Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: "Mount and Musket-Battalion"  (Przeczytany 49543 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline antykaczor

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: "Mount and Musket-Battalion"
    « Odpowiedź #15 dnia: Maja 31, 2010, 14:19:24 »
    To może niech ktoś wypisze zasady, żeby nie było żadnych niedomówień.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #16 dnia: Maja 31, 2010, 14:20:59 »
    Ale zakaz gania harcownikiem (tak jak to mam miejsce na serwerze 22nd) jest bez sensu, odbiera realizm i przyjemność gry innym graczom, którzy nie koniecznie dobrze czują się w szeregu... Poza tym bez zielonych kurtek Brytyjczycy nie są Brytyjczykami:-)

Trzeba chyba będzie wypracować jakiś kompromis. Żeby wszystkim grało się przyjemnie.

EDIT: Co do zasad, to ja, swoją skromną osobą, tworzę coś na wzór pewnych przepisów, tak że, jak tylko skończę pisać to umieszczę tu i podyskutujemy:-)
    « Ostatnia zmiana: Maja 31, 2010, 14:23:06 wysłana przez sir Luca »
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline SirSalvadin

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Krzyżak, Zingal von Balk the Grey, Zakonnik
    « Odpowiedź #17 dnia: Maja 31, 2010, 14:38:52 »
    Trochę ode mnie. Mod jest mega dobry i polecam (są bugi np: czapka żołnierza Ces.Francuskiego). Co do serwerów jestem strasznie wkurzony na pewny serwer z tym modem (22nd). Miałem założony inny mundur to zaczęli do mnie strzelać! Tak samo jak byłem trochę (dwa kroki) oddalony od linii to mnie zabili moi (dowódca). A co do dowódców to są nimi dzieci które myślą że są Napoleonem i mogą ku*wa być mega koksami i jak strzelisz nie na rozkaz to Cię dowódca zabije (nie będę czekał aż mnie rozwalą). Wymieniają się między sobą dowodzeniem, nie możesz nosić chorągwi, nie można nosić innego munduru (za to dostałem bana), nie można jeździć konną, brak zasad, słabe dowodzenie, jeżeli chodzi o jeńców to zanim go zabijesz musisz czekać aż będzie dowódca przy nim (w ogóle kto wymyślił tych jeńców!? Piszą tylko że się poddają a i tak gówno kogoś to obchodzi.)

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #18 dnia: Maja 31, 2010, 14:58:01 »
    To może przedstawię swoją propozycję zasad (mam nadzieję że lepszą niż te które opracowali twórcy moda):

->Każda drużyna ma jednego oficera i jednego sierżanta.
    ->Jeśli oficer zażąda, jeden z żołnierzy (konkretnie wymieniony w rozkazie) niesie sztandar (nie brać więcej sztandarów bo nie ma sens).
    ->Sierżanta wybiera większość co 3 rundy.
    ->Po upływie swojej kolejki oficer staje się zwykłym żołnierzem.
    ->Sierżant po upływie 3 rund zostaje oficerem (dzięki temu każdy ma szansę dowodzić i się do tego przygotować).
    ->Serwer ma swój kanał TS więc każdy kto chce zagrać niech korzysta z niego a nie z kanału swojego klanu (nawet jak nie masz mikrofonu to słuchać rozkazów możesz).

->W drużynie może być max. 2 grenadierów (granaty są skopane i psują rozgrywkę).
    ->W drużynie może być max. 5(?) strzelców, dowodzi nimi kapral wybierany przez oficera.
    ->Jeśli oficer zadecyduje że cały zespół gra kawalerią to wszyscy mają w następnej turze go posłuchać.
    ->Nie ma czegoś takiego jak jeniec (to głupia zasada), jeśli zostałeś sam i chcesz się poddać, rzuć broń i stań na środku planszy, ktoś sobie na pewno fraga nabije:-)
    ->O taktyce jaką przyjmuje zespół (walka w szyku liniowym, rozproszeniu czy szarża kawaleryjska) decyduje oficer.
    ->Za zabijanie członków zespołu grozi wywalenie z serwera (jak ktoś nie potrafi poradzić sobie z dowodzeniem to najwidoczniej się nie nadaje)

Oczywiście ten szkic zasad dotyczy tylko sytuacji kiedy na serwerze będzie więcej graczy i jeśli wyrażą oni taką chęć. Terminologię zaczerpnąłem z regulaminu stworzonego na potrzeby serwera 22nd i jest ona umowna:-)
    Zapraszam do dyskusji, jestem człowiekiem i mogłem czegoś nie przewidzieć...

Oczywiście o najważniejszym zapomniałem...
    ->Po śmierci oficera dowództwo przejmuje sierżant
    ->Oficerowie po śmierci nie wydają rozkazów (odwołam się tu do waszego sumienia i zaufam że tak będzie)
    ->Nie ma durnej zasady panującej (przynajmniej kiedyś) na serwerach z tym modem, że nie wolno do oficerów strzelać. To oni muszą się martwić żeby nie zginąć (a likwidację ich proponuję polecać strzelcom).
    ->Po śmierci sierżanta dowodzenie przejmuje szeregowiec z największą charyzmą lub najtęższym gardłem:-)
    « Ostatnia zmiana: Maja 31, 2010, 15:11:05 wysłana przez sir Luca »

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #19 dnia: Sierpnia 29, 2010, 16:03:44 »
    Żaden z podanych linków nie działa. :( A słyszałem że mod jest naprawdę fantastyczny. Czy ktoś może podać stronkę, z której on sam ściągał tego moda? Z góry dzięki.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #20 dnia: Sierpnia 29, 2010, 16:19:45 »
    Mount and Musket-Battalion
    Wersja ze wstawioną tą poprawką od dymu, nie wiem czy najnowsza ale u mnie działa:-)

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #21 dnia: Sierpnia 29, 2010, 16:25:31 »
    Wielkie dzięki. :)
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline kubas246

• Użytkownik
    « Odpowiedź #22 dnia: Sierpnia 30, 2010, 22:08:22 »
    mi ten mod nie działa (wyskakują błędy o braku tekstur tak jak w przypadku modu 1866)

Offline Maharradzia

• Użytkownik
    • Kokodżambo i do przodu!
    « Odpowiedź #23 dnia: Sierpnia 31, 2010, 00:57:28 »
    Te  karabiny są do d**y. Czasami nawet z bliskich odległości z nich nie trafiam.
    Koko dżambo i do przodu

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #24 dnia: Sierpnia 31, 2010, 08:45:23 »
    Bo z muszkietu to trzeba umieć strzelać;-P

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    « Odpowiedź #25 dnia: Sierpnia 31, 2010, 09:37:44 »
    I mieć dużo szczęścia w kieszeni :D

Co jak co, ale strzelanie w tym modzie jest naprawdę fajne :D Szczególnie, że niedługo będzie event Waterlooo - Anglicy vs Francuzi, ale mniejszy od naszego grunwaldzkiego, bo tylko 120 osób będzie w nim brało udział :D

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #26 dnia: Sierpnia 31, 2010, 13:41:05 »
    Mnie się jedna rzecz BARDZO nie podoba. Mianowicie nie ma Polski. :( Ani nawet Prusów. Za to na plus są mapy. :)

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #27 dnia: Sierpnia 31, 2010, 14:28:29 »
    Mnie się jedna rzecz BARDZO nie podoba. Mianowicie nie ma Polski. :( Ani nawet Prusów. Za to na plus są mapy. :)

O ile pamiętam jest księstwo Warszawskie, choć głowy nie dam...

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #28 dnia: Sierpnia 31, 2010, 14:44:42 »
    Mapy akurat są bardzo chaotyczne i nieprzemyślane... A Księstwo warszawskie i Prusy są. W modzie jednak jest tyle różnych nacji (a tak mało wyposażenia;-P) że ciężko trafić.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    « Odpowiedź #29 dnia: Sierpnia 31, 2010, 15:30:58 »
    Błąd. Mod ZAWIERA Prusy i Księstwo Warszawskie, ale nie biorą one udziału w ,,loterii'' na podstawie której wybierane są frakcje do następnej mapy. W rezultacie można grać tymi dwoma frakcjami wyłącznie na własnym serwerze, ustawiając je sobie na początek (bo potem się zmienią i już nigdy nie wrócą), albo zagłosować. Problem w tym, ze na najpopularniejszych serwerach mm moda w ogóle nie ma takiej opcji jak ,,zagłosuj za zmianą frakcji''. To chyba podpada pod buga, bo po co twórcy moda robiliby frakcje, z góry zakładając, że nikt nie będzie nimi grał?