Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: cRPG&Strategus  (Przeczytany 222002 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline leuthen

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: cRPG MOD
    « Odpowiedź #705 dnia: Stycznia 15, 2011, 18:20:06 »
    Ale chciał! A poza tym może nie żondzom, hm? ;-)

Polecam przeinstalowanie wstawki graficznej do c-rpg.net, która pozwala na bliższe przyjrzenie się itemkom, naprawdę fajna sprawa.

Link: http://forum.c-rpg.net/index.php/topic,59.0.html

Obrazki z nową funkcjonalnością:

Offline Verinen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #706 dnia: Stycznia 15, 2011, 23:27:11 »

Patrząc na te liczby uważam, że German GS nadal rządzi.

I tak lepszy jest bec de corbin, zadajacy podstawowo 36 pierce kiedy "tnie" :P A szybkość ma taką jak German GS

Offline Liveon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #707 dnia: Stycznia 15, 2011, 23:46:19 »

Patrząc na te liczby uważam, że German GS nadal rządzi.

I tak lepszy jest bec de corbin, zadajacy podstawowo 36 pierce kiedy "tnie" :P A szybkość ma taką jak German GS

No to możemy się spodziewać ciekawej analizy porównawczej ze strony Leuthena , który na swojej pierwszej postaci jechał z Kruczym Dziobem chyba dwa miesiące.
    Aha, no tak, tylko wtedy to była jeszcze mocniejsza( i też o wyższych parametrach) broń, bo zadawała obrażenia obuchowe.
    Dlatego, zresztą, ją teraz znerfiono.

Offline Dravic

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #708 dnia: Stycznia 16, 2011, 13:12:07 »
    W takim razie, chyba będę retirował na 2h. Zastanawiam się, jaką broń sobie heirloomować. Główni kandydaci (ewentualnie WY coś zaproponujcie):

Katana:
    weight 2
    requirement 9
    spd rtng 102
    weapon length 95
    swing damage 36, cut
    thrust damage 18 pierce
    Gen1= 102spd 38cut 19pierce
    Gen2= 103spd 39cut 20pierce
    Gen3= 104spd 40cut 20pierce
    Ode mnie: Dobra do spamu, szczególnie jako masterwork, a przy tym niezłe obrażenia (40 cut - nie mówcie, że to mało!) i z innych postaci wiem, że zabijanie nią peasantów i ludzi w średnich zbrojach to widowisko!

Nodachi:
    weight 3.5
    requirement 11
    spd rtng 92
    weapon length 125
    swing damage 43, cut
    thrust damage 0 pierce
    Can't use on horseback
    Gen1= 92spd 46cut
    Gen2= 93spd 47cut
    Gen3= 94spd 48cut
    Ode mnie: Obrażenia są całkiem dobre (48 cut), a przy tym jest dość długa... (mówimy o 3genie). Nie ma też dźgania, co dla mnie jest ważne (nie lubie dźgać, nikogo tak nie zabiłem nigdy w cRPG, a z obecną animacją...).

Skłaniam się ku katanie. Pytanie, jaki build? Macie jakiś program/stronkę do budowania postaci?

PS Najszybsze bronie... Dobrze, że są takie krótkie!

Wakizashi
    weight 1
    requirement 4
    spd rtng 105
    weapon length 65
    swing damage 27, cut
    thrust damage 19 pierce
    Gen1= 105spd 29cut 20pierce
    Gen2= 106spd 30cut 21pierce
    Gen3= 107spd 32cut 22pierce

Dagger
    weight 0.25
    requirement 0
    spd rtng 112
    weapon length 36
    swing damage 22, cut
    thrust damage 24 pierce
    Gen1= 112spd 24cut 26pierce
    Gen2= 113spd 25cut 27pierce
    Gen3= 114spd 26cut 28pierce
    -i oczywiście saga Sienkiewicza- Wiedźmin

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #709 dnia: Stycznia 16, 2011, 13:31:41 »
    Szczerze polecam Nodachi, ponieważ ma dużo większy zasięg niż katana, nie ma pchnięcia(co wg. mnie jest na +) i cięcie ma cholernie duże. Ja na swoim buildzie(15 str, 20 agi i 146 wpf 2h) mam większość ludzi na hita, ewentualnie jak walczę z puszkami to 3-4, ale jest to do przeżycia. Katana niby jest szybsza, ale swoją Nodachi uważam że biję z taką samą prędkością.

Offline Liveon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #710 dnia: Stycznia 16, 2011, 13:37:10 »
    Dravic,

Ja też bym brał Nodachi-zwłaszcza teraz, kiedy ludzie chodzą  w lżejszym ekwipunku, będziesz ich robił na jednego hita masterworkiem.
    Tyle, że do perfekcji będziesz musiał opanować cięcie znad głowy, bo to jedyne skuteczne uderzenie na wąskich chodnikach zamkowych ,drabinach, etc. etc.

Sam bym go wziął do modyfikacji(mam go i testowalem krótki czas), niestety, tsuka/rękojeść prawie zachodzi na celownik podczas strzelania z łuku w trybie TPP, więc muszę się obejść smakiem(i dlatego, jako o alternatywie myśle o Highlanderze).

Z Kataną wędrowałem przez świat cRPG  ponad 2 miesiące, i jakoś mi to pierwsze zaurocznie przeszło.
    Doskonale się sprawdza z tarczownikami, fakt, ale wyleczyły mnie z tej milości  długie Polearmsy/two-handery.

PS Przydałaby się rozpiska z kosztami napraw poszczególnych modyfikacji.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 16, 2011, 13:42:38 wysłana przez Liveon »

Offline Garindor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #711 dnia: Stycznia 16, 2011, 14:38:22 »
    Witam, gram w moda od dość niedawna i nie rozumiem nadal jednej rzeczy. A mianowicie co daje zmiana generacji tzn. zmiana z 1 na 2 itd? Poziom się wtedy zeruje ale lepsze itemy można kupić/ulepszyć czy jak? I czy to się opłaca itd. Możliwe, że w temacie to już padło ale ma on już 40 stron a w kilku ostatnich nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na swoją wątpliwość.

Offline leuthen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #712 dnia: Stycznia 16, 2011, 15:20:21 »
    Przechodząc do następnej generacji zaczynasz na poziomie 1 zachowując kasę i itemy, 1 rzecz możesz ulepszyć (każdy przedmiot można ulepszyć max 3 razy) i dostajesz bonus do xp 10 % za każdy gen, czyli w 11 generacji zdobywasz 2 razy więcej xp niż w 1.

Przydatne linki:
    http://forum.c-rpg.net/index.php/topic,965.0.html
    http://forum.c-rpg.net/index.php/topic,497.0.html

Pytanie, jaki build? Macie jakiś program/stronkę do budowania postaci?
    http://infinitum.dyndns.org/crpg/calc.htm

No to możemy się spodziewać ciekawej analizy porównawczej ze strony Leuthena , który na swojej pierwszej postaci jechał z Kruczym Dziobem chyba dwa miesiące.
    Wyczuwam kpinę w powietrzu... ;-) Ale ok, zastosuje domniemanie dobrej wiary i przyjmę Twe słowa za dobrą monetę :) Mi zdecydowanie bardziej pasuje Germaniec jak go nazwałeś, lubię dźgańsko, poza tym miecz bardziej pasuje mi "klimatycznie" - oryginalna Falka biegała z mieczem zwącym się Zireael, a nie z jakimś patykiem ;-) Dziób był w miarę spoko, ale ciężko mi cokolwiek porównać, jak nim walczyłem byłem chyba sporo gorszym rycerzem :) - tak, wiem, że trudno być jeszcze gorszym niż jestem obecnie, ale jednak mi się to udawało ;-)

Tak liczę te xpki potrzebne do 34 lvlu i wychodzi mi, że od 31 lvlu do 34 potrzeba ~ 110 000 000. Dla porównania do 31 lvlu jest 8 000 000. Skoro zatem 31 lvl w 8 genie mogę zrobić w najlepszym razie w 2 tygodnie (wariant z urlopem albo chorobą ;-) ), a do 34 lvlu jest ~14 razy dalej to ten 34 lvl osiągnę za... 7 miesięcy :-D Do tego czasu pewnie cRPG przejdzie parę rewolucji, zatem można o tym 34 lvlu spokojnie zapomnieć, jest on praktycznie nieosiągalny.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 16, 2011, 15:42:41 wysłana przez leuthen »

Offline Garindor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #713 dnia: Stycznia 16, 2011, 16:07:46 »
    Dziękuję bardzo za odpowiedź, już wszystko jasne. Mam już 19 lvl więc jeszcze trochę ale już przynajmniej wiem o co chodzi :) Bo konnemu to najbardziej się chyba opłaca używać ciężkiej lancy, nordyckiej tarczy, jak najlepszego konia i zbroi, prawda? Zwłaszcza lancy nie jestem pewien, może ktoś się lepiej orientuje? I chyba atletyka jest mi zbędna skoro konno się poruszał będę i raczej docelowo lepiej:
    Agility 18
    Strength ile się da
    a ze skili rozwijać Ironfleshi i Power Strike ile się da Shield na 4, Riding i Weapon master na 6 i tyle. Jeśli ktoś miał by jakąś sugestię to bardzo chętnie :)
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 16, 2011, 16:28:46 wysłana przez Garindor »

Offline leuthen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #714 dnia: Stycznia 16, 2011, 16:38:08 »
    Pamiętaj o kosztach utrzymania. Ja mam ekwipunek za około 30 000 (cena zakupu, nie wiem jakie znaczenie dla naprawy ma upgrade) i spokojnie tyle utrzymuje, nawet sporo zarabiam. Powiedzmy, że 35 - 40 tyś. jesteś w stanie utrzymać bez konieczności zmiany ekwipunku co jakiś czas. A sam courser kosztuje ponad 20 000, do tego heavy lance za 6 000, tak więc na zbroje wiele Ci nie zostanie. Ja planuje zrobić drugą postać, właśnie kawalerzystę i wezmę rumaka i ciężką lancę, a na reszcie będę oszczędzał :)

PS Śliczna, czyż nie? ;-)
    (click to show/hide)

Offline Garindor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #715 dnia: Stycznia 16, 2011, 17:12:30 »
    Hehe, strach się bać na swojej drodze spotkać ^^
    Ok teraz rozumiem, no tak bo utrzymanie trzeba uwzględnić. To faktycznie kupię na razie Coursera, lance i co zostanie to zbroja i tarcza. Dzięki wielkie za pomoc. Bo do tej pory jako peasant latałem i 30k uzbierałem jeszcze 5 i zaczynam zabawę :)
    Edit: Informuję, że jeśli się nie mylę to koń nie wchodzi w koszty napraw! Kilka razy dedłem jadąc na tym koniu za 22k a bez niczego oprócz wideł i koszt naprawy był 1 gold. Więc można mieć konia za 65k i jeszcze zbroje za te 35 :)
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 16, 2011, 19:56:03 wysłana przez Garindor »

Offline Liveon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #716 dnia: Stycznia 16, 2011, 21:33:35 »
    Garindor,

Informuję Cię , że i za konia nadejdzie godzina zapłaty, wcześniej, później , ale nadejdzie...
    Na dziś bezpieczna granica(testowane/wyliczane) dla sumarycznej ceny zakupu ekwipunku to ~28k golda(urodzeni pod szczęśliwą gwiazdą mieszczą się w 30k g), na tym poziomie nawet przy totalnym niefarcie nie ma tyłów.
    Przekonałem się o tym dobitnie wczoraj, kiedy poczułem się zbyt pewnie i zaszalałem z ekwipunkiem za 34k g, i prawie 5k poszło się bujać...
    Ogólnie zasada jest taka , że za naprawa kosztuje ok 5% wartości bazowej przedmiotu.
    W przypadku wielu modyfikacji cena naprawy jest niższa niż surowego przedmiotu(niestety, na dziś nie ma szczegółowej rozpiski w tym względzie)

PS Riding na poziomie 6, a nawet 5 bym Sobie darował, właśnie ze względu na koszty napraw, a tarczy nordyckiej, o ile pamiętam, nie można używać konno(edit: jednak można, ale to raczej słaba tarcza, jedynym jej atutem jest przystępna cena)

Leuthen,

Chyba zdrowo przesadziłeś z tym wycenieniem 35lvl, nie mogę teraz znaleźć tej linki , ale przykładowo przejście z 34 na 35 lvl to kwestia około 10,5 mln exp do nabicia, więc nie jest aż tak tragicznie.

PS z tym Kruczym Dziobem , to absolutnie nie była ironia, no bo kogo się pytać, jak nie Ciebie, o porównanie z Germańcem?
    Ty, ze znanych mi  ludzi na tym forum, najdłużej z nim wojowałeś.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 16, 2011, 21:55:18 wysłana przez Liveon »

Offline leuthen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #717 dnia: Stycznia 16, 2011, 22:39:49 »
    Ok, fatalnie pomieszałem wszystko, wydawało mi się, że od 30 lvlu pomiędzy każdym kolejnym lvlem jest różnica 2 razy większa niż między poprzednimi, a to ogólna liczba xp jest 2 razy większa. Czyli od 30 do 31 lvlu potrzeba 4 mln, potem od 31 do 32 - 8, dalej 16, 32, 35 lvl - 64 mln. To i tak od 31 do 34 lvlu jest 56 mln xp... Czyli nie 7 a jakieś 3,5 miesiąca :) A ja jeszcze 31 nie nabiłem.

przejście z 34 na 35 lvl to kwestia około 10,5 mln exp do nabicia
    To chyba nie jest prawda, na pewno przejście od 30 do 31 lvlu to ponad 4 mln xp, więc między 34 a 35 musi być więcej niż tylko 10. A na forum cRPG ktoś też wspominał o 100 000 000 xp potrzebnych łącznie do nabicia 35 lvlu.

Shield na 4
    Za dużo chyba, nie robisz tarczownika, wystarczającym chyba będzie Horseman's Heater Shield, która wymaga tylko 2 w shield, a prawdę mówiąc nie wiem czy nie wystarczyłaby taka Plain Heater Shield z req na 1. Osobiście wpakowałbym max w riding, bo ten skill zwiększa szybkość jazdy - chyba! Spójrz też na to:
    hit points 100
    body armor 18
    requirement 4
    horse speed 48
    horse maneuver 42
    horse charge 24
    Gen1= 110hit 24armour 48spd 42man 32chrg
    Gen2= 105hit 18armour 50spd 44man 26chrg
    Gen3= 105hit 18armour 52spd 46man 28chrg
    Chociaż ten jeden raz zdecydowanie warto upgradować rumaka.

A co do kasy jaką się zarabia to ja się jej raczej nie przyglądam, bankructwo mi nie grozi. Zdarza się że zaliczę jakąś bessę, ale w dłuższej perspektywie zarabiam i to dużo. Od pierwszego patcha kupiłem ~15 itemów średnio za jakieś 5 000, z których połowę sprzedałem, a w kasie i tak jestem na plus. Tyle że na początku biegałem w trochę tańszym sprzęcie, za jakieś 20 000.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 16, 2011, 22:43:07 wysłana przez leuthen »

Offline Dravic

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #718 dnia: Stycznia 16, 2011, 23:03:35 »
    A czy teraz przy heirloomowaniu itemu zwiększają się requirements?

EDIT:

No, to zbudowałbym coś takiego jako łucznik (bawię się kalkulatorem):

Level 31 (0 xp)

Hit points: 50
    Strength: 9
    Agility: 30
    Converted: 6
    Ironflesh: 3
    Power Strike: 0
    Shield: 0
    Athletics: 10
    Riding: 0
    Horse Archery: 0
    Power Draw: 3
    Power Throw: 0
    Weapon Master: 10
    One Handed: 1
    Two Handed: 1
    Polearm: 1
    Archery: 191
    Crossbow: 1
    Throwing: 1

A moje uzbrojenie:

Nomad bow
    weight 1.25
    requirement 3
    spd rtng 66
    shoot speed 53
    thrust damage 20 cut
    accuracy 94
    Gen1= 66spd 54shspd 21cut 94acc
    Gen2= 67spd 55shspd 22cut 95acc
    Gen3= 68spd 56shspd 23cut 96acc

Bodkin arrows
    weight 3
    weapon length 91
    thrust damage 8,pierce
    max ammo 18
    Gen1=  8pierce 21ammo
    Gen2= 10pierce 18ammo
    Gen3= 10pierce 21ammo

Do tego jakieś lekkie łachy i nikt mnie nie dogoni ;)

Mowa oczywiście o efekcie końcowym.

Nadawałoby się jako build dla lekkiego łucznika?
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 16, 2011, 23:33:25 wysłana przez Dravic »
    -i oczywiście saga Sienkiewicza- Wiedźmin

Offline Liveon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #719 dnia: Stycznia 17, 2011, 11:11:36 »
    Dravic,

no, rzeczywiście lajtowy łucznik(zwłaszcza biorąc pod uwagę obrażenia zadawane przez Nomada, nawet w  wersji hard/masterworkowej).
    Jedyny jego atut to szybkość, na duele(i tylko na duele) łucznicze to spory bonus.
    EDIT: jego zaletą(mocno dyskusyjną) są również niskie wymagania dla WPF archery.

Ale nie to jest problemem, przy takim buildzie automatycznie wyłączasz się z wielu/większości bitew strategusowych.
    Bardzo rzadko można tam spotkać na wyposażeniu łuki nomadzkie(czyli łuki z PowerDraw poniżej 4).
    O ile mnie pamięć nie myli Grey Order tylko raz z nich korzystał.

PS Strzałki oczywiście też ulepszam(dla łucznika to wręcz obowiązek, imo;)

EDIT: @down Erasmas

No to człowiek uczy się całe(strategusowe) życie.
    Mam rozumieć, że np Ty z zerowym PowerDraw mógłbyś strzelać z LongBowa?
    Jeśli tak, to trochę to dziwaczne,ale ok dobrze wiedzieć, ma to nawet zalety, można skorzystać z zabawek, w natywnym  cRPG niedostępnych.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 17, 2011, 11:40:14 wysłana przez Liveon »