Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Bunduk i inni - Opłaca się ?  (Przeczytany 14149 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline DimoN

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Bunduk i inni - Opłaca się ?
    « dnia: Maja 10, 2010, 08:48:14 »
    Witam.Ostatnio zatrudniłem ludzi z tawern,nie tych Fechmistrzów itp tylko tych z imionami np : Bunduk , Rolf i inni. Pytanie czy warto ? I czy warto też zatrudniać te kobiety ?

Offline Szero

• Użytkownik
    Odp: Bunduk i inni - Opłaca się ?
    « Odpowiedź #1 dnia: Maja 10, 2010, 09:18:27 »
    Warto ? Ba, grzechem byłoby ich nie wziąć. Weźmy takiego Firentisa, jak go dobrze wyszkolisz to będzie zabijał na najtrudniejszym poziomie 20 huskarlów a nawet połowy życia nie straci :P A co do innych, np. Borchę warto wziąć bo doda drużynie umiejętności "terenowych" np. większa widoczność na mapie, szybsze podróżowanie itd. A Artimener to świetny inżynier o ile się nie myle, więc przyda się do oblegania zamków, czy też budowania w wioskach, miastach, zamkach. A co do kobiet to równie warto je brać jak męzczyzn.

Offline Hrabia Darkula

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • "There's daggers in men's smiles"
    « Odpowiedź #2 dnia: Maja 10, 2010, 12:59:31 »
    Ja mam 6 bohaterów, każdy ma umiejętność szkolenie, przynajmniej na 6 poziomie, oraz chirurgia przynajmniej na 5. Dzięki temu ze 100 swadiańskich rekrutów mogę w tydzień mieć 70 rycerzy, a podczas bitew 90% moich strat to nie zabici, ale ranni.

Offline bicmac123

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Maja 10, 2010, 14:21:55 »
    @UP

Jeszcze sztuka ich opłacić tych Swadianskich rycerzy.

Ja mam 10 bohaterow i  wyszkolilem Nizara narazie na 10 poziom to zabija okolo ~5 przeciwnikow jak sie dobrze ich wytrenuje to tak jak panowie UP

Offline Szero

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Maja 10, 2010, 15:13:16 »
    Według mnie najlepiej wziąć Borche, Firentisa, Rolfa, Baheshtura, Jeremusa, Lezalita i Marnida. Jak się ich wyszkoli to w ósemke wybijecie całą armie Nordycką :D

Ciekawostka o której może kiedyś wspominałem, wiedzieliście że Vaegirski strzelec ma dwukrotnie więcej siły niż Nordycki Huskarl ? Huskarl ma 13, a Vaegirski strzelec 26 :P

Offline bicmac123

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Maja 10, 2010, 15:43:12 »
    Jak możecie to napiszcie lub dajcie screena z umiejetnosciami bohatera chociaz jednego.
    Dziekuję

Offline Gedbard

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #6 dnia: Maja 10, 2010, 15:51:53 »
    Jeremus - medyk
    Artimenner - architekt
    Lezalit - szkoli wojska
    Bunduk- strzela dobrze z kuszy
    Rolf- nie pamiętam, ale chyba po prostu wojownik
    Marnid- kupiec
    Borcha- zwiększa pole widzenia oraz szybkość poruszania się po mapie
    Firentis- kawalerzysta (chyba)
    Bahestur- też nie pamiętam, ale chyba plądrowanie
    Matylda (Matheld) - wojowniczka
    Katrin- nie pamiętam

Reszty się jakimiś specjalnymi zdolnościami nie wyróżnia, z tego co pamiętam.

Offline bandyta

• Użytkownik
    • "try to kill bug"
    « Odpowiedź #7 dnia: Maja 10, 2010, 16:53:05 »
    Dodam tylko Dashvi, nie zastąpiona jeśli chodzi o tropienie i prędkość poruszania się na mapie,szczególnie przydatna w czasie wojny gdy sami jesteśmy za wolni żeby prowadzić walkę podjazdową.
    "And the only time he's satisfied
     Is when he's on a drunk"

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #8 dnia: Maja 10, 2010, 17:02:25 »
    Jeremus - medyk
    Artimenner - architekt
    Lezalit - szkoli wojska
    Bunduk- strzela dobrze z kuszy
    Rolf- nie pamiętam, ale chyba po prostu wojownik
    Marnid- kupiec
    Borcha- zwiększa pole widzenia oraz szybkość poruszania się po mapie
    Firentis- kawalerzysta (chyba)
    Bahestur- też nie pamiętam, ale chyba plądrowanie
    Matylda (Matheld) - wojowniczka
    Katrin- nie pamiętam

Reszty się jakimiś specjalnymi zdolnościami nie wyróżnia, z tego co pamiętam.

Tylko kilku ma odpowiednie umiejętności by zakwalifikować ich jako ktoś konkretny. Jest to Bunduk, Artimenner i Jeremus, tak na serio to na upartego z Bunduka można zrobić medyka a z Artimennera wojownika. Przy przyłączaniu się mają takie umiejętności, że można ich wyszkolić wedle uznania.

Offline bicmac123

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Maja 10, 2010, 17:10:19 »
    Ja mam 6 bohaterów, każdy ma umiejętność szkolenie, przynajmniej na 6 poziomie, oraz chirurgia przynajmniej na 5. Dzięki temu ze 100 swadiańskich rekrutów mogę w tydzień mieć 70 rycerzy, a podczas bitew 90% moich strat to nie zabici, ale ranni.

Ale mi chodz tak jak tu /\ jak macie takiego 1 bohatera to prosze o wstawienie screena z jego umiejetnosciami.

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #10 dnia: Maja 10, 2010, 17:55:58 »
    Wg. mnie najlepszym rozwiązaniem jest wzięcie [nikt się nie kłuci a Jeremus nawet lubi Firentisa] :
    -Bunduka [dodawać mu taktykę, dobry kusznik]
    -Jeremusa [pierdy związane z leczeniem + architektura, czy coś takiego - chodzi mi o to że on będzie miał (powinien) jak największą inteligencję]
    -Deshavi [umiejętności związane z mapą strategiczną a dodatkowo w miarę dobra łuczniczka]
    -Firentis [po wyćwiczeniu b.dobry kawalerzysta]
    -Baheshtur [świetny łucznik/łucznik konny]

I ew. Alayen [dobry piechur, z dużymi biegłościami] oraz Klethi [też w miarę dobre biegłości]

A u siebie najlepiej ćwiczyć jak najwięcej charki, gdyż chyba jest najważniejsza na początku:
    a) można zabierać dużo więźniów,
    b) duzio woja, a na początku nie ma się dużo reputy więc to jest jedyny ratunek, ale później i tak się przydaje,
    c) dobrze rowinięty Handel daje świetny start [ja przy lvl 8 i 7 osobach w oddziale (aby mi bunduk gdzieś uciekł ;x) mam już 78k złota gdyż dostaje się multum kasy za handel przy poziomie ~4 handlu, a to i tak mały poziom. :)]
    (click to show/hide)

EDIT:
    1) Właśnie bo zapomniałem ;x Powinno się również utrzymywać [w każdym NPC nawet u siebie] wysoki poziom "szkolenia" gdyż na początku, gdy już my i NPC osiągniemy ~14/16 lvl to będzie można już [nawet b. dobre] jednostki "szkolić" a co za tym idzie ulepszać je szybciej...
    Przy poziomie szkolenia 5 i 8 osobach to ~20/30 rekrutów co noc, będzie można ulepszać !!!

2) Przy dużej ilości NPC będzie można mieć również więcej wasali!!

PS:A tu moje pytanie, czy wasalom-NPC można dawać tylko wioskę, bo do swojego królestwa jeszcze nie doszłem ;x ??
    « Ostatnia zmiana: Maja 10, 2010, 18:08:36 wysłana przez Kradus »

Offline bandyta

• Użytkownik
    • "try to kill bug"
    « Odpowiedź #11 dnia: Maja 11, 2010, 00:35:03 »
    Możesz im oddać wioskę/zamek/miasto.Tylko że jest to nie opłacalne, lepiej jest mieć ich przy sobie z oczywistych powodów.Jeśli jednak zdecydowałbyś się któremuś nadać lenno to szkol go głownie w charyzmie i zarządzaniem armią, bo później na nic ci się nie przyda ze słabą taktyką i armią o sile 50 żołnierzy no i musisz jeszcze liczyć się z tym że gdy później będziesz chciał werbować lordów to będą się krzywo patrzeć że nadałeś lenno komuś z pospólstwa.
    "And the only time he's satisfied
     Is when he's on a drunk"

Offline bicmac123

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Maja 11, 2010, 07:02:32 »
    Obecnie jestem wasalem swadianskim i pakowałem dotychczas w tych bohaterów sile, wytrzymałość i sila ataku.
    Dzięki

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #13 dnia: Maja 11, 2010, 12:20:45 »
    [...]że nadałeś lenno komuś z pospólstwa.

Tutaj jest napisane kto jest z pospulstwa a kto szlachcic :)
    http://strategywiki.org/wiki/Mount%26Blade/Companions

Offline Szajba

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Maja 13, 2010, 23:45:31 »
    Przeanalizowałem ten link i może mi ktoś powiedzieć czy dobry build wybrałem?:

- Artimenner,
    - Lezalit,
    - Deshavi,
    - Matheld,
    - Alayen,
    - Bahestur,

A te postacie nie były brane pod uwagę na tej stronie więc może mi ktoś powiedzieć która z nich pasuje do tego buildu ( o ile jest dobry)?:

- Jeremus,
    - Marnid,
    - Bunduk,
    - Firentis,
    - Ymira.

W wypadku gdybym źle to zrobił to mógłby mi ktoś zrobić build kompanii tak żeby znajdował/a się w niej Deshavi(do poruszania się itp.), Artimenner(buudowanie), i Jeremus(leczenie)?

Jeszcze pytanie. Otóż czy jeżeli w kompanii wszyscy będą się zgadzać to nikt nie będzie odchodzić?