Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Modowanie - pytania i odpowiedzi  (Przeczytany 462260 razy)

Opis tematu:

Offline Qba969

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Modowanie - pytania i odpowiedzi
    « Odpowiedź #900 dnia: Stycznia 18, 2010, 20:41:44 »
    Elo!
    a ja mam jeszcze kilka (dodatkowych) pytań : Chcę zrobić moda ale ilość miast mi pasuje.Czy i tak muszę się grzebać w MS żeby pozmieniać nazwy i położenie???Skąd wziąć tekstury do naklejenia na model?? Jak i gdzie zmienić nazwy broni i ich parametry? Jakim programem zrobić animację do np. wyciągania broni i jak zrobić np. własną zbroję dla konia??
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 18, 2010, 20:57:11 wysłana przez Qba969 »

Offline Maly_007

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #901 dnia: Stycznia 18, 2010, 20:57:29 »
    Czy i tak muszę się grzebać w MS żeby pozmieniać nazwy i położenie???

Niby nie. Do przemieszczenia miast wystarczy mapeditor, a co do nazw można nawet pogrzebać w plikach .txt

Skąd wziąć tekstury do naklejenia na model??

Zrobić...

Jak i gdzie zmienić nazwy broni i ich parametry?

Module_System, grzebanie w plikach moda lub ItemEditor...

jak zrobić np. własną zbroję dla konia??

Nie ma czegoś takiego w M&B jak "zbroja dla konia". "Oblachowany" koń jest normalnym modelem...
    Jak zrobić? Wings3D, Blender...

Offline konradekma

• Użytkownik
    « Odpowiedź #902 dnia: Stycznia 18, 2010, 21:22:35 »
    A jak wyciągnąć model z modułu w celu nałożenia nowej tekstury?

Offline Maly_007

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #903 dnia: Stycznia 18, 2010, 21:25:14 »

Otwierasz plik .brf, exportujesz model do formatu który obsługuje Wings...

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #904 dnia: Stycznia 18, 2010, 21:40:05 »

Można prościej...

1. Jeśli chcesz zmienić TYLKO teksturę, odnajdź plik tekstury (*.dds) danego przemiotu (w brf-ie możesz znaleźć namiary na plik) i wy edytuj teksturę odpowiednimi programami.
    2. Jeśli chcesz stworzyć nowy przedmiot bazujący na istniejącym i nową teksturę do niego, zrób tak:
     2.1. Odnajdź plik zawierający dany model i utwórz jego kopię i zmień nazwę kopii na jaką chcesz (możesz ją przenieść do folderu moda - Resource)
     2.2. Otwórz ową kopie w BRF-ie i usuń pozostałe modele, których nie będziesz wykorzystywać.
     2.3. Utwórz kopię tekstury, którą wykorzystuje stary obiekt i wy edytuj ją (możesz ją przenieść do folderu moda - Textures)
     2.4. przypisz teksturę i materiał obiektowi w BRF-ie
     2.5. Dodaj przedmiot do gry (module system, bądź edycja pliku item_kinds1) - odsyłam do tego tematu.

Pozdrawiam!

Offline eto

• Użytkownik
    • zwykły debil i chyba dzieciak
    « Odpowiedź #905 dnia: Stycznia 18, 2010, 23:18:22 »
    Skąd masz pewność że Wings?

Offline Maly_007

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #906 dnia: Stycznia 19, 2010, 09:15:51 »
    Skąd masz pewność że Wings?

Taki przykład... :P Ale prawda, mój błąd...

Offline Jędrek13

• BANITA
    • Użytkownik
    • S.W.A.T.4 ForEveR ! !
    « Odpowiedź #907 dnia: Stycznia 19, 2010, 16:14:38 »
    W jaki sposób mogę pousuwać frakcje??

Pozdrawiam

Offline Maly_007

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #908 dnia: Stycznia 19, 2010, 16:25:16 »
    W jaki sposób mogę pousuwać frakcje??

Pozdrawiam

Module_System -> factions
    Powinieneś domyślić się o co chodzi... A i jeszcze w troops pozmieniaj frakcje jednostkom (lub je usuń)

Offline Szajba

• Użytkownik
    « Odpowiedź #909 dnia: Stycznia 21, 2010, 15:30:45 »
    Teraz ja może zadam pytanie. Otóż w modowaniu jestem zupełnie zielony. No umiem tylko mniej więcej jednostki pozmieniać (coś w stylu zrobić z rhodockich kuszników łuczników itp.) no i powiedzmy że jeszcze z itemkami umiem się bawić. Teraz chciałem się posunąć dalej i zrobić model jakiegoś miecza prostego albo chociaż maczugi (chcę zaczynać powoli). No i ściągnąłem sobie Wings'a, włączam i zonk. O co chodzi. Wogóle niemam pojęcia jak cokolwiek zrobić. Może jakieś porady wogóle jak zrobić jakąkolwiek teksturę? Póki co klikam co wlezie aż może wpadnę na jakąs ciekawą funkcję ale tak to ja się chyba nic nie naucze :/

Z góry mówie że szukałem poradników do wings'a i nie znalazłem nic co mogłoby mi pomóc.

@edit
    A tak nawiasem. Jak są dizirty i oszczepy po ang.? spear to włocznia a oszczep i dizirty? :0

@edit
    Jeszcze pytanie jak zmienić język w Wings'ie? wiem że w tutorialach jest all po ang. ale chce chociaż niektóre "dziwne" funkcje poznać.

@edit
    Dobra jak pytać to pytać bo to też z moddingiem związane. Jak włączam MB Map editor to włącza mi się mapa native. Można jakoś zmienić żeby włączała mi się mapa innego moda?
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 21, 2010, 15:38:40 wysłana przez Szajba »

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
    « Odpowiedź #910 dnia: Stycznia 21, 2010, 15:38:38 »
    Teraz ja może zadam pytanie. Otóż w modowaniu jestem zupełnie zielony. No umiem tylko mniej więcej jednostki pozmieniać (coś w stylu zrobić z rhodockich kuszników łuczników itp.) no i powiedzmy że jeszcze z itemkami umiem się bawić. Teraz chciałem się posunąć dalej i zrobić model jakiegoś miecza prostego albo chociaż maczugi (chcę zaczynać powoli). No i ściągnąłem sobie Wings'a, włączam i zonk. O co chodzi. Wogóle niemam pojęcia jak cokolwiek zrobić. Może jakieś porady wogóle jak zrobić jakąkolwiek teksturę? Póki co klikam co wlezie aż może wpadnę na jakąs ciekawą funkcję ale tak to ja się chyba nic nie naucze :/

Z góry mówie że szukałem poradników do wings'a i nie znalazłem nic co mogłoby mi pomóc.

@edit
    A tak nawiasem. Jak są dizirty i oszczepy po ang.? spear to włocznia a oszczep i dizirty? :0

@edit
    Jeszcze pytanie jak zmienić język w Wings'ie? wiem że w tutorialach jest all po ang. ale chce chociaż niektóre "dziwne" funkcje poznać.

Stronę wcześniej masz link do tutoriali ShadowBlade'a. A co do oszczepu, to po angielsku są "javelin", a w liczbie mnogiej "javelins". A co do dzirytów to nie wiem.

Offline j120

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #911 dnia: Stycznia 22, 2010, 09:32:50 »
    Jak mam przerzucić broń i ubiory z 1866 western mod do Blue and Grey? Proszę o dokładny opis.

Offline Maly_007

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #912 dnia: Stycznia 22, 2010, 14:05:44 »
    Jak mam przerzucić broń i ubiory z 1866 western mod do Blue and Grey? Proszę o dokładny opis.

A widziałeś opcję "SZUKAJ"? Było tłumaczone kilka(naście) razy. Pozwolę sobie zacytować nawet moje wytłumaczenie:

- Wejdź do folderu "Resource" w katalogu moda z którego chcesz itemy
    - Skopiuj zawartość do określonego moda (też do folderu "Resource")
    - Tak samo zrób z katalogiem "Textures"
    - Teraz część, która zabierze najwięcej roboty. Znów wejdź w folder z którego brałeś już textury i pliki .brf. Otwórz plik item_kinds1.txt
    - Poszukaj wpisy z itemów, które chcesz mieć w nowym modzie
    - Skopiuj je i wklej do pliku o tej samej nazwie w "twoim" folderze
    - Dodatkowo radzę liczyć dodane przedmioty i potem musisz zmienić liczbę na początku pliku item_kinds1

Wpis na przykładzie Native:
    itemsfile version 2
    433
     itm_no_item INVALID_ITEM INVALID_ITEM 1  practice_sword 0  12582914 9223388529554358287 3 0 1.500000 100 0 0 0 0 16384 103 0 90 0 522 528
    0

Ta liczba pokazuje obecną liczbę itemów w modzie. Zmień ją o tyle, ile dodałeś itemów.

- Otwórz plik module.ini z którego brałeś itemy
    - Zjedź na sam dół
    - skopiuj wszystkie linijki zaczynające się na "load_mod_resource"
    - Otwórz plik module.ini w folderze "twojego" moda
    - Wklej na koniec skopiowany tekst

Offline j120

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #913 dnia: Stycznia 23, 2010, 16:47:10 »
    Nie wiem! Wszystko robię wg. instrukcji a jak włączam grę to mi się zatrzymuje na wczytywaniu INI i wyskakuje jakiś error że nie widzi jakiegoś pliku. Największy mam problem z tym, że pliki w resource albo w textures nie pokrywają się z nazwami plików w item_kinds. Proszę o pomoc

Offline Maly_007

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #914 dnia: Stycznia 23, 2010, 17:13:49 »
    Wszystko robię wg. instrukcji

Bullshit. Jakbyś robił wszystko dobrze to by działało... Sam robiłem to wiele razy, a inne osoby też się jakoś nie skarżyły...

a jak włączam grę to mi się zatrzymuje na wczytywaniu INI i wyskakuje jakiś error że nie widzi jakiegoś pliku

Bo skopiowałeś wszystkie wpisy i wkleiłeś do module.ini, a pliki resource tylko niektóre...

. Największy mam problem z tym, że pliki w resource albo w textures nie pokrywają się z nazwami plików w item_kinds. Proszę o pomoc

Bo chyba trochę ciężko by każdy plik brf odpowiadał za 1 item. Albo skopiuj wszystko, albo otwierasz plik brf, patrzysz nazwy textur, wywalasz niepotrzebne modele/textury i dopiero wtedy przerzucasz...