Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: cRPG&Strategus  (Przeczytany 221883 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    Odp: cRPG MOD
    « Odpowiedź #405 dnia: Listopada 10, 2010, 16:06:52 »
    Być może gdyż to mod, a ja bazuję na książece z gry :)
    Bardziej teraz bym proisł o pomoc z popdrzednim pytaniem, niż analizowaniem czy spowalnia czy nie.
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline leuthen

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #406 dnia: Listopada 10, 2010, 17:03:18 »
    Tarcza spowalnia i w native. Gdzie w książeczce masz napisane, że bastardy nie zwalniają? Która strona?
    Argaleb - 666 wiadomości ;-D

Offline wesch96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #407 dnia: Listopada 10, 2010, 17:08:47 »
    Dział 11.1 str 43
    Cytuję:
    "Ciekwaym przykładem broni dwuręcznej jest miecz bękarci: możesz używać go oburącz, lub posługiwaćsię jedną ręką i korzystaćz tarczy. Jednak taki sposób używania broni dwuręcznej odbiera jej 35% obrażen."

www.pustamiska.pl

Offline Skrabek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #408 dnia: Listopada 10, 2010, 18:41:13 »
    Ciekawa ta książka skoro są tam takie błędy. Ale nie o tym chcę napisać mianowicie: w rl konnica jest potężniejsza co nie znaczy, że jest jej więcej. Konnicy zawsze było mniej więc sadzę, że utrudnią trochę bycie konnym. A jeśli chodzi o łuki... to dosyć osobliwy przypadek i nie wiem co z tego wyjdzie, ale raczej nie będą ubrer-pro bo w rl nie są też. Tak więc wątpię aby łucznicy albo konni zdominowali serwery i zaczęli robić z piechoty worki treningowe.

Offline Amoresso

• Użytkownik
    « Odpowiedź #409 dnia: Listopada 11, 2010, 13:36:58 »
    półtorak w jednej ręce ma -35% do każdej cechy po za długością i wagą :P
    "Ból ciała przemija, ból duszy zostaje" Ja
    <---------------- Tak to ja
    www.chzg.pl

Offline wesch96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #410 dnia: Listopada 11, 2010, 15:12:07 »
    Wchodzę na serwer, uprzednio zapisałem się na bitwę na Startegusie, gdy mam okno ekwipunku mam we wszystkich slotach, "INALID ITEM"
    Gdy wciskam Gotowe, nic się nie dzieje... Pomóżcie, 2 razy reinstalowałem moda.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 11, 2010, 17:51:48 wysłana przez wesch96 »

www.pustamiska.pl

Offline FireCrix

• Użytkownik
    « Odpowiedź #411 dnia: Listopada 11, 2010, 22:36:35 »
    Mam problem chce przejść do następnego gena, pierwszy raz to robię i kopiłem sobie strong bow, nie korzystałem z niego ( nie mam skilla ), chce go dać jako Heirloom Item ale się nie wyświetla. Dlaczego ?

Offline leuthen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #412 dnia: Listopada 12, 2010, 00:05:54 »
    Musisz mieć siłę i skill wystarczające by go używać. W innym wypadku nie możesz go wybrać. Musisz nabić potrzebne umiejętności. A tak w ogóle nie wiem czy łuki warto wybierać, przydatne linki: http://forums.taleworlds.com/index.php/topic,136839.msg3291118.html#msg3291118 http://forums.taleworlds.com/index.php/topic,135487.msg3261888.html#msg3261888

A tak poza tym:
    the next patch will in general be:

less grinding, more fun, more competition, more stuff to do.

the point of the item maintenance is to keep the average player in average gear. The maintenance will be designed so you can have average equipment without losing money. Or one very expensive piece and the rest is cheap.

To get the good stuff overall, you  have to do something remarkable: win more rounds than others (due to most people being thrown back to medium, you can now do a difference in the right armor).
    Get money from strategus by fighting as a merc, by trading, by raiding.

You will (probably) be able to change money from crpg to strategus and vice versa.

This will result in a totally new balance, and actually a very different game. You can reach the high levels soon (xp and gold income will be increased), at about level 30 the xp requirements go sky-high. If you feel like grinding, nothing is stopping you, but the advantage you get from it is very minor. Level 35 is most likely unreachable unless you try really, really hard.

Retiring will be for free, the WPF bonus will be removed. You probably have to reach level 30 before you are allowed to retire.

Rich strategus factions will be spot in crpg by the armor they can afford constantly. But this also means that big factions have to pay their members to get this kind of stuff.

Hopefully this leads to more fun, and it also allows for a new balance factor.

Edit 2: bring on the whine :)

Zapowiada się naprawdę super :))) Szkoda, że dopiero od grudnia. Aha, to cytat z chadza, on chyba nie troluje ;-) Jak ktoś chce czegoś więcej dowiedzieć się o patchu niech przejrzy ostatnie posty chadza, sporo pisze o zmianach.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 12, 2010, 00:11:28 wysłana przez leuthen »

Offline Liveon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #413 dnia: Listopada 12, 2010, 10:45:59 »
    Wchodzę na serwer, uprzednio zapisałem się na bitwę na Startegusie, gdy mam okno ekwipunku mam we wszystkich slotach, "INALID ITEM"
    A jesteś pewny , że zostałeś zaproszony do bitwy i że spełniasz wszystkie warunki(20lvl, etc., etc.), bo wejść na Strategusową bitwę to każdy może, ale nie każdy może w niej wziąć udział.

_______________________________________ _______________________________________ _________________

Mam problem chce przejść do następnego gena, pierwszy raz to robię i kopiłem sobie strong bow, nie korzystałem z niego ( nie mam skilla ), chce go dać jako Heirloom Item ale się nie wyświetla. Dlaczego ?

Z heirloomem to czasami tak jest- raz się pewne rzeczy (zakupione wcześniej) pojawiają w slotach, innym razem( w kolejnych gen'ach) znikają. Zielonego pojęcia nie mam czym to jest uwarunkowane-być może to zwykły bug.
    Absolutnie odradzam, wręcz zabraniam;) brania łuków do upgrade'ów- Każy "szlif" odbywa się kosztem wzrostu PowerDraw, a ten z kolei miażdzy dokładność.
    Sprawdz pod tym linkiem(PD calculator), co się dzieje z WPF, jesli Powerdraw wynosi 7(a tyle wymagają masterwork'owe Strongbow'y).
    Ja, jeśli chodzi o branżę łuczniczą , ulepszyłem tylko strzały, +3 do kołaczanu(bodkin arrows), nawet mi się pokazało, że jest jeszcze bonus +1 do obrażeń, ale to akurat była jakaś sciema piarowska:)

_______________________________________ _______________________________________ _____________

Leuthen,

No, zapowiada się interesująco, czyli szlag by to trafił, ughrrr, że to tak eufemistycznie ujmę, a nieufemistycznie to pojadę klasyką;), choć i dość tajemniczo(bo nie jest np wprost powiedziane, że będzie restart statystyk).
    I na pierwszy rzut oka patch preferuje  zapuszkowanych raszerów pieszych/konnych- bo to oni, co by tu nie gadać, zawsze są na czele statystyk, czyli ten patch spełnia twoje oczekiwania z nawiązką:), bo i ograniczenie levela następuje, co dość skutecznie eliminuje HA z gry o najwyższe laury.
    Zwrócę tylko uwagę na to, że się nie będzie dziedziczyć WPF-nie wspominałem o tym, ale , kto wie, czy własnie to nie napędza/napędzało(w drugiej kolejności po bonusie do xp) przechodzenia w następne generacje.
    Gdybym sensownie rozkładał WPF na 3 bronie  to obecnie bym dziedziczył , w sumie >200 WPF, a to już jest uzysk nie w kij dmuchał.

PS Oczywiście kończę  w trybie natychmiastowym(tzn za 2 dni;), historie z genami-czas (do grudnia) skonsumować, to co się tymi genaracjami osiągnęło i pobawić się wszystkimi zabawkami:)
    EDIT: Choć jak wziąłem calculator do ręki, to mi wyszło , że chyba nie mam nawet czasu na przejście w ostatni gen, 7 gen. ,bo i tak prawie tydzień zajmie mi dojście do tego  poziomu, na którym obecnie jestem, a ten cholerny grudzień już za pasem. Mało casu, krucabomba, mało casu...
    EDIT1:Trafiłem na to:
    (click to show/hide)
    Jeśli tak, to opłaca się przechodzić w następne geny o ostatniej kropli krwi, do ostatniej minuty- bo ja rozumiem, to co się dotąd uzyskało zostaje na koncie.

PS1Jeśli starczy mi zapału, to po grudniu stworzę równolegle dwie postaci(łucznika i konnego) , bo o wymarzonym wojaku uniwersalnym trza będzie zapomnieć:)
    (click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Listopada 12, 2010, 12:16:01 wysłana przez Liveon »

Offline wesch96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #414 dnia: Listopada 12, 2010, 10:49:49 »
    A jesteś pewny , że zostałeś zaproszony do bitwy i że spełniasz wszystkie warunki(20lvl, etc., etc.) bo wejść na Strategusową bitwę to każdy może, ale nie każdy może w niej wziąć udział.
    [/quote]
    Dzięki! Mam 14 lvl -.-

www.pustamiska.pl

Offline FireCrix

• Użytkownik
    « Odpowiedź #415 dnia: Listopada 12, 2010, 13:50:16 »
    Po wielu przemyśleniach chcę być łucznikiem, jaki build polecacie, jaki luk itp.

Offline leuthen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #416 dnia: Listopada 12, 2010, 14:16:08 »
    Liveon
    restartu na pewno nie będzie, ale korzyści z dotychczas osiągniętych generacji za wielkie nie będą, chadz przeliczy od nowa wszystkie statystyki wszystkich postaci i po patchu 40 lvlowiec będzie miał lvl 33 np. Jedyny zysk będzie chyba taki, że łatwiej będzie na lvle powyżej 30 lvl się dostać. No i itemy zostaną, ale bonusy mają zostać zmniejszone, więc też nie będzie to nic wielkiego. Nowy system utrzymania ma wyeliminować masowość tanków - drogie itemy będą drogie w utrzymaniu, nie każdego będzie na nie stać. Czyli też nie opłaca się iść teraz w generacje, szkoda kasy, która teraz będzie się przydawać. Ogólnie te zapowiedzi są w pełni zgodne z moimi oczekiwaniami.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 12, 2010, 14:21:56 wysłana przez leuthen »

Offline Liveon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #417 dnia: Listopada 12, 2010, 14:35:32 »
    Po wielu przemyśleniach chcę być łucznikiem, jaki build polecacie, jaki luk itp.

Ja już o tym pisałem, a teraz, mając w perspektywie ten patch, tym bardziej to podtrzymuję.
    Królem łuków jest(a już z pewnością będzie) Strongbow(oczywiście jak już ktoś nabije 200wpf i 35 level to i stać go na luksus korzystania z longa i wara:). Bez sensu jest gubienie leveli na nabicie 18str, bo kary za Powerdraw nie niwelują, IMHO, większe obrażenia zadawane z  powolnego Longbowa czy tym bardziej z Warbowa.
    Lepiej te punkty zinwestować w Weapon Master(tym bardziej  jak po patchu będą takie problemy z dobiciem do 30lvl)
    Taki build nabijesz w 28 lvl, o ile mnie pamięć nie myli( konwertując też skillpoint'y)

Edit: Sprawdziłem i to powinno wyglądać tak-28lvl(można by to obniżyć  na niższe levele, konwertując skillpoints i  nie inwestując w ironflesha i power strike'a-tyle , ze wtedy dostajesz bombę w trąbę widłami od wieśniaka i padasz(tu uwaga-jak masz już wpf dla stronga powyżej 177p, możesz sobie pozwolić na armor o wadze 21, i wtedy problem słabych sił witalnych zostaje zniwelowany pancerzem);, a sam innych w meele możesz , co najwyżej, połaskotać pod pachami)
    Strength 15   
    Agility   24   

One Handed   1   [1 WPF cost]
    Two Handed   1   [1 WPF cost]
    Polearm               1   [1 WPF cost]
    Archery              200   [8 WPF cost]
    Crossbow   1   [1 WPF cost]
    Throwing   1   [1 WPF cost]

Ironflesh              5    2
    Power Strike   5   
    Shield   0   
    Athletics   0   
    Riding                 0   
    Horse Archery   0   
    Power Draw   5   
    Power Throw   0   
    Weapon master *   8

Piszę z pamięci( bo ja jednak jestem w innej sytuacji jesli chodzi o WPF-dziedziczenie)-trzeba by to było sprawdzić na kalkulatorze character builder, do którego link już kilkukrotnie podawałem.

EDIT1: Jeśli chodzi o ciuchy-zero nakrycia głowy, i jeśli już, to najtańsze/najlżejsze rękawiczki. Body armor to, po kolei, zależnie od wzrostu siłki i WPF- Gambeson/Light Leather/Lamellar Vest/ i na sam koniec(~200 wpf), coś o wadze bliskiej 21(teoretycznnie najlepsza jest Khergit Guard Armor=wysoka premia do ochrony nóg, ale ten szaliczek, ekhm... nie tenteges estetycznie i preferencyjnie;), buty to Sarranid Leather Boots/Sarranid Mail Boots i już jak nabijesz 220 wpf :),to coś w okolicach Khergit Guard Boots/Mail Boots.
    Dochodzi też kwestia, o której wspomniałem, estetyki, ale głównie chodziło mi o stopniowalność wymagań, pod kątem kar wagowych do WPF
    Broń to już kwestia tego, czy wolisz walczyć w półdystansie-wtedy jakiś Polearms( np słynny Dziób Kruka/Bec de Corbin;), ja wolę  walkę na styk, więc wybrałem2h/ katanę bo jest najszybsza.
    EDIT2:Można też wrzucić 100 weapon proficiency points  na konto swojej białej broni(żeby nie być tylko chłopcem do bicia), co da nam w efekcie 73 WPF  1h/2h/polearms i 188 WPF archery

_______________________________________ _______________________________________ ______________

Leuthen,
    Jeśli  stare rzeczy zostają z heirlooma, to , imho, opłaca się je do końca ulepszać(pomijając broń, np ciuchy, zwłaszcza dla łuczników, ze względu na kary wagowe), skoro później mają być takie obostrzenia ,żeby to osiągnąć.
    A kasa, rzecz nabyta, bo nie wyobrażam Sobie(i o tym chadz też nie wspomina) , żeby miało być pod tym względem gorzej, niż jest obecnie.
    Tym bardziej, że ja nic więcej kupować, praktycznie,  nie muszę, poza stadniną;) koni (obecnie mam Destriera w stajni), ale na to mam jeszcze dużo, dużo czasu.

EDIT: Aha, skoro jak piszesz , nie będzie restartu, to co z zachowanym WPF i zdobytymi Skillpointami?
    Przecież tu nie d się w żaden sposób przeprowadzić sensownej redukcji(tym bardziej jeśli ktoś wyląduje na pułpie i tak wysokiego levela, gdzie praktycznie żadne promocje i zmiany nie są możliwe, a przykładowo obcięcie choćby jednego punktu PowerDraw zmienia wszystko , to samo dotyczy np redukcji WPF archery, gdzie , przykładowo redukcja  tylko o 20p WPF  stacza łucznika do piekielnych kręgów:).

_______________________________________ _______________________________________ ______________

@down:Wesch96

Nie, nie, nie.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 12, 2010, 19:01:19 wysłana przez Liveon »

Offline wesch96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #418 dnia: Listopada 12, 2010, 16:15:35 »
    Czy można podnieść skill w broni, oprócz punktów? Np. poprzez dalekie strzały (celne ;p), zabójstwa z tej broni?

Czy (mam podstawy tak sądzić) Weapon Mastery dodaje coś jeszcze oprócz dodawania WPF powyżej 60, 120 itd

Czy Ironflesh wpływa również na szybkość wyprowadzanych ataków

Czy do Weapon Mastery jest potrzebna zreczność?

UP@
    Dzięki, Dzięki, Jakiś debil mi tak powiedział i straciłem skille ;/
    « Ostatnia zmiana: Listopada 12, 2010, 20:22:50 wysłana przez wesch96 »

www.pustamiska.pl

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #419 dnia: Listopada 12, 2010, 21:53:52 »
    Czy można podnieść skill w broni, oprócz punktów? Np. poprzez dalekie strzały (celne ;p), zabójstwa z tej broni?

Nie dawaj punktów w power draw:) Niestety nie da się inaczej...musisz pakować punkty w archery.

Czy (mam podstawy tak sądzić) Weapon Mastery dodaje coś jeszcze oprócz dodawania WPF powyżej 60, 120 itd

Chyba nie daje.

Czy Ironflesh wpływa również na szybkość wyprowadzanych ataków

A czemu miałby wpływać? Nie.

Czy do Weapon Mastery jest potrzebna zreczność?

Tak, po trzy punkty agility na jeden punkt Weapon Master.

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012