Witam. Właśnie tworze grę planszową w świecie Mount&Blade i jest mi potrzebna pomoc fanów gry czyli was.
Pokrótce gra będzie dość rozbudowana (coś jak bardziej skomplikowana wersja "Gry o tron"). Rozgrywka toczyć się będzie na planszy podzielonej na regiony; te z kolei podzielone na pola służące do wyznaczania drogi armiom i ważnym osobowościom ze świata gry. Gra przeznaczona jest dla 5 graczy (najwygodniejsza liczba - każdy gracz prowadzi wtedy jedno z królestw) jednak może w nią grać dowolna ilość graczy (ograniczona jedynie ilością postaci w grze).
Cele gry są różne bowiem przed rozpoczęciem rozgrywki losowane jest 3 cele, którym sprostać mają wszyscy gracze i po 3 cele dla każdego z gracza, które nie są znane pozostałym. Za wykonanie zadania gracze otrzymują punkty zwycięstwa, które po określonym czasie zlicza się i wyłania zwycięzce. Po danej rozgrywce i zliczeniu punktów sytuację w grze można wykorzystać do następnej rozgrywki. Tak więc każda gra wygląda inaczej i nie znudzi się szybko.
Nie będę opisywał samej gry i zasad. Wrzucę wszystko jak będzie gotowe do testów. Będzie można sobie wtedy ściągnąć, wydrukować i pograć. Uwagi z gry zgłaszając na stronie planszówki. Jeżeli ktoś ma szczegółowe pytania może pisać tu ale najbardziej zależy mi na skupieniu się nad moimi prośbami, które będę tu zamieszczał.
Na razie potrzebuje waszej pomocy w tworzeniu "opisowej" strony gry. Na początek
muszę stworzyć listę tytułów feudalnych wykorzystywanych w świecie M&B (zaznaczam że gra będzie miała miejsce na kontynencie z Warband + dołożyłem Wolne Miasto Zendar). Tytuły te będą miały wpływ na grę i będą występować w formie kart. Poniżej
moje propozycje:
• Król Swadii
o Hrabia Praven
o Hrabia Uxkhal
o Książę Suno
o Książę Ghirim
• Hospodar Vegirów
o Kniaź Rivacheg
o Kniaź Curaw
o Kniaź Reyvadin
o Wielki Książe Khudanu
• Król Rhodanii
o Ksiazę Yalen
o Książę Velucji
o Książę Jelkali
• Król Nordów
o Hrabia Werchegu
o Hrabia Tihru
o Książę Sargothu
• Wielki Chan Kergidzki
o Chan Ichamuru
o Chan Tulgi
o Chan Narry
o Chan Halmaru
• Sułtan Sarranidzki
o Kalif Ahmerradu
o Kalif Durquby
o Emir Bariyye
o Emir Shariz
• Wielki Mistrz Zakonu św. Ulgo (można zmienić na innego świętego)
• Prokonsul Wolnego Miasta Zendar
--- Edit 19.05.2010 ---Karta postaciW grze występuje wiele postaci znanych z komputerowej wersji. Większość z nich to szlachcice przynależni do jakiegoś rodu. W samej rozgrywce reprezentowane są za pomocą dwóch elementów: karty postaci oraz żetonu z ich wizerunkiem do oznaczania pozycji na mapie. Poniżej prezentuje przykładową kartę postaci z jej opisem i
proszę was o jej ocenę.