Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Bitwa pod Grunwaldem 2010 :)  (Przeczytany 53508 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Nacjo

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Zapraszam do JZ
    Odp: Bitwa pod Grunwaldem 2010 :)
    « Odpowiedź #315 dnia: Lipca 10, 2010, 10:59:07 »
    Te wszystkie hełmy etc chyba można by wyjąć z 1257 AD?
    Sygnatura naruszająca pkt. 7 regulaminu forum została usunięta.

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #316 dnia: Lipca 10, 2010, 11:08:18 »
    Te wszystkie hełmy etc chyba można by wyjąć z 1257 AD?
    A co ze zgodą twórcą moda? Trzeba także wziąć pod uwagę ich zdanie na temat wykorzystania ich własności.
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #317 dnia: Lipca 10, 2010, 11:45:01 »
    1257 rok a 1410 to jednak dość spora różnica :-)
    Sława!

Offline Mr.M

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #318 dnia: Lipca 10, 2010, 13:21:35 »
    1257 rok a 1410 to jednak dość spora różnica :-)

W sumie dość spora. Ale przecież współczesne wojsko polskie na paradach używa broni z zeszłej epoki :)

A co do chorągwi, która rozumiem jest traktowana jako broń. To dałoby się nią walczyć?
    "Celem wojny nie jest śmierć za ojczyznę, ale sprawienie, aby tamci skurwiele umierali za swoją." - gen. George Patton

Offline pogomce

• Użytkownik
    • WV_Rastablasta
    « Odpowiedź #319 dnia: Lipca 10, 2010, 21:18:53 »
    a parę rund CTF? flaga jest

Offline Amoresso

• Użytkownik
    « Odpowiedź #320 dnia: Lipca 11, 2010, 10:21:20 »
    ale wy kombinujecie... Ja tu chcę specjalnie kupić WB, żeby wziąść udział w fajnej potyczce a wy z tego robicie wirtualną bitwę 1000 lecia...
    Jak chcecie takie rzeczy to Total War zaprasza ;/ A tak poważnie, to tyle tutaj specjalistów, że ja już głupi się czuję :P

Ktoś tam pisał, ze strzał z łuku nie przebija pancerza... Szpiczasty grot z łuku o sporym naciągu powinien sobie dać radę. Po za tym w pancerze płytowe była uzbrojona tylko konnica. Piechota posiadała lekkie pancerze z płytowymi elementami. Chodzące puszki to jest domena XIII oraz XV/XVI wieku. Do tego dochodzi fakt, że ci zbrojni to nie były klony jak to wygląda na filmach. Uzbrojenie każdego z nich różniło się, jeden miał super zajeb. wykuty kirys, dobrze zahartowany, a drugi nosił łataną kolczugę z prymitywnymi płatami.

Broń czarnoprochowa, hakownica kaliber 20mm, dobrze wymierzony strzał wystarczy by przebić hełm i zmixować mózg. Z piszczeli efekt był podobny.
    Bombardy, to one były głównie na wyposażeniu armii krzyżackiej, nawet jak kula z tej bombardy nikogo nie trafiła to po uderzeniu w ziemię mogła się pary razy podbić lub trochę przeturlać łamiąc/urywając kilka kończyn. Więc skuteczna była, a to że potem wymyślono jeszcze bardziej zabójcze działa, to tylko świadczy o skuteczności artylerii skoro tak bardzo się rozwinęła. Gdyby było to tak jak ktoś napisał "bardziej do robienia hałasu niż szkód" to do dzisiaj byśmy się bili mieczami po głowach. A po za tym hałas też swoje robił, jeżeli koń nie był odpowiednio przeszkolony mógł się łatwo spłoszyć, złamać szyk i udupić cały oddział. Dzisiaj konie na inscenizacji to te konie świrują od samego huku z małego piszczela. Na szczęście są przystosowane na tyle na ile można i jeszcze nic złego się nie stało.

Dobra ale ja tu nie jestem żaden profesor specjalista, tylko szary rycerzyk co walczy na inscenizacji grunwaldzkiej ku uciesze turystów.

A i mam do polecenia fajny filmik w takich klimatach M&B, czyli około XIII wiek. "Dawno temu w Iłży"
    "Ból ciała przemija, ból duszy zostaje" Ja
    <---------------- Tak to ja
    www.chzg.pl

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #321 dnia: Lipca 11, 2010, 10:36:00 »
    Co to ''bardziej do robienia hałasu niż szkód".A tak nie było?
    Ja kiedyś czytałem pewien artykuł w którym jakiś Panocek pisał ,ze artyleria użyta przez Krzyżaków w 1410 roku w bitwie pod Grunwaldem była prymitywną bronią.To był jeden z pierwszych egzemplarzy.I właśnie robił więcej hałasu niż szkód.
    Nie chce się tu kłócić tylko w końcu dowiedzieć się jak było naprawdę.:P

Offline KnutKnutsson

• Użytkownik
    « Odpowiedź #322 dnia: Lipca 11, 2010, 11:08:11 »
    dzigi alez ty pier..dolisz glupoty za przeproszeniem. Te "wojska polskie" z wikipedi nie maja wiele wspolnego z niczym. Moze z larpem.
    Dobrze, że kolega powyzej zajmujący się RR odezwał, bo ten post byłby dłuższy. Jak zrobicie bitwę piechoty to ja robię log out.

Zbroje płytowe to domena konnicy. Na bitwie powinno być ok 90% kawalerii, reszta to wszelacy piechurzy i strzelcy.
    Piechota XV wieczna nie nosiła pełnych płyt i nie chce mi się opisywać jak wyglądali. Zarzucę parę zdjęć.

Uploaded with ImageShack.us

Obrazki średnio ciekawe, ale myślę, że to pomoże.

www.grunwald1410.pl zdjęcia z inscenizacji też dają radę i można się na nich wzorować...

Offline Amoresso

• Użytkownik
    « Odpowiedź #323 dnia: Lipca 11, 2010, 12:00:27 »
    Co to ''bardziej do robienia hałasu niż szkód".A tak nie było?
    Ja kiedyś czytałem pewien artykuł w którym jakiś Panocek pisał ,ze artyleria użyta przez Krzyżaków w 1410 roku w bitwie pod Grunwaldem była prymitywną bronią.To był jeden z pierwszych egzemplarzy.I właśnie robił więcej hałasu niż szkód.
    Nie chce się tu kłócić tylko w końcu dowiedzieć się jak było naprawdę.:P

Powiedz mi tylko kim był ten Panocek :P Bo są znawcy i "znawcy". Nie wiem jaką techniką były robione te bombardy, czy były odlewane czy spinane z stalowych pasów. Ale raczej tą drugą więc na pewno ich moc była słabsza od dzisiejszych replik, jednak uważam, że dla przeciętnego Chopa ze Zbychowa, który stał na polu bitwy, taki plujący ogniem smok musiał być przerażający, szczególnie jak jego kumpel z szeregu mógł dostać kartaczem czy jakimś tam odłamkiem.

www.grunwald1410.pl  <-- tylko nie patrzcie na zdjęcia prób do inscenizacji, bo zmienicie trochę zdanie o rycerzach xD

Jak widać na ospreyach zwykły piechur ma lekką zbroję z elementami płytowymi, dopiero wyższy rangą lub konny ma pełną płytówkę. Do tego mają oni tutaj kryte kirysy, które były co by tu dużo mówić wartości dzisiejszego Bugatti :) tylko najbogatsi mogli sobie takie sprawić.
    Na zdjęciu na którym widać rycerzy podczas inscenizacji... już tłumaczę czemu jako piechota nosimy ciężkie zbroje i zamknięte hełmy, które były dostępne dla konnicy. Przyczyna dość prosta - bezpieczeństwo, gdy nad głowami latają nam kilogramy stali to ciężko dobrze się bawić będąc narażonym na niebezpieczeństwo. Dlatego biegamy w blachach i zamkniętych hełmach. Są jednak oddziały typowo inscenizacyjne, gdzie walka polega na "smyraniu" się. Tam piechota wygląda jak piechota, jest lekko opancerzona i ma elementy płytowe.
    www.chzg.pl

Offline Raddeo

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • "Jeśli zdrajca, więc na szubienicę!"
    « Odpowiedź #324 dnia: Lipca 11, 2010, 12:53:22 »
    A ja mam pytanie z zupełnie innej paczki. Co zo wojakami którzy zginą i będą mieli respawna? Przecież nie odnajdą w walce swojego oddziału, a nie mogą zostać bez dowódcy, bo wyjdzie z tego jeden wielki chaos. Tfu. Sorry. Akurat grałem w obleżenie i pomyliło mi się, że na battle też jest kilka respawnów ;)

I jeszcze mała sugestia: może by tak policzyć już wszystkich chętnych i zacząć formować z nich pojedyncze chorągwie?
    « Ostatnia zmiana: Lipca 11, 2010, 15:57:17 wysłana przez raddeo »
    "Nasz malarz Orłowski -
    Przerwała Telimena - miał gust Soplicowski.
    (Trzeba wiedzieć, że to jest Sopliców choroba,
    Że im oprócz Ojczyzny nic się nie podoba)."
                  ~ Adam Mickiewicz "Pan Tadeusz"

Offline Samowar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #325 dnia: Lipca 11, 2010, 13:42:07 »
    wtf? Przecież to będzie battle ;p

Offline dzigi

• Użytkownik
    • Ingwar
    « Odpowiedź #326 dnia: Lipca 11, 2010, 14:01:57 »
    Knutknutsson masz racje pewnie nie bede tego podwazac ja troche sie sugerowalem rownie ciezko uzbrojonymi piechurami bioracymi udzial pod grunwaldem.

Z tymi strzalami to chodzi wlasnie o pancerze stosowane przez rycerzy bo mieli ciezkie zbroje. W programie ,, Detektywi na polu bitwy " sprawdzono czy grot strzaly z zelaza ( stalowych nie oplacalo im sie robic ze wzgledu na koszty a zwykle strzaly sie nie odzyskiwalo ) przebije stalowa plytke.

Tu jest link do 1cz. : http://www.youtube.com/watch?v=yXtlVEvfRhg&feature=related  ( wrzucam zeby dac dowod ze taki program jest ;p )

Proponowalbym zakonczyc ten temat jedynie sprostowac moja wypowiedz i wiecej tego tematu nie poruszac :D

Raddeo to bedzie Battle nie TDM.
    I ty staw sie na polu bitwy !!! : http://www.youtube.com/watch?v=fRqcbZsKVII

Offline Amoresso

• Użytkownik
    « Odpowiedź #327 dnia: Lipca 11, 2010, 15:59:14 »
    Mam dziwne przeczucie do tej bitwy, że się skończy na zmasowanym ataku i spamie
    Mam też propozycję by zrobić kilka rund z udziałem różnego rodzaju wojsk, np. runda na konnice, druga na piechurów, potem coś mieszanego.
    Tak jak byśmy przechodzili przez różne etapy bitwy, ostrzał, szarża jazdy i atak piechoty :P a potem wielki misz-masz
    Nie wiem jak jest obecnie z balansem broni bo ostatnio grałem ( chyba) na patchu 0.9xx :P i to bardzo mało.
    Tak samo można wprowadzić jakieś zasady ;P Np. 1 tarcza do kupienia, ale można potem drugą zakosić pokonanemu. Czy coś takiego :P
    chodzi o to by wyeliminować najbardziej wkurzający element gry, a co tam teraz wkurza po za spamem 2h to nie wiem ;P

Tak w ogóle zapraszam na Grunwald :P 17 jest inscenizacja ale radzę przyjechać 15 lub 16 lipca jak ktoś chce, bo jeżeli ktoś jedzie w dniu inscenizacji to zostaje transmisja w radiu podczas stania w korku :))
    www.chzg.pl

Offline IPL_Aron

• Użytkownik
    • Muzykę rozumie się tylko wtedy, gdy się ją czuje.
      • IMPERIUM POLSKIE
    « Odpowiedź #328 dnia: Lipca 11, 2010, 16:33:29 »
    dzis godzina 20 umówione było spotkanie Sir lLuca przedstawiciel graczy niezrzeszonych wraz z liderami  polskiej strony  przeciwko Zakonowi zapraszam na ts godzina 20

http://iplaron.wrzuta.pl/audio/cXXAUIywJj/
    http://www.imperium-polskie.prv.pl/
    Aż w koncu pełne tony zabrzmiały,
    Od cudnych dzwięków DRŻY KOSCIÓŁ CAŁY

Offline dzigi

• Użytkownik
    • Ingwar
    « Odpowiedź #329 dnia: Lipca 11, 2010, 17:02:06 »
    amoresso ja jade jak co roku ;p gdzie ciebie szukac jak cos ? :D

Co do bitwy to mam nadzieje ze na TS sie wszystko wyjasni. Licze na to ze bitwa bedzie strzalem w 10 i wszystko wyjdzie zaj.....scie. :]
    I ty staw sie na polu bitwy !!! : http://www.youtube.com/watch?v=fRqcbZsKVII