierpnia.

Doczytałem również o możliwości połączenie serwerów... To byłby idealny układ bo nie bylibyśmy uzależnieni od klanu 22nd i od dostępności ich serwerów. Musisz koniecznie Dedal dowiedzieć czy to jest możliwe, jeśli tak to bylibyśmy wdzięczni i natychmiast podalibyśmy konkretną datę wydarzenia.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 20, 2010, 11:01:41 wysłana przez Chidori »

Offline rozman

• Użytkownik
    « Odpowiedź #607 dnia: Sierpnia 20, 2010, 11:00:38 »
    Jeżeli zajdzie taka potrzeby i klan Samatians może użyczyć TS ( co prawda z ograniczonymi slotami ) i server 64 slotowy.

Offline bzyk36

• Użytkownik
    « Odpowiedź #608 dnia: Sierpnia 20, 2010, 11:00:58 »
    Oglądając "Krzyżaków" pomyślałem, ze Litwini mają mało czapek i hełmów! A może wystarczyłoby dać z Native   ???

Offline Chidori

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #609 dnia: Sierpnia 20, 2010, 11:05:15 »
    Czapki, które tutaj przesłałeś w żaden sposób nie pasują do wojsk litewskich, które uzbrojeniem i co za tym idzie- wyglądem nie odstępowały zastępom polskim.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #610 dnia: Sierpnia 20, 2010, 11:12:06 »
    Doczytałem również o możliwości połączenie serwerów... To byłby idealny układ bo nie bylibyśmy uzależnieni od klanu 22nd i od dostępności ich serwerów. Musisz koniecznie Dedal dowiedzieć czy to jest możliwe, jeśli tak to bylibyśmy wdzięczni i natychmiast podalibyśmy konkretną datę wydarzenia.

Chodziło mi o to, że aby spanky czy kto inny się nie rzucał, to można by było zamknąć jeden z serwerów na czas bitwy, a na drugim ustawić większą liczbę slotów. Wszystko po to, by nie ryzykować przeciążenia maszyny. Nie wiem jednak czy da się, mieszając w plikach konfiguracji, przeskoczyć limit 64 slotów dla pojedynczego serwera.

Offline Chidori

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #611 dnia: Sierpnia 20, 2010, 11:13:46 »
    Zrozumiałem Ciebie dobrze, mógłbym liczyć na to, że sprawdzisz taką możliwość?

Edit/ może lepiej przenieśmy tą rozmowę na inną płaszczyznę. Napisz mi PM, będę wdzięczny.

Offline bzyk36

• Użytkownik
    « Odpowiedź #612 dnia: Sierpnia 20, 2010, 11:16:02 »
    Czapki, które tutaj przesłałeś w żaden sposób nie pasują do wojsk litewskich, które uzbrojeniem i co za tym idzie- wyglądem nie odstępowały zastępom polskim.

Zaznaczyłem FILM :D A tak serio... To Litwinom naprawdę by się przydała z jeszcze jedna "czapa". Żeby jakieś zróżnicowanie było. Można by też dodać jeszcze jedną zbroję lamelkową (tą "białą"... nie wiem, jak się w grze nazywa) i ten hełm lamelkowy... Nazw z gry nie pamiętam, ale wiecie o co chodzi.  Tutaj chyba roboty dużo by nie było, bo wystarczyłoby z Native wyciągnąć.

Offline ASDAMk20

• Użytkownik
    • Czemu na forum jest tylu idiotów?
    « Odpowiedź #613 dnia: Sierpnia 20, 2010, 11:30:34 »
    Dwa pytania mam:
    Jaka jest dokładna data bitwy?
    Można się jeszcze zapisać?

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #614 dnia: Sierpnia 20, 2010, 11:30:59 »
    Zrozumiałem Ciebie dobrze, mógłbym liczyć na to, że sprawdzisz taką możliwość?

Bez Warbanda raczej ciężko będzie mi to sprawdzić. ;) Z tego co mi napisał Kalpokor wnioskuję jednak, że już ktoś z was próbował ustawić serwer na więcej niż 64 osoby i że się nie udało. Bardzo prawdopodobne więc, że 22nd mają inne pliki serwerów dedykowanych i że ręcznie tego limitu zwiększyć się nie da.