Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: cRPG&Strategus  (Przeczytany 221889 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    Odp: cRPG MOD
    « Odpowiedź #420 dnia: Listopada 13, 2010, 00:42:02 »
    Dzięki, ale Liveon parę postów wyżej już mi pomógł :)
    Teraz ładuje w Weapon Mastery i 2h i Łuk mianowicie:
    2h- 51
    Łuk- 92
    Mam 4000 gold'a i nie wiem na co wydać:
    -Dobra zbroja (Byrnie)
    -Jeszcze ze 2 dni może jeden pozbierać i kupic sobie dobry miecz (Sword of Tears/ Cookies)
    - Dobry łuk (Khergicki)

Co polecacie?
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #421 dnia: Listopada 13, 2010, 01:05:14 »
    Hmm...ja zacząłem od zbroi ale moja sytuacja była zgoła inna (pakowałem wszystko w archery) więc to jest twoja decyzja. Co do odpowiedzi Liveona...nie doczytałem:)

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline wesch96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #422 dnia: Listopada 13, 2010, 11:18:10 »
    Teraz widzę, że stać mnie na Silny Łuk, i teraz przerażony tym co powiedział Liveon, mam pytanie, czy aby celownik w moim łuku był mały (jak w zwykłym multi) potrzebuję, aż 200 WPF do Archery?

www.pustamiska.pl

Offline Argaleb

• Użytkownik
    « Odpowiedź #423 dnia: Listopada 13, 2010, 11:20:12 »
    Teraz widzę, że stać mnie na Silny Łuk, i teraz przerażony tym co powiedział Liveon, mam pytanie, czy aby celownik w moim łuku był mały (jak w zwykłym multi) potrzebuję, aż 200 WPF do Archery?

Ja mam w łukach 205 (czyste punkty bez bonusów power draw czy ujemnych od zbroi) i generalnie dopiero niedawno celownik stał się w miarę mały. Więc chyba tych 200 punktów musi być:)

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline wesch96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #424 dnia: Listopada 13, 2010, 11:22:18 »
    Co masz na myśli pisząc

[...]bez bonusów power draw[...]

Wciąż jestem zielony

EDIT:
    Czy jeżeli mam dwie postacie to podczas jednej rozgrywki moge je zmieniać?

www.pustamiska.pl

Offline Liveon

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #425 dnia: Listopada 13, 2010, 11:29:57 »
    Dzięki, ale Liveon parę postów wyżej już mi pomógł :)
    Teraz ładuje w Weapon Mastery i 2h i Łuk mianowicie:
    2h- 51
    Łuk- 92
    Mam 4000 gold'a i nie wiem na co wydać:
    -Dobra zbroja (Byrnie)
    -Jeszcze ze 2 dni może jeden pozbierać i kupic sobie dobry miecz (Sword of Tears/ Cookies)
    - Dobry łuk (Khergicki)

Co polecacie?
    No, nie na wszystkie pytania odpowiedziałem, bo widzę, że jedno wyedytowałeś w późniejszym czasie, więc bez odpowiedzi(zdecydowanie pełniejszych) Argaleba ani rusz:)
    Ja tylko uzupełnię jedną kwestię- to własnie Agility(przynajmniej w teorii) podnosi szybkość ataku(0,5% na jeden punkt)

Co do twojego builda, to widzę, że nadal jesteś niezdecydowany, kim chcesz być w przyszłości;)
    Choć ,być może, jest też moja w tym wina, bo  o pewnych rzeczach nie wspomniałem we wcześniejszym komentarzu.
    Punkty WPF do 2h ładujesz dopiero wtedy , kiedy możesz swobodnie posługiwać się swoją koronną bronia, a jak rozumiem, jest nią łuk.
    W tej chwili wydłużyłeś Sobie drogę do tego, żeby mieć fun z gry.
    Bo ani ,przej najbliższy czas nie będziesz dobrym łucznikiem, ani ,tym bardziej piechurem.
    Tak jak wspomniał Argaleb, wszystkie punkty uzyskane z Weapon Master nalezy ładować w archery, a tu jeszcze daleka droga przed Tobą, bo...
    Dla łuku khergickiego absolutne minimum to 130 WPF, dla Strongbowa 150 WPF, dla Warbowa 170 WPF, dla Longbowa 200 WPF

Następna sprawa- Khergit Bow , to bardzo specyficzny łuk. Owszem, w pewnym sensie, to  pierwszy z profi-łuków, ale... jest jedno wielkie ALE.
    To łuk tylko dla HA/łuczników konnych, bo on się sprawdza tylko na krótkim  dystansie.
    Jeśli chcesz zdjąć jakiegoś archi-snajpera , któremu wystaje tylko czubek głowy i to tylko przez chwilę, na drugim końcu mapy, to zapomnij o tym.
    Poza tym ten łuk  ma dziwną/wysoką i nagle opadającą trajektorię/krzywą balistyczną(teoretycznie ,powinno się  łatwiej strzelać do ukrywajacego się za przeszkodą/murem/wzgórzem przeciwnika;).
    Krótko i szczerze powiem-nie lubię tego łuku:)
    Co do zbroi, to ty chyba jesteś na początku drogi, więc jeśli nie stać cię na kary wagowe(a nie stać , vide:92 archery) to Byrnie odpada(chyba ,ze jednak chcesz się bawić w piechura) do czasu nabicia WPF archery 150, musisz chodzić w ciuchach , których waga w sumie nie przekracza 5 weight.

Co do białej broni to się nie wypowiadam-kwestia gustu(choć mój gust mi podpowiada, że z tych dwóch mieczy zdecydowanie wybrałbym Sword of Tears, bo ma fenomenalne dziobnięcie/pierce{zwłaszcza po ulepszeniu})

Co masz na myśli pisząc

[...]bez bonusów power draw[...]

Wciąż jestem zielony

EDIT:
    Czy jeżeli mam dwie postacie to podczas jednej rozgrywki moge je zmieniać?

Też tego nie załapałem , o co chodzi z tymi bonusami.

Nie, nie możesz.

A co do twojego przerażenia:, no , niestety, droga łucznika jest długa, bolesna i pogardzana  przez innych(jak łatwo się przekonać, czytając komenty na servach;), a po grudniowym patchu ma być, podobno zdecydowanie jeszcze trudniej.
    Bez determinacji i cierpliwości,fakt, łatwo się można podłamać na początku drogi;)

_______________________________________ _____________________________________

EDIT : @down Argaleb
    A, teraz wszystko jasne. Dodam tylko, że: by uzyskać to przewyższenie/bonus wynikające z niskiego PD, trzeba też osiągnąć pewne minima WPF dla konkretnych łuków i utrzymać minima dla konkretnych/adekwatnych wagowo ciuchów.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 13, 2010, 12:30:06 wysłana przez Liveon »

Offline Argaleb

• Użytkownik
    « Odpowiedź #426 dnia: Listopada 13, 2010, 11:45:56 »
    Też tego nie załapałem , o co chodzi z tymi bonusami.

Chodziło mi o to odejmowanie punktów archery im wyższy power draw. Power draw na poziomie 5 daje chyba nawet jakieś bonusy więc tak to ująłem:)

Offline wesch96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #427 dnia: Listopada 13, 2010, 14:15:02 »
    Dziękuję za pełną i kwiecistą wypowiedź
    Ale jeszcze jedno, jeżeli masz na myśli minimum oznacza to że...

www.pustamiska.pl

Offline Liveon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #428 dnia: Listopada 13, 2010, 15:13:29 »
    Już dawałem kilka razy link do kalkulatorów, poeksperymentuj  ze zmiennymi  danymi(PowerDraw/Waga/WPF) i ci wyjda same te minima dla konkretnych ustawień.

Character builder(programik do ściągnięcia, adres zapodany przez Ozwana)

http://poul.net.pl/pliki/cRPGcb.rar

=====================================

Armor weight / weapon proficiency / PD calculator
    Damage calculator
    Character attribute / skill point calculator

(strona www, adres zapodany przez Fraa_Erasmasa)

http://infinitum.dyndns.org/crpg/calc.htm

PS Przy okazji prośba do IVE, żeby przypiął te linki do założycielskiego postu. Zaoszczędzi to powtórzeń(a przynajmniej ich części) tematycznych.

EDIT:@down ^ IvE

Wielkie dzięki, niech Ci Chadz w expie wynagrodzi;)
    « Ostatnia zmiana: Listopada 13, 2010, 15:50:53 wysłana przez Liveon »

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #429 dnia: Listopada 13, 2010, 15:40:14 »
    Proszę bardzo ;)

Offline Liveon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #430 dnia: Listopada 14, 2010, 14:15:16 »
    Przeanalizowałem trochę to, co wiadomo już n/t tego patcha(choć przyznam się  sporo tu jest  znaków zapytania, czy wręcz mętnych przekazów).
    I mam bardzo mieszane odczucia związane z  osłabieniem, nazwijmy to, czynników motywacyjnych , które wpływały na to , że ludzie szli w kolejne generacje.
    Krótko mówiąc; dotąd było tak, że zabawa(z genami) opierała się na tym, żeby gonić króliczka, a nie żeby go złapać.
    Po rewolucji grudniowej(teraz już chyba można tak to określić;) może się okazać, że większość   generatorów(umówmy się, ludzi, którzy poświęcają najwięcej czasu na grę) zacznie już króliczka(czytaj: cRPG), ekhm, mordować.
    Bo problemem cRPG nie byli wcale gracze generacyjni, tylko  właśnie  gracze, którzy szli, jednym genem, w najwyższe levele.
    To oni zasłużyli w tej grze na miano ludzi nietzscheańskich:), z WPF w okolicach 300p  , z Power Strike +10 , lub HA +6.

Jak to praktycznie wygląda?
    Ano tak, że ja  mimo, że jestem obecnie w VII generacji ,jako łucznik, nigdy nie dobijam do 200 WPF  archery(gdzie jak podejrzewam, ma się kilka sekund na  precyzyjne przymierzenie i  gdzie można chodzić w body armor +50)
    Ja  na ogół gram z archery +160,(dwa razy miałem +170) czyli b. przeciętny wskażnik, jak na tyle  czasu poświęconego grze.
    Po patchu z pewnością(chyba ,że z innych względów cRPG stanie się niegrywalne) pójdę bezpośrednio  drogą ku jak najwyższym levelom , a wraz ze mną cała armia generatorów, co zaowocuję realną przepaścią pomiędzy starymi graczam i  graczami nowymi/okazjonalnymi itp.
    Bo ogranicznika lvl jednak ma nie być(o ile dobrze zrozumiałem to, co chadz pisze na TW), ma być tylko trudniej, dużo trudniej i dużo dłużej.
    A trudniej to słowo, które zawsze mnie motywuje:), a dłużej to też nie problem.

Ergo, powtórzę się; to właśnie generacje utrzymywały  stan zrównoważenia umiejętności/możliwości   wszystkich graczy(poza już wspomnianymi matuzalemowymi jednożyciowcami.). W grudniu zacznie się owczy pęd  ku jak najwyższemu levelowi.
    Mam nadzieję, że chadz jednak przemyśli sprawę i wprowadzi wręcz odwrotne rozwiązania- takie, w którym( np minimum raz na miesiąc) trzeba będzie(lub na tyle będzie się to opłacało) przejść  w następny gen :D

_______________________________________ _______________________________________ _____________________

EDIT: down@Wesch96
    Na swojej stronie cRPG masz hasło Retirement i tam są wymienione wszystkie warunki(lvl, kasa, czas) ,jakie musisz spełnić, zeby przejść w następny/konkretny gen.

Wszyscy gramy razem, jak dotąd,ale  rzeczywiście, były takie wirtualne pomysły , by servery podzielić wzgledem klas/lvl graczy
    « Ostatnia zmiana: Listopada 14, 2010, 14:58:33 wysłana przez Liveon »

Offline wesch96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #431 dnia: Listopada 14, 2010, 14:18:27 »
    Jak przejść na wyższą genreację i czy gracze z różnymi genami nie mogą grac ze sobą?

Dziękuję za obszerny tekst :)

www.pustamiska.pl

Offline leuthen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #432 dnia: Listopada 14, 2010, 15:00:17 »
    Liveon
    nie doceniasz ludzi. Build Legolasa - 308 wpp w archery w 9 gen był zrobiony w kilka dni. Koleś od tego buildu jest teraz w 12 gen. Czyli co tydzień miał taki build. I nie tylko on. Poza tym premia do wpp z generacji była jednak przegięta - jakiś koleś w 1x generacji ma na 1 poziomie ~100 wpp w archery i polearms - ja moim 13 lvlowcem mam chyba 120 w 2h i to tylko dlatego, że siłę rozwinąłem tylko do 9. To jest dopiero niezbalansowanie, praktycznie taki ktoś deklasuje mnie już na samym początku i biorąc pod uwagę bonus do xp będzie mnie deklasował coraz bardziej - grając tyle samo czasu gdy ja osiągnę lvl 10 on będzie na 15. A w przyszłości z tego co pisze chadz wcale nie będzie ludzi na super wysokich poziomach - skoro 30 lvl ma być łatwy do osiągnięcia a 35 praktycznie nieosiągalny - i wcale nie jestem pewien czy to ma nie być już ten "twardy", nieprzekraczalny pułap, tak jak lvl 30 ma być "miękkim" - to wszyscy będą w tym właśnie przedziale. czyli będzie mniejsze zróżnicowanie w poziomach niż było dotychczas gdy dla mnie dojście do lvl 30 oznaczało 2 tygodnie gry - i to wówczas gdy grałem stosunkowo dużo - a dla osób z 8 i wyżej generacji to były 2 dni. Poza tym to dzisiaj ja widzę u co niektórych owczy pęd do jak najwyższych generacji ;-) (Bez urazy ;-F ) Przepaść widzę obecnie, jeżeli zapowiedziane zmiany faktycznie zostaną wdrożone owa przepaść ulegnie zmniejszeniu - będzie ograniczona do 5 lvli i bonusów do itemów. I to mi się podoba - koniec z uberbuildami, jak grałeś dużo masz pewną przewagę nad graczami, którzy tego czasu poświęcili mniej, ale ich nie deklasujesz.

Offline Liveon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #433 dnia: Listopada 14, 2010, 15:22:03 »
    Leuthen,
    No, powiem szczerze, nawet nie to , że nie doceniam, mnie w to, zwyczajnie, jest trudno uwierzyć:)
    Ja gram dużo(chyba o wiele za dużo;) w cRPG, a dobijam  po tygodniu maksymalnie do 31 lvl, bo o ile te pierwsze promocje(lvl) następują już migiem, to  powyżej 30lvl tego już tak nie widać (nabicie 1 lvl to kwestia już kilku milionów exp)
    Chyba ,że chłopcy-kreskowcy ciągle chodzą z zakatarzonymi nosami(wiesz , co mam na myśli;), no to wtedy rzeczywiście... tyle, że to się może skończyć, definitywnie, ostatnią generacją, i to w realu.

Ale nawet, gdyby, to zauważ, że tym ubermenschem to oni są tylko przez 2/3 dni gry, a co tydzień zaczynają grę jak zwyczajni wieśniacy i średniostatystyczna ich pozycja z tygodnia też jest...średniolevelowa.
    W grudniu,  chwila-moment(ok, dłuższy moment, choć i tak odziedziczą proporcjonalnie wysokie levele) i już będą non-stop na najwyższej półce, albo i ciut wyżej, bo jeśli dla Legolasa jest możliwe nabicie w kilka dni 300p WPF to i po grudniu może wprawić nawet chadza w osłupienie:)
    Notabene, ja tego Legolasa jakoś nie kojarzę(co by raczej potwierdzało moją teorię o małej szkodliwości czynu zw wielogeneracyjnościa;), choć i na serwerze amerykańskim też często bywam(imho, tam jest zdecydowanie niższy poziom- bez problemów, pomimo pingu>150, o wiele częściej jestem tam na czołowych lokatach{nomen-omen , to właśnie dobrych łuczników bywa tam tylu, ile kot napłakał})
    PS Aha, jeszcze jedno- dałeś ekstremalny przykład i to w dodatku kolesia, który jest jednokierunkowcem(pewnie w meele jest przekąską dla każdego średniolevelowca z tarczą), a wg moich obserwacji przytłaczająca większość  generatorów to gracze hybrydowi, którzy obstawiają 2. lub nawet 3 bronie w WPF i wtedy efekt dziedziczenia zdecydowanie już nie wygląda tak spektakularnie( co łatwo sobie policzyć).
    « Ostatnia zmiana: Listopada 14, 2010, 16:14:53 wysłana przez Liveon »

Offline Verinen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #434 dnia: Listopada 18, 2010, 16:28:19 »
    Moim zdaniem przed wyjściem grudniowego patcha nie powinno się kupować, sprzedawać, ulepszać itemów, robić generacji- iść na emeryturę itd. itp. Patch ma podobno "przebalansować" całą grę w moda...