Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: cRPG&Strategus  (Przeczytany 221930 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Liveon

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: cRPG MOD
    « Odpowiedź #435 dnia: Listopada 18, 2010, 19:21:23 »
    Moim zdaniem przed wyjściem grudniowego patcha nie powinno się kupować, sprzedawać, ulepszać itemów, robić generacji- iść na emeryturę itd. itp. Patch ma podobno "przebalansować" całą grę w moda...
    Wcale bym nie był taki pewien, czy się nie opłaca iść dalej w następne geny, choćby ze względu na heirloom, bo jeśli system uszkodzeń , zaowocuje tym, że bez ciągłego przelogowywania, będzie się skazanym na granie połamaną bronią,w dziurawych/zardzewiałych ciuchach i kulawym koniem, to warto mieć jakąś mocną alternatywę w slotach).
    PS Przydałby się znać konkretną datę wydania patcha, możnaby sobie jakoś rozplanować grę, bo , niewątpliwie, warto dobić przynajmniej do 30lvl ,żeby później nie zaczynać wszystkiego od zera.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 18, 2010, 19:32:42 wysłana przez Liveon »

Offline Radh

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #436 dnia: Listopada 19, 2010, 01:41:06 »
    A ja szczerze mowiac mam gdzies tego patcha i co bedzie po nim.W chwili obecnej jak dla mnie jest naprawde wszystko ok.Widzisz przed soba na oko playera na 15lvl'u i z oczywista smiercia w oczach i w myszce ruszasz na goscia,ale okazuje sie ze to nie byle 15-to levelowiec:P Takie dewiagacje jakie tu prowadzi Liveon o wszelkich statystykach itp. oczywiscie moga pomoc ale uwierzcie mi,sami wyrobicie sobie wlasny char.W koncu o to wlasnie tu chodzi.Ja np. za cholere nie zgodze sie z tym ze aby byc dobrym lucznikem (max Strong Bow) trzeba walic all w archery,a jak juz sie dobije te 150wpf,wtedy dajemy w bron.Oczywiste jest ze zawsze dochodzi do zwarcia i wtedy strzala we wroga w oko sie niestety nie ubodzie jak to robil Legolas "we filmie".Trzeba sie jakos bronic:)
    Z innej beczki.Jestem pewien ze zdarzalo sie wam ginac baaardzo pechowo.Cos w stylu:dziobnelem goscia 3 razy.....aaaaaa...jeszcze tylko raz i padnie(pogon za fragiem) i nagle lup i cie nie ma.Albo to konny cie patraci lub tez strzala czesto skierowana gdzie indziej ugodzi cie w zebro a co tez czesto bywa i TK sie zdazy:) Dzis wlasnie doswiadczylem tego wszystkiego i po 1h takiej meki dalem sobie spokoj.To jest poprostu maaasakra.Powinni tu dawac jakies pkt. za asysty:D
    Z grami jest jak z sexem,single player sie nie liczy.
    R.

Offline Liveon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #437 dnia: Listopada 19, 2010, 08:30:55 »
    Radh,

Ale namieszałeś, chłopie:)
    No, bo jeśli teraz jest dla Ciebie wszystko OK, to trudno ,żebyś miał gdzieś ten patch, który kompletnie przemodeluje te twoje obecne OK, i gdzie ze względu, choćby, na ogranicznik levelowy, będzie  ograniczona i zdecydowanie niższa pula WPP do rozdysponowania.
    I jeśli jakiemuś łucznikowi zamarzy się używanie Warbowa/Longbowa, to nie będzie już miał żadnego wyjścia tylko ładowanie wszystkiego w archery.
    Po drugie, każdy ma inne cele- ty piszesz  o dobrym łuczniku z 150 WPF( no niech będzie że to jest dobry łucznik, ale ze słabymi/przeciętnymi technicznymi możliwościami)-ja też jak dobiłem pierwszy raz do 150 WPF to tu nawet pisałem w tonie , jak bym złapał Pana Boga za nogi:), ale czym innym jest chęć zostania bardzo dobrym łucznikiem, a już zupełnie czymś innym aspiracje do załapania się do scisłej czołówki w łucznictwie.
    No, bo jakie masz szanse z pululu, scorem, Guard_DeimOZ-em etc. etc., jeśli staniesz im na drodze i dojdzie do duelu łuczniczego?
    5, no, może masz 10% szans na przeżycie(ok, zeby nie było znów tak,ekhm, statystycznie, napiszę inaczej-masz marnee szansee;).
    Bo to jak starcie malucha z Veyronem(maluch szanse ma na zwycięstwo, tylko wtedy gdy Veyron nie wie, że się z nim ściga i stoi na parkingu-innymi słowy, jeśli ty np wpakujesz jakiemuś Legolasowi headshota, od tyłu, z zaskoczenia)
    A co do rzeczonych statystyk,  to ja mogę to samo napisać, tylko innymi słowy , żeby było bardziej komunikatywnie - dobry łucznik(z archery 150) strzela niecelniej, wolniej i zadaje mniejsze obrażenia niż dobrzy łucznicy(z wpf powyżej 200) i choćbyś miał dar/skill dany od wspomnianego już Pana Boga, to na niewiele ci się on zda, bo nawet pięcioletni geniusz piłkarski nie ma żadnych szans w starciu z przeciętnym, ale wytrenowanym i o dobrych warunkach fizycznych, wyjadaczem- kopaczem z okręgówki.

PS Aha, i żeby była jasność,  ja Sobie wielce chwalę strzelanie z niskim(ale w granicach rozsądku) archery, bo to świetny trening(zwłaszcza na krótkim dystansie) na szybkie/instynktowne przymierzanie, ale to jest fajne tylko do pewnego momentu-do momentu jak już to wytrenujesz:), wtedy przychodzi moment, żeby sprawdzić się z najlepszymi w tej branży, a tam, jak już o tym pisałem, nie ma miejsca na archery 150, bo taki np pululu czy inny Legolas zje cię na śniadanie ze swoim archery 300, gdy wypluwa  strzały(i to celnie) z czasem przeładowania jak w UZI.
    Notabene; takie czasy pozwalają na ponowienie ataku/strzału z szybkością porównywalną do większości broni białej-oni rzeczywiście mogą walczyć w meele, posługując się łukiem:)

PS Ale może Cię zdziwię, to się trochę(a nawet mocno trochę) ma szanse zmienić na twoją(moją też;) korzyść po wprowadzeniu patcha- bo dla wielu to będzie(prawdopodobnie) moment strącenia do piekła  nauki czworaczkowania(biorąc pod uwagę ich obecny build), a dla takich jak Ty (i mam nadzieję,również takich jaka Ja;) świat  cały będzie do zdobycia:D
    « Ostatnia zmiana: Listopada 19, 2010, 10:40:11 wysłana przez Liveon »

Offline Radh

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #438 dnia: Listopada 19, 2010, 23:45:14 »
    @Liveon
    Jesli jest jak mowisz z tym patchem to jeszcze lepiej dla mnie.Ale tak jak pisalem,jest mi to obojetne.Ja poprostu wiem ze jestem "zajebistym" lucznikiem i tyle:D.Chodzi tu tylko o czas.Obecnie mam 3gen i daleko do tego przecietnego 150 archery,ale rzecz w tym ze choc bym mial zginac 5 razy dzgniety mieczem w plecy to wielka frajda jest dla mnie 1 kill tanka,lub tez takiego pululu(co mi sie zdarzalo).Btw,za cholere nigdy odkad gram,nie widzialem na zadnym serwie Legolasa.A szkoda.Ciebie Liveonie jak moze pamietasz spotkalem tylko raz,a nie ukrywam ze przez kawal czasu przesiadywalem na pewnych serwerach.Ze wzgledu na w miare przyzwoity ping najczesciej byl to euro4(60-80).I wlasnie co do pingu,bo to niestety ma baaardzo duzy wplyw na rozgrywke.Jesli kolega Pululu ma ping 30-40 a zazwyczaj ma+jeszcze te jego 300wpf to wtedy mamy duzy problem.Ale nie ping mnie najbardziej boli,gdyz na amerykanskich serwach z pingem 150 potrafilem ustrzelic jezdzca w galopie,ale chodzi tu o "packet lost".Dawno temu w pewnej grze po wejsciu na serw uznawalem to za obowiazek aby sprawidzic ow packet lost,niestety w Warbandzie nie ma takiej opcji i za cholere nie wiem jak to sprawdzic.Da sie czasem tylko zauwazyc ze playerzy w dziwny sposob sie teleportuja,mimo ze ping jest ok.Prawda jest taka ze majac ping 50 zagubione pakiety(przez Tepse np:P)moga wyniesc 30% i wtedy czeka nas niespodziewany zgon:)
    Ps.Dobije do tego 4-go gena i na tym koncze.Jade do setki:P
    Z grami jest jak z sexem,single player sie nie liczy.
    R.

Offline leuthen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #439 dnia: Listopada 20, 2010, 22:20:15 »
    Hehe, chyba drobne zamieszanie wprowadziłem. Na TW był wątek zatytułowany "build legolasa", a był to build Keshian - nie wiem jaki ma nick w grze.

Offline Liveon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #440 dnia: Listopada 21, 2010, 10:47:14 »
    Leuthen,
     ja tego Keshiana też nie kojarzę*.
    Ale  z łucznikami to ja nie mam problemów , żeby wskazać tych najlepszych(jeśli chodzi o statystyki, bo z umiejętnościami to już sprawa jest bardziej dyskusyjna)- i tu moje obserwacje potwierdzają się - to są jednożyciowcy/długofalowcy:
    Scor(mój ulubiony łucznik, bo świetnie walczy również 2h), Pululu, Captain Caveman, Khan Tervel, Merc_Mustikki_TheWitch, Guard_DeimOZ, CrimsonPigII(wyjątek generacyjny, a poza tym, koleś którego nie cierpię;),Inhumane, Cris.

PS Przy okazji,wczoraj dobiłem do rekordowej, dla mnie, puli WPF 193, i powiem szczerze,  że w przypadku Strongbowa, już nie widzę żadnych zmian (w celności, widełkach obrażeń), poza ,ewentualnie, szybkością naciągu/przeładowania i długością przytrzymania( przy czym ta druga wartość ma dla mnie trzeciorzędne znaczenie).
    Chyba to odpowiedni moment ,żeby przesiąść się na Warbowa( bo Longbow jeszcze chyba będzie za wolny), tylko trzeba nabić teraz 18 str...

EDIT:*-Chyba wczoraj zetknąłem się z Nią na amerykańskim serwerze. To Kesh_BRD, celnie strzela dziewczyna(a przynajmniej taką płeć ma jej awatar;), ale bez fajerwerków.
    Zapomniałem też dodać do listy dwóch bardzo grożnych Rosjan: DRZ_Archer_KMC(o ile dokładnie pamiętam nick) i chłopak z którym prawie równo zaczynałem przygodę z cRPG i spędziłem mnóstwo godzin na Siege-Gori_29_RUS. Ale zwłaszcza ten pierwszy jest wyjątkowo mocnym i niebezpiecznym graczem.

Przy okazji, 197p archery to deczko za mało jednak na warbowa(a przynajmniej do snajperskiego strzelania>200m)-znosi  strzały zbyt często i o zbyt wiele(jest zauważalna prawidłowość ,że odchylenie toru lotu jest prawie zawsze w prawą stroną). Przykładając miarkę i wymagania od strongbowa należałoby nabić jeszcze 2 p WM, żeby osiągnąć porównywalną precyzję.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 24, 2010, 09:56:57 wysłana przez Liveon »

Offline Lodoslaw

• Użytkownik
    « Odpowiedź #441 dnia: Listopada 28, 2010, 00:20:31 »
    Dobra w sumie każdy ma racje.... Ale co dokładnie będzie w tym pachu
    Taką kompleksową odpowiedż prosze.

Offline Liveon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #442 dnia: Listopada 28, 2010, 09:52:38 »
    Dobra w sumie każdy ma racje.... Ale co dokładnie będzie w tym pachu
    Taką kompleksową odpowiedż prosze.

Na temat patcha, w gruncie rzeczy , niewiele wiadomo-wiadomo na 100%, że będzie reset statystyk i redukcja dotychczasowych kominów lvl-owych.
    EDIT:Adekwatnie/proporcjonalnie do osiągnietego lvl(przed  datą wydania patcha) będziemy mieli, na nowo, do rozdysponowania pulę skillpointów/attribute points/WPP
    Poza tym, patch  uderzy głównie w  graczy wielogeneracyjnych(kasacja dziedziczenia  punktów WPF, ogranicznik lvl do ~35, przechodzenie w następne generacje będzie możliwe dopiero po osiągnięciu 30lvl+jakieś , bliżej niezkonkretyzowane obwarowania).
    Zostanie też wprowadzony system uszkodzeń ekwipunku(aż do całkowitej jego{eq} utraty włącznie)- to z kolei uderzy w tych , którzy mają najdroższy sprzęt, czyli głównie w konnicę i( w mniejszym stopniu )w puszki.
    Łucznicy zostaną znerfieni poprzez spowolnienie animacji, co się przełoży na ich szybkostrzelność.
    Kusznicy mają zadawać mniejsze obrażenia i zwiększą się (podobno) wymagania WPF dla kuszy.
    Poza tym, ma być dodanych kilka nowych gadżetów(setup rzymskiego legionisty?)
    Levelowanie do 30 poziomu ma być dużo szybsze/łatwiejsze. etc., etc.

Jak Sobie coś jeszcze przypomnę to tu dorzucę info.
    Zresztą i tak to już lada moment-patch podobno ma wyjść  7<>10 grudnia.

PS Sporo  zmian ma dotyczyć Strategusa, ale ponieważ w tej materii nie jestem zbyt dobrze zorientowany,to i nie mam pojęcia jak to się przełoży na grę.
    PS1. Aha- konie, z tego co czytałem, nie będą znerfione, zatem wygląda na to, że  grę(na większości map) zdominuje konnica (ze względu na koszty utrzymania, niekoniecznie ciężkozbrojna).
    « Ostatnia zmiana: Listopada 28, 2010, 10:41:42 wysłana przez Liveon »

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #443 dnia: Listopada 30, 2010, 22:34:30 »
    Przepraszam, że z takim banałem, ale chcę swoją postać "zresetować" w warunkach tego procederu, mam iż tracę XP i poziomy i tu poawiają się pytania:
    Co z WPF?
    Co to jest Heirloom item +1?
    Rozumiem że złoto i itemy zachowam, lecz będzie mnie to kosztowało 5k gold.
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline Liveon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #444 dnia: Listopada 30, 2010, 23:40:51 »
    Przepraszam, że z takim banałem, ale chcę swoją postać "zresetować" w warunkach tego procederu, mam iż tracę XP i poziomy i tu poawiają się pytania:
    Co z WPF?
    Co to jest Heirloom item +1?
    Rozumiem że złoto i itemy zachowam, lecz będzie mnie to kosztowało 5k gold.

Tracisz exp/lvl i zaczynasz od zera, ale exp będzie Ci się  wyżej naliczał, a tym samym szybciej będziesz levelował( np ja w VIII gen  mam prawie 3-krotne przebicie),punkty WPF dziedziczysz w  5% w pierwszym genie, a modifier+1 oznacza  , że możesz zmodyfikować/ulepszyć jedną  rzecz ze swojego ekwipunku(ewentualnie chodzi o to , że możesz wprowadzić ulepszenia  pierwszego stopnia) i to jest najciekawsze w II generacji(mam nadzieję, że masz już wybraną konkretną rzecz/broń do upgrade'owania).
    Oczywiście, gold&items są w całości dziedziczone.

PS Heh, na ostatnią chwilę się zdecydowałeś:), ale dobrze robisz, bo później(po patchu) będzie to zdecydowanie utrudnione.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 01, 2010, 00:02:51 wysłana przez Liveon »

Offline ssak2001

• Użytkownik
    « Odpowiedź #445 dnia: Grudnia 01, 2010, 11:16:24 »
    Hej
    Dlaczego przy jeździe na koniu (sumpter horse) nie opuszcza mi się kopia (Jousting Lance)??

Strength   12   
    Agility   15
    WPP tylko w 1H

Offline Malson

• Użytkownik
    « Odpowiedź #446 dnia: Grudnia 01, 2010, 11:30:18 »
    Masz zbyt wolnego konia i prawdopodobnie zbyt niski poziom Jeździectwa.

Offline ssak2001

• Użytkownik
    « Odpowiedź #447 dnia: Grudnia 01, 2010, 11:37:48 »
    Dosiadłem Courser-a i też nie mogłem opuścić. Wiesz może jaka jest min. prędkość konia (w książeczce jest, że 6 ale to zupełnie inna bajka)? Jeździectwo ma jakiś bezpośredni wpływ na broń drzewcową (nie chodzi mi o jeździectwo>szybszy koń>większe obrażenia)?

Offline Liveon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #448 dnia: Grudnia 01, 2010, 12:28:17 »
    Nie chcę się wymądrzać, bo jestem noga z jeździectwa w multi, aly czy przypadkiem właśnie w multi w ogóle nie ma automatycznego opuszczania lancy/kopii i trzeba wcisnąc X, żeby zaatakować z pochylonej?

Offline ssak2001

• Użytkownik
    « Odpowiedź #449 dnia: Grudnia 01, 2010, 12:36:17 »
    Dzięki Liveon, X i kopia się opuszcza- o to chodziło, dzięki.