Po wielu przemyśleniach chcę być łucznikiem, jaki build polecacie, jaki luk itp.
Ja już o tym pisałem, a teraz, mając w perspektywie ten patch, tym bardziej to podtrzymuję.
Królem łuków jest(a już z pewnością będzie) Strongbow(oczywiście jak już ktoś nabije 200wpf i 35 level to i stać go na luksus korzystania z longa i wara:). Bez sensu jest gubienie leveli na nabicie 18str, bo kary za Powerdraw nie niwelują, IMHO, większe obrażenia zadawane z powolnego Longbowa czy tym bardziej z Warbowa.
Lepiej te punkty zinwestować w Weapon Master(tym bardziej jak po patchu będą takie problemy z dobiciem do 30lvl)
Taki build nabijesz w 28 lvl, o ile mnie pamięć nie myli( konwertując też skillpoint'y)
Edit: Sprawdziłem i to powinno wyglądać tak-28lvl(można by to obniżyć na niższe levele, konwertując
skillpoints i nie inwestując w
ironflesha i power strike'a-tyle , ze wtedy dostajesz bombę w trąbę widłami od wieśniaka i padasz(tu uwaga-jak masz już wpf dla stronga powyżej 177p, możesz sobie pozwolić na armor o wadze 21, i wtedy problem słabych
sił witalnych zostaje zniwelowany pancerzem);, a sam innych w meele możesz , co najwyżej, połaskotać pod pachami)
Strength
15 Agility
24 One Handed 1 [1 WPF cost]
Two Handed 1 [1 WPF cost]
Polearm 1 [1 WPF cost]
Archery 200 [8 WPF cost]Crossbow 1 [1 WPF cost]
Throwing 1 [1 WPF cost]
Ironflesh
5 2
Power Strike 5
Shield 0
Athletics 0
Riding 0
Horse Archery 0
Power Draw 5
Power Throw 0
Weapon master * 8
Piszę z pamięci( bo ja jednak jestem w innej sytuacji jesli chodzi o WPF-dziedziczenie)-trzeba by to było sprawdzić na kalkulatorze character builder, do którego link już kilkukrotnie podawałem.EDIT1: Jeśli chodzi o ciuchy-
zero nakrycia głowy, i jeśli już, to
najtańsze/najlżejsze rękawiczki.
Body armor to, po kolei, zależnie od wzrostu siłki i WPF-
Gambeson/Light Leather/Lamellar Vest/ i na sam koniec(~200 wpf), coś o wadze bliskiej 21(teoretycznnie najlepsza jest
Khergit Guard Armor=wysoka premia do ochrony nóg, ale ten szaliczek, ekhm... nie tenteges estetycznie i preferencyjnie;), buty to
Sarranid Leather Boots/Sarranid Mail Boots i już jak nabijesz 220 wpf :),to coś w okolicach
Khergit Guard Boots/Mail Boots.
Dochodzi też kwestia, o której wspomniałem, estetyki, ale głównie chodziło mi o stopniowalność wymagań, pod kątem
kar wagowych do WPF
Broń to już kwestia tego, czy wolisz walczyć w półdystansie-wtedy jakiś Polearms( np słynny
Dziób Kruka/Bec de Corbin;), ja wolę walkę na styk, więc wybrałem2h/
katanę bo jest najszybsza.
EDIT2:Można też wrzucić 100
weapon proficiency points na konto swojej białej broni(żeby nie być tylko chłopcem do bicia), co da nam w efekcie
73 WPF
1h/2h/polearms i
188 WPF
archery_______________________________________
heirlooma, to , imho, opłaca się je do końca ulepszać(pomijając broń, np ciuchy, zwłaszcza dla łuczników, ze względu na
kary wagowe), skoro później mają być takie obostrzenia ,żeby to osiągnąć.
A kasa, rzecz nabyta, bo nie wyobrażam Sobie(i o tym chadz też nie wspomina) , żeby miało być pod tym względem gorzej, niż jest obecnie.
Tym bardziej, że ja nic więcej kupować, praktycznie, nie muszę, poza stadniną;) koni (obecnie mam Destriera w stajni), ale na to mam jeszcze dużo, dużo czasu.
EDIT: Aha, skoro jak piszesz , nie będzie restartu, to co z zachowanym WPF i zdobytymi Skillpointami?
Przecież tu nie d się w żaden sposób przeprowadzić sensownej redukcji(tym bardziej jeśli ktoś wyląduje na pułpie i tak wysokiego levela, gdzie praktycznie żadne promocje i zmiany nie są możliwe, a przykładowo obcięcie choćby jednego punktu
PowerDraw zmienia wszystko , to samo dotyczy np redukcji WPF archery, gdzie , przykładowo redukcja tylko o 20p WPF stacza łucznika do piekielnych kręgów:).
Wesch96Nie, nie, nie.