Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: cRPG&Strategus  (Przeczytany 222399 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline acoaco122

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    Odp: cRPG MOD
    « Odpowiedź #390 dnia: Listopada 08, 2010, 14:46:41 »
    W moim eq jest kusza szatana:Hunting Crossbow    cena sprzedaży:666
    "Aut inveniam viam aut faciam"

Offline pogomce

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • WV_Rastablasta
    « Odpowiedź #391 dnia: Listopada 08, 2010, 23:55:14 »
    dzięki kalkulatorom stwierdziłem, że tarcza może i jest niezbędna, ale jak już dochodzi do walki i mamy "kłuć" to obniża atak o połowę :/
    dlatego od wszystkich płytówek się odbijałem :(

Jeszcze jedno: czy w http://infinitum.dyndns.org/crpg/calc.htm w zakładce obrażeń WPF wpisuje się wszystkie w sumie, czy tylko z pożądanej broni?

Offline Lodoslaw

• Użytkownik
    « Odpowiedź #392 dnia: Listopada 09, 2010, 18:49:21 »
    A ja mam pytanie odnośnie mojej pierwszej postaci mianowicie lodoslawa
    30 str
    10 powerstrike i ironflasch 123 2h
    1 atletyki weapons mastery i tyle lvl
    skuteczne to było??? 

a i co teraz

Age   42 [27]
    Experience   2764152
    Level up at   3173724
    Kills   405
    Death   423
    Gold   325
    Generation   3
    Attribute Points   0
    Skill Points   1
    Weapon Proficiency Points   0
    Convert 2 Skill Points into 1 Attribute point.    

You are currently ranked #3637 - you need 536 XP for the next rank.

Strength   17   
    Agility   15   

One Handed   160   [6 WPF cost]
    Two Handed   1   [1 WPF cost]
    Polearm   1   [1 WPF cost]
    Archery   15   [1 WPF cost]
    Crossbow   1   [1 WPF cost]
    Throwing   1   [1 WPF cost]

Ironflesh   5   
    Power Strike   5   
    Shield   5   
    Athletics   5   
    Riding   2   
    Horse Archery   0   
    Power Draw   0   
    Power Throw   0   
    Weapon master *   5   

Offline Malson

• Użytkownik
    « Odpowiedź #393 dnia: Listopada 09, 2010, 22:14:10 »
    Mam pytanie odnośnie ekwipunku: jeżeli używam morningstara w jednej ręce, to jak mocno zmniejszają się jego parametry?

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #394 dnia: Listopada 09, 2010, 22:17:46 »
    Z tego co pamiętam, to prędkość ataku w przypadku broni jedno i dwuręcznych(między innymi bastardy, morgi itp.) spada o 30%. Więc naprawdę morgenstern w tym momencie jest wolny :D Lepiej kupić jakiś młotek tylko jednoręczny, a morgiego używać na koniu - wtedy jest zabójczo skuteczny :D

Offline pogomce

• Użytkownik
    • WV_Rastablasta
    « Odpowiedź #395 dnia: Listopada 09, 2010, 23:55:18 »
    Mam pytanie odnośnie ekwipunku: jeżeli używam morningstara w jednej ręce, to jak mocno zmniejszają się jego parametry?

a jaka to jest broń? 1h i 2h jednocześnie jak w Nativie?

używając kalkulatora: http://infinitum.dyndns.org/crpg/calc.htm można stwierdzić, że atak obniża się o jakieś 30% dla 2h (przy walce z konia) i 20% dla 1h/2h (z tarczą lub na wierzchowcu)

Offline Lodoslaw

• Użytkownik
    « Odpowiedź #396 dnia: Listopada 10, 2010, 03:00:08 »
    ten kalkulatr otworzył mi oczy...
    naprawdę
    ale dowaliłem z armorem straciłem 60 wpt na samej wadze.....
    tylko dowiaduje sie tego teraz po megazakupach...

Offline Malson

• Użytkownik
    « Odpowiedź #397 dnia: Listopada 10, 2010, 08:29:08 »
    Z tego co pamiętam, to prędkość ataku w przypadku broni jedno i dwuręcznych(między innymi bastardy, morgi itp.) spada o 30%. Więc naprawdę morgenstern w tym momencie jest wolny :D Lepiej kupić jakiś młotek tylko jednoręczny, a morgiego używać na koniu - wtedy jest zabójczo skuteczny :D

Dzięki wielkie. O to właśnie mi chodziło - mam zamiar w przyszłości zainwestować w konia i wtedy używać morninga.

Offline Liveon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #398 dnia: Listopada 10, 2010, 09:32:50 »
    Wszystko pięknie, ładnie, tylko  trzeba brać  jeszcze jedną zmienną,  jeśli chodzi o walkę z siodła-prędkość przemieszczania się kobyłki(i ewentualnie-przeciwnika).
    I to ona niweluje kary(o wpływie wysokości power strike nie wspominając, bo to oczywiste).
    Notabene, największe obrażenia, najprawdopodobniej, można zadawać korzystając z Coursera, co w sumie potwierdzają  moje doświadczenia{wprawdzie nikłe, ale jednak} z native.

Aha, ten Morgenstern to jest przegięty, powiem/napiszę więcej-przekłamany.
    Nominalnie ma zasięg 82(czyli śmiech na sali) i teoretycznie powinien sięgać celu tylko w okolicach 'ostrogi', a w rzeczywistości, np ja z moją kataną(length 95) ,nawet metr od jeźdźca, jestem bez szans, jeśli chodzi o zasięg.
    Zresztą, na optykę widać, że to dziadostwo;) jest dłuższe, niż to by wynikało z samych parametrów.

EDIT:Teoretycznie najbardziej zabójczym polearmsem(porównując z możliwościami 1h/2h) z siodła, powinnien być Long Hafted Blade- najszybsza/najmocniejsza/najdłuższa broń drzewcowa, którą może swingować jeździec. Nawet Sobie ją poulepszałem na maksa(tempered LHB- difficulty 14/ spd rtng 96/ weapon length 153/ swing damage 42, cut/ thrust damage 23, pierce) i teraz czeka  w zbrojowni zakurzona, aż w którymś genie nabiję trochę WPF dla Polearms;)
    « Ostatnia zmiana: Listopada 10, 2010, 10:54:06 wysłana przez Liveon »

Offline leuthen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #399 dnia: Listopada 10, 2010, 12:34:45 »
    Podobno szybkość 2H nierówna szybkości polearms - broń dwuręczna o takiej samej szybkości wyrażonej liczbą jak broń drzewcowa faktycznie będzie sporo szybsza z uwagi na inną - szybszą - animację. Podobno. Podobno również miecze typu bastard bez tarczy przy tej samej teoretycznej szybkości jak klasyczne 2H faktycznie będą szybsze. Podobno. Na pewno zaś jest kara do szybkości za używanie broni 1h/2h z tarczą.

Zagrałem po dłuższej przerwie w cRPG i w ogóle w Warband i baaardzo zniechęciłem się do cRPG. Jeszcze niedawno miałem sporo wolnego czasu i poświęcenie 4-5 godzin na zdobywanie lvli żeby móc normalnie grać nie było dla mnie czymś strasznym. Teraz nie mam raczej ochoty i przede wszystkim czasu by szkolić mojego 7 lvlowego ludka na chociażby 15 lvlowego giermka. A przede wszystkim nie mam ochoty na battle, niech zrobią jakiś inny tryb TDM albo chociaż siege, bo zginąć w deszczu strzał 10 metrów od własnego respa i czekać 5 minut na koniec rundy zdecydowanie nie mam ochoty.

Aha, co do tego, że cRPG skupia osoby o kiepskim skillu - trudno mi to oceniać, ale na pewno w cRPG z postacią do 20-23 lvlu (tyle maksymalnie ja osiągnąłem) jest o wiele trudniej niż w native, w którym grając ostatnio miałem duuużo lepsze wyniki niż w cRPG. Jasne, jak bym zrobił sobie postać z 35 lvlu byłoby łatwiej, ale średnio poziomowi gracze w cRPG mają zdecydowanie trudniej. A tak poza tym to obecna formuła cRPG jest odrobinę bezsensowna. Powinien być maksymalny lvl do zdobycia, we wszystkich grach multi tak jest, a w cRPG w chwili obecnej przede wszystkim premiuje się grind a nie skill. W native ogromnie mi brakowało możliwości wyboru broni i pancerza według własnych upodobań, no i w native ludzie są zupełnie anonimowi - w cRPG po paru godzinach większość dobrych graczy się rozpoznaje po ubranku, co jest świetną rzeczą.    

PS Wracając na chwilę do starego wątku
    łucznictwo to taki easy mode - sorry Liveon ;-) - w dodatku gra łucznikiem niczym się na dobrą sprawę nie różni od tych wszystkich FPSów.
    Nie zgadzam się z Tobą, co nietrudno się domyśleć:)
    Trochę gralem napakowany strenght'em i zdecydowanie odbieram to(tankowanie) jako  łatwiejszy i efektywniejszy styl gry.

A jeśli chodzi o porównywanie do FPS to niewiele gier mi przychodzi do głowy , które dorównują skalą trudności  archerowi w WB(a troche czasu zmarnowałem jako snajper np w COD- i to są klimaty arcadówki), może ArmA, i jeszcze jedna była taka stara gierka (czysto snajperska, nazwa wyleciała mi z pamięci) gdzie trzeba było przewidywać krzywą balistyczną na większe dystanse i zegrać to z szybkością i torem poruszania się celu.
    Być może, że  jak się nabije takie kosmosy jak Legolas,  czy nawet powyżej 200 WPF to jest już bułka z masłem, ja najwyżej dobiłem do 175  i  trafienie w ruchomy cel(z warbow'a) z odległości wirtualnej dalszej niż 50m nadal nie było proste.
    Wczoraj pierwszy raz grałem konnym strzelcem - Khergitą - w native oczywiście, pieszym zresztą też grałem raptem kilka razy, generalnie mnie to nie bawi. W każdym bądź razie za pierwszym podejściem miałem staty 17-29. Żeby mieć takie ratio KD walcząc 2h potrzebowałem kilkudziesięciu godzin treningu. Sorry, ale walka bronią białą wydaje mi się o wiele trudniejsza. Poza tym jako strzelec czy przewidzisz "krzywą balistyczną na większe dystanse" czy też nie wielka krzywda Ci się nie stanie, najwyżej nie trafisz za pierwszym strzałą, ale możesz posłać kolejną i kolejną, aż w końcu któraś trafi. Gdy walczący wręcz spóźni blok albo pomyli kierunek - gryzie ziemię. W TDM czy siege to nie jest jeszcze tak uciążliwe, ale w battle różnica jest ogromna, strzelec może nałapać sporo fragów bez jakiegokolwiek zagrożenia dla siebie, walczący wręcz za każdym razem ryzykuje, że zaliczy zgon i, co gorsza, 5 minut czekania na koniec rundy ;-)
    « Ostatnia zmiana: Listopada 10, 2010, 13:31:08 wysłana przez leuthen »

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #400 dnia: Listopada 10, 2010, 14:10:00 »
    Co do statysty broni jeżeli dwuręcznej używamy w jednej ręcę bądź na koniu, to tak (mam książeczkę pod ręką):
    - za przeproszeniem gówn* spowalnia,
    - obniża obrażenia o 35% :)
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline Liveon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #401 dnia: Listopada 10, 2010, 14:16:01 »
    Leuthen,

To, co piszesz o polearms, to święta racja(dlatego ta broń {chyba} potrzebuje najwięcej wpf, zaraz po łuku), ale konno szybkość ataku ma drugorzędne znaczenie, bo drugorzędne znaczenie ma ponowienie ataku,imho-powtórzę się- z siodła liczy się głównie timing, dlatego nawet powolną heavy lancą ludzie potrafią mnóstwo fragów nałapać, nawet  w zabudowanym terenie.
    _______________________________________ ________________________________
    Dla mnie temat trudności grania takim czy innym profilem, ekhm, bojowym- nie jest rozstrzygalny.
    Ja np zaczynam grę(w kolejnych genach) w cRPG od nabicia 15 str(dla Strongbowa, a przy okazji robię{teraz, bo wcześniej różnie bywało} 5 flesha i 5 strika)  i gram klasycznym piechurem aż nabiję 150 wpf  archery- bo dopiero wtedy gra łucznikiem(+strnbow) zaczyna nabierać rumieńców.
    Do tego czasu wchodzę w niezłe ciuchy(Mail Boots,Vaegir War Mask,Khergit Elite Armor,Hourglass Gauntlets) i do ręki biorę...Mallet:)(na Maula szkoda mi str).
    A póżniej się pakuję w największy(im wiekszy, tym lepiej:) dym i  prawie zawsze parę fragów złapię, czyli easy mode,imho:)

Łucznikiem konnym(takim, na którego wszyscy bluzgają i podejrzewają o czity;) w cRPG pograć można po nabiciu minimum 15 str i 30 agi.
    W native to jest nieporównywalne, bo tam na dzień dobry łucznik dostaje (chyba) 200wpf, no i mamy do czynienia z  całą armią HA.
    A wtedy nie dziwota, że trup się ściele gęsto- bo niby jak miałoby być inaczej-nie od parady kiedyś hordy rządziły Euroazją.
    Oczywiście zgodzę się, że jeśli  większość łuczników przesiądzie się na konie to reszta( przynajmniej w otwartym terenie ) będzie musiała używać na potęgę wszelkiego rodzaju osłon(np siege shield, czy fortyfikacje zbudowane z  drabin itp) a i tak nie sądzę , żeby to wiele pomogło(ze względu na mobilność, HA zawsze mogą zająć najlepsze miejsce na mapie i tam prowadzić stacjonarny obstrzał).
    W gruncie rzeczy będzie się to sprowadzało do tego, z której drużyny HA wybiją HA z tej drugiej(właściwie już to tak zaczyna wyglądać, tyle , że obecnie dotyczy to, ogólnie-konnicy).
    Mnie to akurat nie przeszkadza, wręcz przeciwnie- ale rozumiem ból innych formacji.
    Imho, jedyne wyjście to będzie stworzenie wydzielonych serwerów na których pewne formacje będą  passe.
    Czyli powrót do praktyk z native, co akurat  mniej mi się podoba(ewentualnie ograniczyć umiejętność horse archery do 4, bo to , że mogą jeździć na koniach mocniej opancerzonych od Destriera to chyba od początku był błąd- też już pisałem, że w ogóle nie powinno być koni lepszych od War Horse , nawet dla lansjerów).
    « Ostatnia zmiana: Listopada 10, 2010, 14:43:54 wysłana przez Liveon »

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #402 dnia: Listopada 10, 2010, 14:49:13 »
    Ja mam pytanko :)
    Za każdym razem w p[rawym górnym rogu iwdzę Round Bonus, ale na stornie mojej postaci nic nie przybywa.
    Wytłumaczcie mi podtsawy bardzo proszę.
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline leuthen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #403 dnia: Listopada 10, 2010, 15:13:14 »
    Liveon,
    może widziałeś wątek na TW o tym by założyć serwer tylko melee. Od razu podniósł się krzyk strzelców i konnicy, że to głupota. Prawda jest taka, że gdyby taki serwer założono 3/4 - lekko licząc - piechociarzy by się nań przeniosło i wtedy konnica i strzelcy nie mieli by kogo zabijać. Battle byłoby dla mnie zjadliwe tylko na takim właśnie serwerze, ale jak na razie coś nikt takiego serwera nie zakłada.

Ktoś zrobił rysunek obrazujący trudność gry w M&B:

Chodzi mi zwłaszcza o prawy dolny róg i shortcut ;-)
    Pomijając już kwestię ratio KD to jednak manualny blok i cała walka wręcz dla mnie jest o wiele bardziej wymagająca/potrzeba doń o wiele więcej skilla aniżeli w przypadku mierzenia z łuku. Gdy zaczynałem grać w cRPG łucznicy w ogóle nie byli problemem, ale z upływem czasu coraz więcej ludzi przestawiło się na tryb strzelecki/konnicę i walka 2h/polearm stała się odrobinę zbyt frustrująca jak dla mnie.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 10, 2010, 15:19:33 wysłana przez leuthen »

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #404 dnia: Listopada 10, 2010, 15:54:29 »
    Co do statysty broni jeżeli dwuręcznej używamy w jednej ręcę bądź na koniu, to tak (mam książeczkę pod ręką):
    - za przeproszeniem gówn* spowalnia,
    - obniża obrażenia o 35% :)

Dam głowę że 1.5h używany z tarczą cholernie zwalnia. Więc nie pisz głupot:)

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012