Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Gra planszowa "Crown of Calradia"  (Przeczytany 3163 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Van Hauzer

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Gra planszowa "Crown of Calradia"
    « dnia: Maja 18, 2010, 21:52:19 »
    Witam. Właśnie tworze grę planszową w świecie Mount&Blade i jest mi potrzebna pomoc fanów gry czyli was.

Pokrótce gra będzie dość rozbudowana (coś jak bardziej skomplikowana wersja "Gry o tron"). Rozgrywka toczyć się będzie na planszy podzielonej na regiony; te z kolei podzielone na pola służące do wyznaczania drogi armiom i ważnym osobowościom ze świata gry. Gra przeznaczona jest dla 5 graczy (najwygodniejsza liczba - każdy gracz prowadzi wtedy jedno z królestw) jednak może w nią grać dowolna ilość graczy (ograniczona jedynie ilością postaci w grze).

Cele gry są różne bowiem przed rozpoczęciem rozgrywki losowane jest 3 cele, którym sprostać mają wszyscy gracze i po 3 cele dla każdego z gracza, które nie są znane pozostałym. Za wykonanie zadania gracze otrzymują punkty zwycięstwa, które po określonym czasie zlicza się i wyłania zwycięzce. Po danej rozgrywce i zliczeniu punktów sytuację w grze można wykorzystać do następnej rozgrywki. Tak więc każda gra wygląda inaczej i nie znudzi się szybko.

Nie będę opisywał samej gry i zasad. Wrzucę wszystko jak będzie gotowe do testów. Będzie można sobie wtedy ściągnąć, wydrukować i pograć. Uwagi z gry zgłaszając na stronie planszówki. Jeżeli ktoś ma szczegółowe pytania może pisać tu ale najbardziej zależy mi na skupieniu się nad moimi prośbami, które będę tu zamieszczał.

Na razie potrzebuje waszej pomocy w tworzeniu "opisowej" strony gry. Na początek muszę stworzyć listę tytułów feudalnych wykorzystywanych w świecie M&B (zaznaczam że gra będzie miała miejsce na kontynencie z Warband + dołożyłem Wolne Miasto Zendar). Tytuły te będą miały wpływ na grę i będą występować w formie kart. Poniżej moje propozycje:

•   Król Swadii
    o   Hrabia Praven
    o   Hrabia Uxkhal
    o   Książę Suno
    o   Książę Ghirim

•   Hospodar Vegirów
    o   Kniaź Rivacheg
    o   Kniaź Curaw
    o   Kniaź Reyvadin
    o   Wielki Książe Khudanu

•   Król Rhodanii
    o   Ksiazę Yalen
    o   Książę Velucji
    o   Książę Jelkali

•   Król Nordów
    o   Hrabia Werchegu
    o   Hrabia Tihru
    o   Książę Sargothu

•   Wielki Chan Kergidzki
    o   Chan Ichamuru
    o   Chan Tulgi
    o   Chan Narry
    o   Chan Halmaru

•   Sułtan Sarranidzki
    o   Kalif Ahmerradu
    o   Kalif Durquby
    o   Emir Bariyye
    o   Emir Shariz

•   Wielki Mistrz Zakonu św. Ulgo (można zmienić na innego świętego)

•   Prokonsul Wolnego Miasta Zendar

--- Edit 19.05.2010 ---

Karta postaci

W grze występuje wiele postaci znanych z komputerowej wersji. Większość z nich to szlachcice przynależni do jakiegoś rodu. W samej rozgrywce reprezentowane są za pomocą dwóch elementów: karty postaci oraz żetonu z ich wizerunkiem do oznaczania pozycji na mapie. Poniżej prezentuje przykładową kartę postaci z jej opisem i proszę was o jej ocenę.

« Ostatnia zmiana: Maja 19, 2010, 08:45:22 wysłana przez Van Hauzer »

Offline pogomce

• Użytkownik
    • WV_Rastablasta
    Odp: Gra planszowa "Crown of Calradia"
    « Odpowiedź #1 dnia: Maja 19, 2010, 15:02:39 »
    tytuły już są w polskim tłumaczeniu- trochę dziwne, ale jednak. W fanowskim (nie ośmielę się nazwać amatorskim, bo było doskonałe) tłumaczeniu pierwszej części wszyscy byli lordami. żeby nie przeliterować zamieszczę screeny

poza tym nie mam doświadczenia w planszowych grach strategicznych oprócz chińczyka :P ale to wygląda na imponujący projekt

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #2 dnia: Maja 19, 2010, 15:13:54 »
    Te tytuły zależne są od frakcji, do której dany lord należy (np u Rhodoków mają książąt), a nie od zamożności, pozycji w danym królestwie. Poza tym te tytuły nie zależą od spolszczenia -- w podstawowym M&B byli sami lordowie i królowie (no i sejnar khan), w Warband zmieniono ich na tych, co są. Istnieje jednak szansa, ze możesz spotkać szlachcica sarranidów z tytułem Lord, ale tylko, gdy owy "Lord" przejdzie do sarranidów (np zostanie przekonany, frakcja swadii zostanie podbita, etc.).

Również moja wiedza na temat gier planszowych ogranicza się do chińczyka i innych bzdetów typu "rzuć kostką i przesuń pionek o ilość oczek", więc też poczekam na efekt końcowy.

Powodzenia,
    Pozdrawiam!

Offline Van Hauzer

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Maja 19, 2010, 15:47:24 »
    Wielkie dzięki za odzew!

Jeżeli chodzi o tytuły:

W realnym świecie w okresie średniowiecza tytuły świeckie dzieliły się na arystokratyczne i szlacheckie (mówiąc po polsku). W każdym kraju brzmiały one inaczej, w niektórych było ich więcej, w niektórych mniej ale w większości miały swoje odpowiedniki:

•  Cesarz (Cesarz Świętego Imperium Rzymskiego Narodu Niemieckiego, Cesarz Bizancjum i Carowie np. Bułgarii jednak ci utożsamiani byli raczej z królami niż z cesarzami).
    •  Król
    •  Książę (Książęta krwi królewskiej i niekrólewskiej, arcyksiążęta u Habsburgów czy tytuł Wielkiego Księcia w niepodległych księstwach rusi i trochę mniej ważniejsi od poprzednich Kniaziowie)
    •  Hrabia (Wicehrabia, Margrabia, Palatyn)
    •  Baron (najniższy tytuł arystokratyczny, najczęściej nadawany członkowi rady królewskiej lub zarządcy jego domeny)

Potem występowała już szlachta, która też w niektórych krajach miała swoje ważniejsze i mniej ważne tytuły.

Ogólnie w tytułach feudalnych chodzi o to, kto jest ważniejszym władcą i kto komu może podlegać tak więc książę może być wasalem jedynie cesarza lub króla a nie może być wasalem hrabiego czy barona itd.

"Siła" tytułu będzie miała wpływ na rozgrywkę ponieważ istnieje możliwość posiadania wasali lub seniorów (panów). W samej grze na PC nie ma tego odzwierciedlonego ponieważ są tylko Królowie (Wielki Chan i Sułtan jest równoległy z tytułem Króla) a reszta to po prostu generałowie pomniejszych armii. Nordycki jarl występujący w grze to po prostu wódz a bojar oznacza szlachcica. 

Chciałbym, żeby gra planszowa była bardziej zróżnicowana i postacie były mniej lub bardziej potężne, niektóre ziemie ważniejsze od innych stąd podział na tytuły. Wszak władca rozległych ziem wokół Dhirim ważniejszym jest władcą od malutkiego władcy Wecheg.

Ale koniec trucia historycznego. Jak podoba wam się karta?

Offline Roland hr. Bretanii

• Użytkownik
    • Old, nervous and out of tune... RINGO!
    « Odpowiedź #4 dnia: Maja 19, 2010, 16:01:48 »
    (Książęta krwi królewskiej i niekrólewskiej

Książęta niekrólewskiej krwi nazywani byli raczej diukami... Zaś co do barona to trudno powiedzieć. W zależności od czasu miał różne znaczenie, więc nie możemy jednoznacznie określić jego "ważności". Co do Hospodara Vaegirów... Wolałbym żeby było to tytuł wielkiego kniazia lub wielkiego księcia. Co do Nordów. Proponuję zamienić króla na koning (tylko to "o" z dwoma kreseczkami "omlałt"?:D), a resztę jednak na jarlów. Jeszcze coś pogrzebam w tym temacie, jeśli będzie Ci zależeć.

Cesarz Bizancjum i Carowie np. Bułgarii jednak ci utożsamiani byli raczej z królami niż z cesarzami

Szczerze w to wątpię...

Offline Van Hauzer

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Maja 19, 2010, 17:05:09 »
    Z tego co wiem polskie słowo Diuk pochodzi od angielskiego Duke i francuskiego Duc co ponoć miało odpowiednik w polskim Księciu. Być może w tych krajach te tytuły otrzymywali książęta należący do rodu królewskiego.

W pierwszej wersji posta właśnie miał być Wielki Książę Vaegirów. Po niemiecku jest König a po norwersku Konge. Można by poszperać w sieci i nadać tym tytułom nazwy rodzime.

W poprzednim poście miało być : "Cesarz Bizancjum KROPKA Carowie Bułgarii..." bo wyszło że Cesarz Bizancjum to nie cesarz :] ,

Może nie wgłębiajmy się w szczegóły, chciałbym, żeby tytuły fajnie brzmiały i miały jako taką hierarchię.
    « Ostatnia zmiana: Maja 19, 2010, 17:07:11 wysłana przez Van Hauzer »

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #6 dnia: Maja 19, 2010, 17:06:28 »
    Karta jest bardzo ładna - do tego świetnie dobrany obrazek. Król Anglii jest naturalnym pierwowzorem Swadii. I od razu taka mała prośba: gdy będziesz robił Rhodoków nie bierz żadnych Włochów, ani Litwinów. Do nich pasują bardziej Szwajcarzy i Szkoci - czyli nacje preferujące walkę pieszą, których głównym wrogiem są feudalne, oparte na rycerstwie silne królestwa (Anglia)/cesarstwa (I Rzesza).
    Życzę powodzenia w pracy i trzymam kciuki.

EDIT: Down - Mi Swadia to wsio rybka. Za to boli mnie gdy Rhodocy są opisywani jako Włosi, czy też inna niemająca nic wspólnego z nimi nacja.
    « Ostatnia zmiana: Maja 19, 2010, 17:59:44 wysłana przez Grievous »
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #7 dnia: Maja 19, 2010, 17:42:25 »
    Król Anglii jest naturalnym pierwowzorem Swadii. I od razu taka mała prośba: gdy będziesz robił Rhodoków nie bierz żadnych Włochów, ani Litwinów. Do nich pasują bardziej Szwajcarzy i Szkoci - czyli nacje preferujące walkę pieszą, których głównym wrogiem są feudalne, oparte na rycerstwie silne królestwa (Anglia)/cesarstwa (I Rzesza).
    Myślę że tutaj wchodzimy na grząski grunt, w którym nie jedno truchło leży. :p Temat ten był na forum poruszany, wałkowany, posuwany i jeszcze raz poruszany już dziesiątki razy i nigdy nie doszło do jakiegoś konsensusu. xD Według mnie np. Swadia z Anglią nie ma za dużo wspólnego... Już prędzej Francja lub ostatecznie Cesarstwo Niemieckie. Jednak dyskusje na ten temat porzucam bo wiem że i tak nic z tego nie wyjdzie...

Co do pomysłu to, po pierwsze gratuluję, a po drugie życzę powodzenia w pracach.

Offline Van Hauzer

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Maja 19, 2010, 18:49:03 »
    Będę potrzebował także listy postaci, które znajdą się w grze. Mechanika będzie przewidywała przynależność danej postaci do konkretnego rodu (zakładam, że takich ważnych rodów będzie 10). Do każdego rodu będzie przynależeń około 6 postaci czyli łącznie 10x6=60 postaci plus około 30 postaci niezależnych (duchowni, wpływowi kupcy, przywódcy grup przestępczych itp. Musze przeanalizować postacie w grze PC i wybrać te najważniejsze/najbardziej charakterystyczne.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #9 dnia: Maja 19, 2010, 19:23:57 »
    Z tego co rozumiem, tworzysz grę na podstawie M&B. I tutaj wchodzisz na grząski grunt, a mianowicie - prawa autorskie.
    To planszówka, a więc raczej nie mod, czyli gra będzie oparta na innym silniku niż M&B (chyba że źle zrozumiałem), bezpłatna giera będzie więc odejmować graczy oryginale (zależy od powodzenia gry, entuzjazmu graczy i paranoi wydawcy), a jeśli będzie płatna to ewidentne złamanie praw.

Proszę więc wyjaśnij, jak to z tym jest i czy Twoja gra, ma w ogóle sens istnienia (zgodnie z prawami autorskimi twórcy), wszakże mylić się mogę.

DOWN: Spodziewałem się odpowiedzi ze strony twórcy, akurat Ty najwięcej wiesz o czyjejś grze (nie licząc tego że będzie darmowa, sorki nie doczytałem), chodzi jednak o to, że wykorzystuje świat objęty najprawdopodobniej prawami autorskimi.

DOWN 2 Van Hauzer: Ok dzięki za odpowiedź.
    « Ostatnia zmiana: Maja 19, 2010, 20:16:17 wysłana przez Trebron »

Offline Archimonde

• Lord Płonącego Legionu
    • Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Nadchodzi zima...
      • Mój Deviant
    « Odpowiedź #10 dnia: Maja 19, 2010, 19:48:42 »
    Z tego co rozumiem, tworzysz grę na podstawie M&B. I tutaj wchodzisz na grząski grunt, a mianowicie - prawa autorskie.
    To planszówka, a więc raczej nie mod, czyli gra będzie oparta na innym silniku niż M&B (chyba że źle zrozumiałem), bezpłatna giera będzie więc odejmować graczy oryginale (zależy od powodzenia gry, entuzjazmu graczy i paranoi wydawcy), a jeśli będzie płatna to ewidentne złamanie praw.

Proszę więc wyjaśnij, jak to z tym jest i czy Twoja gra, ma w ogóle sens istnienia (zgodnie z prawami autorskimi twórcy), wszakże mylić się mogę.

To nie jest gra komputerowa, ale taka jak np. Osadnicy z Catanu, Chińczyk czy warcaby.Nie sądzę, żeby naruszyła prawa autorskie, zwłaszcza że Van Hauzer napisał, że będzie DARMOWA.
    "-Czy mogę ci ofiarować mą miłość? -Zwątpienie, zdrada, gorycz oraz ból pamięci bezpowrotnie minionych szczęśliwych chwil zbyt silnie wpisane są w słowo 'miłość', by człek roztropny zechciał jej zawierzyć...”
    "– Pozwól też, że dam ci radę płynącą ze szczerego serca: nigdy więcej nie mów, że jesteś nic niewarta. Bo znaczymy tylko tyle, na ile potrafimy wycenić się we własnych oczach."
    Jacek Piekara

Offline Van Hauzer

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Maja 19, 2010, 20:11:13 »

Poza tym aktualnie staram się o pisemne zezwolenie na wykorzystanie wątków fabularnych i grafik z gry od Taleworlds Entertainment. Jeżeli ich nie uzyskam będe musiał jedynie zmienić wątek gry lecz mechanika pozostanie.

Offline Runner

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 26, 2010, 22:21:21 »
    Jak tam Ci idzie? :P
    Może zaszczycisz nas, jakimiś widocznymi (przez kompa) efektami? :D

Offline Van Hauzer

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 26, 2010, 23:08:53 »
    Ze względu na brak odzewu ze strony Taleworlds gra jest tworzona w klimacie fantasy. Zainteresowanych zapraszam tutaj.

Gra jest w połowie ukończona i będzie testowana w najbliższych miesiącach. Jeżeli przejdzie betatesty postaram się ją przerobić także na M&B.