Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Bunduk i inni - Opłaca się ?  (Przeczytany 14132 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Nave731

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • www.sekcja9.fora.pl
    Odp: Bunduk i inni - Opłaca się ?
    « Odpowiedź #15 dnia: Maja 15, 2010, 22:54:31 »
    Kiedyś był taki temacik "Dream Team" lub coś w tym stylu. Opisano tam każdy zestaw bohaterów tak ,by nie było sprzeczek. Najlepszy układ masz z Deshavi (ogólne umiejętności terenowe), Firentils (wojownik ,taktyk ,szkoleniowiec ,do wyboru do koloru :D) Jeremus (nic innego jak medycyna) i Alayen (tak samo jak Firentils) .Brakuje jeszcze inżyniera ,ale już nie pamiętam jego imienia :D ,w native nie gram już pół roku (Europa 1200 zajęła mój czas :D). Jeśli gdzieś się pomyliłem to wybaczcie :D.
    "Lecz zaklinam - niech żywi nie tracą nadziei
    I przed narodem niosą oświaty kaganiec
    A kiedy trzeba - na śmierć idą po kolei
    Jak kamienie przez Boga rzucane na szaniec!...
    J.Słowacki Testament mój

Offline kaczy1982

• Użytkownik

Offline Szuwi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #17 dnia: Maja 31, 2010, 13:22:51 »
    Posiadanie towarzyszy w oddziale to niemal same zalety.
    -podobnie jak gracz, królowie, lordowie i inne ważne postacie mogą być tylko ogłuszeni w trakcie bitwy, nigdy nie zginą,
    -zdobywają poziom jak gracz i to gracz decyduje jakie umiejętności i ekwipunek ma posiadać dany towarzysz,
    -tak samo jak gracz towarzysze mogą osiągać wysokie poziomy i stawać się naprawdę silnymi wojownikami,
    -ich "umiejętności oddziału" liczą się dla Naszej armii dzięki czemu możemy oszczędzić własne punkty umiejętności dodając je do "umiejętności osobistych" i "umiejętności dowódcy"
    -tworząc królestwo możemy mianować ich na wasali dzięki czemu będą posiadali własne armie
    -jeśli posiadamy wysoką zdolność perswazji możemy utrzymać w oddziale wszystkich 16 towarzyszy
    -dostajemy 1 punkt do wyniku końcowego za zatrudnienie 2 towarzyszy

Offline xyp

• Użytkownik
    « Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 01, 2010, 00:35:35 »
    Faktycznie przy wysokiej umiejętności perswazji można utrzymać npc-ów, którzy działają sobie na nerwy?

Offline Thys

• Użytkownik
    « Odpowiedź #19 dnia: Czerwca 01, 2010, 10:36:03 »
    dołączam się do pytania , morale im nie maleją ? I perswazja chyba powinna być zależna bardziej od charyzmy niż od inteligencji ... :P

Offline Sandero

• Użytkownik
    • Awanturnik
    « Odpowiedź #20 dnia: Czerwca 01, 2010, 11:19:36 »
    To, że ktoś jest charyzmatyczny. Nie oznacza, że jest na tyle inteligentny=sprytny=przebiegły by kogoś przekonać do swoich racji. Moim zdaniem. :P Ale fakt faktem charyzma ma tylko 3 umiejętności pod sobą, a ile ma ich inteligencja. Więc już mogli oddać ten skill tam. W końcu to tylko gra i pewne rzeczy są umowne. :D

Offline Horn

• Użytkownik
    • Krwawa opalenizna
    « Odpowiedź #21 dnia: Czerwca 01, 2010, 12:41:15 »
    Przecież to, jak i prawie wszystko da się zmienić;] mnie też to irytowało, więc zmieniłem na charyzmę, bo jednak wydaje mi się bardziej logiczne, by perswazja była pochodną charyzmy.
    Zwykle przecież, jeśli się tworzy postać na przywódcę, czyli maksymalizuje charyzmę, bardzo dużo punktów przeznacza się dalej na inteligencję. Tak przynajmniej wygląda mój build wodza;]
    Rescipiens post te, hominen memento te, cave, ne cadas.

Offline Thys

• Użytkownik
    « Odpowiedź #22 dnia: Czerwca 02, 2010, 13:30:07 »
    Podbijam pytanie na które nie otrzymaliśmy odpowiedzi i dochodzi jeszcze jedno :
    Czy da się jakoś zminimalizować (lub też zupełnie wyeliminować) "nielubienia" (:D) bohaterów ? Teraz gram bez Jeremusa, Marnida i Firentisa w armii , bo denerwuje mnie to że tracą morale podczas plądrowania wiosek ... Perswazja też tu coś pomoże ?

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #23 dnia: Czerwca 02, 2010, 14:09:18 »
    Podbijam pytanie na które nie otrzymaliśmy odpowiedzi i dochodzi jeszcze jedno :
    Czy da się jakoś zminimalizować (lub też zupełnie wyeliminować) "nielubienia" (:D) bohaterów ? Teraz gram bez Jeremusa, Marnida i Firentisa w armii , bo denerwuje mnie to że tracą morale podczas plądrowania wiosek ... Perswazja też tu coś pomoże ?
    Perswazja pomoże tylko w przypadku, gdy będą chcieli odejść. Wysoki wspołczynik owej umiejętności, pozwoli Ci na przekonanie bohatera, by został.
    Możesz spokojnie utrzymać swoich towarzyszy pod warunkiem, że Twoje morale oddziału nie spadnie poniżej 60(?)-ciu. Czyli uzupełniaj zapasy, nie biegaj z mega-licznym oddziałem i inwestuj w przywództwo, a nawet najbardziej kłótliwi pozostaną w oddziale na zawsze.

Pozdrawiam!

Offline kimi-raikonen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #24 dnia: Czerwca 02, 2010, 14:57:20 »
    Wiele osób tu pisze o najlepszym zestawie bohaterów ale nie wspominacie o jednym elemencie:
    - 5 OSÓB NIE TOLERUJE PLĄDROWANIA WIOSEK- (Firentis, Marnid, Jeremus, Ymra, Bunduk) (któryś też nie lubi ataków na karawany)

Link do tych danych:     http://strategywiki.org/wiki/Mount%26Blade/Companion_Comparison

Więc jak ktoś lubi się szybko wzbogacać to musi sobie te postacie odpuścić. Niektóre odchodzą bardzo szybo po takiej akcji i nawet po ponownym zatrudnieniu rezygnują szybko.
    Tak więc pomijając te postaci mój dream team to:
    Lezalit, Artimener, Borcha, Matylda, Nizar, Rolf, Bahestur. Żadnych probemów.
    Teraz też gram: Lezalit, Artimener, Matylda, Katrin, Alayen, Deshavi.    Borcha nie lubił się z Deshavi i pomimo mojej perswazji (5) odszedł tak ok 280 dnia gry. Wcześniej go 2 razy powstrzymałem ale w końcu odszedł.

(Mogłem poprzekręcać imiona postaci ale chyba da się odczytać o kogo mi chodziło)

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #25 dnia: Czerwca 02, 2010, 15:00:29 »
    No tak ale wg. mnie lepiej mieć dream team niż plądrować wioski... Dla mnie zawsze to było głupim posunięciem... To co, że przez chwilę wróg nie ma rekrutów, ważne, że niedługo to my możemy mieć w posiadaniu tą wioskę a głupio by było mieć z nimi na wejściu na "minusie"...

ps. W zyski nawet nie patrzę bo i tak zawsze najpierw sam biegam po mapie by ponabijać lvl, renomę i zdobyć trochę kaski...

Offline kimi-raikonen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #26 dnia: Czerwca 02, 2010, 16:11:20 »
    Fakt, kwestia stylu gry. Ja od razu rzucam się na plądrowanie żeby maxować sprzęt dla bohaterów, nakupować książek. Nie przyłączam się też do żadnej frakcji, nie zakładam królestwa tylko walczę więc nie mam stałych dochodów.
    Właśnie ustalam skład do grzecznej gry bez plądrowania to zobaczę jak to będzie. Może się przekonam.

Offline Szuwi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #27 dnia: Czerwca 02, 2010, 21:51:40 »
    Faktycznie przy wysokiej umiejętności perswazji można utrzymać npc-ów, którzy działają sobie na nerwy?

Zagrałem sobie dla checy oddziałem składającym się tylko z towarzyszy. Mimo wysokiego morale ich zadowolenie spada. Kiedy jest bliskie zeru to chcą odejść. Dzięki perswazji możemy przekonać ich by zostali, po przekonaniu zadowolenie podniesie się o jakieś 40 - 50 punktów, ale z czasem i tak będzie spadać i sytuacja się powtórzy.

Odpowiedź więc brzmi: można.

Trzeba tylko poświęcić trochę punktów na umiejętność "perswazja".
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 02, 2010, 21:53:21 wysłana przez Szuwi »

Offline Lambada

• Użytkownik
    « Odpowiedź #28 dnia: Czerwca 04, 2010, 15:22:01 »
    Dla mnie beznadzieją jest posiadanie 16 kumpli spośród 16 NPC. Można 3-4. Np. Medyk, kusznik/łucznik i wojownik.
    Do tego dochodzi potrzeba kupienia im ekwipunku, bo nikt nie ma dobrego na starcie.

Offline xyp

• Użytkownik
    « Odpowiedź #29 dnia: Czerwca 04, 2010, 16:46:01 »
    Za to masz frajdę, że masz ich pod sobą. Traktujesz ich jak osoby bliższe (reszta oddziału to tylko jednostki danych typów, które przychodzą i odchodzą), bo musisz o nie dbać, rozwijasz je i uzbrajasz, a więc są wyjątkowymi jednostkami, co jest miłe choćby gdy możesz ich podpatrzeć na polu bitwy.
    Poza tym planujesz dla nich przyszłość, bo musisz wiedzieć kogo w jakim kierunku rozwijasz i czy ewentualnie rozwijasz go po to, by zrobić z niego później własnego wasala.
    Taki erpeg się z gry robi dzięki temu, zwłaszcza, że każda postać ma swój charakter i historię, ale to zatrzymuje na dłużej przy grze. Co z tego, że zrobisz fajną grę, jak ktoś w nią pogra dwie godziny i się znudzi.